Van der Sande verwacht geen sprint: “BK is als een kermiskoers”
Foto: Marcel Koch
dinsdag 20 juni 2017 om 17:30

Van der Sande verwacht geen sprint: “BK is als een kermiskoers”

De Belgische renners zakken zondag af naar het biljartvlakke Antwerpen voor het BK wielrennen op de weg. Er zijn weinig noemenswaardige hindernissen, maar toch verwacht streekrenner Tosh Van der Sande geen massasprint in de Scheldestad. “Dit BK is eigenlijk als een grote kermiskoers. Volgens mij wordt het een open wedstrijd, waarin veel verschillende scenario’s mogelijk zijn. Een spurt met een grotere groep is niet waarschijnlijk”, vertelt Van der Sande aan WielerFlits.

Sleutel in Lotto-handen
Van der Sandes ploeg Lotto Soudal heeft zondag misschien wel de sleutel in handen. De rode brigade komt met negentien renners aan het vertrek, waarvan bijna de helft ook nog eens over snelle benen beschikt. Dan lijkt het niet aangewezen om de kaart van één renner te trekken. “Klopt, maar dat is in bijna elk BK het geval”, reageert Van der Sande. “Als iemand van onze ploeg in een vlucht zit en hij heeft kans om te winnen, dan mag hij voor zichzelf rijden en wordt hij beschermd. Als alles op twee ronden van het eind toch nog bij elkaar zit, dan is er een kans dat we de kaart Jens Debusschere trekken. Maar dat is niet echt waarschijnlijk.”

Hoe ziet de Wijnegemnaar de nationale titelstrijd dan wel verlopen? “Dit BK is eigenlijk als een grote kermiskoers”, zegt hij. “Volgens mij wordt het een open wedstrijd, waarin veel verschillende scenario’s mogelijk zijn. Dat kan zelfs iedere ronde veranderen. Ik denk dat er een grote groep van in het begin kan wegrijden. Als er een zo ’n groep van vijftien à twintig renners voorop is, wie gaat dat dan dichten? Het is dan aan ons van Lotto Soudal om met een viertal renners mee te zijn. Dan is er altijd wel iemand om vooruit te schuiven.”

Tervuren-scenario?
Dat scenario zagen we eerder in 2015, in Tervuren. Liefst 25 renners kozen al in de eerste ronde het hazenpad en zouden het tot aan het einde uitzingen. Onder hen ook Van der Sande, die zijn kansen opofferde voor ploegmaat Jürgen Roelandts. Die moest uiteindelijk de duimen leggen voor Preben Van Hecke. “Het zou wel fijn zijn als we weer in zo’n situatie komen, met veel aanvallen en een spannende koers. Ik denk dat ik intussen wel een sterkere coureur ben geworden dan toen en misschien ook eens naar mezelf mag kijken. Toen voelde ik dat Roelandts duidelijk de betere was, en dan is de keuze snel gemaakt om voor hem te gaan.”

Van der Sande toonde zijn sterkte afgelopen maand nog met dichte ereplaatsen in de Tour of Norway. Jammer genoeg voor hem werd hij iets later geveld door ziekte in het Critérium du Dauphiné. “Ik was heel goed op dreef en voelde dat de overwinning eraan zat te komen. Maar dan kreeg ik plots af te rekenen met hoge koorts en dan weet je dat je naar huis moet. Ik was eigenlijk vrij snel weer genezen, misschien omdat ik die nacht er alles heb uitgezweet. Via een stage in Spanje en de koersen in Brugge en Halle-Ingooigem hoop ik toch nog de nodige kilometers te malen om zondag goed voor de dag te komen. Het BK is wel een beetje een doel.”

Geen Vuelta, wel Canada
Na het kampioenschap in Antwerpen volgt voor Van der Sande geen rustperiode, wel enkele stevige trainingen in aanloop naar het najaar. “In de Tour de Wallonie liggen enkele mooie kansen voor mij, daar moet ik echt kunnen meedoen voor de dagzeges. Daarna doe ik voor het eerst in drie jaar niet de Vuelta, omdat mijn vrouw in die periode bevalt. Wel richt ik mij nog op de GP Québec en Montréal in Canada en Belgische lastige najaarskoersen genre GP Impanis. Ook in de nieuwe WorldTour-koers in China kan ik misschien voor eigen rekening rijden.”

Donderdag maakt Van der Sande een gedetailleerde analyse van de omloop in Antwerpen en gaat hij dieper in op de favorieten en tactieken in onze voorbeschouwing.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
20 juni 2017 18:21
Ok zien welke kermiscoureur er wint. Ik gok Gilbert met zijn 2011-bloedvorm
20 juni 2017 19:08
Parcours wordt volgens mij onderschat. Kasseien elke ronde.. verwacht sprint in een klein groepje.
20 juni 2017 19:13
@ah-ja
In de stad van De Wever zou een Waalse winnaar hoe dan ook mooi meegenomen zijn. Antwerpen is dan ook nog eens de Koekenstad, dus ga ik voor de man van de couques de Bastogne, monsieur chrono, koning van de regelmaat, mister monotonie himself: Maxime Monfort! Kan De Wever meteen uitpakken met een Latijns citaat over het Circus Maximus, Ben Hur en dat kleine rode autootje in beeld dat eigenlijk een Lotto-volgwagen blijkt te zijn ...
20 juni 2017 19:43
Lotto kan met 19 man toch makkelijk het peloton controleren en een goede lead out af leveren. In plaats van te gokken op een man in de vlucht
20 juni 2017 20:01
Van Aert denk ik.
20 juni 2017 20:44
Ja dat zou moeten kunnen met 19 man, maar is Roelandts per definitie de snelste? Een Van Avermaet, Stuyven, Van Asbroek, Keukelaire, Gilbert en nog wel een setje renners kunnen in de sprint ook winnen.
20 juni 2017 22:27
Mr10b debusschere is in een vlakke sprint de snelste Belg als die een goed treintje heeft verwacht ik
20 juni 2017 22:33
Belgische kermiskoersen zijn niet te vergelijken met Nederlandse.
21 juni 2017 00:41
Met 19 renners kunnen ze alles doen dat ze willen. Desnoods een muur van renners over de weg vormen om alles te blokkeren en zelf een eigen renner doorlaten ;-)
21 juni 2017 01:34
Ze hebben al jaren een overmacht aan renners, maar dat is zeker niet altijd de garantie geweest voor succes, integendeel zelfs.
21 juni 2017 03:18
Zelf hoop ik op Theuns of Keukelaire.
21 juni 2017 08:38
Haha rahimns, lekker Lotto Soudal afkraken. :)

Reacties zijn gesloten.