Van Emden baalt van nieuwe datum NK tijdrijden

woensdag 1 juli 2020 om 14:31
Van Emden baalt van nieuwe datum NK tijdrijden

Van Emden in het rood-wit-blauw - foto: Cor Vos

Jos van Emden zal dit jaar zijn Nederlandse titel in het tijdrijden niet kunnen verdedigen. Het NK tijdrijden in Emmen staat gepland op 7 oktober, maar op die dag rijdt Van Emden met zijn ploeg Jumbo-Visma de Giro d’Italia. Hij is teleurgesteld dat de KNWU geen andere datum heeft kunnen vinden.

De uittredend Nederlands kampioen tegen de klok heeft vorige week bij de KNWU een verzoek ingediend om op 23 augustus het NK Tijdrijden te organiseren. “Maar mij werd toen door Thorwald Veneberg (algemeen directeur KNWU, red) verteld dat er op dat moment nog niets mocht worden georganiseerd. En nu blijkt dat er op diezelfde dag een NK op de weg is in Drenthe. Ik vind het een rare gang van zaken”, vertelt Van Emden aan De Telegraaf.

Van Emden heeft geen andere keuze dan verstek te laten gaan, aangezien zijn ploeg hem nodig heeft in de Giro. “Als het NK tegelijkertijd zou worden gehouden met een eendaagse koers waarin ik word opgesteld door de ploeg, dan kan ik dat nog aankaarten bij de leiding, omdat ik graag wil proberen mijn titel te prolongeren. De Giro kun je niet onderbreken voor een tijdrit”, stelt hij vast.

Volgens Veneberg was het voor de KNWU echter niet mogelijk om in hetzelfde weekend als de wegwedstrijd ook het NK tijdrijden te organiseren, vanwege de te nemen maatregelen en de aanvraag voor vergunningen. Hij geeft aan dat pas daags na het verzoek van Van Emden de coronaregels versoepeld zijn.

Van Emden had gehoopt op een andere oplossing. Hij mag nu tijdens de openingsdag zijn driekleur nog aantrekken, om bij de tweede en derde tijdrit weer in het tenue van zijn ploeg te starten. “Ik zou het ook nog een idee hebben gevonden mij het jaar vol te laten maken als kampioen en van 1 januari tot juni 2021 niemand in het rood-wit-blauw te hebben. Dat leek me een chique oplossing”, geeft hij aan.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Boasson en Hagen 1 juli 2020 om 14:37

Tweede en derde tijdrit maar in het roze rijden dan.

boenk 1 juli 2020 om 14:42

Ja, misschien mag hij het truitje wel een dagje lenen. Of misschien wint hij wel boven op de Etna.

Chasse_patate 1 juli 2020 om 14:55

Veneberg is ook echt wel een loser 1ste klas.

Groningen 1 juli 2020 om 16:07

Zo hard wilde ik het nog niet formuleren, maar hij komt wel vaker op een opmerkelijke manier in de berichtgeving voor….

Secondant 1 juli 2020 om 15:39

Inderdaad. Wat een waardeloze datum van de KNWU. Eigenlijk komt er al jaarlijks nooit wat zinnigs uit de bond. Waardeloze NK parcoursen, wispelturig in de communicatie naar buiten en nu blijkt ook naar de renners.. Hopelijk gaat de nieuwe directrice daar eens goed huishouden.

Van Emden blijft toch wel een prachtvent he. Eerlijk zeggen waar het op staat. Op een nette, maar toch duidelijk geïrriteerde toon. Heerlijk dat soort renners.

Jan Blokland 1 juli 2020 om 15:51

Leuke jongen die Venenberg. Het zoveelste vreemde beleid. Verleden jaar ook al in opspraak.

wielerman 1 juli 2020 om 16:09

Ja je zou maar Poels, Gesink,Mollema,Kruiswijk,Dumoulin,Kelderman zijn, iederjaar het NK voor spek en bonen rijden.
Nooit eens een parcours voor hun.

josi 1 juli 2020 om 16:11

Een NK plannen tijdens een grote ronde is niet echt slim, om het maar vriendelijk te zeggen. Daarmee devalueer je zo’n kampioenschap al bij voorbaat. Als er geen redelijke plek op de agenda te vinden is, moet je gewoon de conclusie trekken dat zo’n NK er dit jaar niet in zit.

Jungle Man 1 juli 2020 om 16:31

Er wordt inderdaad niet uitgeblonken in flexibiliteit door de KNWU.
Met wat organisatie zou je toch denken dat een NK tijdrijden op een of andere manier geregeld kan worden voor 29.08…, zodat eenieder kanshebber mee kan doen.
Zo koninklijk komt het niet op mij over.

Aan de andere kant moeten we blij zijn dat er een NK verreden gepland staat.

DeSjors 1 juli 2020 om 17:06

Veneberg zou de eer aan zichzelf moeten houden. Mooi moment om weggesaneerd te worden, het is een grote bende geworden onder zijn leiding.

skylimit 1 juli 2020 om 17:16

Ik heb de kalender voor geplande koersen voor profs niet in mijn hoofd zitten, maar
was er voor het NK tijdrijden echt geen andere datum te vinden?
Het is nu net juli. Had dit bijvoorbeeld niet ergens eind juli gepland kunnen worden of zoals gebruikelijk een week voor de start van de Tour de France. Eventueel op een door de weekse avond ?
Lijkt mij organisatorisch toch niet zo lastig om dat geregeld te krijgen.

Fabian. 1 juli 2020 om 19:50

Alleen een vergunning aanvragen kost al rond de 6 weken. Dus als je vorige week meteen begonnen was na de speech van Rutte had je misschien net de week voor de tour kunnen halen. Maar dan heb je nog niet meteen UCI goedkeuring. Ook liggen de ploegenprogramma’s tot de tour al redelijk vast en is de kans klein dat velen naar Nederland willen uitwijken met de risico’s die er zijn.

Daarnaast weet ik niet of het te organiseren is onder de 250 man. Je hebt al 100-150 renners + buschauffeurs, masseurs, ploegleiding, bevoorrading, pers, etc.

Dus denk dat dit de meest logische plek is. En als Jos heel lief vraagt of hij de vuelta kan rijden en Hofstede, Martens of weet ik wie de giro zou dat toch ook moeten kunnen als ze kans zien voor een NK

Fabian. 1 juli 2020 om 22:35

Oke ik ben achterhaald door de werkelijkheid. Het is gelukt om een vergunning voor eind augustus te krijgen. Laten we hopen dat het mooie wedstrijden worden met een mooi deelnemersveld

SnellePelle 1 juli 2020 om 20:53

Wat een huilers hier, en van Emden.
Wees blij dat er weer koersen georganiseerd worden. Van Emden vergeet voor het gemak even dat er normaal al veel belangen afwegingen zijn voor een passende datum, en nu in een pandemie is dit als maar uitdagender.

rovi 2 juli 2020 om 16:24

Dan maar wereldkampioen worden dit jaar… Dan ben je meteen van het probleem met die trui af

Headlines

Materiaalzone

Populair