Van Garderen gaat vol voor het podium

Door , vrijdag 3 juli 2015 om 12:45
Van Garderen gaat vol voor het podium

foto: Sirotti

Tejay van Garderen verkeert in de vorm van zijn leven, dat vertelde hij op de persconferentie van zijn ploeg BMC die daags voor de Tour plaatsvond in Utrecht. De Amerikaan is de absolute kopman in de ploeg, en zet vol in op een podiumplek op de Champs-Elysées.

“Ik kijk er naar uit”, zegt de nummer 2 van de voorbije Dauphiné. Van Garderen verloor op de slotdag de leiderstrui aan Chris Froome, maar is positief gesteld over zijn toestand. “Ik verkeer in de vorm van mijn leven momenteel. De kans op een podiumplek is groot, kijkend naar de recente resultaten en welke ploeg ik bij me heb.”

Veel woorden worden – in deze dagen voorafgaand aan de Tour – gewijd aan de etappes tot de eerste rustdag. TJ is van mening dat je daar de Tour niet kan winnen. “Het zou pas op Alpe d’Huez beslist kunnen worden”, verwijst de Amerikaan met Nederlandse roots naar de lastige slotweek in de Alpen.

Voor de kasseienetappe op de vierde dag heeft Van Garderen een sterke ploeg om zich heen. Greg Van Avermaet, Daniel Oss, Michael Schär en Manuel Quinziato zullen hem over de Franse keien moeten dirigeren. “Dit team geeft mij vertrouwen voor de kasseien. Het zal een stressvolle dag worden, maar ik ben in goede handen.”

Van Garderen acht zichzelf kansrijk voor een podiumplek in Parijs, dan zal hij wel twee van de ‘Grote Vier’ (Froome, Contador, Nibali en Quintana, red.) achter zich moeten laten. Op beslissende momenten is het daarom niet aan BMC om het voortouw te nemen: “Wij hoeven niet te achtervolgen, want we zijn niet de favoriet. Die vier verdienen het om favoriet genoemd te worden. Ik ga het doen op mijn manier en mijn eigen race rijden”, eindigde een relaxte Van Garderen tegenover WielerFlits.

Dit artikel delen:

15 Reacties

LyndaLid 3 juli 2015 om 12:52

“De kans op een podiumplek is groot”…

Daar ben ik het hartstochtelijk niet mee eens! Froome, Nibali, Quintana, Contador, Rodriguez, Pinot, Bardet.. Deze mannen schat ik sowieso hoger in, en ik heb Teejay nog nooit een grote ronde zien rijden die mij doet denken dat hij (pech van de rest daargelaten) 5 van deze zeven achter zich kan laten. Tel daar nog bij dat er sowieso andere gegadigden zich presenteren tijdens de Ronde en hij is wat mij betreft kansloos.

Michiel2601 3 juli 2015 om 12:53

Als ze allemaal op de fiets blijven en de eerste week overleven krijgen we wel een strijd met ongelofelijk veel kanshebbers voor podium/top 10. Ik denk aan: Froome, Quintana, Nibali, Froome, v Garderen, Contador, Valverde, Mollema, Pinot, Bardet, Rui Costa, Kelderman, Dan Martin, Talansky, Fuglsang, Peroud, Gesink, Kwiatkowski?

Valtverder 3 juli 2015 om 12:54

Hij zakt er op het eind van een ronde altijd compleet doorheen tot nu toe. Zal me benieuwen..

Kreiger 3 juli 2015 om 12:57

Kijkend naar de recentste resultaten (2e in Dauphiné op een zucht van Froome) en zijn ploeg (ijzersterk BMC) maakt hij inderdaad serieuze kans. In die zin is die stelling niet fout. Maar het laat gewoon een hele hoop factoren buiten beschouwing: sterkte van het deelnemersveld dit jaar, dit is DE TOUR waar ze allemaal willen staan itt tot voorbereidingskoersen, hijzelf zakte er in het verleden in lange rondes altijd door,…

mortirolo2010 3 juli 2015 om 13:04

In 2012 en 2014 heeft Van Garderen al top 5 gereden. Ik zie hem dat dit jaar ook wel weer doen.

MooieMario 3 juli 2015 om 13:13

Deze tour heeft de sterkste bezetting in jaren. Het is bijna onmogelijk voor hem om top 5 te halen. Weinig tijdritkilometers en dat is 1 van zijn sterkere punten.

tendam 3 juli 2015 om 13:33

@mooiemario
Je hebt hem toch zien klimmen in de Dauphine? Niet eens zoveel minder dan Froome. Ik denk alleen dat Froome er nog wel een schepje bovenop kan doen, en dan heb je ook nog Quintana, Contador, Nibali die bergop sowieso sterker zijn.

Dat over die sterkste bezetting wordt elk jaar gezegd, overigens. En dan valt de helft uit.

betonmolen 3 juli 2015 om 13:36

met al die favorieten geldt voor het maken van een pooltje het geluksfactor wel erg mee gezien de vele favorieten. zo ook voor van garderen denk ik dan zo. Vooraf lijkt het allemaal mooi maar als ze eenmaal zijn begonnen baal je weer bij het gemis van die bepaalde renner of voor van garderen dat beetje extra in de benen.

baggerdagen 3 juli 2015 om 14:11

Mooi die ambitie!

Tutu888 3 juli 2015 om 14:39

Uitvallers zullen we ook dit jaar gaan zien. Vorig jaar werd de Tour ook al voordat de echte Alpen bereikt waren een slap aftreksel van de titanenstrijd die beloofd was.
In zoverre is van Garderen zeker kandidaat voor het podium maar wel op gelijke voet met Pinot, Bardet, Rodriguez en nog wat mannen.

alsjewint 3 juli 2015 om 14:50

Dat is het mooie in de Tour. Ze zijn allemaal in vorm en denken allemaal aan het hoogst haalbare; een prima uitgangspositie om van start te gaan wat mij betreft. Maar ieder jaar weer worden er kanshebbers of zelfs favorieten slachtoffer van valpartijen, ziekte of zijn ze toch minder goed dan gedacht. Dat maakt het juist zo onvoorspelbaar en leuk. Het is wat dat betreft net als de beurs: “behaalde resultaten uit het verleden……..”

Ik zie niet in waarom van Garderen op voorhand geen kansen op top 5 of zelfs podium toe te dichten. De kans bestaat gewoon dat hij dat dit jaar gaat waarmaken, al zal er dan voor hem helemaal niks tegen mogen zitten en bij andere favorieten juist wel. Misschien lijken sommige renners beter, omdat ze vorig jaar zo verrasten (Bardet, Pinot) maar die renners hebben nog niet bewezen dat ze enkele jaren achterelkaar zo goed kunnen zijn. Misschien zijn ze dat wel, maar dan zullen ze dat dit jaar moeten bewijzen.

Ik verwacht een knots knettergekke Tour met verrassende wendingen.

MooieMario 3 juli 2015 om 15:48

@ Tendam

Tuurlijk zullen er altijd een paar uitvallen. Maar zie jij van Garderen met alle klimmers in deze tour top 5 rijden of volgens zijn eigen ambitie het podium? Daar klimt hij niet goed genoeg voor. In de dauphine reed hij sterk maar hij had er ook een hoofddoel van gemaakt i.t.t. andere klassementsrenners die je duidelijk zag opbouwen richting tour.

denistel 3 juli 2015 om 16:45

elk jaar gaan er wel een paar favorieten plat dus als hij recht blijft kan top 5 zo maar toch.

Di Lucas 3 juli 2015 om 16:54

Het klinkt een beetje als: ik ben favoriet, omdat ik geen favoriet ben en dus niet hoef te achtervolgen. Ik (achter)volg het niet helemaal.
(Maar goed, het klinkt in ieder geval anders dan Gesink, hoewel het op hetzelfde neer komt: doen op je eigen manier. )

achtpuntzes 3 juli 2015 om 19:00

lol als alle klassementsrenners niet vallen is top tien nog lastig.

Headlines

Materiaalzone

Populair