Van Wilder over zorgen De Cauwer: “Het is toch logisch dat ik knecht voor Evenepoel?”
Van Wilder in Luik-Bastenaken-Luik - foto: Cor Vos
dinsdag 2 mei 2023 om 08:41

Van Wilder over zorgen De Cauwer: “Het is toch logisch dat ik knecht voor Evenepoel?”

Ilan Van Wilder debuteert zaterdag in de Giro d’Italia, als helper van Remco Evenepoel. Volgens sommige analisten rijdt Van Wilder teveel in dienst. Zelf voelt de 22-jarige renner van Soudal Quick-Step dat niet zo. “Het is toch logisch dat ik knecht voor Evenepoel?”, zegt hij in gesprek met Het Nieuwsblad.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Hij is wereldkampioen en wint grote rondes en klassiekers”, vervolgt Van Wilder, doelend op Evenepoel. “Als ik voor Jumbo-Visma zou rijden, zou ik ook moeten knechten voor Vingegaard of Roglic. Zat ik bij UAE Team Emirates, dan zou dat in dienst zijn van Pogacar. Dan rijd ik liever voor Remco: een Belgische kopman in een Belgische ploeg.”

“Remco is trouwens erg dankbaar. In deze rol maak ik ook progressie en leer ik enorm veel bij. De komende weken rijd ik finales in de Giro. En in de tweede helft van het seizoen komen er genoeg wedstrijden waarin ik zelf mijn eigen resultaten mag zoeken. Ik vind dat een mooi evenwicht.”

José De Cauwer, wielercommentator bij de VRT, zei onlangs te vrezen dat Van Wilder te snel in een knechtenrol wordt geduwd. “Ik heb José héél graag en ik beschouw het als een compliment dat hij vindt dat ik te veel moet knechten. Maar hij hoeft zich geen zorgen te maken. Ik weet perfect wat ik aan het doen ben met mijn carrière en ik heb zeker karakter genoeg om te gaan voor wat ik wil. Zet dat zo maar in de krant.”

Giro
In de Giro is het Van Wilders doel om in de bergritten zolang mogelijk bij Evenepoel te blijven, ’tot hij beslist om ervandoor te gaan’. Maar er zijn ook nog drie tijdritten, waar hij ook kansen voor zichzelf ziet. “Het is de bedoeling dat ik minstens twee van de drie tijdritten voluit zal gaan: de openingstijdrit en de klimtijdrit op de voorlaatste dag. De tijdrit halfweg zal afhangen van hoe ik mij op dat moment voel. Ik rijd graag tijdritten en ik wil zien wat ik waard ben in zo’n sterk deelnemersveld.”

En daarna? Zien we Van Wilder in het najaar in de Vuelta a España? Het lijkt er niet op. “Ik voel mij momenteel nog niet klaar om voor een klassement te gaan in een grote ronde. Over twee jaar misschien wel. De Vuelta was vorig jaar pas mijn eerste grote ronde ooit. Dan is het misschien niet verstandig om nu al twee grote rondes op één jaar te rijden. Ik denk dat mensen nogal snel vergeten dat ik amper 22 jaar ben.”

Van Wilder zit momenteel in ieder geval goed in zijn vel, nadat 2021 en 2022 verre van vlekkeloos verliepen. “De afgelopen negen maanden vormden de eerste periode in drie jaar waarin ik mij zonder tegenslag en zorgen heb kunnen ontwikkelen. Dan zie je dat ik veel progressie maak. Dat voelt als een bevrijding. Ik ben nooit beter geweest dan nu. En ik weet dat ik nog veel progressiemarge heb.”

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
"Zet dat zo maar in dr krant" heerlijk
2 mei 2023 09:10
Bedankt Ian, zet die mensen die altijd vinden wat JIJ MOET doen maar es terug op hun plek! ... Mooie quote. Ik reageer weinig op wielerflits. Veel betweteren over anderen... veelal door mensen die zelf nog nooit een etappe in de Giro of een vlaamse klassieker uitgereden hebben op profniveau ... Doe je ding, blijf je ding doen! Laat je niet gek maken door jan en alleman!

Naar aanleiding van:
“Ik heb José héél graag en ik beschouw het als een compliment dat hij vindt dat ik te veel moet knechten. Maar hij hoeft zich geen zorgen te maken. Ik weet perfect wat ik aan het doen ben met mijn carrière en ik heb zeker karakter genoeg om te gaan voor wat ik wil. Zet dat zo maar in de krant.”
    2 mei 2023 10:51
    Ja het is oppassen met de medewerkers van Sporza. Volgende week Wuyts
    2 mei 2023 14:40
    Quote:
    Comments 2 MEI 2023 OM 10:51
    Ja het is oppassen met de medewerkers van Sporza. Volgende week Wuyts
    Wuyts werkt niet eens meer voor sporza
    2 mei 2023 19:34
    Hebt u wel al een klassieker op profniveau uitgereden? Verder deel ik je mening, maar het is ook de job van José De Cauwer om commentaar te geven.
2 mei 2023 09:12
Van Wilder heeft hier een terecht punt. Van knechten op 22 jarige leeftijd word je een sterkere renner. Er komt nog tijd genoeg dat hij voor eigen kansen mag rijden. Natuurlijk hoefde REV weinig te knechten op die leeftijd, maar die uitzondering bevestigt nou net de regel.
    2 mei 2023 18:53
    Zo krijgt hij ook wat meer tijd om naar rol kopman te groeien wat prima is. Jose de Cauwer begrijp ik wel. Hij ziet een heel goed talent die waar meer in zit en oproken ligt altijd op de loer.

    Iets anders : "Remco is trouwens erg dankbaar". H.eeft Remco in Zwitserland al korting geregeld om bij een eventuele overwinning de knechten een Rolex te geven?
    Niki Terpstra deed dat al bij een gewoon monument.
2 mei 2023 09:20
Ilan moet just niks…
2 mei 2023 11:20
De momenten waarop van Wilder voor eigen kans mag gaan haalt hij er niet uit wat er in zit (Algarve, Waalse Pijl, etc). En het te vroeg juichen op Alta Da Foia maakt van deze mening een feit, daar werd immers zijn eerste profzege vergooid. Als knecht stijgt van Wilder juist boven zichzelf uit. Zowel in de Vuelta als in Luik was hij erg belangrijk voor Evenepoel. Kortom: het team schat hem exact juist op waarde momenteel. Die zeges gaan (denk ik) wel komen, maar kijk naar Kelderman (ook goed eindschot), het is geen vanzelfsprekendheid.
    2 mei 2023 12:09
    Ach kom in Algarve maakt hij inderdaad een beginnersfout voor de ritoverwinning, maar over de hele lijn was dat toch meer dan geslaagd. Een paar goede daguitslagen en uiteindelijk 3e in een sterk bezet rondje
    2 mei 2023 15:11
    Dus die podiumplaats in Algarve, waar hij voor een resem andere favorieten (om over Arensman, hier gebombardeerd tot topfavoriet, nog te zwijgen) eindigde, is voor Panache een bewijs dat hij niet uithaalt wat er in zit. Zet die playstation eventjes weg, Panache. Zelfs Pogacar wint niet elke race waar hij aan deelneemt.
    Als een podiumplek tegen een sterk deelnemersveld als dat van Algarve dan iets bewijst, is het net wel dat die kerel hopen potentieel heeft. In de ritten voor het klassement eindigt hij 2de, 3de en 7de. Voor iemand die amper voor eigen rekening mag rijden (zijn vorige rittenkoers die hij voor zichzelf mocht rijden was Burgos, waar hij 5de werd) scoort hij dus zeer hoog. Als je elke renner die niet elke keer wint wanneer hij een kans krijgt, gaat degraderen, dan hoop ik dat je beseft dat er weinig klassementsrenners gaan overblijven. Weg Almeida, weg Arensman, weg Carthy, weg Rodriguez... En die kerels krijgen veel vaker de mogelijkheid voor eigen rekening te rijden. Maar volgens Panache maak je die mannen dus ook beter allemaal knecht, want ze halen niet uit wat er in zit, en het feit dat ze nooit/zelden winnen maakt van die mening een feit, LOL.
    Ik hoop dat je ook beseft dat hij in de Waalse Pijl helemaal niet als aangewezen kopman reed, gezien hij net van hoogtestage terugkwam, en dat vaak betekent dat je de eerste dagen wat scherpte ( "punch" ) mist. Desondanks finisht hij voor Bagioli en Schmid.
    Misschien wordt het tijd dat je wat aan zelfreflectie gaat doen en gaat beseffen dat je mening wanneer het over Van Wilder gaat, telkens enorm gekleurd is. Werk je misschien bij DSM?
2 mei 2023 13:11
Ik heb diep respect voor sterke knechten of kopmannen die knechtwerk doen. Renners die zich helemaal leeg rijden voor de kopman van dat moment verdienen niets dan lof. Gesink is er ook geweldig in.
2 mei 2023 14:45
Zolang Evenepoel blijft leveren is knechten niet heel erg voor een jonge knaap als Van Wilder.

Maar stel je voor dat Van Wilder zich de komende week in de Giro uit elkaar trekt voor zijn kopman, het peloton aan gort rijdt, maar Evenepoel er na 10 dagen volledig doorheen zakt? Dan ga je als jonge renner met wonderbenen ook een keer nadenken. "Wat als ik zelf...???"

In deze fase kan knechten zeker geen kwaad, want hij wordt er m.i. op dit moment nog altijd een betere renner van. Maar als hij in de nabije toekomst zelf ook wat wil, dan zal hij ook zelf een keer de rol van kopman moeten pakken. Misschien nog niet dit jaar, maar als hij deze lijn voortzet volgend jaar zeker een keer.
    3 mei 2023 01:11
    Daarom zijn er ook 3 grote rondes he. Dé kopman zal ze heus nooit alle 3 rijden in hetzelfde jaar, die tijden zijn lang voorbij.
2 mei 2023 13:38
Het lijkt mij een eer om mee te strijden voor de Titel samen met Eddy..
2 mei 2023 09:06
José heeft een punt.
"Ik denk dat mensen nogal snel vergeten dat ik amper 22 jaar ben"

Evenepoel is pas 23 jaar en hoefde als 22-jarige ook niet al te veel te knechten voor de kopmannen van QuickStep toen.
    2 mei 2023 09:16
    Ja en nee, REV heeft zich in zijn eerste jaren nooit te beroerd gevoeld om eens te knechten voor de sprinter of Alaphilippe waar nodig.
    Maar hij kon van in zijn eerste jaar dan ook winnen (in eerst de kleinere rittenkoersen) en laatste jaren in alle wedstrijden. Tevens was ook geen 'grote' klassementsrenner bij quickstep toen.

    Nu hebben ze met REV de WK en grote ronde winnaar, tuurlijk dat er dan minder kansen zijn voor de iets minder sterke renner. Tevens heeft Van Wilder zich wel al getoond als goeie renner, maar nog niet als wereldtop.
    Gewoon verder rijden zoals hij bezig is, uiteindelijk zijn het de benen die spreken. Als er ooit de dag mocht komen waar hij REV uit het wiel rijdt (of er blijven slechts 5 kopmannen in zijn wiel), dan zal hij wel snel genoeg meer eigen kansen krijgen.
    2 mei 2023 09:18
    Best lastig, knechten voor een kopman als je zelf kopman ben.
    Terzijde heeft ook Evenepoel wel flink gewerkt voor de sprinters.
    2 mei 2023 10:36
    Volgend jaar zal alles er heel anders uitzien verwacht ik: er zal stevig doorgeselecteerd gaan worden in de ploeg en Van Wilder zal in deze vorm dan boven komen drijven als een van de kopstukken.
    2 mei 2023 13:24
    Onzin. Vertel jij mij eens wat Ilan dan al bewezen/gewonnen heeft, waardoor hij het kopmanschap zou moeten gaan opeisen bij een ploeg met Remco erin? Idem dito mocht hij bvb bij TJV rijden en/of bij Ineos. Mocht Ilan bij Arkea samsic, of Intermarché-Wanty ofzo rijden, ok, dan heb je een punt.
2 mei 2023 09:13
Ik dacht dat er een grote drie was, maar blijkt een grote vier: witje, lietje, uijtje, en last but not least wildje. België is de beste, hup België!
    2 mei 2023 09:44
    Je kunt reacties ook verwijderen.
    2 mei 2023 10:31
    Mag je het belgische wielrennen niet meer supporteren?
    2 mei 2023 10:40
    Nee, alleen Remco.
    2 mei 2023 10:45
    @lars: zoals jij je reactie daarnet over ‘huilebalk’ Van Wilder hebt verwijderd. Inderdaad goede beslissing. Bijzonder grappig, dit.
    2 mei 2023 10:47
    @dakraam: verzin eens iets anders, kerel. Of kijk nog wat in je Marvelstrips
    2 mei 2023 10:51
    Waarom vind jij van Wilder een huilebalk Deef?
    2 mei 2023 10:59
    Lars Maden: niet onnozel doen, kerel. Jij had net een bericht geplaatst dat Van Wilder eindelijk eens een wat volwassener gedrag vertoonde, in plaats van het huilebalkgedrag voorheen. Je hebt dat bericht gewist, en een beetje later aan dakraam laten weten ‘dat je een bericht kan wissen’.

    Dat laatste was grappig.

    Je mening over huilebalk Van Wilder laat ik je graag zelf verduidelijken (maar vermoedelijk was je fout en verwarde je met iemand anders (ach, altijd mogelijk, niet?).

    Je vraag aan mij waarom ik Van Wilder een huilebalk zou vinden (!) is te plaatsen in het licht van het bovenstaande. Ik vertrouw erop dat iedereen zelf kan verklaren waarom je die vraag stelde.
    2 mei 2023 11:02
    Raar verhaal, pas het nog maar een keer aan. Dit is onleesbaar.
    2 mei 2023 11:30
    Ontken je dit nu, of waar stuur je op aan?
    2 mei 2023 11:36
    Met Deef het ik altijd het beste voor. Dat is dan ook de reden dat het me verontrust dat voor de 3e keer in korte tijd een reactie van hem wat onleesbaar is. Vanuit onze warme band steun ik hem dan ook van harte om reacties wat meer leesbaar te maken.
    2 mei 2023 11:44
    Marik still going strong
    2 mei 2023 14:36
    Quote:
    dakraamflats 2 MEI 2023 OM 09:13
    Ik dacht dat er een grote drie was, maar blijkt een grote vier: witje, lietje, uijtje, en last but not least wildje. België is de beste, hup België!
    Er moet toch iets serieus fout zijn gelopen in het verleden dat zodra het over België of een Belg gaat, je verzand in kinderlijke nonsens. Waarschijnlijk om te compenseren dat eens je niet anoniem kan trollen je alles moet opkroppen?, heel erg jammer voor jezelf dakraamflats dat je zoveel frustraties hebt...
    2 mei 2023 14:48
    We kennen allemaal wel die filmpjes over kleuters die in het warenhuis opeens door het lint gaan omdat ze hun zin niet krijgen. Die worden nu eenmaal op een gegeven moment groot genoeg om een toetsenbord te hanteren.
    2 mei 2023 14:55
    Die filmpjes kennen we allemaal. En die kleuters gaan vervolgens door het leven onder namen als "Deef" of "Dubbelzwammer".... ;-)
    2 mei 2023 15:47
    Nog een aanhanger van de witje-lietje-wildje-uitje grappenbrigade.

    Whatever you say, Davbam

    Marik zeg jij het eens, is dit een nieuwe Wilde Willem alias?

Reacties zijn gesloten.