Van Vleuten rijdt Vollering uit het rood in knotsgekke bergrit La Vuelta Femenina, dagzege voor Realini

zaterdag 6 mei 2023 om 15:29
Van Vleuten rijdt Vollering uit het rood in knotsgekke bergrit La Vuelta Femenina, dagzege voor Realini

foto: Cor Vos (archief)

Annemiek van Vleuten heeft in La Vuelta Femenina de rode trui overgenomen van Demi Vollering. Laatstgenoemde kwam vroeg in de rit al op achterstand te rijden, waarna Van Vleuten ten aanval trok. De wereldkampioene kwam uiteindelijk voorop samen met Gaia Realini, die de sprint met twee won. Of toch niet? Nadat de Italiaanse aanvankelijk als winnares was uitgeroepen, verscheen Van Vleuten plots als ritwinnares op het podium. Later bleek Realini tóch gewonnen te hebben.

De zesde en voorlaatste etappe van La Vuelta Femenina was 106 kilometer lang en kende twee serieuze beklimmingen. Kort na halfkoers was er de Alto de Fuente de las Varas (6,4 km à 5,4%) en niet veel later moest de Puerto de Campo el Hayal (8,6 km à 4,6%) beklommen worden. De top van deze laatste klim lag op zo’n twintig kilometer van de streep.

Vollering op achterstand
In het openingsuur van de etappe waren er verschillende aanvalspogingen, maar niemand slaagde erin echt weg te komen. Wel kwam er na goed 35 kilometer een breuk in het peloton, naar verluid vanwege een plaspauze. Het belangrijkste slachtoffer was Demi Vollering, de draagster van de rode trui. Enkele ploeggenotes van SD Worx wachtten haar op, maar vooraan stonden ze ook niet stil. Jumbo-Visma en Movistar gaven flink gas. Annemiek van Vleuten, de nummer twee van het algemeen klassement, reed zelf ook vol mee op kop.

Voor de start kon er nog gelachen worden bij SD Worx – foto: Cor Vos

Het verschil liep op tot boven de halve minuut, waarna Trek-Segafredo ook nog mee ging werken met Jumbo-Visma en Movistar. Vollering, die in een groepje van zo’n twintig rensters zat, verloor aldus meer en meer terrein. Aan de voet van de Alto de Fuente de las Varas was het verschil een minuut en twintig. Terwijl Vollering op deze beklimming een stevige inspanning deed om de sprong te maken, trok Van Vleuten door in het peloton.

Van Vleuten loopt uit
Op de top van de klim zaten nog slechts vier rensters in het wiel van Van Vleuten: Gaia Realini (Trek-Segafredo), Évita Muzic (FDJ-SUEZ), Erica Magnaldi (UAE Team ADQ) en Juliette Labous (Team DSM). Riejanne Markus en Mavi García waren – op ruim een halve minuut – de eerste achtervolgsters. De achterstand van Vollering bedroeg op dit moment al een minuut en vijftig seconden. De kopvrouw van SD Worx zat inmiddels in een klein pelotonnetje, maar kreeg aanvankelijk geen hulp. Haar ploeggenote Marlen Reusser zat nog in een groepje voor haar.

Met nog goed dertig kilometer te gaan, liet Van Vleuten haar vier kompannen achter. Dat deed ze net voor een tussensprint, waar zes bonificatieseconden te pakken waren. Door deze seconden mee te snoepen, ging ze Vollering al voorbij in het klassement. Laatstgenoemde kreeg op de Puerto de Campo el Hayal (8,6 km à 4,6%) wel wat steun, nadat ze aansloot bij het derde groepje. Van Vleuten was ondertussen weer vergezeld door Realini, die vroeg op de helling de oversteek had weten te maken naar de koploopster.

Van Vleuten (r) met Realini – foto: Cor Vos

Groep Vollering komt wat dichter
De Nederlandse en de Italiaanse kwamen samen boven op de Puerto de Campo el Hayal. Muzic, Magnaldi en Labous volgden veertig seconden later, het groepje Vollering-Reusser een minuut daar weer achter. Na de afdaling kwam de groep rode trui wel dichterbij Van Vleuten en Realini, die niet overnam van de wereldkampioene. Vollering en co rekenden uiteindelijk ook het achtervolgende trio in, waardoor een behoorlijk grote groep jaagde op het kopduo.

Reusser, die zich lang afzijdig had gehouden, zette zich daar nu wel op kop. Ook Canyon//SRAM droeg een steentje bij. Toch bleef het verschil in de laatste tien kilometer stabiel: een minuut en vijftien seconden. Van Vleuten zou dus het rood overnemen van Vollering, maar zou ze ook de rit winnen? Een sprint met twee moest de beslissing brengen. In die sprint waren Van Vleuten en Realini zeer aan elkaar gewaagd, maar de Italiaanse werd als winnares uitgeroepen. Daarna verscheen Van Vleuten plots als ritwinnares op het podium, maar uiteindelijk bleek Realini tóch gewonnen te hebben.

Een minuut en vier seconden nadat Realini en Van Vleuten over de streep waren gekomen, won Loes Adegeest de sprint van de achtervolgende groep. Vollering eindigde als vijfde en verloor het rood dus aan Van Vleuten, die zondag met een voorsprong van meer dan een minuut zal beginnen aan de slotrit naar Lagos de Covadonga.

Winst voor Realini, bleek na verschillende plottwists – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

44 Reacties

YogiBear 6 mei 2023 om 16:20

SD krijgt hier gewoon terug betaald voor wat ze vorig jaar in de Tour deden.

12
Cornelius 6 mei 2023 om 16:57

Precies! Vollering moet niet zeuren. SDW zijn hier zelf mee begonnen in de Tour, toen ze vol gingen rijden op het moment dat Annemiek van Vleuten lek reed.

Overigens geloof ik Annemiek wel dat het plan om waaiers te trekken er al was; eerder deze week was het ook Movistar die in de waaierrit het voortouw namen.

6
Oblomov 7 mei 2023 om 00:19

Alleen valt wel te betwijfelen of hiermee de kous af is. Weet niet of SD Worx mijn eerste keuze zou zijn bij het maken van vijanden. Denk dat het leven er niet makkelijker op is geworden voor de Lipperts, Mackaij’s en Norsgaards van deze wereld. Die moeten hopen dat Danny Stam niets van Peter Post en Jan Raas in zich heeft.

0
Cornelius 7 mei 2023 om 02:18

@Oblomov SDW valt sowieso aan bij materiaalpech van anderen. Erger dan dat kunnen ze niet doen (nou ja, tegenstanders van de weg duwen zou nog kunnen, maar dan weet je nooit of de jury misschien toch ingrijpt).

0
lars de kan 6 mei 2023 om 15:52

Slechte verliezer Demi. AvV grote klasse alleen hard gereden. We kunnen een boek schrijven over Vollering en haar team met hun acties. Vollering grote renner maar dan morgen laten zien dat je beter bent dan de veertiger AvV.

10
Boomie1 6 mei 2023 om 16:58

Wat een onzin

-3
Boomie1 6 mei 2023 om 16:58

Beiden klasse rensters

0
Rulifaller 6 mei 2023 om 15:57

Wat typisch is voor Van Vleuten is dat ze er altijd volledig voor gaat, elke dag weer. Zo heeft ze vandaag een kilometer of 50 gas gegeven in haar eentje.

Het is mij ook niet duidelijk wat nu precies aan de hand was. Als ze ging plassen voor een waaierzone is dat heel vreemd en is het haar eigen schuld. Als er geen waaiers waren maar puur een reactie op de plaspauze is dat inderdaad niet chique, maar nog altijd niet typisch AVV. Bovendien deed SD Workx in de Tour precies hetzelfde tien AVV pech had, en toen waren er zeker geen waaiers.

9
Jacob Lohof 6 mei 2023 om 17:58

Al dat wachten vind ik flauwekul!!!. Wanneer wel en wanneer niet

1
Tripodboom 6 mei 2023 om 16:05

Dom gereden van Vollering, met veel misbaar anderen vragen of ze het gat even willen dichtrijden, terwijl ze zelf de keien uit de straat moet rijden, zoals van Vleuten deed.

8
Japiejo 6 mei 2023 om 17:26

Typisch Vollering toch? Altijd naar anderen kijken en meestal het gevoel hebben dat ze ergens recht op heeft (WK Leuven, Strade Bianchi, verschillende Tour ritten, etc).
En natuurlijk gelijk in tranen als het tegen zit.
Allemaal niet zo erg – mss juist een echte winnaar – maar persoonlijk vind ik het daardoor moeilijk fan te zijn.

13
Bontempi1962 6 mei 2023 om 17:05

In een peloton blijft geen rekening onbetaald, zo blijkt maar weer.

7
Oblomov 7 mei 2023 om 00:22

Ben voor Movistar alleen wel een beetje bang dat er nu een rekening open staat waar ze de komende jaren nog plezier aan gaan beleven.

0
lars de kan 6 mei 2023 om 15:55

Helemaal mooi deze week voor Nederlandse renners.

2
jeanpaul 6 mei 2023 om 18:55

Volgens mij is Vollering vergeten wat SD Worx deed toen van Vleuten pech had in een etappe van de Tour.

2
Erica-de-moeder-van-Niki 6 mei 2023 om 15:57

AVV inmiddels toch als winnaar uitgeroepen.

1
Emergo 6 mei 2023 om 17:23

geloof je het zelf?

-3
zacht 6 mei 2023 om 15:59

Inmiddels wint Realini weer. Spaanse chaos.

1
VincentK 6 mei 2023 om 18:32

Ze hebben de finish apparatuur voor een koopje op marktplaats gescoord. Opgestuurd door ene L van Vliet. Prima spul volgens de verkoper en hij kon het weten, want hij had zelf gefietst.

Blij dat Realini toch wint na al haar tranen van blijdschap.

2
go Ineos 6 mei 2023 om 22:29

Als het door L. Van Vliet was, was Pogacar erin gefotoshopt en won hij erg overtuigend

-1
Cornelius 6 mei 2023 om 17:04

Het verslag klopt niet helemaal: Canyon heeft het meeste werk verricht in de achtervolging, en Reusser heeft een steentje bijgedragen. Ongetwijfeld zat er bij Reusser niet meer in de tank, want Vollering en Reusser komen goed overeen, dus als Reusser meer had kunnen doen, had ze dat zeker gedaan.

1
Pelsluis 7 mei 2023 om 09:22

Realini gaat hopelijk ook nog wel merken dat ze de ‘regels’ niet kent. Ik heb het kind geen sec op kop zien rijden. Ook weer een prutser van een DS natuurlijk….
En waarom de rest wel V. gedwee gehoorzaamt is ook totaal onduidelijk. Iedereen tegen vV? Of ontzag voor SDW tirannie?

1
Cornelius 7 mei 2023 om 09:47

Niks prutser, vandaag zat Teutenberg in de wagen. Realini hoefde natuurlijk niet op kop te rijden, en een echte steun voor Annemiek kon ze sowieso niet zijn. Maar ze had natuurlijk wel één of twee keer een kort beurtje kunnen doen wanneer Annemiek ging eten en drinken; gewoon om haar goede wil te tonen.

Ik vermoed dat sommige ploegen SDW gingen helpen in de hoop dat ze later in het seizoen nog wat kruimeltjes cadeau krijgen van SDW. Maar wie het wielrennen een beetje volgt, weet wel dat dat vergeefse hoop is.

2
Davbam 7 mei 2023 om 10:04

Sluit me aan bij Cornelius.

Ik had het chique gevonden als Realini gewoon een keertje of 2-3 had overgenomen om in ieder geval haar goede wil te tonen. Niet omdat het moet, wel omdat het mag en netjes is. Iedere fietser weet hoe vervelend het voelt als er iemand constant in je wiel hangt en profiteert van jouw inspanningen.

En de andere ploegen? Die hadden zoals Roxane Kneteman ook al zei veel meer moeten profiteren van SD Works. Ik had denk ik veel meer gebluft als ik van TJV of Canyon was geweest. Laat Reuser en Vollering zich maar lekker leeg rijden, om daar aan het eind van de etappe (of eventueel vandaag) van te kunnen profiteren.

Want een cadeautje terug hoef je van SD Works niet te verwachten. Er rijden daar namelijk te veel kopvrouwen die allemaal tevreden gehouden moeten worden.

1
Cornelius 7 mei 2023 om 11:49

Absurd overigens dat de prijs van de strijdlust is toegekend aan Gaia Realini. De jury die deze beslissing genomen heeft, moet een zonnesteek hebben of veel te veel gezopen, of allebei. :D

0
Romāns Vainšteins 7 mei 2023 om 12:16

1 of 2 kopbeurtjes op halve kracht voor de beeldvorming & katse kut vind ik vele malen hypocrieter dan gewoon oprecht, a la Colbrelli op het EK, strak in het wiel blijven en de zege weggrissen.

Veel zal afhangen van wie er in het wiel hangt en wie er sleurt, stevig onderhevig aan welk land er in het paspoort staat.

0
zacht 6 mei 2023 om 15:52

@redactie Van Vleuten wint ook de etappe nu

0
Emergo 6 mei 2023 om 17:23

Staat niet op de officiële website.

0
assen 6 mei 2023 om 17:17

Genoten.

Ik vraag me af, zou het ook in het mannenwielrennen voor kunnen komen dat een deel van het peloton gaat plassen voor een stuk waar waaiers verwacht worden?

0
Oblomov 7 mei 2023 om 00:26

We hebben met Froome toch ook een plasdrama gehad destijds. Nota bene ook met Movistar. Alleen durfde Movistar toen uiteindelijk toch niet door te rijden.

0
Aerts 6 mei 2023 om 17:27

Ik snap sowieso niet dat je moet plassen als je fietst. Zeker bij die korte etappes van de vrouwen niet.

0
Cornelius 6 mei 2023 om 17:34

PCS is op hol geslagen: nu heeft Realini ineens een voorsprong van 12 seconden op van Vleuten in de dagklassering.

EDIT: Is nu gecorrigeerd.

0
Wim 6 mei 2023 om 20:35

Je ziet het ook de dames halen ‘streken’ uit.

0
Krijn Hamelink 6 mei 2023 om 16:01

Wordt Movistar hier door de Jury in het zadel geholpen? Gisteren moesten de wagens aan de kant vandaag wint AvV met een banddikte achter!

-2
doeme80 6 mei 2023 om 15:57

Gaan we hier nu echt liggen zeiken over al dan niet zeikende vrouwen?

-4
speervanger 6 mei 2023 om 17:07

Precies dat

1
Arie den Blanken 6 mei 2023 om 21:08

Ik heb vanmiddag niets gezien noch van de Giro noch van Vuelta Feminina. Dus zo om 18.45 uur even naar het NOS-sportjournaal gekeken. Ergerlijk maar te verwachten van de super chauvinistische NOS. Ze openen met de vrouwen Vuelta i.p.v. dit grootse nummer in de Giro. Op deze manier ga je nog vooral supporteren voor de niet NL-se vrouwen.

-5
Bankzitter 6 mei 2023 om 15:38

Typisch dat AvV zo denkt te moeten winnen. Concurrent op achterstand rijden bij een plaspauze. Knap hoor, goed gedaan. Demi rijdt je het hele jaar er al af. Wereldkampioen onwaardige vertoning gezien vandaag.

-33
go Ineos 6 mei 2023 om 15:41

Vollering en SD deden het anders wel voorbeeldig tijdens de Tour vorig jaar?

11
Emergo 6 mei 2023 om 15:42

Je denkt dat ieder plasser doorgegeven wordt door de koersradio ??

5
Panamaman29 6 mei 2023 om 15:51

Normaal is tijdens een plaspauze aanvallen niet chiq. Maar vlak voor een waaierzone gaan plassen is natuurlijk oliedom en dan kan je het niemand kwalijk nemen dat ze waaiers gaan vormen. Bij een crash zou het wellicht anders zijn, omdat je dar niks aan kan doen, maar een plaspauze inlassen is een bewuste keuze.

14
filver 6 mei 2023 om 17:02

Bankzitter kan niet zo goed tegen verlies blijkbaar

5
HennieK 6 mei 2023 om 17:23

De druiven zijn een beetje zuur als je op de bank zit denk ik. Maar dit was een groots nummer, zeker geen “wereldkampioen onwaardige” vertoning. En SDWorx kreeg ook nog eens veel hulp in de achtervolging, Annemiek is een beest.

Demi is ook een klasbak overigens, dus morgen spanning verzekerd. Wie heeft het meest een jasje uitgedaan?

3
Bontempi1962 6 mei 2023 om 21:20

Hoorde dat vollering daar na de etappe pissed of over was. Maar waarom een plaspauze juist op dat moment in een korte etappe? Ik denk dat juffrouw vollering meer kwaad is op zichzelf dan op van Vleuten. Maar dan heeft ze weer een aanleiding om een traantje te laten, zoals steeds.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone