Van der Schueren: “Danny van Poppel is er klaar voor”

donderdag 20 juni 2013 om 17:53
Danny van Poppel

foto: Sirotti

De keuze voor Danny van Poppel in de selectie van Vacansoleil-DCM voor de Tour 2013 is verrassend te noemen. De sprinter maakt op slechts 19-jarige leeftijd zijn debuut in de belangrijkste wielerkoers ter wereld. Volgens ploegleider Hilaire Van der Schueren (65) is zijn pupil er klaar voor en komt het debuut niet te vroeg. WielerFlits sprak met hem.

Vacansoleil-DCM selecteerde zowel Danny als zijn broer Boy. “Een maand geleden had ik nooit gedacht dat zij allebei mee zouden gaan naar de Tour,” bekent Van der Schueren. “Er zijn bij ons een paar mensen uitgevallen die normaal gesproken naar de Tour gegaan zouden zijn. Marczyński bijvoorbeeld, hij was een zekerheid voor ons. Daardoor kwam er een plaats vrij. We hadden een keuze tussen renners als Bert Jan Lindeman, Boy van Poppel en Mirko Selvaggi. De eerste zes, zeven namen is altijd gemakkelijk, maar voor de laatste twee is het altijd moeilijk. Het is mijn idee geweest om de jongste Van Poppel mee te nemen. Daan Luijkx had zijn twijfels. Ik heb het aan Jean-Paul van Poppel voorgesteld, en ik merkte dat hij er ook al stiekem over had nagedacht.”

Van der Schueren denkt niet dat het debuut in de Ronde van Frankrijk voor Van Poppel te vroeg komt. “Wat is te vroeg? Hij is er klaar voor. Ik heb hem meegemaakt in de Rondes van België en Luxemburg. Je kunt nog een jaar wachten, maar je weet niet wat er dan voorvalt. De ervaring die je nu kunt opdoen, die heb je. Die raak je nooit meer kwijt. Dat zal in zijn verdere loopbaan denk ik zeer belangrijk zijn.”

De ploeg heeft getracht in de selectie een evenwicht te vinden tussen de verschillende type renners. “We gaan met drie mensen voor de sprint. De twee van Poppels en Kris Boeckmans. Drie mensen voor de bergen met Wout Poels, Thomas De Gendt en Lieuwe Westra. Hoogerland, Flecha en Lagutin gaan voor de aanval. Dat is de rolverdeling binnen deze ploeg. Als we Bert-Jan Lindeman hadden meegenomen, dan hadden we vier mensen voor de aanval. De balans is nu beter.”

De ervaren ploegleider (‘ik denk dat het mijn zeventiende of achttiende Tour wordt’) is ervan overtuigd dat zijn renners er klaar voor zijn. Ook de door blessures geplaagde Hoogerland. “Twee maanden geleden had ik niet gedacht dat hij de Tour zou gaan rijden. Maar hij is goed terug gekeerd. Hij was in de Dauphiné iets minder. In plaats van de Ronde van Luxemburg te gaan rijden, is hij met Flecha gaan trainen in de Pyreneeën. Hij heeft daar de opbouw kunnen maken die nodig is om de Ronde van Frankrijk te rijden.” Ook verwacht hij mooie dingen van Wout Poels. “We gaan het dag per dag bekijken met hem. Maar ik denk dat hij voor een verrassing zou kunnen zorgen.”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair