Van knieklachten verloste Jay Vine zal zonder koersritme starten in de Giro d’Italia
foto: Cor Vos
donderdag 13 april 2023 om 14:56

Van knieklachten verloste Jay Vine zal zonder koersritme starten in de Giro d’Italia

Voor Jay Vine begon het seizoen 2023 fantastisch met de Australische tijdrittitel en eindwinst in de Santos Tour Down Under. Begin februari ging het echter mis. De klimmer van UAE Emirates liep een knieblessure op, stapte vanwege dat kwetsuur uit de UAE Tour en kwam sindsdien niet meer in actie. Inmiddels heeft Vine de knieklachten echter op weten te lossen en kijkt hij weer vooruit naar de Giro, laat hij in gesprek met Cyclingnews weten.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Vine kon een week lang niet fietsen en beperkte zich de weken daarna tot heel rustige ritjes op de smarttrainer. “Het was een lang en vervelend proces om de knie te laten herstellen, maar het team wilde er in de eerste plaats voor zorgen dat er geen chronische of langdurige pijn was en dat ik het seizoen zonder operatie kon voortzetten”, klinkt het. “Alles is nu goed gekomen, dus dat is bemoedigend.”

Schoenplaatje
Ondertussen kwam Vine ook achter de oorzaak van de pijn achter zijn rechterknieschijf. “Ik heb een schoenplaatje verwisseld nadat ik terugkwam uit Australië”, vertelt de 27-jarige renner, die na de Cadel Evans Great Ocean Road Race terugkeerde naar zijn Europese basis in Andorra. “Vervolgens ben ik met zes graden onder nul gaan trainen, waardoor ik het niet voelde. Maar dat was genoeg om de schade te veroorzaken.”

“Ik heb het vaker gehad en normaal gaat het weg na een dag. Toen ik naar de UAE Tour ging, dachten we dat het beter zou gaan of dat het mogelijk was om er doorheen te komen.” Dat bleek niet het geval. Vine stapte na etappe twee af en was een tijdlang uit de roulatie.

Giro d’Italia
Nu zit hij alweer een maand op de fiets en bouwt hij op richting 6 mei, de dag dat de Giro d’Italia van start gaat. Hij kon voorafgaand aan die grote ronde de Ronde van Romandië nog rijden, maar heeft besloten zonder koerskilometers in de benen naar Fossacesia Marina af te reizen voor La Grande Partenza. “Ik hou echt van trainen en het proces van voorbereiden richting een evenement. (…) Ik kan me op training heel goed in mijn eentje voorbereiden op een koers.”

In plaats van de Ronde van Romandië te betwisten, werkt Vine op Sierra Nevada een hoogtestage af met onder meer João Almeida, die als kopman van UAE Emirates zal starten in de Ronde van Italië. De precieze rol van Vine – schaduwkopman of meesterknecht – is nog niet bekend. Maar welke rol hij ook krijgt, de Australiër heeft er vertrouwen in dat hij er zal staan. “De vorm is heel snel teruggekomen na de blessure, dus dat is een goed teken. Al hebben de andere jongens wel goede koersen gereden met de Ronde van Catalonië en Tirreno-Adriatico.”

 
16 Reacties
Sorteer op:
13 april 2023
Heeft een schoenplaatje verwisseld… en dan al die ellende terwijl in zijn team de ingenieurs en performance Johnny’s over elkaar heen rollen…
  13 april 2023
  Je belt niet even naar de service course of performance managers om te melden dat je een nieuw schoenplaatje op je schoenen hebt gevezen. Laat staan dat ze naar Andorra komen om te checken of je dat plaatje wel flink terug op dezelfde positie hebt gezet, daar ga je wel van uit dat een renner dat kan.
  13 april 2023
  Als prof zijnde is het gewoon lomp, hij heeft alle middelen ter beschikking om het in ieder geval niet verkeerd te monteren… laat ik nu toevallig weten dat een buurman van hem mechanieker is bij, jawel, UAE…
13 april 2023
Ik denk dat hij meer kans heeft om de Giro te winnen dan Almeida
  13 april 2023
  Enkel plek 3 op het podium is beschikbaar
  13 april 2023
  Roglic kan altijd uitvallen en Remco is ook klopbaar
13 april 2023
Gaat dat rondje winnen.
  13 april 2023
  Op basis waarvan
  13 april 2023
  Welke rondje hij gaat gelijk naar de giro
  13 april 2023
  Rondje in de kroeg misschien?
  13 april 2023
  Ik zal niet verbaasd opkijken als dit gebeurd. Misschien dat het dit jaar nog te vroeg is omdat ook hij zichzelf nog aan het ontdekken is. Maar hij heeft absoluut de kwaliteiten om op zeer korte basis een grote ronde op zijn naam te gaan schrijven.
Wat is nu precies de schuld? Dat schoenplaatje? Of de kou? Staat er nogal onduidelijk.
13 april 2023
Benieuwd, normaal gezien zal hij nu niet op zijn allerbest zijn. Maar wat kan deze fanatieke baas nog doen komende 2 weken om top te zijn.
13 april 2023
Vine moet gewoon 1.5 week zich verstoppen in Italie om in de laatste 10 dagen 3 ritten + het bergklassement naar zich toe te trekken. Almeida kan zich prima redden tot een top 5 met de ander knechten

Reacties zijn gesloten.