Van der Poel krijgt kritiek op eigen sportvoedingmerk

woensdag 8 januari 2020 om 10:17
Van der Poel krijgt kritiek op eigen sportvoedingmerk

Afgelopen week werd bekend dat Mathieu van der Poel met zijn eigen bedrijf sportvoeding gaat leveren aan zijn ploeg Alpecin-Fenix. Het bedrijf 4Gold (eigendom van Van der Poel en enkele vrienden) claimt met behulp van een DNA-test een advies op maat te kunnen geven. Experts zijn echter sceptisch over de methode.

In Het Nieuwsblad uiten zij hun twijfels. “Het basisidee is niet uit de lucht gegrepen”, stelt Wim Derave, professor inspanningsfysiologie en sportvoeding aan de Universiteit van Gent. “Er is wel degelijk onderzoek naar hoe je op basis van je DNA kan zien of bepaalde voedingsstoffen je prestaties kunnen bevorderen. Maar dat onderzoek staat in zijn kinderschoenen. Dit is marketing en pure verkooppraat, in de plaats van wetenschap.”

Sander Kersten (hoogleraar voeding, metabolisme en genomica van de Wageningen Universiteit) vult hem aan. “Vandaag is het wetenschappelijk gezien nog onmogelijk om, los van enkele uitzonderingen zoals lactose-intolerantie, persoonlijk voedingsadvies te geven op basis van je DNA”, klinkt het. “Veel meer dan algemene adviezen kunnen we niet geven.” Kersten geeft bovendien aan dat amper een procent van het genoom geanalyseerd wordt. “Ook daar is dus weinig wetenschappelijk houvast.”

Van der Poel blijft in een reactie achter zijn product staan en neemt de kritiek voor kennisgeving aan. “Ik wist dat die er zou komen. We zijn redelijk innovatief in wat we doen en in België worden innovatieve plannen nu eenmaal graag afgeschoten. Ik weet dat het voor mezelf alvast vrij specifiek werkt. Ik ben onder de indruk van de resultaten en ontdekte dat ik bijvoorbeeld een tekort heb aan ijzer en aan vitamine D. Ik voel me hier wel goed bij. Net zoals bij masseren trouwens. En daarvan is ook nooit bewezen dat het prestaties bevordert.”

Dit artikel delen:

56 Reacties

Rawolf 8 januari 2020 om 10:19

Een goede sporter maakt nog niet dat je n goeie ondernemer bent :p. MvdP moet eens lessen gaan trekken bij Gouden Greg.

Coupe de Pedale 8 januari 2020 om 10:53

’s Neerlands grootste sporter (toch ieder geval de meest bekende) Cruijff kon daar ook een aardig woordje over meespreken volgens mij…

doorak 8 januari 2020 om 17:43

https://www.volkskrant.nl/economie/cruijff-had-zijn-varkens-van-gaal-heeft-madoff~bf7ef01c/
Cruijf was met een oplichter in zee gegaan. Net even anders. Overigens zijn sportmerk Cruijf liep wel goed en heeft hem veel centjes opgeleverd.

van der Poel, wie niet waagt wie niet wint, ‘Nunc aut Nunquam’

In Engeland hanteren ze al langer de DNA analyse hoewel die altijd relatief summier is. Voorheen op bais van de bloedgroep wat absoluut functie heeft omdat uit wetenschap gebleken is dat bepaalde voedingsstoffen door de één wel goed worden benut en de ander juist niet, om het even simpel te houden.
Er zijn analyses op basis van DNA, RNA verhouding wat veel invloed heeft ivm met de verschillende proteïenen acids. Sommigen zeggen er verschil mee te creëren, wetenschappers ontkennen dit.
Wetenschappers ontkennen normaliter alles totdat het wetenschappelijk is aangetoond. Daarom duurt het ook zo lang wanneer een nieuw medicijn gereed is maar nog door de “testfase” moet. Hetgeen niet wil zeggen dat het niet werkt gezien de vraag van patiënten naar medicijnen die in testfase ( vaak 5 tot 8 jaar) blijken te werken. Alleen wetenschappelijk moet er een norm gehaald worden. Ofwel werkt mogelijk voor 2:10 maar niet voor 8:10. Werkt dan dus wel maar niet voor iedereen.
Mogelijk dan het met het DNA verhaal ook in fase zit.

Van de SNP’s kan men ivm genetische afwijking etc. nog maar een aantal ervan analyseren en de meeste niet. En toch maakt toepassing op dit klein gedeelte al een verschil. Tenmimste beweren bepaalde onderzoekers.

Kortom, deze methode is nog vol op in ontwikkeling maar levert ook volgens aantal wetenschappers en sporters wel resultaat op. Maar niet bij iedereen…..

Volgens mij is het prima dat een sporter investeerd ipv oppotten of Ferrari’s en boten kopen. BALR, Demy de Zeeuw. Onroerend goed, Marc Overmars. Max V. Magazijnen vol prularia. Shirts van 60-70 euro. Autootje €199,00.
Gemiddeld kost een voetbalshirt van een Champions League team 93,03 euro. AS Roma en Inter Milan hebben de duurste shirts (beide 141 euro).

Er zitten erg veel (ex)sporters in de sportvoeding etc. Dus je moet je onderscheiden en dat probeert MvdP en gelijk heeft hij.
Er is altijd veel marketing in het spel, ook hier, en wie meent dat het voor hem kan werken kan het zeker proberen. Dat noemen ze een vrije markt.

Oplichting is het niet daar dit veelvuldig wordt toegepast. Het internet staat er vol mee, plus sporters die beweren dat het een marginal gain of juist meer opleverd en die dat aantonen. De vraag of het dan aan de methode ligt of gewoon wind in de rug, beter getraind…..wie het weet mag het zeggen.

Bikeage 8 januari 2020 om 17:52

“Ofwel werkt mogelijk voor 2:10 maar niet voor 8:10. Werkt dan dus wel maar niet voor iedereen.”
Dan werkt het dus niet. Of wil je ook zeggen dat iets werkt als het voor 1 op de 6 miljard werkt?

havana 8 januari 2020 om 10:20

Wielrenners doen nu eenmaal graag heel veel dingen waarvan niet wetenschappelijk is aangetoond dat het werkt.

Bikeage 8 januari 2020 om 17:50

Vrijwel elke ploeg heeft een osteopaat of zo’n soort kwakzalver in dienst, dus kan je ook best wat A. Vogel middeltjes in de bidon gooien als je denkt daar harder van te kunnen fietsen. :)

doorak 8 januari 2020 om 17:58

Mooie opmerking. Lol.
Tja, de sporter hanteert, baat het niet dan schaadt het niet. Vanuit een bepaalde onzekerheid die de meeste topsporters hebben zoekt men naar zaken die een verschil kunnen maken al is het nog zo klein.

Romāns Vainšteins 8 januari 2020 om 10:30

'We zijn redelijk innovatief in wat we doen'

Lekker geruststellend

OT > MvdP gaat uiteraard aan alle mogelijke kanten leeggezogen worden en het is maar de vraag of hij dat allemaal gaat kunnen bijbenen. Niet een kwaliteit die idereen heeft. Ik gok zo dat het dit heerschap de geestelijke vermogens van een Lance Armstrong ontbeert om meerdere van dit type pistes in de lucht te houden, maar wie weet kunnen de geniale roodkopbroeders hem ontlasten in deze.

Lance4eva 8 januari 2020 om 13:41

Klopt, Lance is king.

doorak 8 januari 2020 om 18:11

Je hoeft hier maar bepaalde reacties te lezen zonder naam erbij om te weten wie het is. Veelzeggend.
Weet jij wie zijn zakenpartners zijn?
Weet jij hoe kundig of onkundig ze zijn?
Weet jij of ze wel/geen extern top marketing, branding bedrijf hebben ingehuurd?
Ken jij zijn IQ, doortastendheid, zakelijk inzicht, analyse vermogen?

Ondernemen is altijd risico nemen. In USA wordt je gelauterd ga je een keer op je bek. Dan heb je gedurfd en geleerd omdat een tweede keer statistisch erg weinig voor komt.
Maar ach, omdat ik even 2 uur in een wachthal zit niets anders te doen heb, men kent de pappenheimers alhier. Vooral veel negatiefs insinueren, ondoordacht reageren, verdacht maken, ophef creëren schijnt een hobby te zijn voor enkelen. Lijkt wel of er een -like- knop bij zit. Alles voor aandacht

Samlambeej 8 januari 2020 om 10:37

Laten we een kat een kat noemen. Het businessmodel van sportvoeding is gewoon een heel simpel en een heel lucratief. Beetje opportunistisch projectje dit maar goed, hij moet zijn investering natuurlijk terugverdienen.

VdP moest een paar jaar terug alle uitingen van 4Gold van zijn sociale media halen omdat de ploegsponsor van voedingsproducten dat wou.

Mountainking 8 januari 2020 om 10:59

Een tekort aan ijzer en vitamine D heeft niks met DNA te maken. Dat is een simpele bloedtest.

Samlambeej 8 januari 2020 om 11:29

En het antwoord is gewoon meer broccoli, eitjes, visjes en ontbijtgranen.
Geen driedubbel versneden en door elkaar geklutst labpoeder.

john 8 januari 2020 om 11:02

Wat een bullshit weer ,was het jan met de korte achternaam dan was er geen ophef.En ik denk dat niemand verplicht word dit te kopen , ik neem aan dat dit nog altijd op vrijwillige basis is

Samlambeej 8 januari 2020 om 11:25

Arme john.
Hij verbindt er net zijn gezicht aan zodat wij zouden denken: "Oh als hij het neemt… dan zal het wel top zijn."
Anders was het voorgoudje allang ter ziele gegaan. Hoeveel merken zijn er zo tegenwoordig?

EHV 8 januari 2020 om 15:24

En daar is iets mis mee omdat?

Omdat hij een bekend gezicht is, zou hij daar geen gebruik van mogen maken? Cynisch en hypocriet geneuzel dat wel iets weg heeft van afgunst Sammeke..

ghostwriter 8 januari 2020 om 17:56

Natuurlijk mag Vd Poel van zijn bekendheid gebruik maken om zijn bedrijf te promoten maar als een bedrijf meer aandacht krijgt zal het natuurlijk ook onder een grotere loep komen te liggen. Het mes snijdt aan twee kanten. Als dit bedrijf door "Jan met de korte achternaam" was opgezet had het geen enkele media aandacht gekregen en geen contract met Alpecin-Fenix.

Samlambeej 8 januari 2020 om 18:54

“Het mes snijdt aan twee kanten.” dat meende ik te zeggen ja.

toke 8 januari 2020 om 11:14

Direct na zijn overwinning in de Amstel gold race wees een dna test uit dat hij friet moest eten.

Jean Dumas 8 januari 2020 om 12:07

Een gigantisch patatje oorlog, vermoed ik.

Romāns Vainšteins 8 januari 2020 om 11:18

Hij kan alvast een pakkende advert-clip met een ijzig ‘nooit… meer… dit…’ gepreveld over de beelden van zijn huilverwekkende hongerram te Yorkshire inplannen.

Wheely 8 januari 2020 om 11:20

Zijn talent heeft in ieder geval wel alles met zijn DNA te maken.

Koersmaniak 8 januari 2020 om 11:20

Beetje vreemd dat trainer De Kegel en sporter VDP elk een eigen sportvoedingsmerk hebben, waarbij de ploeg dan voor het merk van de sporter kiest.
Ik wist ook niet dat VDP zoveel wetenschappelijke kennis had in zake voeding.
Ik wist ook niet dat tekort aan zout en vitamines via het DNA kon worden opgespoord.

Samlambeej 8 januari 2020 om 11:31

Het is gewoon lucratief voor beide. Maar Matje heeft meer te zegge. En Matje of die vrienden hebben die kennis niet. Daar betalen ze fors voor.

Romāns Vainšteins 8 januari 2020 om 11:32

Misschien eens tijd voor WF om daar MvdP een diepteinterviewtje in de maag over te splitsen

Melkzuur 8 januari 2020 om 12:04

Yep. Samen met de papa, ook altijd lachen.

josemanuelfuente 8 januari 2020 om 11:39

Niet doen Matje, niet goed voor je imago

Panache 8 januari 2020 om 11:48

De ‘geleerden’ denken zwart-wit over supplementen: ze zijn gevaarlijk, of het werkt niet. Er zit weinig tussen.

yo-eddy 8 januari 2020 om 11:50

Ach, gewoon commercie en hoge bomnen vangen veel wind. Als er bij Mathieu dezelfde kop op zit als bij zijn pa dan ligt hij echt niet wakker van dit soort kritiek

doorak 8 januari 2020 om 18:13

Prachtige opmerking.

SnellePelle 8 januari 2020 om 22:10

Mieters, machtige opmerking. Zelfs ons @doorakje kan hem appreciëren.

toke 8 januari 2020 om 11:52

Thuis heb ik een foto van Mathieu aan de muur hangen…..Iedere avond voor het naar bed gaan ga ik op mijn knieen voor de foto zitten en bid ik een wees gegroet Mathieutje….Vanavond zal ik in mijn gebed vragen om vooral voorzichtig te zijn, En dat zijn zakelijke stress geen invloed zal hebben op zijn prestaties.

theking 8 januari 2020 om 12:11

PLaceboeffect werkt in ieder geval voor bijna de helft van de wereldbevolking. Het bestaan van een hogere macht (bijv. God) is immers ook nog nooit aangetoond. Toch zeggen mensen die geloven daar veel kracht uit te halen. Als VDP denkt dat een paar vitaminepillen hem helpen laat m dit lekker doen ook al is het niet aangetoond dat het werkt.

TomDJ 8 januari 2020 om 15:41

Gefeliciteerd met je verjaardag!
85 jaar vandaag.

assen 8 januari 2020 om 12:49

edit wf: niet doen

user26964 8 januari 2020 om 13:47

Regelmatig kwark eten na de training, aanmaaklimonade in plaats dure sportdrankjes werkt ook, maar geen wielerploeg die er over denkt om het zo te doen.
Hij gaat zich op een markt bewegen die al behoorlijk voorzien is en vraag mij af of hij nog iets toevoegt.
Overigens denk ik niet dat Van der Poel zich met de dagelijkse gang van zaken gaat bemoeien. Hij heeft er een paar centen ingestoken en is het uithangbord. Dat is het en niet meer.

SnellePelle 8 januari 2020 om 22:23

@doorak
Je gaat nu raaskallen.
Ik ga je even corrigeren:

De hoofdgroep is “SPORTDIETIEK”. Daaronder valt grofweg gezegd:
-sportdranken, powerbars, gels en supplementen voor de actieve fase. Deze kenmerken zich aanwezigheid van suikers en mineralen. Vooral geen eiwitten. Weet je nog waarom?
Het verbranden van een eiwit molecuul kost meer energie dan hij oplevert. Das niet handig tijdens de finale hè gekkie! Wel opletten hoor.

Aminozuren, eiwitten en vitaminen komen we ook tegen, maar dan in de passieve fase van sport. Dit wordt dan aangeboden aan de sporter via:
-herstel shakes, salades, supplementen en reguliere voeding.

Nu weer scherp blijven hoor. Het wordt zo triest anders.

Romāns Vainšteins 8 januari 2020 om 23:32

Wat een baggerbranding. En wie heeft nou echt wat aan die troep al zou het redelijk werken? Klein handje overfanatieke (prof)(top)sporters that’s it. Eigenlijk vreet 99% dat spul om niks, alleen omdat Emmy het maakt. Naar wereldje.

doorak 9 januari 2020 om 00:55

@Snelle Pelle. Niet slim doen wanneer je het niet bent.
Ik heb het over diverse voeding en voedingstoffen in het algemeen. Niet over voor, tijdens en na de inspanning specifiek.
Vroeger at men nog een grote biefstuk wat uiteraard meer kostte om te verbranden dan het opleverde. Tenzij men de biefstuk in de broek als veredelde zeem gebruikte.

SPORTDIETIEK is geen hoofdgroep, zoals koolhydraten of proteïnen maar een vak, een studierichintg. En als je dan toch specifiek wil zijn eiwitten worden ook regelmatig ingenomen tijdens lange inspanning om de katabole fase te beperken.

SnellePelle 9 januari 2020 om 06:35

@doorak

Toegeven is best moeilijk of niet?

Adrianus 8 januari 2020 om 13:48

Ik weet niet of het waar is, maar nu heb ik zo juist van een insider vernomen, dat Marc Coucke de eigendomsrechten schijnt te willen overnemen van dit voedingsprodukt en het om een bedrag gaat van minimaal 7 nullen.

Romāns Vainšteins 8 januari 2020 om 13:57

maar dan zonder verdere getallen

OT > Vieze jungle is het die voedinggoeroeindustrie, met een beetje pech zet je jezelf volledig voor lul of ga je grof de boot in. Sowieso is het zeker dat je er dubbel mee om de oren gerateld wordt op momenten dat het allemaal net niet lukt.

Pietspeed 8 januari 2020 om 14:58

Zijn geciteerde reactie is sterk! Om zo kritiek van wetenschappers te pareren die eigenlijk gehakt maken van het product, maakt Mathieu ook al ondernemer /durfkapitalist.
Of hij zo z’n reputatie en poen te grabbel gooit, valt te bezien. Ligt er ook aan met hoeveel geld hij er in zit en of hij er zelf reclame voor maakt, blijft maken.
Iig, bijna elk aanbod creëert tegenwoordig z’n eigen vraag. Als het maar goed ‘verpakt’ is dan doet inhoud er niet toe. Lekker bezig Matje…..Met dreft krijg je ook je haar gewassen :-)

wielrenner 8 januari 2020 om 15:06

Zijn vrienden willen meeliften op het succes van MVDP. Prietpraat, waar toch weer veel mensen waarschijnlijk intuinen.

Ruud Hop 8 januari 2020 om 15:48

De producten zijn niet uniek en hun dna analyse is te vergelijken met haaranalyse (veel goedkoper) waaruit ook naar voren komt welke vitamine-tekorten aanwezig zijn. De deal van 4Gold met Alpecin-Fenix is ook niet vreemd. Echter je gaat denken dat Mathieu en Ceylin op deze producten hun wedstrijden winnen en ik geloof dat dat geen goed beeld is, want zij hebben deze producten niet nodig. Ik hoop dat Mathieu zich blijft richten op het fietsen.

girardengo 8 januari 2020 om 16:21

Op het eerste gezicht geen handige zet. Waar raakt hij in verzeild? Zo te lezen is het wetenschappelijk niveau van de adviezen onder de maat.

Turtlehead 8 januari 2020 om 18:22

Dit gaat niet om voeding, maar om geld. Gewoon een manier om hem extra te spekken en tevreden te houden, zonder dat het extra geld kost.
Ik weet niet of het helemaal past in het plaatje van een ideale schoonzoon, maar het is gewoon een zakelijke overeenkomst die twee partijen aangaan en dat mag neem ik aan gewoon.

Zéker een goed idee om een dubbelinterview met hem een een erkend expert op dit gebied eens aan de tand te voelen.

Ligthning 8 januari 2020 om 18:58

De volgende wielrenner die betrapt wordt op doping, kan nu met een gerust gemoed het vervuild voedingssupplement van VDP aanduiden als oorzaak.

yo-eddy 8 januari 2020 om 19:14

…. dit is ook niets nieuws hè VdP is hier al meer dan een jaar mee bezig (als mede oprichter van 4Gold). Verder heb ik helemaal niets met dit soort producten en de kitsche kleurstelling in zwart met goud lijkt me meer iets waar opgeblazen bodybuilders blij van worden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair