Van Vleuten: “Ik zie eendaagse La Course niet als stap terug”

donderdag 19 oktober 2017 om 17:20
Van Vleuten: “Ik zie eendaagse La Course niet als stap terug”

foto: ASO

Annemiek van Vleuten heeft gereageerd op de ophef rond het terugbrengen van La Course tot een eendaagse. De winnares van de meest recente editie, die dit jaar nog over twee dagen verreden werd, vindt het geen stap achteruit voor het vrouwenwielrennen.

De vrouwen rijden op dinsdag 17 juli 2018 een bergrit van 118 kilometer van Annecy naar Le Grand-Bornand. De finale van de etappe is identiek aan de finish bij de mannen. Dit betekent dat de Col de la Romme (8,8 km aan 8,9%) en de Col de la Colombière (7,5 km aan 8,5%) in de finale als scherprechters zullen fungeren.

Meerdere betrokkenen binnen het vrouwenwielrennen waren verbaasd dat organisator ASO van La Course weer een eendagskoers heeft gemaakt, waaronder oud-renster Katryn Bertine en de Nederlandse wielrenster Puck Moonen. Zij lieten zich duidelijk horen via Twitter.

https://twitter.com/puckmoonen/status/920634735881310208

‘Negativiteit helpt het vrouwenwielrennen niet’
Van Vleuten ziet de verandering van La Course niet als een stap terug. “Ze organiseren nog steeds iets voor vrouwen. We gaan van één klim naar twee”, legt ze uit tegenover Cyclingnews. “Je kunt het wel van de negatieve kant bekijken, maar dat helpt niet. Het wordt een heel mooie race.”

“De negativiteit helpt niet”, zegt de kopvrouw van Orica-Scott. “Ik zie het ook op social media, maar het helpt de ontwikkeling van vrouwenwielrennen niet, dus ik wil niet die kant opgaan. Ik denk dat de Tour de France La Course niet als etappekoers wil, omdat de Tour al groot genoeg is. Misschien is het niet realistisch dat de Tour de France het organiseert.”

Agenda veranderen
“We hebben al geweldige koersen. The Women’s Tour (in Groot-Brittannië, red.) is een geweldige wedstrijd. Het zou goed zijn om die live op televisie te krijgen en daarvan onze grootste race te maken. Het zou mooi zijn om de Giro Rosa ook te ontwikkelen en misschien de agenda veranderen, zodat het niet tegelijk met de Tour de France is”, zegt de wereldkampioene tijdrijden.

“Je kan zeggen ‘wij willen een Tour de France voor vrouwen’, maar we hebben al geweldige evenementen van organisatoren die het vrouwenwielrennen heel erg waarderen. Laten we ons focussen op de ontwikkeling van deze evenementen in plaats van ons alleen maar te focussen op de Tour de France.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

Flamme Rouge 19 oktober 2017 om 17:30

Spreekt hier als patron van het vrouwenpeloton. Wijsheid in plaats van stemmingmakerij. Laat de ASO maar. Perfecte instelling.
Alle lof voor deze wielrenster.

schipperaar 19 oktober 2017 om 17:34

Puck heeft er zin in!

FondriestTF3 19 oktober 2017 om 17:35

Nóg een overwinning voor Van Vleuten!

krypton 19 oktober 2017 om 17:36

Goed gezegd door Van Vleuten. Waardeer de mooie koersen die men al voor vrouwen organiseert en bouw die uit tot grotere wedstrijden die nog aantrekkelijker worden voor supporters, media en sponsoren. Dan volgt de ASO ook vanzelf met meer wedstrijden voor vrouwen.

Sagan=hulk 19 oktober 2017 om 17:46

Ik ben enorm hard voor meer geld en televisie voor het vrouwenwielrennen, maar hier heeft Van Vleuten gelijk. Ze speelt haar rol als patron enorm goed, beter dan Vos zelfs.

Tja Puck Moonen. Sinds die documentaire over Iserbyt waar ze regelmatig in voorkwam kan ik haar niet meer serieus nemen.

ChefSpijker 19 oktober 2017 om 17:54

Puck die de gelijkheidkaart trekt is op zich wel grappig. Ze snapt toch wel dat ze zelf vanwege ouderwetse gedachten een contract heeft? En niet vanwege haar sportieve prestaties.

schipperaar 19 oktober 2017 om 18:02

@chef
Zou Dumoulin ook op die gronden een contract hebben gekregen? Wie is er ouwerwets hier? Hopelijk heeft ze geen mannelijke coach.
Komt ze altijd als laatste binnen of zijn er ook nog dikbillen die na haar finishen?

ChefSpijker 19 oktober 2017 om 18:09

Dumoulin schijnt nog wel eens wat te presteren schipperaar. Puck kreeg heel toevallig een contract nadat ze in allerlei media was verschenen door haar gehypete foto’s van Instagram. Maar dat is dus louter toeval volgens jou?

xistnc 19 oktober 2017 om 18:19

Van Vleuten brengt het diplomatiek. Maar als je tussen de regels door leest, bedoelt ze gedeeltelijk hetzelfde als de punten die P*** Moonen probeert te maken.

fustviking 19 oktober 2017 om 19:05

Iserbyt en Moonen, ik zou ze allebij doen;
hoppa: #equalityenoughforyoutoo ?

AWestie 19 oktober 2017 om 19:28

Gezeik over het parcours is wel een trekje dat bij het mannenwielrennen hoort natuurlijk. Als dat nu ook bij de vrouwen gebeurt, gaat dat ook gelijk op ;)

GekkeHenkie 19 oktober 2017 om 21:22

@chef
Bram Tankink krijgt toch ook een beter contract dan hij zou krijgen als hij niet zoveel media-aandacht had. En volgens mij is Puck Moonen niet de slechtste renner bij lotto ladies.

Hoebele 19 oktober 2017 om 21:43

P. Moonen: 17 koersdagen, waarvan 4 WWT (3x DNF, 1x OTL), beste uitslag 17e. Ok, ze is pas 21, maar er zijn veel rensters beter op die leeftijd. Maar ze mag me nog steeds verrassen met een top-10 notering in een wedstrijd die er toe doet.

LucasR 19 oktober 2017 om 22:09

Yes, gave tweet van Puck, en natuurlijk absolute waarheid. Wat haar prestaties of uiterlijk daar (met die uitspraak) verder mee te maken hebben, begrijp ik niet.

albertooo 19 oktober 2017 om 22:59

Activisme is leuk als het om onrecht gaat, maar sport is keihard. ASO mag nu eenmaal zelf bepalen dat ze verschrikkelijke Tours ontwerpen, en geen rittenkoersen voor vrouwen organiseren.

Romāns Vainšteins 19 oktober 2017 om 23:32

Waarom pakt niemand die handschoen eens op zoals bijv. Amerika met een puntgave 2-weken koers voor vrouwen. Elk jaar weer ergens anders. Ik denk dat er juist gezocht moet worden naar iets nieuws voor hen ipv angstvallig en dwangmatig verscholen in het wiel vh mannenpeloton te blijven zitten.

Chaba 19 oktober 2017 om 23:33

Je moet geen koers op basis van gelijkheid tussen man en vrouw creëren als daar geen goede basis voor is. media-aandacht is niet gelijk, kijkcijfers zijn niet gelijk waardoor de opbrengsten niet hoog genoeg zullen zijn. Niveau tussen de vrouwen is te groot waardoor het meerendeel niet uit zal rijden. Niet doen. Dit is mooi zo. De sport niet geforceerd gelijktrekken maar geleidelijk laten groeien. Dat lijkt me de richting die het vrouwenwielrennen op dient te gaan. En deze richting zijn ze goed ingeslagen. Er zijn al steeds meer koersen en de interesse neemt ook gestaag toe. Prima dat er geen tijdrit meer is. De etappe wordt des te interessanter.

Thijs E 20 oktober 2017 om 00:03

100% eens met Van Vleuten: doe je eigen dingen goed. Zo goed dat ze op eigen kracht komen bovendrijven. en dat bereik je niet met lukraak kopiëren van mannenkoersen.

KnightBiker 20 oktober 2017 om 00:23

@RV – goed idee! Een alternatief voor een grote ronde die niet vergelijken kan worden met een bestaande koers en daarom unieke waarde en exposure geeft aan dames en het land waar gereden wordt!

Brummel 20 oktober 2017 om 07:58

@RV +1

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone