Van Garderen breekt schouder, Martin en Bouhanni zonder breuken

zondag 30 augustus 2015 om 09:23
Van Garderen breekt schouder, Martin en Bouhanni zonder breuken

Het was niet de eerste val voor Nacer Bouhanni deze Vuelta - foto: Sirotti

Het seizoen van Tejay van Garderen gaat bepaald niet over rozen. Na zijn uitval in de Tour de France moest de Amerikaan gisteren ook de strijd staken in de Vuelta. De BMC-kopman lag bij de grote valpartij in de achtste etappe van de Spaanse rittenkoers en heeft daarbij zijn schouder gebroken.

Peter Velits, helper van Van Garderen, zegt dat er niets aan te doen was. “Het gebeurde recht voor ons. Dat is wielrennen, maar het is nooit leuk om zulke crashes te zien”, aldus de Slowaak, die de eerste leiderstrui in deze Vuelta mocht dragen. Zijn ploegleider Yvon Ledanois spreekt van een teleurstelling. “Ons team verliest hier een belangrijke pion. Ik ben er zeker van dat hij beter terug gaat komen, fysiek en zeker mentaal.”

Van Garderen ziet door zijn blessure het WK in eigen land aan zijn neus voorbijgaan. Hij zou in Richmond de wereldtitel ploegentijdrit verdedigen met zijn BMC-ploegmaats.

Martin en Bouhanni
Dan Martin stond in het algemeen klassement derde voorafgaand aan de etappe naar Murcia. Het mocht echter niet zo zijn voor de Ier van Cannondale-Garmin, die volgend jaar voor Etixx-Quick-Step koerst. Hij had zijn schouder uit de kom. “Ik ben er relatief onbeschadigd mee weggekomen. Een schouder uit de kom is niets vergeleken met anderen. Kris Boeckmans, fingers crossed voor zijn herstel”, schrijft Martin op Twitter. Boeckmans was bij dezelfde val betrokken en wordt voorlopig in kunstmatige coma gehouden.

Ook voor Nacer Bouhanni is deze Vuelta er één om snel te vergeten. In de eerste week heeft de sprintbom al meerdere malen het asfalt van dichtbij gezien. De eerste keren viel de schade nog mee; in Malaga wist hij nog naar een tweede plaats te sprinten. De val van gisteren kwam hij niet te boven. Er werd gevreesd voor een elleboogbreuk, maar röntgenfoto’s in het ziekenhuis wezen uit dat er geen fractuur was. De Fransman zal wel twee tot drie weken rust moeten nemen. “Mijn seizoen is nog niet voorbij”, aldus de Cofidis-renner tegen L’Equipe. “De voorbije twee maanden ben ik net zo vaak gevallen als in mijn hele carrière daarvoor.”

Jasper Stuyven
Een andere renner die de Vuelta verlaat, is Jasper Stuyven. Zijn laatste wapenfeit was een zege, en dat zullen weinigen hem nadoen. De Belg heeft zijn scafoid, een botje in zijn hand, gebroken en trekt huiswaarts. Ook voor hem is het WK een gesloten boek.

“Ik voelde dat ik een stap had gezet, maar door pech heb ik me nooit kunnen tonen”, vertelt hij tegen Het Nieuwsblad. “Eigenlijk ken ik nu weer pech, maar ik wil vooral genieten van mijn eerste profzege. En het is dan ook nog in de WorldTour. Een operatie is sowieso noodzakelijk. Op een eventueel WK hoef ik denk ik niet meer te rekenen.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

ikbenprocycling 30 augustus 2015 om 09:34

Als je er serieus over nadenkt is het een absurde sport. Wiel aan wiel jakkeren over wegen die daarvoor niet zijn bedoeld en vaak van matige kwaliteit. Maar ik mag het graag zien.

pirazzi 30 augustus 2015 om 09:46

Met een schouder uit de kom kun je wel verder, zie Laurens ten Dam in de Tour de France.

alsjewint 30 augustus 2015 om 10:33

@Pirazzi

Als ze hem dan wel eerst even terug in de kom duwen. Maar je hebt gelijk dat anderen zoals LTD er mee doorreden. Ik weet niet of beide situaties vergelijkbaar zijn. Ik denk wel dat Martin met gisteren een schouder uit de kom vandaag redelijk kans zou maken om op de slotklim van 20% zijn schouder vanzelf weer uit de kom te trekken bij het trekken aan het stuur.

alsjewint 30 augustus 2015 om 10:38

@Ikbenprocycling

Ha, ha dat ben ik wel met je eens. Maar de absurditeit van de sport als je zo ver door relativeert kan je ook voor bijvoorbeeld voetbal bedenken. Met 20 man als een dolle achter een bal aan rennen en als je hem dan heb, dan schop je hem weg.

Romāns Vainšteins 30 augustus 2015 om 10:42

De Romeinen hielden er ook wel wat gekke spelletjes op na, daarmee vergeleken is wielrennen best te doen.

pirazzi 30 augustus 2015 om 10:46

Soms 22 bij voetbal als de keepers ook meedoen.

alsjewint 30 augustus 2015 om 10:58

@Pirazzi

ha, ha inderdaad als er paniek in de tent is en de keeper trekt mee naar voren om te proberen te scoren dan zitten ze met 22 man achter de bal aan. Helemaal verwarrend dan dat iemand die geacht wordt de bal uit het doel te houden dan ineens 180graden draait en probeert de bal juist in het doel te werken (wel aan de andere kant van het veld)

denistel 30 augustus 2015 om 11:18

de vuelta is al heel wat grote namen kwijt na gister.best jammer maar de koers wacht op niemand vandaag een hele mooie aankomst

Coldeportes 30 augustus 2015 om 12:26

Spijtig voor TJ. In plaats van te finishen in Murcia, eindigt hij in Murica om te revalideren..

robotour 30 augustus 2015 om 13:37

Kan bijna geen toeval zijn dat deze heren weer bij een zware valpartij betrokken zijn, of ze zitten toevallig altijd net op de verkeerde plek. Zover ik uit de nieuwsberichten begreep, is de valpartij veroorzaakt door Boeckmans die zat te drinken toen hij door een putje reed.
Sterkte voor Boeckmans en Van Garderen, met Bouhanni en Martin zal het wel loslopen.
Jammer voor Martin, had toch wel willen zien hoe ver hij mee zou kunnen in deze Vuelta.

Casperge 30 augustus 2015 om 13:46

Goeie reactie van Dan Martin

west 31 augustus 2015 om 09:54

@Pirazzi 9:46
Het kan, maar heeft het ook zin? (zie uitslagen Ten Dam)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair