Vanendert juicht in koninginnenrit Baloise Belgium Tour, Keukeleire leidt

zaterdag 26 mei 2018 om 16:37
Vanendert juicht in koninginnenrit Baloise Belgium Tour, Keukeleire leidt

foto: Sirotti

Jelle Vanendert heeft zijn ploeg Lotto Soudal een plezier gedaan door de koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour op zijn naam te schrijven. De Belg reed op de Chemin du Comte weg uit de kopgroep en kwam vervolgens solo over de streep in Wanze. Jens Keukeleire maakte het Lotto Soudal-feestje compleet door tweede te worden en de leiderstrui over te nemen van Christophe Laporte.

De koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour was een rit door de Ardennen; voor leider Laporte daarom een zware opgave om zijn leiderstricot om de schouders te houden. Concurrentie en oorlog mochten verwacht worden van Brian van Goethem, Andrei Grivko en Keukeleire, die allen binnen tien seconden van elkaar stonden.

Favorieten beginnen vroeg met koersen
De wapens werden gepakt en al vroeg in de koers was het oorlog. Waar het een groepje renners niet lukte de vroege vlucht te vormen, kwamen de klassementsmannen direct uit hun hok. Een groep van twintig renners vonden elkaar met daarin Keukeleire, Jelle Vanendert, Jelle Wallays, Magnus Cort, Bryan Coquard, Rob Ruijgh en Edward Dunbar als grootste namen. Leider Laporte was niet mee en werd al gauw op meer dan anderhalve minuut gemeld, waardoor Grivko al vroeg de virtuele leiderstrui in handen had.

Vijf renners strijden om de zege na Muur van Hoei
Aanvallen wisselden elkaar af in de kopgroep, maar niemand wist echt weg te raken. Met nog dertig kilometer te gaan, op de Muur van Hoei, raakte Keukeleire even in de problemen, maar breken deed hij nooit. Gianni Marchand en Anthony Targis sprongen op de loeisteile muur weg uit de kopgroep en reden een voorsprong van dertig seconden bij elkaar op de achtervolgers. Marchand kon het tempo niet meer volgens toen Vanendert, Keukeleire, Dunbar en Dion Smith de aansluiting naar de kop maakten. Deze vijf zouden om de zege gaan strijden met nog tien kilometer te gaan.

Lotto Soudal speelt spel uit; Vanendert wint, Keukeleire wordt leider
Met twee renners van Lotto Soudal vooraan kon het spel gespeeld gaan worden. Op de Chemin du Comte, de laatste beklimming van de dag, plaatste Vanendert een demarrage en kon niemand volgen. In de laatste kilometers breidde Vanendert zijn voorsprong uit tot 25 seconden, waarna de Belg in Wanze zijn handen in de lucht mocht steken. Zestien tellen later sprintte Keukeleire naar een tweede plek, waardoor de Belg de leiding in het klassement overnam van Laporte.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Dario 26 mei 2018 om 16:42

Eerste zege voor Vanendert sinds Plateau de Beille in de Tour van 2011.

0
Wolt 26 mei 2018 om 16:51

Vanendert wint de Tour de France, prachtige overwinning in een evenzo mooi deelnemersveld !

0
McMulenga 26 mei 2018 om 16:56

Lees ik daar Rob Ruijgh?!!!

0
Geflitst 26 mei 2018 om 16:58

Het gaat stiekem lekker met de Belgische Lotto dit jaar.

0
ifor 26 mei 2018 om 16:59

Waarom staat er bij Rob Ruijgh niet dat hij ooit twintigste werd in de Tour?

De startlijst van De Ronde Van Luxemburg is nog erger: https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-luxembourg/2018/startlist

0
Frits des Jeux 26 mei 2018 om 21:25

Zonde dat dit soort rondjes zo gebukt gaan om die popie jopie hammer series. Deze rondjes hebben traditie en historie.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone