Van Vleuten verschalkt op het nippertje Van der Breggen in La Course

Van Vleuten verschalkt op het nippertje Van der Breggen in La Course

foto: ASO

dinsdag 17 juli 2018 om 12:46

Annemiek van Vleuten heeft voor de tweede keer op rij La Course by Le Tour de France op haar naam geschreven. De renster van Mitchelton-Scott reed zich in de laatste vijftig meter voorbij Anna van der Breggen, die zich los had gereden op de slotklim Col de la Colombière.

Bij de start in Duingt wist de wielervolger al dat het een strijd zou worden tussen Van der Breggen en Van Vleuten. Eerstgenoemde reed geen Giro, maar trainde onder meer op de mountainbike. Ze zou dus een stuk frisser zijn dan veel van haar collega’s. Al vroeg in de koers merken we de vermoeidheid bij outsider Pauline Ferrand-Prevot. De Française stapt af.

De kopgroep van deze ochtend bestaat uit vijf rensters: Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla), Leah Kirchmann (Sunweb), Leah Thomas (UnitedHealthcare), Malgorzata Jasinska (Movistar) en Anna Christian (Trek-Drops). Het maximale verschil is twee minuten. Thomas blijft het langst vooruit, tot voorbij de Col de Romme. Op deze klim versnelt Cecilie Uttrup Ludwig. De Deense tijdritkampioene van Cervélo-Bigla is de vooruitgeschoven post voor Ashleigh Moolman. In de afdaling gaat Lucinda Brand hard op kop rijden van het peloton. De renster van Sunweb gaat zo hard dat ze al snel een gat heeft.

Op de slotklim, de Col de la Colombière, moet Brand al snel passen. Als de drie overgebleven rensters van het peloton (Van Vleuten, Van der Breggen en Moolman) bij koploper Ludwig komen, versnelt eerst de Zuid-Afrikaanse Moolman. Die inspanning moet ze al snel bekopen. In de laatste kilometer van de klim rijdt Van der Breggen zich los.

Extreem spannende slotfase
In de afdaling naar de streep in Le Grand-Bornand blijft het verschil tussen de Nederlandse dames beperkt. Het loopt op tot maximaal tien seconden. Van der Breggen valt in de laatste honderden meters van de koers stil. Van Vleuten zag haar kans en springt in de laatste vijftig meter nog voorbij haar landgenoot. Moolman eindigt als derde.

Dit artikel delen:

31 Reacties

tendam 17 juli 2018 om 13:39

Prachtig duel, de stilist die het allemaal aan komt waaien vs. de stoemper op karakter (even gechargeerd gesproken). Op het WK volgt de rematch.

Gabriel Melching 17 juli 2018 om 13:59

@Albertooo
Volgend jaar wil Madiot een koers op de Mont Ventoux organiseren voor de mannen, de maandag na de Dauphiné.

On topic:
Wat een ge-wel-di-ge koers zeg!

lathumnees 17 juli 2018 om 14:05

Wat een einde, Schitterend !

SolitaryShell 17 juli 2018 om 17:26

@Gabriel

Wat een kansloze datum zeg met de Tour de Suisse die dan verreden wordt.

itty 17 juli 2018 om 18:55

Als je het niet gezien hebt, dan heb je iets gemist.

Tour 18 juli 2018 om 00:36

Die van Vleuten, rijdt 15km lang op 6 seconden en gaat bij 100 meter op de pedalen staan en wint.
Het leek boeken toe, etc. Maar hier is nog helemaal geen wielerterm voor.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair