Van der Poel verslaat Van Aert en Pidcock na spectaculaire Wereldbeker in Namen

zondag 20 december 2020 om 16:10
Van der Poel verslaat Van Aert en Pidcock na spectaculaire Wereldbeker in Namen

foto: Cor Vos

Een spectaculaire Wereldbeker van Namen is een prooi geworden voor Mathieu van der Poel. De wereldkampioen kwam na ruim een uur in de Citadelcross als eerste over de finish. Wout van Aert kwam als tweede over de streep, na zijn eerste confrontatie met Van der Poel van deze winter. Tom Pidcock leek lange tijd op weg naar een nieuwe zege, maar in de finale zakte hij weg naar de derde plaats.

Europees kampioen Eli Iserbyt had zijn start zeker anders voorgesteld, want al op de eerste oplopende strook moest hij lopend verder omdat zijn ketting eraf lag. Einde verhaal voor Iserbyt dus. Vooraan kende Wereldbeker-leider Michael Vanthourenhout een goede start, met Wout van Aert in zijn kielzog. Mathieu van der Poel moest van de tweede startrij komen en hij schoof langzaam maar zeker op in de eerste ronde.

Snelle start Pidcock
Ook de winnaar van vorige week in Gavere, Tom Pidcock, schoot uit de startblokken. Hij zorgde voor de eerste verschillen; alleen Van Aert, Van der Poel en Vanthourenhout konden de kleine Brit volgen. Pidcock hield zich in de tweede ronde niet in, wat zorgde voor kleine foutjes bij zijn achtervolgers. Met een voorsprong van ongeveer vijf seconden ging hij daardoor de derde ronde in.

Van der Poel en Van Aert zien Pidcock wegrijden – foto: Cor Vos

Op de schuine kant, een van de scherprechters van de Citadelcross, wisten de drie achtervolgers terug aan te sluiten bij Pidcock. Alsof het niets was plaatste de toekomstige INEOS Grenadiers-renner een nieuwe demarrage, waarmee hij weer tien seconden wegreed van Van der Poel, Van Aert en Vanthourenhout. Halverwege de cross was de voorsprong van Pidcock elf seconden.

Pidcock dwingt Van der Poel en Van Aert tot het uiterste
Van der Poel wist in de zesde ronde het gat wat te dichten, maar tot het wiel van Pidcock kwam de wereldkampioen niet. Bij het ingaan van de zevende ronde (van de negen) was het verschil vijf tellen. Pidcock speelde een kat-en-muisspel met Van Aert en Van der Poel, die Vanthourenhout hadden afgeschud.

Vijf seconden, zeven seconden… De twee wereldtoppers, die elkaar voor het eerst deze winter tegenkwamen in het veld, wisten het gat maar niet dicht te rijden. In de achtste ronde kwamen Van Aert en Van der Poel dan toch op het wiel van Pidcock, wat de spanning helemaal terugbracht in de Citadelcross.

Het duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert – foto: Cor Vos

Direct nadat de drie samentroepten, plaatste de regerende wereldkampioen een versnelling waarmee hij vooral Pidcock op een gaatje reed. Had de Brit zich dan opgeblazen? Ja, want hij net na het ingaan van de slotronde kon het tempo van Van der Poel niet volgen. Ook Van Aert moest tijd toegeven, maar de Belg van Jumbo-Visma hield de druk op zijn eeuwige rivaal hoog.

Van der Poel had echter nog genoeg kracht over om de zege binnen te slepen, drie seconden voor Van Aert. Pidcock volgde na een waar spektakelstuk op elf tellen als derde.

Wereldbeker veldrijden 2020-2021
Uitslag mannen – Manche 2 in flag-be Namen

1. flag-nl Mathieu van der Poel in 1u03m59s
2. flag-be Wout van Aert op 3s
3. flag-gb Tom Pidcock op 11s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 1m07s
5. flag-be Quinten Hermans op 2m09s
6. flag-nl Lars van der Haar op 2m17s
7. flag-be Toon Aerts op 2m53s
8. flag-be Daan Soete op 2m57s
9. flag-nl Corné van Kessel op 3m25s
10. flag-nl Ryan Kamp op 3m31s

Dit artikel delen:

119 Reacties

Merlinappa 20 december 2020 om 18:38

U klinkt als een teleurgestelde Vlaming. Snap ik wel, helemaal na de Ronde.

Checco 20 december 2020 om 18:39

Voila, daar heb je er al eentje :-)

Arie den Blanken 20 december 2020 om 18:39

Ook gezien dat Adrie van der Poel en Sven Vanthourenhout uitgebreid in gesprek waren? Zou eindelijk Mathieu van der Poel van halve Belg zich tot echte Belg laten naturaliseren?

Thijs E 20 december 2020 om 18:52

Zo, jij kan goed generaliseren!

jacco4 20 december 2020 om 19:14

De cross wordt echt onderschat. Als je het niveau van deze wedstrijd ziet. Moet je toch zeggen dat niet alleen wegwielrennen zalig makend is. Vandaag heb ik 3 kampioenen een geweldige strijd zien leveren. Echt reclame van de wielersport. Dat van der Poel leeg gestreden en tot 1 ronde van het einde nog in het verlies. Deze wedstrijd toch wint is erg grootst, Hinault kon ook op deze manier winnen. Ik weet het is appels met peren vergelijken, maar die manier waarop is gelijk. Dat iemand wereldtop is in drie onderdelen van de wielersport is indrukwekkend. Geldt eigenlijk voor alle drie de toppers.

Murcia 20 december 2020 om 19:18

+1
Het was een prachtige wedstrijd waar ik door het hoge niveau en de spanning zelfs het ontbrekende publiek totaal niet gemist heb.

Laatste man 20 december 2020 om 19:27

Mooie koers, punt.

Wheely 20 december 2020 om 19:30

Wat vooral opvalt is dat de mannen die in de vorige crossen de sier maakten er nu niet aan te pas kwamen.

Checco 20 december 2020 om 19:41

Iserbyt 2x zijn kansen niet echt kunnen verdedigen. Zeg niet dat hij mee had gedaan voor winst, maar toch benieuwd waar hij zou uitkomen.

Aerts gevallen op training, dus vandaag was ook niet echt een referentie.

Wheely 20 december 2020 om 20:14

Klopt ze hebben zo hun redenen, denk wel dat ze anders om de vierde plek met Vanthourenhout hadden gestreden.

yo-eddy 20 december 2020 om 19:57

De twee “verliezers” hebben een verhaal maar VdP zat net zo kapot als van Aert en Pidcock alleen verdomt hij het om te verliezen, puur mentaal de sterkste waardoor hij de laatste restjes energie uit z’n kleine teen kan wringen. Je weet dat ie ’t gaat doen als hij de laatste rondje nog een kans en toch heeft de beste wielrenner van 2020 geen antwoord, niet technisch, niet fysiek en zeker niet mentaal.
MvdP-van Aert 64-23

Checco 20 december 2020 om 20:07

Die stand :’-). Merk je toch weer dat sommige Nederlanders echt niet weten hoe ze om moeten met een Nederlandse renner die vaak wint.

Lalsacien 20 december 2020 om 20:16

@Checco tja als je altijd nieuwe nicknames aanneemt….

Checco 20 december 2020 om 20:20

Geen idee wat mijn nickname ter zake doet? Merk gewoon op dat veel Nederlanders hier bij 1 van de weinige succesvolle Nederlandse wielrenners voortdurend krampachtig vergelijkingen proberen te maken met een Belg, en in hun gedweep constant spreken in termen van aan gort rijden, op zijn plaats zetten en vernederen. Beetje lachwekkend.

yo-eddy 20 december 2020 om 20:45

@Checco …. interessante reactie, je dropt termen die ik niet gebruik. Blijkbaar zit je frustratie erg diep? Ik geef gewoon aan dat deze drie vandaag even sterk waren maar dat VDP “beter is in winnen” . Voor renners vd buitencategorie vind ik het frappant om te zien dat bij twee bijna gelijkwaardige renners het balletje zo vaak één kant op rolt. Wout heeft het over (zelf)vertrouwen …. daar zou hij na zo’n bizar indrukwekkend seizoen toch van moeten overlopen?

yo-eddy 20 december 2020 om 20:50

Wout wint alleen op dagen dat hij echt beter is dan VdP, in alle andere gevallen wint Mathieu, daar zou Wout aan moeten werken.
Wellicht lukt het Pidcock wel om Mathieu mentaal te breken

Murcia 20 december 2020 om 21:07

Ik houd nooit zo van die vergelijkingen waarbij de een onderuit wordt gehaald om de ander maar beter te doen lijken. Het zijn beide fenomenen waardoor ik echt niet de behoefte voel om de een af te meten aan de ander.

Michelangelo 20 december 2020 om 21:24

Ben het helemaal eens met de zienswijze van yo Eddy.

En dat heeft niks te maken met iemand naar beneden praten. Maar gewoon de constatering dat mathieu tov wout net de “X factor ” krijgt als het om de overwinning gaat en de streep in zicht is. Niet te duiden wat het is, maar het lijkt eerder mentaal dan een verschil in vermogen of fysiek.

En dat komt er af en toe uit ook in de interviews, waarbij je soms onzekerheid of onderschatting van eigen capaciteit bespeurt bij wout.

Lalsacien 20 december 2020 om 21:29

@Checco en hoe je daarvoor heette. Je veranderende nickname(s) en je ban(s) geven aan dat de manier waarop je communiceert voor verbetering vatbaar is.
Let daar op.

Murcia 20 december 2020 om 21:36

Dat is natuurlijk wel Wout naar beneden praten, als we naar dit seizoen op de weg kijken wint Wout meer grote wedstrijden dan Matthieu en bewijst hij zijn mentale kracht vooral door na de val een comeback te maken van heb ik jou daar. In het veld heb ik al vaker gezegd dat Matthieu intrinsiek beter is door het interval aspect van de meeste crossen. Het is geen toeval dat de concurrentie hem vooral verslaat of heel dichtbij komt in de crossen met de meeste hoogtemeters en minder bochtenwerk.
Nogmaals ik zie geen spatje bewijs voor de mentale zwakheid van Wout tegenover Matthieu.

Checco 20 december 2020 om 21:40

Inhoudelijke discussie zit er niet in i.p.v. gejank over nicknames en bans? Vind het gedweep met MVDP hier op deze site van een behoorlijk bedenkelijk niveau, dat mag ik toch zeggen geloof ik? Ik weet niet of het eraan ligt dat jullie amper echte wielertoppers hebben gehad, maar al te vaak moet Mathieu en zijn ‘superieure mentale kracht’, ‘winnersmentaliteit’ en overwinningen afgetoetst worden aan Wout van Aert en bij uitbreiding soms zelfs aan het hele Belgische volk. Komt dit voort uit jarenlange frustraties en een knoert van een minderwaardigheidscomplex of hoe moet ik dit inschatten? In de omgekeerde richting zie ik het zelden gebeuren, dus ik probeer het te snappen…

adelaarvanantwerpen 20 december 2020 om 21:45

@ yo – eddy

WVA en VDP zijn geen gelijkwaardige veldrijders. VDP is de Goat crosser en WVA is a once in generation talent. Waarmee ik niets wil afdoen van WVA, want zonder VDP had hij al alles honderd keer gewonnen.

@ Michelangelo
Ik denk eigenlijk gewoon dat VDP vaker wint van Van Aert in de laatste ronde puur omdat hij gewoon die techniek, explosiviteit en sprint veel beter kan uitspelen. In eerdere ronden kan Van Aert dat misschien wel goed maken door zijn vermogen, maar in de laatste ronde is daar geen tijd voor. Dat zag jij ook vroeger met een stybar, Pauwels en meeusen die hun sprint/techniek veel beter konden uitspelen dan bv een Albert of een Klaas Vantornout.

Murcia 20 december 2020 om 21:47

@checco
Het helpt niet echt als je reactie op het vermeende gedweep met MVDP is dat Nederland nooit echte toppers heeft gehad en het weer uitdraait op het type post dat een aantal vorige leden op dit forum met hetzelfde taalgebruik en stokpaardjes een ban heeft opgeleverd.

Michelangelo 20 december 2020 om 21:50

@Murcia,
Ik zie het niet als Wout naar beneden praten. Ik denk namelijk dat Wout op een ander mentaal aspect sterker is: hij laat zijn kop nooit hangen. Waar Mathieu wel eens een wedstrijd “laat lopen” zie je dat bij Wout zelden. Die blijft doorknokken. En dat heeft hem teruggebracht na zijn blessure tot een geweldig hoog niveau.

Maar wat je bij Mathieu ziet is een andere reactie: namelijk de drang om de dag / wedstrijd daarna wel te winnen. En waar bij Wout het “nooit opgeven” zijn kernkwaliteit is, vind ik dat bij Mathieu veel meer de “oerdrang” om te winnen. En met het een wil ik niks afdoen aan het ander. Maar in een laatste ronde heb je nou eenmaal wat meer aan de oerdrang om te winnen dan aan de drang om nooit op te geven.

@checco, ik heb hier nog wel een eierschaal liggen. Modelletje “calimero”. Denk dat die je wel past. Als je wilt kan ik er ook nog een vlaams vlaggetje op tekenen voor je…

Checco 20 december 2020 om 21:50

Als daarvoor leden geband worden hier, is het wel een heel eenzijdige manier van een site beheren. Denk toch dat hier andere regels gelden dan op de supportersite van MVDP?

@Murcia: ik probeer gewoon te begrijpen waar dit gedrag vandaan komt. Waarom moet MVDP (door sommige leden) opgeëist worden om voortdurend een superioriteitsgevoel uit te dragen? Ik begrijp dat niet, en vraag mij af waarom dat gedaan wordt.

@Michelangelo: ironisch dat net jij iemand een calimero noemt :’-)

adelaarvanantwerpen 20 december 2020 om 21:55

@Checco

Stop eens met heel de tijd er een discussie België vs Nederland van te maken. Natuurlijk heeft wout geen mentaliteit probleem, maar het is wel een feit dat VDP vaak superieur is tov Wout in een 1 vs 1 duel zowel op de weg als in het veld. Ik denk dat dat meer ligt aan de kwaliteiten, maar het kan wel dat VDP net dat beetje meer killer is dan Wout. In de RVV heeft VDP zijn killersmentaliteit ook perfect uitgespeeld door een zo kort mogelijke spurt te rijden terwijl WVA altijd eerder moet beginnen.

Michelangelo 20 december 2020 om 22:00

@Adelaar,
Zie ook mijn post richting Murcia. Natuurlijk heeft Mathieu de techniek en explosiviteit. Maar het grote verschil zit in de mindset. Bij Van Aert is het dogma "nevernooitniet opgeven", bij Van der Poel is het "ik ga gvd als eerste over de streep, al rij ik me helemaal dood".
Resultaat is dat Wout zich helemaal dood kan rijden in een achtervolging, en Mathieu om voorop te blijven.
In het eerste deel van de koers heb je misschien het meest aan de eigenschap van Wout, omdat je dan niet snel in verloren positie komt. Maar in de laatste ronde ga je uiteindelijk meer prijzen pakken met de overwinningsdrang van Mathieu.

Ik wil het dan ook eerder vergelijken met types als Vervecken of Declercq vroeger: daar moest je ook voor de laatse ronde vanaf zijn, want die konden in de laatste ronde ook altijd net wat meer dan in de voorafgaande rondes

Lalsacien 21 december 2020 om 00:00

@Checco inhoudelijke discussie met iemand die op emotie reageert is niet mogelijk. Gewoon een tandje lichter schakelen dan kun je punt beter maken. Leer van je fouten.

Checco 21 december 2020 om 00:18

@ Lalsacien: probeer eens op een iets minder aanmatigende manier te communiceren. Mensen ergeren zich dan minder aan je toontje en gaan meer ingaan op de inhoud van je betoog. Let daar op.

Lalsacien 21 december 2020 om 08:15

@Checco spiegel. Een welgemeend advies. En probeer het bij jezelf te houden.

Romāns Vainšteins 21 december 2020 om 08:34

In algehele zin levert mvdp vs WvA nogal wat gevoelsmensen in de discussie af met zo’n gevoel dat hun gevoel nooit helemaal begrepen wordt. De helft likt reet 1 en de andere helft reet 2, dat is het eigenlijk.

yo-eddy 20 december 2020 om 22:03

@Checco, ik benoem ook Pidcock in mijn reactie, de strijd is prachtig en niets van NL-BEL ik verbaas mij soms oprecht hoe VdP wedstrijden wint waar anderen in mijn ogen sterker (of op zn minst gelijk) zijn.
Verder ga ik deze discussie niet voeren want ik ben bang dat dat eierschaaltje nooit van je hoofd zal gaan. Gelukkig hadden jullie Merckx anders was het vast niet dragelijk voor je geweest ;)

Checco 20 december 2020 om 22:09

Ik heb Merckx niet nodig om mijn eigenwaarde aan op te hangen (ofzo?) en standen uit te rekenen hoeveel meer overwinningen hij heeft behaald dan een Zoetemelk om dan te concluderen dat die geen antwoord had, ‘niet fysiek en zeker niet mentaal’. Het calimero-eitje hangt er dan ook weer ironisch bij.

Murcia 20 december 2020 om 22:04

Een tegen een duel in de RVV werd vooral beslist door explosiviteit, Matthieu heeft die van nature meer. Toch is het niet onbelangrijk om te melden dat voor Wout de RVV het eindstation was van een veel zwaarder wegseizoen in vergelijk met Matthieu. Door het rijden van de Tour + WK op de manier waarop hij dit deed vond ik het al een raadsel dat hij zijn topvorm kon rekken tot RVV. Ik kan verder wel meegaan in het betoog van Michelangelo zeker mbt de cross, op de weg blijf ik op het standpunt dat Wout daar dit jaar grotere stappen heeft gemaakt dan Matthieu. Met name op de langere klimmen is hij hem voorbij. En ik erger mij werkelijk kapot aan dat constante vergelijken. Begrijpelijk maar ik geniet van allebei, twee unieke figuren en daar komt die kleine uit GB nog eens bij.

Michelangelo 20 december 2020 om 22:16

Ik denk zelfs dat de RVV niet alleen een combinatie was van explosiviteit, korte sprint en de meest frisse renner. Maar ook van de “x-factor” van Mathieu op dit soort momenten.

Wout zat daar in de ideale positie. Maar verzuimt uiteindelijk om te sprinten in zijn eigen kracht: een iets langere sprint, beginnend met een iets hogere snelheid. Die gast heeft de snelheid om massasprints te winnen in de TdF, maar maakt daar geen gebruik van.
En in die zin ergens vergelijkbaar met vandaag: niet het gebruik maken van je eigen sterke punten op het parcours. Terwijl je dat juist bij Mathieu wel ziet: denk met name aan dat opdraaien bij de kasseien of de lange klim naar boven. Hij probeert letterlijk het laken naar zich toe te trekken, terwijl ik bij Wout het gevoel heb dat hij het laken zo lang mogelijk midden op het bed wil laten liggen omdat hij niet goed weet hoe hij er het beste aan kan beginnen.

yo-eddy 20 december 2020 om 22:31

@michelangelo, spijker op de kop
VdP heeft ALTIJD een plan om te winnen en van Aert reageert ipv dat hij regeert. RVV sprint had altijd voor van Aert moeten zijn maar hij reageert weer (te laat) op VdP. Mathieu wist vandaag precies wat er ging gebeuren toen ze samen kwamen. En ipv dat van Aert de boel versmacht door gelijk door te rammen geeft hij VdP net die tientallen seconden die hij nodig heeft om te recupereren en zijn plan uit te voeren.

Murcia 20 december 2020 om 22:42

@Michelangelo
Ik zie die X-factor ook bij Wout en dat is het verschil denk ik tussen ons beiden. Op de Poggio kan ook Matthieu proberen om achter Julian aan te gaan maar hij doet het niet. Dat is een X-factor moment van heb ik jou daar om achter de meest explosieve renner in het peloton aan te gaan en niet te willen plooien. De Tour idem dito, niet alleen de beste knecht maar ook een van de beste sprinters en bergop met 75 kg een heel peloton pijn doen. Na de AGR 2019 werd gezegd dat Wout op de weg ook door Matthieu vernederd zou worden maar hij heeft dat dit en vorig seizoen al omgedraaid. De do or die mentaliteit heeft hij nu ook en werd natuurlijk duidelijk op het WK. Met het risico om minder te zijn in de RVV nam hij wel deel aan de twee WK’s en kijk naar die prestaties. Als je mij vraagt wie de meeste kans avn hen beiden heeft om alle monumenten minstens 1x te winnen zeg ik Wout en dat had niemand na zijn val kunnen voorspellen. En tenslotte juist de cross blijven rijden ook als je weet dat Matthieu intrinsiek beter is op dat onderdeel laat zien dat hij niet onder nederlagen gebukt gaat.

Michelangelo 21 december 2020 om 09:30

Murcia,
Begrijp me niet verkeerd: ik ben een groot fan van Wout 2.0. Zowel als renner alsook als mens heeft hij mooie stappen gezet sinds hij onder het juk van Nuyens uit is. En dat heeft overigens voor mij niks te maken met de kleur van zijn shirtje.

Wat ik wil zeggen is dat Wout dit seizoen zeker de betere renner was t.o.v. Mathieu, en dat hij hem enkele keren gewoon uit de wielen heeft gefietst (Strade, MSR). Hij heeft gewoon een machtig seizoen gereden, en is als WEGrenner completer dan Mathieu.

Maar wat ik met mijn punt over de x-factor bedoel is dat er een verschil is in Wout en Mathieu als ze de meet ruiken, zeker als ze beide in het spel betrokken zijn en elkaar waard zijn. Ik denk dan aan de cross van gisteren, maar ook aan de RVV. Op een of andere manier lijkt er dan ergens een soort van “onzekerheid” in Wout te sluipen, waardoor hij niet zelf zijn eigen sterktes uitspeelt. En waardoor hij zichzelf in dat soort situaties niet de maximale winstkansen verschaft.
En bij Mathieu zie je dat vaak weer precies andersom; die weet het vaak zo te spelen dat hij in zijn eigen kracht komt. En koppelt dit dan ook aan de absolute wil om zijn wiel als eerste over de meet te drukken. “Willen winnen” is net wat anders dan “niet willen verliezen”.

Ergens is dat ook niet gek. Mathieu is vanaf de jeugd gewoon om alles te winnen, en Wout heeft naast veel profijt van het duel met Mathieu ook vaak last van dit duel: het zo vaak verliezen van Mathieu zit in zijn hoofd. En dat komt er af en toe uit in de interviews zoals gisteren of na Gent Wevelgem.

Ik “vrees” overigens de dag dat Wout gaat snappen dat het vaker zijn kant op komt als hij zelf het laken naar zich toe haalt. Als hij dat koppelt aan de vorm die hij dit seizoen had, dan is er heel vaak weinig tegen te doen…

yo-eddy 20 december 2020 om 22:54

@Murcia …. Wout heeft zeker de X factor en een geweldig seizoen gereden. Michelangelo schrijft dan ook “op dit soort momenten” dus waar het weer man tegen man wordt. Daar laat van Aert zich te vaak verleiden om de kaart van VdP te spelen ipv zijn eigen kaart te trekken. Op momenten waar 1 vd twee sterker is (i.g.v. Wout o.a. San- Remo, Strade) is die strijd er ook niet echt.

Romāns Vainšteins 21 december 2020 om 14:13

Eigenlijk zijn ze beiden vrij boring die MvdP en van Aert, sportman en verder weinig. Daarom zijn er van alle kanten ook zulke vurige betogen nodig om er meer van te maken.

Wheely 21 december 2020 om 14:45

Het boeit me gelukkig vrij weinig wat ze doen als ze niet op hun fiets zitten… Zodra ze dat wel doen zijn ze gewoon om van te genieten, veel leuker dan welke gekke spitsvondige originele extravagante wie dan ook!

Romāns Vainšteins 21 december 2020 om 15:07

Daarom is het me ook een raadsel waarom hier na elke koers er 2 hijgerige legertjes aan komen trappelen met volle kokertjes reetveren voor de oogappel en emmertjes kots voor de opponent.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair