Vanmarcke hakt vrijdag knoop over Ronde van Vlaanderen door

donderdag 4 april 2019 om 13:30
Vanmarcke hakt vrijdag knoop over Ronde van Vlaanderen door

Sep Vanmarcke - foto: Cor Vos

Update

Sep Vanmarcke leek op weg naar de Ronde van Vlaanderen als één van de mannen om in de gaten te houden, maar een val in de E3 BinckBank Classic was een streep door de rekening. Het is zelfs hoogst onzeker of de Belg überhaupt deel kan nemen aan Vlaanderens Mooiste. Vrijdag wordt daarover een besluit genomen, laat EF Education First weten in een communiqué.

Vanmarcke zal vandaag in ieder geval niet van de partij zijn tijdens het persmoment van de ploeg. Ook neemt hij niet deel aan de trainingssessie die EF Education vandaag op het programma heeft staan. Vrijdag zal hij wel op de fiets stappen voor een verkenningstocht. Daarna wordt de knoop doorgehakt.

In gesprek met Het Nieuwsblad besefte Vanmarcke, zowel in 2014 als 2016 derde in de Ronde, gisteren dat hij niet meer kan doen dan afwachten: “Normaal gezien moet je met een botoedeem een maand rust nemen, maar nu is het noodgedwongen forceren en hopen dat de pijn aan de linkerknie draaglijk wordt.”

Een MRI-scan onthulde dinsdag dat in de bovenste lagen van het bot bloed, vocht en ontstekingen zitten. “Die kun je niet weghalen”, weet Vanmarcke. “Het besef is er wel dat al mijn werk van de voorbije vijf maanden nu redelijk in het water valt. Het kan een val met héél zware gevolgen worden. Ik wil niet doemdenken, maar het is net zo goed mogelijk dat mijn voorjaar voorbij is.”

Update: 13.25: Vanmarcke: “Als ik start in de Ronde is dat met het oog op Parijs-Roubaix”

Aan Sporza laat Vanmarcke weten dat het verhaal van de ploeg ten dele klopt: “We beslissen wel morgen, maar de verkenning met de ploeg zal ik niet doen”, zegt hij. “Het is nog belangrijker om eerst mijn revalidatie-oefeningen te doen en dan in de namiddag eventueel nog wat te fietsen. Ik ken het parcours toch al. Die laatste verkenning gebruik je meestal om nog een paar procentjes zelfvertrouwen op te doen, maar daar gaat het nu niet om. Dat been rond krijgen is nu het belangrijkste.”

Gisteren reed Vanmarcke een half uur traag op de rollen. “Maar dat was al te enthousiast”, zegt de 30-jarige. “Het evolueert wel in positieve zin, maar ik heb de voorbije zes dagen amper op de fiets gezeten. Dus als ik zondag kan starten, zal ik alleszins geen hoog niveau halen”, beseft Vanmarcke zich.

“Dan rijd ik om de ploeg te helpen en om kilometers te kunnen malen. Dat dan met het oog op Parijs-Roubaix om daar misschien nog iets te kunnen doen, maar dat is allemaal in het beste scenario.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Japsie 4 april 2019 om 08:56

Tja, of accepteren of je knie de verdoemenis indraaien voor een lullige 21e plaats.

0
Viktrodriguez 4 april 2019 om 09:19

Eerder een mooie 48e stek.

0
Viktrodriguez 4 april 2019 om 09:19

Dat lijkt me een vrij laat besluit om nog echt een serieuze rol van betekenis te gaan spelen.

0
coenj 4 april 2019 om 09:38

Het moeilijke van een flandrien willen zijn. 2 maanden om je doelen te verwezenlijken en genoeg km en lastige omstandigheden om hard ten val te komen. Zonde.

0
josi 4 april 2019 om 10:12

Ik begrijp wel dat hij erg graag wil starten, maar heel verstandig lijkt het me niet en de kans op succes is eigenlijk nul. Beter die knie nog wat extra rust geven en dan wellicht PR nog kunnen halen.

0
Viktrodriguez 4 april 2019 om 13:07

PR ligt hem sowieso een stuk beter, zijn uitslagen over de volle breedte gezien. Rijdt daar vrijwel altijd wel top 15, terwijl ie in de RVV even vaak top 20 finishte als 48e of slechter + twee DNFjes.

0
Domestique 4 april 2019 om 10:17

Toch een mentale dreun van jewelste… Weer een voorjaar weg.

0
zomaareens 4 april 2019 om 13:53

Als die knie zondag normaal en klachtenvrij ronddraait.. zie ik geen probleem om goed te rijden. en de week erna al helemaal niet. De arbeid is gedaan, en hij zal n stuk frisser zijn in roubaix dan n hoop anderen.

0
dikkechaap 4 april 2019 om 13:53

Go Langeveld!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone