Kijk nu WielerFlits Live met Jan-Willem van Schip en Michael Boogerd terug

vrijdag 15 september 2017 om 20:00

De Vuelta is voorbij. Chris Froome heeft iets gedaan wat nog niemand eerder gedaan heeft: eerst de Tour de France winnen en daarna de Vuelta a España. Hoe bijzonder is dat? Natuurlijk komen ook de prestaties van nummer vier Wilco Kelderman en de afscheidnemende Alberto Contador aan bod in WielerFlits Live. Bij presentator Jeroen Toet schoven deze week Michael Boogerd, Jan-Willem van Schip en de uit Spanje teruggekeerde Maxim Horssels aan.

Jan-Willem van Schip is de kersverse aanwinst van Roompot-Nederlandse Loterij. We spraken met hem over zijn overstap. Daarnaast kwamen de Canadese wedstrijden en de Tour of Britain ter tafel.

Zapservice WielerFlits Live #40

Vuelta-terugblik
“De zege van Contador vond ik het mooiste”
“Wat Kelderman heeft laten zien smaakt natuurlijk naar veel meer”
“Vind het interessant dat hij zichzelf zo opnieuw heeft uitgevonden”
“Goede sfeer binnen de ploeg scheelt zo veel voor een renner”

“Voor Kruijswijk had de Vuelta nog een paar weken moeten duren”
“Poels keek steeds heel netjes als een meesterknecht waar zijn kopman was”
Hoe bijzonder is de prestatie van Chris Froome?

Het afscheid van Alberto Contador
“Dit zijn unieke renners, die gaan voorlopig niet opstaan”

Kort nieuws
Hoe deden de Nederlanders het in Canada?
Nummer 100 voor Sagan: “Hij durft altijd te verliezen, dat is bijzonder”

Hoe zit het met het epo-gebruik van Leontien van Moorsel?
“Als je wil graven, graaf dan nu”

Een getergde Lars Boom wint in Britain, of toch niet?
“LottoNL-Jumbo oogst de vruchten van investeren in tijdrit”

Cannondale-Drapac is gered: hoe nu verder?

Prijsvraag
Win een shirt van Sky!

Wieleragenda
Wat staat er deze week allemaal op het programma?

Over Jan-Willem van Schip
Gefeliciteerd met je overstap naar Roompot-Oranje Peloton!
“En dan zeggen ze: ‘Nou, dat schiet ook niet op!’”

Geen LottoNL-Jumbo? “Vind het ingewikkeld hoe dat allemaal werkt”
“Dan ga je vijf minuten met een bouwvakker zitten, dan snap je het wel”

Wat is het plan van Roompot-Nederlandse Loterij met jou?
“Ik wil in februari nog de puntenkoers doen op het WK Baanwielrennen”
“Dat zou ik graag van Michael willen leren kan”

WK Ploegentijdrit
Wie is de grote favoriet?
“LottoNL-Jumbo en Sunweb heel gevaarlijke outsiders”
Is het een geslaagd evenement?

Afsluiting
Jeroen, ontzettend bedankt!
Ode aan Alberto Contador

WielerFlits Live is ook beschikbaar als podcast. Beluister de uitzending via Soundcloud en iTunes of download de show in je podcastapp.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

72 Reacties

Mwielerfan 12 september 2017 om 11:21

Poels heeft niet meestal een slechte dag zoals porte. Hij is totaal wisselvallig en heeft de helft slechte dagen als je het met podium niveau vergelijkt.
Hij had in week 3 ook momenten dat ie eerder dan nieve en moscon eraf moest en dan maar wat aanklampte. In week 1 was ie nergens

Switchfoot 12 september 2017 om 12:07

Mij viel de indirecte bevestiging door Boogerd van het dopinggebruik van van Moorsel op. Toen het over van Moorsel ging, zei hij iets als: Ik heb dan wel dopinggebruik bekend. Dit was niet zo handig verwoord van hem, aangezien hij daarmee aangeeft dat van Moorsel wel heeft gebruikt, maar dat het enige verschil met hem is dat ze niet heeft bekend.

ikbenprocycling 12 september 2017 om 13:57

Toen alles nog betrekkelijk pais en vree was…..
https://www.youtube.com/watch?v=fJBYVLuuWMY

Koningin Maxima opent Leontienhuis in Zevenhuizen / Zuidplas
https://www.youtube.com/watch?v=IzW7qgQ9-E0

jonassi 12 september 2017 om 14:25

Wat betreft het artikel met de onthullingen van dopingarts Peter Janssen vond ik onze jongens van Wielerflits toch vrij tam. Maxim laat in het midden wat hij er van vindt, terwijl je als wielerjournalist er wat mij betreft niet aan ontkomt om een mening te hebben over dit onderwerp. Dan brengt de presentator Zijlaards rol bij het doperen van Van Moorsel te berde en staat toe dat Boogerd in zijn respons komt met een irrelevant pr verhaal over het ontstaan van Roompot en het belang van de ploeg voor het Nederlandse wielrennen. Boogerd ziet de zaken van vroeger en nu als ‘los van elkaar’ en ziet geen baat in spitten in het verleden.

Na het lezen van het interview met Janssen ben ik overtuigd geraakt dat meer transparantie over het verleden de wielrennerij juist ten goede komt (op de lange termijn dan). Wat ik belangrijker vond dan de onthullingen over individuele renners was het beeld dat pionier Janssen schetste van de professionalisering van doping. Soigneurs en renners modderden altijd al wat aan met pillen en cocktails die de prestaties (zouden moeten) bevorderen. Met de introductie eind jaren tachtig van professionele artsen in de wielerteams werd dopinggebruik geprofessionaliseerd en geïnstitutionaliseerd. Janssen had zelfs connecties met werknemers van de dopinglaboratoria waardoor hij inzicht had in de werkwijze van de controles en deze makkelijker kon omzeilen.

Janssen geeft in het interview aan dat hij op een gegeven moment doping afzwoor omdat de pakkans te groot werd. Hij klaagt veel over renners die tegen zijn instructies in nog wat extra’s snoepten en zo onnodig risico namen om gepakt te worden. In 2009 werd hij teamarts bij Vacansoleil en stelde aan de ploegleiding voor om bloedmetingen af te nemen vóórdat renners gecontracteerd zouden worden, zodat risicorenners geweerd konden worden. Luijkx negeerde dit volkomen waarop Janssen zijn biezen pakte. De interviewer oppert hier dat dergelijke apparatuur ook gebruikt kan worden om de dopingcontroles te omzeilen, wat Janssen beaamt.

Boogerd heeft het in Wielerflits over ‘dertig, twintig, vijftien jaar geleden’, terwijl de laatste geschrapte resultaten veel korter geleden zijn (zero zero zero). De vraag is hoe de wielervolger dezelfde doktoren, ploegleiders of oud-renners die helemaal nog niet zo lang geleden de boel systematisch belazerd hebben kan vertrouwen zonder dat er ooit volledige openheid van zaken gegeven is. Zijn de onderliggende structuren van dopinggebruik wel aangepakt? Bestaat er werkelijk geen doping meer of zijn de technieken om de (verbeterde) controles te omzeilen meegeëvolueerd?

Voordat iemand denkt dat ik aan het Roompot- of Boogerdbashen ben vind ik juist Michael Boogerd iemand die nu wél te vertrouwen is omdat hij als een vent heeft bekend en zijn straf heeft gepakt. Ik ben het alleen op het punt van het vergeten van het verleden niet met hem eens. Helaas had het ijzer geslagen moeten worden toen het een aantal jaar terug heet was. Een generaal pardon met volledige transparantie was wat mij betreft de beste optie geweest. Nu vind ik het toch lastig om onbevangen te genieten van uitzonderlijke prestaties van renners.

sooike 12 september 2017 om 14:59

De manier waarop WF tot nu toe zich heeft opgesteld in deze kwestie is vrij kritiekloos en niet duidelijk. Wielerjournalisten mogen toch in dit soort kwesties best hun ware gezicht laten zien en hun mening ventileren? Thijs Zonneveld was gisteravond in DWDD glashelder en praatte Eric Dijkstra helemaal onder de tafel. Zo pak je een dergelijke kwestie aan. Niet met een “ik weet er te weinig van”- houding zoals die Maxim bijna uitstraalde. Die Toet mag voor mij blijven, hij heeft lef, luistert naar zijn gasten en durft een discussie uit te lokken. Die Maxim is een grijze muis, het verlegen jongetje dat ook eens mag proberen televisie te maken.

ikbenprocycling 12 september 2017 om 15:07

Jonassi, voor de volledigheid: heb je overigens DWDD gisteravond gezien ? Anders even uitzending gemist kijken.

Wat betreft het ‘genieten’: Waarom zou je als gewone volger, dus niet directe of aankomende concurrent, dat niet gewoon doen en incalculeren dat niets totaal is wat het lijkt of je zou willen dat het is (perfect). Kijk naar de slotrit van Vuelta: iedere renner ziet Alberto als een held. Waarom zou je er als wielerkijker dan moeite mee hebben ? Hij berooft jou en mij niet van brood en palmarès.

Pierre92 12 september 2017 om 15:28

Doping zal altijd een probleem blijven. Dat is inherent aan topsport, waar de trainingsrespons geïmiteerd kan worden met farmacologische middelen en strategieën. Het is naïef om te denken dat de mentaliteit momenteel anders is in het profpeloton, hoewel de controles en met name het biologische paspoort al te veel manipulatie binnen de perken houden.

Wat alles en iedereen lijkt te vergeten, is dat dopinggebruikers immoreel gehandeld hebben: immoreel ten opzichte van zij die dat niet deden en de dupe geworden zijn van de grillen van de dopeurs. Vele dopingzondaars hebben zich verscholen achter anderen, maar dat is uitermate laf, hoewel begrijpelijk.

Het blijven spitten in het dopingverleden is daarom een vorm van gerechtigheid voor degenen die met een schoon geweten hun sport bedreven hebben, maar gedesillusioneerd hebben moeten afhaken (vooral in de jaren 90). Voor mij hoeft barbertje ook niet te hangen, maar rehabilitatie van zij die eerlijke competitie bedreven hebben, dat is waar het in essentie om draait.

EmPeHa 12 september 2017 om 16:00

Vanavond op Canvas 21.15 weer een beetje rehabilitatie voor renners die er niet aan meededen.

Explorer 12 september 2017 om 19:19

@sooike, nou nou dat kan ook wat minder wat betref Maxim. Ik vind hem als interviewer echt wel uitstekend. WF is en blijft (nu nog) erg laagdrempelig. Mede denk ik door hun beperkte budget.
Dan moet je voorzichtig zijn en vele deuren open houden.
Moet wel toegeven dat ik Jeroen op deze plek zou laten zitten. En Maxim meer op pad zou sturen om met renners en ploegleiders te interviewen. Of aan tafel zou laten zitten op de plek waar hij nu zit. In afwisseling met Youri. Dan krijg je een krachtig team van beider zijde.
Combi alla Bert Maalderink en Jack van Gelder. Maar dat is aan WF om te beslissen.

Verweggistan 12 september 2017 om 19:28

Ik ben het wel met Boogerd eens over die doping. Laat Leontien enz. lekker gaan; maar ook Bak, Plaza en Lhotellerie en Luyckx worden genoemd. Ik heb daar nog geen reactie van gezien. Dat lijkt mij nuttiger, ondanks dat ze minder bekende namen zijn.

montventoux 12 september 2017 om 19:35

@Jonassi. Goed betoog.

PR-verhaaltje van Boogerd over Zijlaard (Roompot vanuit passie opgezet), “over twee dagen heeft niemand het er meer over” en de verklaring van van Moorsel zelf (of haar advocaat/marketingadviseur) over haar Leontienhuis: veelzeggend.

Redactie zou inderdaad kritischer mogen zijn/doorvragen. Daarvoor inmiddels teveel autoriteit. Berichtgeving is wat mij betreft idd eenzijdig (nul bericht n.a.v. VK-artikel) en daardoor krampachtig. Of komt een aantal gasten anders niet meer in de show of inkomstenderving oid? Voor je ’t weet ben je onderdeel van de omerta ; )

Prima Facie 12 september 2017 om 19:43

Ik heb deze aflevering niet gezien maar ik vind dat Maxim uitstekend werk levert en zich als journalist goed ontwikkelt. Ik hoop dat hij opmerkingen van keyboardwarriors als sooike naast zich neerlegt. Man man man wat een sneue reactie weer.

montventoux 12 september 2017 om 20:32

Ik heb de aflevering wel gezien en ik vind dat Maxim uitstekend werk levert en zich als journalist/mc goed ontwikkelt. Sooike solliciteert naar een rol in het programma. Ben benieuwd!

klootje kriekeljon 12 september 2017 om 21:08

Explorer +1

Mont Ventoux 2x +1

schipperaar 12 september 2017 om 21:30

@sooike
Had niet het idee dat Dijkstra van tafel werd geveegd overigens, vindt het eerder triest dat twee sensatiezoekers helemaal afreizen naar Thailand omdat de heer Janssen voor een cultuur omslag pleit, hypocrieter kan het niet, acht pagina’s, ongelooflijk. Wanneer komt Joop aan de beurt?

montventoux 12 september 2017 om 21:45

@Schipperaar artikel in z'n geheel gelezen? Onderaan ook iets over de totstandkoming en over de auteurs: onderzoeksjournalisten die zich niet voor het eerst in de problematiek (ook buiten het wielrennen) storten.

Lalsacien 12 september 2017 om 22:28

Toen Pierre Ballester en David Walsh de dopingvrije Armstrong in hun eerste boek aan de kaak stelde waren er weinigen die hen serieus namen. Uiteindelijk kregen zij gelijk.

Wheely 13 september 2017 om 00:08

Interessante discussie (hier in de reacties)

Merkte wel aan Van Schip dat hij ook niet zo goed wist wat hij met het Van Moorsel onderwep aan moest.

schipperaar 13 september 2017 om 14:57

@montventoux
Zonneveld schrijft een boek over Dekker en komt met geen enkele beschuldiging richting zijn kant maar Leontien moet het ontgelden na bijna 20 jaar.
Zoals de wind waait, waait Thijs zijn hoedje. Daarnaast vraag ik me af waarom er twee journalisten nodig zijn om zo’n kwakzalver te ondervragen.

Jean Dumas 13 september 2017 om 15:19

Mooie compilatie van Alberto C. aan het eind van deze uitzending.

montventoux 14 september 2017 om 12:47

@schipperaar Zonneveld heb ik 't niet over. Die roept naïeve en populistische dingen (in superlatieven) via twitter of bij DWDD: "Dat is het ergste dat je kunt zeggen" en "bij Sunweb gebruiken ze niet. Dat weet ik want het is mijn club en ik spreek de managers regelmatig".

Dan liever de twee auteurs die volgens mij zeer zorgvuldig onderzoek doen voor ze met iets naar buiten komen. Misschien nodig dat ze elkaars handje daarbij vast houden…

sooike 15 september 2017 om 14:06

@Lalsacien
+1 !

Headlines

Materiaalzone

Populair