Van Garderen neemt revanche op Rettenbachferner, Barguil nieuwe leider

vrijdag 17 juni 2016 om 17:41
Van Garderen neemt revanche op Rettenbachferner, Barguil nieuwe leider

Foto: Sirotti

Tejay van Garderen heeft zijn goede benen weer teruggevonden. De Amerikaan van BMC verloor donderdag vanwege de kou veel tijd, maar heeft op de Rettenbachferner revanche genomen. De BMC-renner bleek hier de beste klimmer. Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) moest al vroeg passen en verloor veel tijd. Warren Barguil (Giant-Alpecin) is de nieuwe leider.

Tolhoek steviger in bergtrui
Antwan Tolhoek (Roompot-Oranje Peloton) was vandaag opnieuw in de aanval. De bergtruidrager zat in eerste instantie niet bij Matthias Brändle (IAM Cycling) en Iljo Keisse (Etixx-Quick-Step), die samen voorop reden, maar hij heeft hen uiteindelijk in zijn eentje bij kunnen halen. Dat betekende dat hij voor de vijfde keer in zes dagen in de vroege vlucht zat. De drie leiders kregen ruim twaalf minuten voorsprong.

Tolhoek sprokkelde onderweg belangrijke bergpunten. Hij kwam als eerste boven op de Hochtannbergpass van buitencategorie, die halverwege de etappe beklommen moest worden, waardoor de bergtrui nog steviger om zijn schouders zit. De Zeeuw moest even later echter de tol betalen voor zijn inspanningen: hij loste uit de kopgroep. In hetzelfde uur verlieten zijn ploegmaten Raymond Kreder en Berden de Vries de wedstrijd, terwijl ook ex-leider Pierre Latour uit koers stapte.

Strijd op Rettenbachferner
Vooraan begonnen Brändle en Keisse met zeven en een halve minuut voorsprong aan de Rettenbachferner, maar dat bleek lang niet voldoende. Ze werden vrij snel ingerekend door een sterk uitgedund peloton.

Wilco Kelderman kende vandaag een mindere dag. De klassementsleider moest al vroeg lossen uit het groepje met favorieten en zag zijn concurrenten steeds verder wegrijden. Ook Andrew Talansky (Cannondale) en Gorka Izagirre (Movistar) raakten in moeilijkheden. De hoofdrolspelers van de donderdagetappe konden allerminst overtuigen op de Rettenbachferner.

Het tegendeel bleek waar voor Tejay van Garderen. De Amerikaan zakte een dag eerder nog door het ijs, maar was vandaag de eerste klassementsrenner die de knuppel in het hoenderhok gooide. Niemand kon hem vervolgens nog bijhalen, waardoor Van Garderen solo over de streep reed. Zestien seconden later kwamen Miguel Ángel López (Astana) en Barguil binnen. Laatstgenoemde is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Wilco Kelderman eindigde uiteindelijk als dertiende op ruim twee minuten van de winnaar. Hij staat nu negende in het algemeen klassement. Zaterdag volgt een 16,8 kilometer lange tijdrit in de omgeving van Davos.

17-06-2016 Tour De Suisse; Tappa 07 Arbon - Solden; 2016, Giant-alpecin; Barguil, Warren; Solden;

Dit artikel delen:

130 Reacties

jerteg 17 juni 2016 om 17:42

Kelderman heeft in de laatste km tijd gewonnen op TJ

0
RainbowJersey 17 juni 2016 om 17:44

Allergie voor leiderstruien? Jammer dat hij er zo doorheen zakt. Hopelijk kan hij zich herpakken en een 'Van Garderen' doen.

In ieder geval heeft de winnaar een Nederlandse achternaam en rijdt de leider bij een half Nederlands team. Mooie revanche van TJ.

0
123poetertjes 17 juni 2016 om 17:44

Spilak heeft het toch ook net niet dit jaar.

0
Janjanssen98765 17 juni 2016 om 17:45

Kelderman heeft ondanks zijn mindere dag de schade goed beperkt.
Aangezien tot nu toe zo’n beetje iedereen al een zwakke dag heeft gehad, is er nog van alles mogelijk.

0
Purito 17 juni 2016 om 17:45

Knap van Tejay. Ik zou wel doodziek worden van het feit dat hij weer een winst door de vingers ziet glippen door een moment van falen.

Lopez en Barguil sterk. Was ook te verwachten. En Talansky met een uitstekende uitgangspositie. Duel Talansky vs Barguil voor de eindwinst?

En Kelderman: uiteraard kun je een slechte dag hebben. En is hij jong. Maar hij heeft het wel altijd op beslissende momenten. En hoe vaak kun je je nog verstoppen achter een val? Kunnen we niet een keer een Nederlandse wielrenner hebben die gewoon geen slechte dag heeft op een beslissend moment en de zege eens grijpt? ;)

0
Bertvd 17 juni 2016 om 17:45

Echt verrot dat Kelderman zo vroeg moet lossen. Want in z’n eentje meer dan zeven kilometer klimmen en dan ‘maar’ twee minuten…

0
vlek 17 juni 2016 om 17:45

Mooie revanche voor de mindere dag van gisteren. Misschien blijft hij altijd wat wisselvallig, maar wat zou het met dit soort prestaties.

Kelderman tegenvallend vergeleken met de voorgaande dagen, maar gewoon een nette beklimming vergeleken met de verwachtingen vooraf. Ziet er goed uit voor een paar mooie dagen in de Tour de France.

0
Daan° 17 juni 2016 om 17:45

Kelderman heeft gestreden, goed gedaan. Mindere dag kan gebeuren!

0
klootje kriekeljon 17 juni 2016 om 17:45

Kelderman geeneens slecht hoor. Verliest vrijwel niets meer laatste kilometers.

0
Bulcke 17 juni 2016 om 17:46

Zonde dat kelderman het niet bij kon houden. Wel enorm knap dat hij de schade tot twee minuten heeft weten te beperken.

0
T80JZ 17 juni 2016 om 17:46

Vrijdag geen goede voor Nederlandse klassementsleiders: Kruiswijk, Vos, Kelderman

0
miguelon 17 juni 2016 om 17:48

Een B-koers dus…. Gisteren twee minuten verliezen, vandaag winnen, Kelderman omgekeerde richting. Ik kan maar herhalen dat de DL zoveel mooier was. Dit zijn stuk voor stuk renners voor wie alles moet meezitten willen ze een top 10 halen in een GR! Gisteren werd mijn opmerking weggezet als anti-Hollandse stemmingmakerij, ik kan ze vandaag alleen maar herhalen

0
Bettinwel 17 juni 2016 om 17:48

Kelderman gewogen en te licht bevonden.

0
arviidd 17 juni 2016 om 17:49

Toch wel sterk van Kelderman, hij heeft in die 7km maar 2 min verloren. Is dat een teken van mentaal niet sterk? lijkt me niet he want dan verlies je minuten.

0
Romāns Vainšteins 17 juni 2016 om 17:49

Uitstekende generale repetitie van van Garderen zeg ! Die mag nu met een hele hoop vertrouwen de tour in.

0
superfcdb 17 juni 2016 om 17:49

Dit is wederom typisch Nederlands. Op belangrijke momenten erdoorheen zakken als je een belangrijke meerdaagse koers kunt winnen. Kelderman mentaal erg zwak. Na Baskenland nu hetzelfde in Zwitserland. Die jongen kan beter gaan knechten, want de druk kan hij absoluut niet aan. Nederlanders en leiderstruien verliezen…
Nederland kent momenteel 4 echte toppers: Poels, Dumoulin, Terpstra en Groenewegen. Niet alleen in de wielersport, maar ook in andere sporten zie je de zwakke mentale weerbaarheid en het missen van de wil om te winnen terug. Ik had al verwacht dat Kelderman de ronde van Zwitserland niet ging winnen, puur omdat het een Nederlander is.

0
Melkzuur 17 juni 2016 om 17:50

Wat een mooie rit! Zelfs zonder de beste renners kan je dus best een mooie ronde hebben.

0
horsm 17 juni 2016 om 17:50

Hoeveel verloor Dumoulin vorig jaar in deze etappe toen hij de leiderstrui had? Niet eens zo heel veel meer dan Kelderman, toch? Ik begrijp niet zo goed hoe het komt dat de ene renner niks fout kan doen en de andere elke week opnieuw weer door ons wordt afgeschreven.

0
Janjanssen98765 17 juni 2016 om 17:51

@miquelon

Je kunt inderdaad gewoon je onzin blijven herhalen, het maakt het er alleen niet beter op.

0
miguelon 17 juni 2016 om 17:51

Maar goed, ik zeg dit alleen maar uit frustratie en omdat TJ Nederlandse roots heeft natuurlijk

0
tendam 17 juni 2016 om 17:51

Kelderman heeft zich goed hersteld, dat verlies valt echt wel mee op een slechte dag op zo’n klim. Talansky lijkt me nu de favoriet voor het eindklassement, knap want die komt zo mogelijk van nog verder dan Kelderman zelf.

0
Front-runner 17 juni 2016 om 17:52

Er is niet één renner die er echt bovenuit springt. Dat kan nog spannend worden in de laatste twee ritten. Gezien het feit dat er morgen een tijdrit is, zou je zeggen dat Talansky er het beste voor staat, maar die klom vandaag ook niet overtuigend.
Met Izaguirre, Spilak, van Garderen, Thomas en Kelderman toch nog een aantal goede tijdrijders in de top 10 staan. Ik ben benieuwd hoeveel tijd die kunnen winnen in een vlakke tijdrit van 16km

0
Muldriaen 17 juni 2016 om 17:53

De druk rondom een klassement rijden is volgens mij niks voor Kelderman. Het lijkt wel alsof hij extra energie verliest door spanning ofzo, alleen omdat ie in de leiderstrui fietst. Misschien is dat ook wel de nog jonge leeftijd, maar dat gevoel krijg je wel bij hem.
Ik kan me trouwens wel vinden in de woorden van mw Been, dat het voor een type Kelderman best wel ns zou kunnen lonen om in de Tour voor ritzeges te gaan ipv je tanden stuk te bijten op het AK.

0
Dee 17 juni 2016 om 17:53

Kelderman verliest twee minuten maar heeft ervoor gestreden en heeft het gewoon goed gedaan. Hij had zijn kop kunnen laten hangen, maar laat zien over de juiste mentaliteit te beschikken.

Tolhoek weer top, die trui is binnen!

0
TiesW 17 juni 2016 om 17:54

Gewoon voor heel de Nederlandse sport @T80JZ. Bertens ook al. Wie weet het EK ook nog. Oh, wacht….

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone