Van der Poel duldt wederom geen tegenstand in Zolder

donderdag 26 december 2019 om 16:05
Van der Poel duldt wederom geen tegenstand in Zolder

Foto: Cor Vos

Wereldkampioen Mathieu van der Poel heeft in de wereldbekermanche in Zolder gewonnen. De Nederlander reed na 27 minuten alleen weg en zag de rest nooit meer in zijn buurt komen.

De lange startstrook op de Formule 1-baan van het Circuit Zolder heeft altijd wel iets weg van een massasprint. Dat bleek ook weer, nu wellicht de snelste van alle crossers, Belgisch kampioen op de weg Tim Merlier, als eerste het veld indraaide. Mathieu van der Poel zagen we pas op positie tien, maar dé pechvogel van de dag was wellicht wereldbekerleider Toon Aerts. De Belgische kampioen werd opgehouden door een valpartij in de eerste bocht en was pas als allerlaatste weg.

Voorin wisselden Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout in de openingsfase de koppositie af, in de hoop een iets op achterstand geplaatste Van der Poel nog even af te houden. De wereldkampioen maakte zich niet druk en schoof positie na positie een beetje op. Intussen kon ook Toon Aerts – met de opvallende hulp van Zdenek Stybar – steeds dichterbij sluipen, zelfs opnieuw binnen de top 15.

Vlak na het einde van de tweede ronde zagen we een vreemd intermezzo gebeuren op de asfaltstrook. Lars van der Haar bracht met een uitwijkmanoeuvre ongewild Daan Soete ten val en op die manier werd de kopgroep stevig uitgedund. Soete was er niet goed aan toe en moest zijn wedstrijd beëindigen.

Van der Poel krijgt vrij spel na 27 minuten
Kort daarna besloot Mathieu van der Poel om er een eerste snok aan te geven. We waren op dat moment amper 27 minuten aan het crossen. Corné van Kessel zat aan het wiel van Van der Poel in de technische zone, maar de motor van de Nederlander was verre van groot genoeg om het tempo van de maestro te volgen. Van Kessel hield ook de rest op, waardoor Van der Poel met een voorsprong van vijftien seconden aan de asfaltstrook kon beginnen. Daarachter werd er een beetje getwijfeld, tot Hermans de handschoen opnam. Maar de koers leek al gereden.

Hermans, Laurens Sweeck – die zelfs de snelste ronde liet optekenen – en Vanthourenhout bleken de sterke mannen in de achtervolging, en ook Gianni Vermeersch was mee in het achtervolgende kwartet. Vooral een indrukwekkende Sweeck – ooit Van der Poel én Wout van Aert te snel af op dit parcours bij de beloften – maakte indruk en hield het gaatje samen met Vanthourenhout en Hermans tot op het bittere einde binnen de twintig seconden. Sweeck toonde zich in de sprint ook sterker dan zijn metgezellen.

Toon Aerts, aan de start gekomen met enkele gebroken ribben, behield de wereldbekerleiding dankzij ook een mindere beurt van zijn dichtste belager Eli Iserbyt. Ze eindigden respectievelijk op de dertiende en veertiende plaats.

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 6: Heusden-Zolder

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
3. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Baloise)
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
5. flag-be Gianni Vermeersch (Creafin-Fristads)
6. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Baloise)
7. flag-be Tim Merlier (Creafin-Fristads)
8. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Sunweb)
9. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise)
10. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Baloise)

Dit artikel delen:

14 Reacties

salb 26 december 2019 om 16:14

Straffe 14de plaats van Toon, die moet toch een onwaarschijnlijke pijngrens hebben! En hij blijft met gemak leider. Zonder die slechte start had hij top 10 kunnen halen.

Jari1977 26 december 2019 om 16:24

Toch lekker 3 Nederlanders op het podium :)

Verweggistan 26 december 2019 om 16:31

Haussler gedubbeld.

roeleur 26 december 2019 om 16:33

Nu ben ik het kwijt. Eergisteren had Aerts volgen een artikel op WF 1 gebroken rib, gisteren 4 gebroken ribben en nu enkele gekneusde ribben. Heeft die man nu onder de scanner gelegen of roept iedereen maar wat?

Spartacus 26 december 2019 om 16:36

Omdat er verschillende verhalen rondgaan, zei Aerts na afloop ter verduidelijking dat hij twee ribben gebroken heeft en twee ribben heeft met scheurtjes

toke 26 december 2019 om 18:01

Ze hadden bij het nemen van de rontgenfoto geen flitslampje gebruikt….Daarom een slecht zichtbare kwetsuur op de foto.

Panache 26 december 2019 om 19:07

“Voor alle duidelijkheid: in rib zes en acht zit een scheurtje, rib negen en tien zijn gebroken, waarbij rib negen een beetje verschoven is. Maar die verschuiving is naar boven of onder en dat kan minder kwaad dan een verschuiving naar binnen of buiten. Tijdens de wedstrijd heb ik er niet al te veel last gehad, mede dankzij de tape die mijn ribben inpakt. Het waren eerder de rugspieren die opspeelden. Je neemt door die blessure toch een andere houding aan en dat had z’n gevolgen. Het is nu afwachten hoe mijn lichaam reageert op de wedstrijd van vandaag.”

“ Sommigen hebben er zes maanden last van, anderen zes dagen. We bekijken het dag per dag.”

roeleur 26 december 2019 om 17:17

Dus 2 gebroken ribben en 2 gebarsten. Heb zelf eens zoiets aan de hand gehad, 2 gebroken ribben en een gekneusde. Kon niet liggen en niet lopen. In het ziekenhuis kwamen ze met paracetamol maar dat hielp niets. Gelukkig de Diclofenac wel. Hoeveel ribben er nu wel of niet gebroken zijn toch knap dat ie kon rijden met intaping en paracetamol!

Ligthning 26 december 2019 om 18:00

Maar gezond kan het niet zijn. Hij moet nu noodgedwongen de twee volgende wedstrijden (Loenhout en Diegem) laten lopen, en ook in Baal zou hij niet starten. Dit betekent dat hij de twee regelmatigheidscriteria laat schieten, toch voor de eerste plaats. Enkel in de wereldbeker zou hij nog zijn 1ste plaats verdedigen.

-Stijn- 26 december 2019 om 18:08

Waar haal je deze info?

salb 26 december 2019 om 18:24

En wat is het alternatief? Vandaag ook niet rijden zodat hij geen enkel klassement kan winnen? De WB is het enige klassement dat het risico waard is gezien zijn grote voorsprong. Het zou pas dom zijn om 1 van de andere crossen wel te rijden en Zolder niet.

De rede dat hij die crossen niet rijdt zijn trouwens alleen om geen extra risico te nemen en niet omdat zijn blessure slechter zou zijn geworden.

Cyclinglife 26 december 2019 om 18:23

De belgische commentatoren lezen dus duidelijk ook wielerflits.nl viel me op. Al hadden zei het erover dat het toch echt een Tsjechische zonnepanelen firma instapt ipv de latere update van een Italiaans bedrijf.

hypernormal 26 december 2019 om 20:35

De hulp van stybar aan Aerts was misschien opvallend in beeld. Opmerkelijk was het niet. Stybar zal zich behoorlijk schuldig hebben gevoeld dat hij als gelegenheidscrosser vandaag in de weg stond voor de leider in de wb…

Poeksel 26 december 2019 om 22:21

Zo staat het ongeveer ook op https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191226_04782841 :

“Door het ongelukkige manoeuvre van Zdenek Stybar, die naast zijn klikpedaal trapte, moest Aerts echter van in het begin achtervolgen. Zoals gezegd kon de Tsjech daar zelf niets aan doen, maar toch wilde hij Aerts later in de cross helpen. Op een recht stuk deed hij duidelijk teken: “Neem mijn wiel” om hem op sleeptouw te kunnen nemen.”

Headlines

Materiaalzone

Populair