“Van der Poel is niet in staat om alle vijf Monumenten te winnen, Van Aert wél”

maandag 20 maart 2023 om 12:51
“Van der Poel is niet in staat om alle vijf Monumenten te winnen, Van Aert wél”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft na zaterdag twee verschillende Monumenten op zijn palmares: de Ronde van Vlaanderen en dus Milaan-San Remo. Kan hij op den duur de collectie van vijf compleet maken? Jan Bakelants denkt van niet. De oud-renner acht Wout van Aert er wel toe in staat, zegt hij de podcast ‘Wuyts en Vlaeminck’ van Het Laatste Nieuws.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Bakelants is resoluut in zijn antwoord, als hem gevraagd wordt of Van der Poel alle vijf de Monumenten kan winnen. “Nee, hij kan Lombardije niet winnen”, klinkt het. “Omdat Evenepoel en Pogacar momenteel ook nog in het spel zijn. Die moeten dan al niet aan de start staan. Wie zou ze wel alle vijf kunnen winnen? Wout van Aert. Van Aert verteert lange klimmen aanmerkelijk beter dan Van der Poel. Maar ja, ik denk dat hij ook niet gaat klagen als hij dit jaar nog Parijs-Roubaix wint.”

Luik-Bastenaken-Luik
Michel Wuyts haakte in door te stellen dat Van der Poel Luik-Bastenaken-Luik wél zou kunnen winnen. “Ik ben ervan overtuigd dat hij dat wel kan. Als je zesde wordt in Luik nadat je een dag eerder een raid van zeventig kilometer hebt opgezet om de Eneco Tour (Wuyts doelt op de BinckBank Tour 2020, red.) toch nog in extremis te winnen, dan kun je mits een propere voorbereiding Luik-Bastenaken-Luik wel aan. Het moet dan wel wat meezitten. Maar er gaat nog weleens een dag komen dat ze daar met een man of vier, vijf gaan sprinten en dat hij er dan bij is. Maar dat kan Van Aert ook.”

Volgens Wuyts moet er – als er gekeken wordt naar de onderlinge verhoudingen tussen Van der Poel en Van Aert – een onderscheid gemaakt worden tussen de resultaten in het voorjaar en die in de zomer. “In het voorjaarsbeeld neemt Van der Poel de bovenhand met twee keer de Ronde van Vlaanderen en Milaan-San Remo. En Van der Poel zal ongetwijfeld op het podium staan van de volgende Ronde van Vlaanderen.”

“Maar je hebt ook het zomerbeeld. Daar steekt Van Aert een flink stuk boven Van der Poel uit, het spectrum van Van Aert is groter. Van Aert is in de breedte, in dat zomerse project, hoger in te schatten. In het voorjaar gaat het de andere richting uit.”

De komende weken
Wat de komende weken betreft, betwijfelt Bakelants of Van der Poel nóg beter kan worden. “Ik weet dat niet. Elke keer als we zeggen dat het niet kan, doet hij het. Maar San Remo is wel bij uitstek de koers van één moment. Die moet je grijpen. En daar is Mathieu heel sterk in. Als het op één moment aankomt, is hij moeilijk te kloppen. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix  zijn 24 afspraken op één dag waar je steeds acte de présence moet geven om mee te doen voor winst. Dat is toch nog iets anders. Het is ook een grote belasting voor de rug, als hij daar nog last van heeft.”

Dit artikel delen:

67 Reacties

Dr.Watt 20 maart 2023 om 13:07

Ik krijg een beetje het zuur van altijd dat VA vs VDP gedoe.

Twee grote kampioenen met elk hun eigenheid.

23
Brabander 20 maart 2023 om 13:13

Nou zeg. Het lijkt wel dagelijkse kost.
En dan dat overanalyseren ook steeds :(

5
Mooie Sjors 20 maart 2023 om 13:15

Bakelants is dan ook een persoonlijke vriend en enorme WvA-fan…

Van Aert heeft de capaciteiten om kort te eindigen in alle 5, maar zo zijn er wel al nog geweest. Met 1 van de 5 in de tas is een #Striveforfive nog totaal niet aan de orde. In Lombardije denk ik dat het met het huidige parcours ook onbegonnen werk is. Voor VDP idem. Pogacar vind ik de grootste kandidaat, ook gezien zijn leeftijd.

Drie van de 5 is inderdaad al uitzonderlijk. Recentelijk enkel Cancellara, Tafi, Bartoli en Bettini geloof ik. Die laatste ook tweevoudig wereldkampioen. Gilbert natuurlijk de primus met 4/5 en WK. Daarnaast ook Amstel, San Sebastian, Strade, Omloop, Waalse Pijl… Als eendagsrenner wellicht toch wel de grootste van de laatste 30 jaar.

13
ken dcq 20 maart 2023 om 13:24

Tjah wat maakt het ook uit eigenlijk, het palmares gaat ooit de eindafrekening zijn en niet wat anderen vinden. Ik vind Van Aert ten opzicht van Van der Poel ook een renner die een veel bredere waaier aan wegkoersen aankan, en het ook waarmaakt. Maar qua wedstrijden waar het echtecht op aankomt staat Van der Poel er wel iets beter voor. En gaat één van de twee ooit alle vijf de monumenten binnenhalen, ik gok eigenlijk van niet want eentje winnen is al een topprestatie dus laat staan meerdere…

5
Wheely 20 maart 2023 om 13:36

Palmares is ook overrated, ik denk dat VdP zijn manier van koersen velen ook meer zal bijblijven dan enkel de statistieken. Zijn overwinningen in AGR, Strade, de Tour en MSR zijn gewoon legendarisch en staan op zichzelf.

17
ken dcq 20 maart 2023 om 13:41

Daar ben ik het niet helemaal mee eens Wheely, je hebt een punt als je het over de die hard liefhebber hebt. Maar hoe is eerder vluchtig voor de meesten, en zeker over een tien of twintig jaar. Dan telt de wikipediastand :-) De wheelies en de mooie overwinningen van Matthieu in de giro waren ook leuk en herinneren we ons nu nog, maar niet over een langere periode.

-3
Paauwer7 20 maart 2023 om 13:24

Wat heeft Van Aert nu gewonnen aan monumenten en wk's? Ja alleen Milaan San Remo en het WK veldrijden. De man is een geweldenaar maar hij heeft het probleem dat hij meer een tempo rijder (ongekend hard) is dan een killer. Misschien verrast hij me dit jaar in de Ronde, maar eigenlijk acht ik hem daar kansloos tegen een Van der Poel en Pogacar, die weten ook dat ze Van Aert niet moeten meenemen naar de meet.
Luik kan Van Aert misschien winnen als Evenepoel en Pogacar geen zin hebben. Lombardije idem. Parijs Roubaix zou hij moeten kunnen winnen. De Ronde kan hij winnen als Pogacar en Van der Poel niet in topvorm zijn.

10
Dr.Watt 20 maart 2023 om 13:36

Dan ben ik toch niet de enige die er zo over denkt.
Ik durf er geld op zetten dat VA nooit RVV gaat winnen.

0
Wieler-Joke 20 maart 2023 om 16:24

Puur fysiek kan Wout de rvv zeker wel winnen hoor, niet door weg te poefen op de paterberg maar door ofwel een sprint met een kleine groep of door effectief eens zelf durf te tonen en via het ploegwerk al op 30 km van de meet te vertrekken, je zou denken dat hij dat als tijdrijder moet kunnen afwerken.

Van Aert is echter niet killer genoeg en maakt kleine foutjes in de grootste koersen, wellicht door een vorm van zenuwen of iets dergelijks. Ik denk dat die ook al een klein deel van zijn capaciteiten verliest door de stress van de laatste dagen voor zo’n koers, Pogacar en Mathieu zijn dan volgens mij veel meer ontspannen en hebben meer de ingesteldheid van we zien wel wat het brengt.

Dat is ook de reden dat Wout volgens mij in de tour vaak zo waanzinnig goed is, daar heeft hij 21 ritten de kans om er iets van te maken en een gemiste kans is niet meteen fataal, daar is hij volgens mij wel ontspannen en is hij meteen een pak beter.

4
Groetjesaandevoetjes 20 maart 2023 om 17:03

Die focus op Parijs Roubaix moet zoveel genuanceerder. Parijs Roubaix heeft 1 afgelaste editie en 1 editie gehad dat Van Aert terugkwam van covid (ook al werd hij toen 2e. Niks moet, alles mag. Uiteindelijk wil Van Aert alles winnen en hij eindigt in bijna alle koersen in de top 3, maar soms moet het geluk net jouw kant op vallen en dat is nog niet gebeurd bij Van Aert in Vlaanderen/Parijs-Roubaix. Met alle kennis van afgelopen jaren qua opbouw weten ze bij JV steeds beter wat werkt en hopelijk werkt dat voor de komende jaren, en indien dat niet het geval is, is Van Aert één van de beste rijders ooit door alleen al een sprint, bergrit en tijdrit te winnen in 1 tour.

4
bartp25 20 maart 2023 om 12:59

Groot fan van WvA maar laat hem eerst maar eens de 2 monumenten winnen die hem echt goed moeten liggen, de ronde en Roubaix (dat gaat nog moeilijk genoeg worden) voordat we gaan dromen over Lombardije en luik.

8
Dr.Watt 20 maart 2023 om 13:08

Niemand zal me gelijk geven maar imo liggen Luik en Lombardia hem beter dan RVV.
PR buiten beschouwing gelaten.

-1
Gelei 20 maart 2023 om 13:53

Zolang de Civiglio in de finale zit, vrees ik dat het ook voor WVA onmogelijk is. De editie van 2021 moet hem beter liggen.
Maar gezien de frequente wijzigingen van Lombardije weet je maar nooit. De editie van 2014 was spek voor z’n bek geweest.

0
Anton van Valouwe 20 maart 2023 om 13:13

Bakelants denkt van niet… nou en?

8
Barry Batsbak 20 maart 2023 om 13:31

Dat gezemel altijd. Mathieu kan als je de “kenners” moet geloven veel minder dan Van Aert maar loopt ondertussen wel regelmatig met de grote prijzen weg. Het enige dat Van Aert in de WK’s, klassiekers en monumenten beter kan dan Van der Poel is tweede worden. Maar a la seconde trekken de critici dan weer de Tour erbij en worden alle hiaten weer liefdevol dichtgepoetst. Want ook dát kan Mathieu tenslotte niet. Je weet wel, die prutser die op zijn 2e dag van zijn Tourdebuut een rit won en vervolgens een week in het geel reed. Ik zeg niet dat Van Aert een matig renner is, verre van. Maar dat gebral en op voorhand de prijzen uitdelen is toch ook niet meer serieus te nemen, en ze blijven er maar mee aan de gang. Als we 7 jaar geleden De Vlaemink moesten geloven (en dat moest, wánt Roger) dan had Van Aert nu alle mogelijke records al zo’n beetje in handen. De koers moet altijd nog even gereden worden.

6
Brabander 20 maart 2023 om 13:44

Ik irriteer me ook altijd zo aan dat stellige. Bij voetbal bijvoorbeeld hebben veel analytici daar ook last van. Vorm van de dag, pech of juist geluk worden vaak volledig achterwege gelaten

4
Romāns Vainšteins 20 maart 2023 om 17:54

Ik zal het blijven beweren: MvdP kan groen winnen in de tour. Zal in de bergen knokken worden maar hij kan het. Hopelijk hoofddoel in FR

2
MrAquila 20 maart 2023 om 13:12

Zo irritant dit gedoe altijd. Geniet gewoon van beide renners

5
Quincy Adams (aka voorwiel) 20 maart 2023 om 13:22

RvV is inderdaad wat anders. 24 afspraken en een last voor de rug. Laat vdp die nou net al twee keer gewonnen hebben.

Ik denk dat vdp ze wel alle 5 kan winnen. Maar daar moet dan wel een strak plan achter zitten en een dedicated team en renner. De wil om de textuur vd renner aan te passen aan de eisen van de individuele koers. Dat is net iets dat ik niet bij vdp vindt passen. En dat vind ik persoonlijk helemaal niet erg.

5
Cochise 20 maart 2023 om 14:08

Bakelants toch beetje vreemde weg op gegaan na zijn afscheid van het peloton. Verstandige kerel met een sterke mening, ik had gehoopt dat hij die mening zou gebruiken om de wielersport vooruit te helpen bij de UCI, een federatie of op z’n minst een wielerploeg. Maar blijkbaar zat daar (nog) niemand op hem te wachten?
Om zich dan maar meteen te gaan verkopen in alle mogelijke media met opzettelijk tegendraadse analyses en soms wat meewarige evaluaties van voormalige collega’s. Paar jaar geleden lachte hij Wuyts nog uit als wielrenner, nu laat hij er zich mee opsluiten in de commentaarcabine van VTM voor MSR en draaft hij op als gastschrijver in diens column in roddelblad HLN.
Zonde.

4
Sean Kelly 20 maart 2023 om 16:09

Ik vond Bakelants in deze podcast juist een stuk realistischer dan Wuyts. De uitspraak uit de titel komt idd van Bakelants, maar zijn uitleg was aardig. Wuyts is een te grote chauvinist en als het over van Aert gaat komt er sowieso niet veel zinnigs uit. Die wordt altijd helemaal opgehemeld.

-1
Lars Maden 20 maart 2023 om 13:02

We weten het over een aantal jaar. 3 van de 5 winnen en je bent al een wielerlegende.

2
Reutemeteut 20 maart 2023 om 13:31

Je zal maar zo een vriend hebben!

2
Anton van Valouwe 20 maart 2023 om 14:18

Dan heb je geen vijand meer nodig…

0
westmalle1965 20 maart 2023 om 14:07

Dpg VTM media , Wuyts en vlaminck verheerlijken wva sinds vorig seizoen onvoorwaardelijk en overdreven, Tom Boonen is al opgestapt bij hun podcast hierom, beter luister je naar de podcast van VRT of wf

2
Bom Teugelsdijk 20 maart 2023 om 13:06

Dit jaar nog PR winnen. Volgend jaar paar kilo’s eraf en wie weet wat mogelijk is in LBL en Lombardije. Paar kilo minder kan hem ook helpen op de olympische spelen mountainbike (?)

1
Tom Bidon 20 maart 2023 om 13:30

Ik neem aan dat Wuyts het over de Tour heeft met zijn “zomerse project”. De vergelijkingsbasis is daar wel ongelooflijk klein: MvdP heeft nog maar eenmaal een Tour gereden met goede benen (2 in totaal), waar hij won op dag 2, geel pakte en na week 1 afzwaaide richting Olympische Spelen. Van Aert is ongetwijfeld een kanon over 3 weken, waarin hij ongelooflijk goed kan recupereren en bijna elke dag magistrale dingen kan laten zien. Dat MvdP daarom daar minder goed in is, is louter speculatie.

1
Sean Kelly 20 maart 2023 om 16:05

Het is Wuyts he. Die man is verliefd op Wout.

0
Wieler-Joke 20 maart 2023 om 16:29

Ik ben er van overtuigd dat vdp in de eerste week van een grote ronde net zo hard of zelfs harder kan uitpakken dan een Van Aert, echter is Wout na 3 weken niet veel verzwakt terwijl Mathieu tegen dan al 1.5 week aan het aftellen is naar het einde of er al is uitgestapt. Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat het vdp zijn ambitie is om 3 weken op een hoogstaand niveau rond te rijden, als die zijn ritje heeft is het voor hem al klaar.

1
Posterix 20 maart 2023 om 13:53

Nog een paar van zulke stellingen en je weet één ding zeker: mvdp is er de persoon wel naar om het “onmogelijke” te doen.

1
RobertMollema 20 maart 2023 om 14:27

Van der Poel is tijdens alle vijf monumenten al eens bij de eerste 10 geëindigd. Wat dat betreft zou het moeten kunnen om alle vijf ooit eens te winnen. Ik denk dat het de vraag is of van Aert, van der Poel of Pogacar hier een doel van willen maken. Dat zou de kans een stuk groter maken voor wie dat wil.

1
Zwarte panter 20 maart 2023 om 14:49

Als vdp daags voor luik bastenaken luik geen 70km.solo had gereden had ie luik dat jaar al gewonnen

1
Wieler-Joke 20 maart 2023 om 16:37

Dat denk ik eerlijk gezegd niet, het is niet dat het daar zo nipt was, bij de eerste steile stroken van de roche aux faucons was die meteen gelost en won hij de sprint van een groep der geklopten. Mohoric kon toen de overstap van die groep naar de winnende groep nog maken maar dat was ook maar omdat ze dat toelieten die Mohoric was bijlange geen bedreiging voor die kopgroep.

1
Romāns Vainšteins 20 maart 2023 om 18:00

Ze kwamen nog een goed end dichter vanwege gepoker en gekloot bij de voorste 4. MvdP en consorten gingen er vrij schoon af op de Vlakenrots. Maar goed. In de Amstel 19 reden Flip&Fugl ook een minuut vooruit.

2
poeskescherens 20 maart 2023 om 15:38

Maakt allemaal niet uit. Over een paar weken wint hij de RvV, wie moet hem tegen houden met deze explosiviteit? Dan is dat al monument nummer 4. Hij zal vast niet wakker liggen van het feit dat hij misschien Lombardije nooit wint.

1
Wieler-Joke 20 maart 2023 om 16:34

De koers is precies al gereden daar, MSR is even 5 minuten exploderen terwijl de rvv meer een langgerekte marteling is van 2 uur met meer hoogtemeters op kortere tijd, nog even afwachten dus hoe die koers daar gaat verlopen. Ik verwacht dat die daar niet zomaar iedereen gaat vernederen en dat het een secondespel gaat worden.

0
girardengo 20 maart 2023 om 17:07

Wat een oeverloze discussie is dit.

1
Jean Berben 20 maart 2023 om 22:51

@wheely mee eens dat Mathieu zijn overwinningen veelal groots tot stand kwamen, maar U noemt daar de Amstel, uiteindelijk wint hij die knap , maar ik denk dat Alaphilippe er nu nog nachtmerries van heeft…die slaat zich nog voor het hoofd..En wat dan te zeggen van Van Aerts rit over de Ventoux of de slotrit in Parijs….ook redelijk knap vind ik.

1
KopOverKop 20 maart 2023 om 13:33

Meer liefhebber van MvdP van jongs af. Fan, adoratie doen we niet aan, bij niemand.
Maar denk dat Bakelants dit hier toch goed ziet mbt de Vallende Bladeren.

0
Kopinkas 21 maart 2023 om 13:11

Bakelants was zelf ooit een vallend blad in Lombardije, maar dit geheel terzijde

I’ll get me coat

1
Rawolf 20 maart 2023 om 14:02

Beide maken eigenlijk heel weinig kans, MvdP gaat inderdaad moeite hebben met Lombardije. Al zie ik hem, als hij zich kwaad maakt echt wel in staat om 2 kilotjes te verliezen en beter te gaan klimmen. Maar dan moet MVDP daar echt een doel van maken, zoals hij ook bij het mountainbiken heeft gedaan.

WVA zou het in theorie allemaal kunnen maar in de praktijk heeft hij er pas eentje. De jaren beginnen wat dat betreft te tellen, is ook geen 22 meer.

Pogacar vind ik de beste kans maken, Roubaix en MSR zullen het lastigst worden.

In de jongere regionen kijken is zo’n Gregoire in potentie een renner die alles zou kunnen.

0
Gebruikersnaam 20 maart 2023 om 15:13

Inderdaad, met “in staat” schiet je niet veel op. Uiteindelijk zitten ze nu in hun topjaren en zijn ze allebei niet eens halfweg, laat staan als we het WK als 6e monument gaan meetellen.

Uiteraard hebben ze nog wat mooie jaren voor zich, maar er duiken straks ongetwijfeld wat nieuwe wonderpubers op die hen gaan overvleugelen, zoals zij dat deden met Sagan (die ook had gedacht veel langer mee te spelen in klassiekers dan uiteindelijk het geval was).

Daarnaast vind ik pas dat een strive-for-five pas relevant als je er 4 hebt, niet 2 of zelfs maar1.

0
Chippen 20 maart 2023 om 15:26

bij wva en mvdp is in staat zijn eigenlijk bijna de equivalent van effectief gewonnen hebben, ze moeten het niet eens echt doen, vaagweg in de buurt komen is genoeg om de grootsheid van winst in bepaalde koersen toch met zich mee te dragen

bij een evenepoel is ’t omgekeerd, daar wordt alsnog getwijfeld of hij wel in staat is, terwijl hij de koers in kwestie al eens gewonnen heeft

kan dat soort bizarre contrasten wel waarderen

3
Romāns Vainšteins 20 maart 2023 om 15:41

Mooi uitgeuilebald Chippen, zo is het ja.

0
westmalle1965 20 maart 2023 om 14:10

Een nadeel bij de VRT Dirk de wolf ,ook idolaat van wva en mvdp noemt hij dieen ollander on respectvol, Bakelants vriendje van wva is wel objectief

0
Dr.Watt 20 maart 2023 om 15:06

De Wolf heeft wel vaak interessante dingen te vertellen en ook wat inside info.

Maar sinds het beledigen van Vollering mag hij van mij in de prullenbak.
Dat was schandelijk.

Bakelants vind ik wel een heel goede analist en was ook goed als co-commentator.

1
Jean Dumas 20 maart 2023 om 14:19

Mathieu kan de huidige finale van LBL aan, en WvA rijdt hem daar niet los.

0
Sjonge Jonge 20 maart 2023 om 14:44

Zodat je weer met de zoveelste zure reactie kan komen?

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone