Van Vleuten na lange solo in Luik: “Het was nog heel lang afzien”

zondag 28 april 2019 om 15:25
Van Vleuten na lange solo in Luik: “Het was nog heel lang afzien”

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten was dolblij na haar winst in Luik-Bastenaken-Luik. “Ik kan het bijna niet geloven. Ik ging op de Redoute en opeens was het stil om me heen”, zei de renster van Mitchelton-Scott.

Op La Redoute plaatste Van Vleuten al de beslissende demarrage. “Het steile stuk moest nog komen. Ik had van de Waalse Pijl geleerd dat ik moet uitgaan van mijn eigen kracht”, legt ze uit. “Ik ging van onder af gaan en dacht: Hoe langer de klim voor mij, hoe beter. Voor het steile stuk keek ik om en was er niemand meer.”

Afzien
“Toen was het nog dertig kilometer, heel lang afzien”, aldus Van Vleuten, die niet stilviel omdat ze bang was dat de achtervolgers terugkwamen. De voorsprong liep echter alleen maar op. “Het was echt tot aan de top van de Roche-aux-Faucons vol gas. Ik liep daarna zelfs uit.”

Het voorjaar van Van Vleuten is indrukwekkend, met winst in Strade Bianche en tweede plaatsen in de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. “Het is een heel mooi rijtje, zeker na de blessure die ik heb gehad. Dit is super gaaf”, zegt de winnares. Of de frustratie haar hielp na haar tweede plaatsen? “Nee, ik was nooit zo goed in de voorjaarsklassiekers. Vroeger haalde ik de finale zelfs niet. Nu wel. En ik wist dat deze meer voor mij was”, voegde ze er aan toe op de persconferentie.

Emotioneel
De parcourswijziging had volgens Van Vleuten weinig effect. “Het had geen verschil gemaakt, want ik had toch aangevallen op La Redoute. Nu waren er wel twee extra klimmetjes. Meer hoogtemeters maakt het zwaarder en mooier”, aldus Van Vleuten. “Het was een zware winter. Daarom was ik ook een beetje emotioneel toen ik over de finish reed. Ik had een heel jaar nodig om op niveau te komen. Ik won al Strade, maar toch… Vorig jaar alles op rehab… Ik moest herstellen in plaats van genieten. Dat was niet gemakkelijk, maar ik kreeg veel steun. Ik ben dan ooksuper tevreden. Mooi cadeau na al het harde werk.”

Van de koers was echter niets live te zien, omdat de ASO geen beelden beschikbaar stelt. “Dat was mijn punt. De Amstel Gold Race deed het juist zo goed.”

Dit artikel delen:

1 Reactie

Wheely 28 april 2019 om 21:59

Had het graag gezien!

Headlines

Materiaalzone

Populair