Vanmarcke had last van hyperventilatie na Gent-Wevelgem
maandag 30 maart 2015 om 12:47

Vanmarcke had last van hyperventilatie na Gent-Wevelgem

Een zesde plek in de uitslag van Gent-Wevelgem. Meer zat er voor Sep Vanmarcke niet in. De Belg van LottoNL-Jumbo kwam in de finale van de wedstrijd net iets te kort om te strijden voor de overwinning.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik ben heel diep geweest”, zegt hij tegen Het Laatste Nieuws “Maar ik ben conditioneel in orde. Enkele dagen herstel kan mij nog een procentje extra opleveren.” Vanmarcke, die gisteren na de finish de pers niet te woord kon staan, zegt dat hij ‘stikkapot was’.

“In de teambus begon ik zowaar te hyperventileren. Wellicht een samenloop van omstandigheden: de zware wedstrijd, het weer, de ontgoocheling dat ik niet de finale reed die ik wilde. Maar om het risico op valpartijen te vermijden, koerste ik steevast voorin. Veiliger, maar het kostte wel krachten. Misschien kwam ik die te kort in de finale.”

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
30 maart 2015 12:59
Respect voor Sep, en eigenlijk voor iedereen die gisteren de koers uit heeft gereden. Alleen wielrenners (en militairen) zijn zo gek om enorm diep te kunnen gaan onder zware omstandigheden.
30 maart 2015 13:05
Verstoppen viel niet mee gisteren. Viel me wel op dat hij vaak met zijn neus in de wind reed. Ik houd komende 2 weken nog rekening met Sep.
30 maart 2015 13:11
Sep probeert volgens mij nog te vaak de sleutelmomenten in een koers zelf te forceren en smijt daarmee met zijn krachten. Hij zou nog wat economischer met zijn krachten om kunnen springen door alleen te zorgen dat hij 'mee' is bij de sleutelmomenten en wacht met het forceren tot de laatste 30 kilometer. Maar daar zou de koers wel saaier door worden, het voorjaar is juist leuk door renners als Sep, Roelandts en Van Avermaet die smijten met hun krachten.
30 maart 2015 13:11
Vanmarcke komt op mij over als een beetje domme renner, die smijt teveel met zijn krachten.
30 maart 2015 13:18
Tsja, Vanmarcke smijt misschien met zijn krachten, maar zulke renners maken de koers! En daarom gun ik hen extra een overwinning
30 maart 2015 13:19
Helaas was Wynants nog niet goed genoeg om zijn kopman uit de wind te kunnen houden. Tjallingii had zich beter op die taak kunnen richten. Je zag 't ook bij Lotto BE, dat Roelandts zich goed liet zien, maar daardoor kwam Debusschere in een onmogelijke positie. Hij kon 't nooit alleen afmaken.
30 maart 2015 13:23
de reden van de (te vroege) ontsnapping van Tjallingii is me nog steeds een raadsel.
30 maart 2015 13:25
@Jan
anticiperen en niet hoeven controleren. En in beeld rijden.
30 maart 2015 13:26
@kelderfan, toen tjallingii wegging zaten tankink en van Asbroeck nog bij Vanmarcke, waarom zou je Tjallingii dan bij hem houden? Debusschere kon juist dankzij Roelandts 40 km 'uit de wind zitten' Die werd er gewoon op de kant afgereden, daar had een Roelandts niets aan kunnen veranderen.
30 maart 2015 13:29
Hopelijk leert Sep hier van en spaart ie zich voor de finale in de echt belangrijke koersen.

Hoe goed ie zich ook voelt, eerst dat bordje van die ander leeg vreten.
30 maart 2015 13:55
@Jan
Als hij 30 seconden meer ruimte had gekregen was hij samen met Roelands het heuvelgebied uitgereden. Dan had hij top-10 gereden
30 maart 2015 14:04
@Jan,
En het lijkt mij dat hij hoopte om meer mensen mee te krijgen of anders eerder bijgehaald te worden door een klein groepje.

Bij Roelandts gebeurde eigenlijk hetzelfde en die kwam nog een heel eind. Als Roelandts 1 metgezel had gehad hadden ze Roelandts niet meer terug gezien gisteren. Nu was het misschien kansloos, maar eenmaal in die situatie heeft het ook niet heel veel zin meer om stoppen.
30 maart 2015 14:06
Sep was te vroeg in topvorm, had bergen van zelfvertrouwen en merkt nu dat de rest nog steeds verbeterd, waar hij zelf over z'n piek heen is. Geen schande, maar een leermoment voor volgend jaar voor hem en de trainers. Topvorm is tegenwoordig niet meer zo lang vast te houden als vroeger, en met het verdwijnen van zn topvorm krijgt ook zelfvertrouwen een deukje. Werd er gewoon op waarde afgereden gisteren, in een koers die voor iedereen zwaar was. Feit dat een relatieve lichtgewichten als Terpstra en Thomas een krachtmens uit het wiel rijden in dergelijke omstandigheden geeft al duidelijk aan dat de eerste 2 momenteel (bijna)100% zijn, en de ander eigenlijk al niet meer ivm voorbije weken.
Hij kan wellicht mazzel hebben dat de koers vrij open gaat zijn met het wegvallen van Cancellara, maar ik zie 'm ook dit jaar geen koers winnen in de komende 2 weken. Verder zou LJ echt m.i. moeten inzetten op het sparen van Tjallingi tot in de latere fasen van de koers. Veruit de sterktste knecht die ze hebben, maar wordt altijd gesloopt in zinloze ontsnappingen waar hij volgens mij als enige nog mee zou kunnen zitten a la Van den Bergh.

Laat ik dit zeggen; ik duim voor vergelijkbaar weer de komende weken (liefst te beginnen als ik zelf met mn rondjes klaar ben ;-))
30 maart 2015 14:08
Het is dan maar goed dat Thomas rustig aan gedaan heeft de afgelopen maanden.
30 maart 2015 14:21
@har77,

zelden lees ik meer onzin in een post
-topvorm voorbij? gebaseerd op gisteren? dus een van de vijf voor hem gaat vlaanderen en roubaix winnen?
-terpstra en thomas zijn relatief lichtgewichten? okay zijn inderdaad iets lichter, alsof gewicht het enige is dat telt in de wind, daarnaast werd Vanmarcke er alleen afgereden doordat er wind stond? laatste keer was gewoon een demarrage tussen de huizen.
-Tjallingii is een held, maar geen man voor de finale, volgens mij komt hij die heuvels ook niet goed over zoals een vandenbergh, PR dat is zijn werk. zoals hierboven al gezegd was, met iets meer voorsprong had hij samen met roelandts tot de kemmelberg kunnen rijden, dan had de koers zich volledig anders ontwikkeld.

met je laatste opmerking ben ik het wel volledig eens.
30 maart 2015 14:22
@Har77,
Dit betoog op basis van 1 koers. Bij iedereen was gisteren de nek eraf. Is Roelandts ook te vroeg in vorm? Die kon gisteren tenslotte ook niet meer volgen op het eind.

Toen de uitzending begon heb ik Vanmarcke constant vooraan gezien. Ik vind het redelijk plausibel dat hij gisteren te veel met zijn krachten heeft gesmeten. De conclusie dat hij over zijn piek heen is vind ik daarom nogal voorbarig en ik verwacht ook niet terecht.
30 maart 2015 14:36
Jumbo had Tankink en van Asbroeck nog over, daarvoor al veel gewerkt en waren daardoor prima in staat om Tjallingii vooruit te sturen om even helemaal niks te hoeven doen. Goede tactiek dus. Dat Vanmarcke helemaal leeggetrokken was is natuurlijk niet verwonderlijk want die heeft zichzelf maximaal gegeven. Uiteindelijk denk ik dat hij met deze inspanning alleen maar beter op peil staat voor de ronde, één week rust kan veel goeds met je doen.
30 maart 2015 14:38
@Hiddenz; ik zeg niet dat 1 van de 5 voor hem wint, maar wel dat iemand wint die tot dit weekend nog vrij onzichtbaar was. Heeft te maken met pieken. Zo werkt dat in (schone) sport. Vanmarcke kwam in het begin van het seizoen vol trots vertellen dat ie 4kg spiermassa had bijgekweekt. Prima, maar die spiermassa moet onderhouden worden en nog belangrijker, tijdens de koers voorzien kunnen worden van brandstof. Als sterker gelijk staat aan zwaarder kun je er dus vergif op innemen dat het rendement niet veel groter wordt, en de motor (het energiesysteem) des te groter moet zijn om simpelweg te kunnen blijven trappen. Zeker als sporters een paar weken verder in het seizoen zijn en dus herstel ook gaat meewegen is meer spiermassa niet echt bevorderlijk en is topvorm (het best mogelijke optimum tussen training en herstel) sneller weg. Hoe meer massa aan spieren, hoe korter vormpiek en hoe meer moeite om extreme duurbelasting aan te kunnen.
Ik streef met mijn sporters altijd naar 'sterker zonder zwaarder', hetgeen voor duursporters
30 maart 2015 14:49
Niet zo'n sterk verhaal, maar ja, wie verliest heeft nooit de beste tekst natuurlijk.
Beetje meer vertrouwen in zijn team en hij hangt de eerste 150 km in een vast wiel, om dan pas te knallen. Wel heerlijk om naar te kijken die gast trouwens, dan wint 'ie maar niet.
30 maart 2015 14:51
@Har77, wel sneu dan voor jouw sporters dat ze maar een vormpiek van 3 weken hebben...
30 maart 2015 14:56
@Har77
je trekt iets te vroeg je conclusies. Sep zou absoluut zuiniger kunnen koersen maar of hij over zijn piek heen is moeten we nog uitvinden.
30 maart 2015 14:59
@Nafnikleb:

Lezen is een kunst. 3 weken??

@Wheely;
Volgens mij trekt iedereen op dergelijke fora conclusies....iedereen vindt immers dat hij/zij de waarheid spreekt en de wijsheid in pacht heeft ;-)

Ik zal nuanceren: zet voor als mijn bijdragen maar '' ik denk dat'' of ''volgens mij'' ;-)
30 maart 2015 15:00
Echt heerlijk om hem te zien koersen, maar wel wat doldriest. Ik denk dat dit ideale uitgangspositie is voor de Hoogmis. Hij lijkt toch minder sterk dan gedacht. wel favoriet, maar ook weer niet torenhoog favoriet. Dat was hij in mijn ogen gister nog wel namelijk. Ik verwacht dat hij daarom minder de koers hoeft te maken zondag. Hij zal het waarschijnlijk ook niet doen. Precies goed. Les voor Vanmarcke en rest plaatst hem net treetje lager. Wel jammer voor toeschouwers want wat vind ik die aanvallen prachtig om te zien.
30 maart 2015 15:27
In de hedendaagse RvV, puur op parcours gebaseerd, behoort Vanmarcke meer tot de mannen die 2 uitspattingen op de Kwaremont nodig hebben dan aan één enkele. Mannen waarmee hij aan zou mogen komen > Thomas, Vandenbergh, Terpstra probeer die al eerder mee te krijgen zou ik zeggen.

Sagan, Degenkolb, Kristoff, Paolini (kopman?), Stybar, de lotto jongens lijken me meer gebaat bij één enkele uitspatting.

Zoek de juiste kameraden!
30 maart 2015 15:31
Misschien moet Vanmarcke naar Movistar om te leren "pieken" van Valverde. Die heeft al een piek vanaf zijn laatste schorsing.

Reacties zijn gesloten.