Van der Poel vindt ook tijdrijden leuk: “Maar mijn positie is geen prioriteit”

woensdag 30 juni 2021 om 09:37
Van der Poel vindt ook tijdrijden leuk: “Maar mijn positie is geen prioriteit”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel combineert al de nodige disciplines in het wielrennen en vandaag staat zijn mogelijk belangrijkste individuele tijdrit op het programma. De Nederlander verdedigt in de Tour de France de gele trui op weg naar Laval. “Hoewel ik er geen topuitslagen in behaald heb, vind ik tijdrijden zeer leuk om te doen en op tv naar te kijken”, zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

Na de vierde etappe kondigde Van der Poel al aan dat hij vreesde zijn gele trui kwijt te raken in de tijdrit. Toch zal hij er alles aan doen om het kleinood te behouden in deze rit tegen de klok. “Het is binnen het wielrennen een beetje een aparte discipline geworden. Wat mij aanspreekt, is dat het een individuele inspanning is. Een inspanning die je wat kan vergelijken met veldrijden”, aldus de kopman van Alpecin-Fenix.

Comfort
Van der Poel is geen rastijdrijder, mede door zijn positie. “Die vind ik niet goed. Zeker niet aero­ genoeg”, stelt hij. “Ik heb vrij brede schouders, maar dat kan op zich nog wel aangepast worden. Los van mijn schouders kan er nog veel winst geboekt worden aan mijn tijdritpositie, maar dat is gewoon geen prioriteit. Omdat ik weinig of bijna nooit train op de tijdritfiets, voelt mijn positie niet zo comfortabel. Om tijdens de tijdrit wat comfort te zoeken, probeer ik dan soms wat te stretchen.”

Van der Poel in de tijdrit van de Tour of Britain 2019 – foto: Cor Vos

In een windtunnel heeft de geletruidrager ook nog nooit gestaan. “Ik heb één keer een namiddag aan mijn tijdritpositie gewerkt op de wielerpiste van Gent. Dat was in de zomer van 2019 in de aanloop naar de Tour of Britain, waar ik mikte op het klassement. Ik heb toen wat tests gedaan met Kristof De Kegel om toch een beetje fatsoenlijk op de tijdritfiets te zitten”, lacht Van der Poel. “Maar dat komt nog steeds bijlange niet in de buurt van de specialisten.”

Werk van maken
Een tijdritfiets ontbreekt in de thuiscollectie van Van der Poel. Hij verwacht dan ook niet snel zich op dat onderdeel te gaan focussen. “Maar ik zou er ooit wel eens werk van willen maken. Zeker van de aerodynamische positie. Als je twintig watt minder moet duwen door een betere positie, dan is een tijdrit ook makkelijker te doorstaan als je op het gemak rijdt en kan je veel meer energie en tijd sparen voor de ritten die er wel toe doen”, vertelt hij.

Dit artikel delen:

11 Reacties

notriple 30 juni 2021 om 10:08

Ik lach me te pletter als hij weer stunt.

dit is mijn achterwiel 30 juni 2021 om 10:12

Hij rijdt niet eens heel slechte tijdritten. Wat zou er gebeuren als hij zich daar wel op toelegt….?!! Poupou

Abdoe 30 juni 2021 om 10:20

Zijn positie is een dingetje, maar zijn vermogen om een dik half uur volle bak te buffelen wordt door slechts weinigen geëvenaard. Die gaat zijn huid duur verkopen vandaag.

RidderSchwobin 30 juni 2021 om 11:19

Precies dit.

Als je zulke solo’s uit je mouw kan schudden op de weg en in het veld moet je intrinsiek ook een goede tijdrijder kunnen zijn.

Marik 30 juni 2021 om 10:35

Toch zou hij op zo’n technisch parcours redelijk uit de verf moeten kunnen komen. Ik ben echt heel benieuwd waar hij eindigt.

Abysmal 30 juni 2021 om 10:59

Het parcours is redelijk rechttoe rechtaan, wel wat heuvels maar niet supertechnisch. Hij gaat zijn huid inderdaad waarschijnlijk duur verkopen, maar er zijn zat kopers ;-)

TheBigShow 30 juni 2021 om 10:39

“en kan je veel meer energie en tijd sparen voor de ritten die er wel toe doen”

Haha, tot zover zijn ambitie

Barry Batsbak 30 juni 2021 om 11:10

Ik vond hem in Zwitserland al een stuk fraaier op de fiets zitten dan op de bochel-foto hierboven. Ook een verbeterd ligstuur. Ik ben benieuwd wat hij uit de beentjes gaat schudden vandaag.

Ruben_ 30 juni 2021 om 12:09

ik zou niet te veel verwachten. Ergens tussen plek 15-30 waarschijnlijk, en trui kwijt.

vincenzo 30 juni 2021 om 12:16

Dat lijkt mij ook

Anders kijken 30 juni 2021 om 13:27

Werk maken van de tijdritpositie heeft ook zijn voordeel bij fietsen op de weg. Hij doet vaker een lage solo of rijdt alleen in de finale. Hoeveel voordeel zou je dan hebben met een goede tijdrit houding op de wegfiets?

Headlines

Materiaalzone

Populair