Van der Poel boekt 25e seizoenszege in Nommay

zondag 21 januari 2018 om 16:11
Van der Poel boekt 25e seizoenszege in Nommay

Foto: Sportfoto.nl / Orange Pictures

Mathieu van der Poel is in het Franse Nommay wederom als eerste over de streep gekomen. De Nederlander pakte uit met een lange solo en verzekerde zich zo van eindwinst in de wereldbeker veldrijden. De Belgen Wout van Aert en Toon Aerts mochten mee op het podium.

Van der Poel rijdt mecanicien voorbij
Wereldkampioen Wout van Aert ging in de Franse modder het snelst van start, maar werd vrijwel direct voorbijgesneld door zijn eeuwige concurrent en wereldbekerleider Mathieu van der Poel. Maar dan ontstond er wat chaos in de materiaalpost, waardoor Van der Poel zijn eigen mecanicien voorbijreed. De Nederlander moest dus op zijn stappen terugkeren en verloor op die manier een tiental seconden.

Dat liet Van Aert, die als enige niet de materiaalpost binnenging voor een fietswissel, zich geen twee keer zeggen. De wereldkampioen trok het tempo nog wat meer op, maar reed zich dan vast in de modder. Van der Poel, die ook op de balkjes al wat terrein had goedgemaakt, kwam zo plots weer aansluiten bij de koploper. Van de rest van het deelnemersveld was toen er al geen sprake meer voorin.

Een extra versnelling bij Van der Poel
Na twintig minuten wedstrijd stond Van Aert te voet op een hellinkje en kreeg zo een drietal seconden door Van der Poel aangesmeerd. Van Aert had begrepen dat hij dat verschilletje maar beter snel zou dichten. Dat bleek een onmogelijke opdracht, zeker omdat Van der Poel blijkbaar nog een versnelling extra in de benen had. Nog geen ronde later was dat verschil al opgelopen tot een vijftiental seconden.

In de daaropvolgende ronden zou de achterstand van Van Aert nog oplopen tot veertig seconden, maar dan besloot ook Van der Poel om zijn verstand te gebruiken en aan consolideren te beginnen denken. Op die manier greep hij zijn vijfde zege in de wereldbeker op zeven manches en zijn 25e van het seizoen.

Die andere Nederlanders, Lars van der Haar en Corné van Kessel, deden nooit vooraan mee. Van der Haar stapte iets voor half koers uit de wedstrijd, Van Kessel moest zich tevredenstellen met een plek ver in de top 20. Lichtpuntje was David van der Poel, die zich wel nog vlot in de top 10 wist te plaatsen.

Wereldbeker veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 7: Nommay

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 33s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 2m09s
4. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles) op 2m31s
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) op 2m47s
6. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) op 3m06s
7. flag-cz Michael Boros (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 3m11s
8. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus) op 3m48s
9. flag-fr Steve Chainel (Team Chazal-Canyon) op 3m50s
10. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) op 3m54s

Dit artikel delen:

36 Reacties

walkowiak 21 januari 2018 om 16:16

Hier zijn geen woorden voor, wat een klasse

Mooie_Mario 21 januari 2018 om 16:17

1 renner binnen de 2 minuten.

MatthiasVDH 21 januari 2018 om 16:17

Van Aert nog een klein beetje in de buurt, de andere verschillen zijn ongelofelijk.

jkjustin 21 januari 2018 om 16:19

Ik stel voor de Mathieu het gehele WK met 2 lekke banden moet rijden en niet mag wisselen. Misschien kan Wout hem dan ietsjes meer uitdagen.

Max1 21 januari 2018 om 16:31

Wout zou onmiddellijk na het WK en definitief moeten stoppen met veldrijden. Laat die cross zichzelf maar kapotmaken. Het grote en belangrijke werk begint eind februari.
Volgend jaar zal er in Vlaanderen geen kat meer kijken hoe een Hollander 99.99 % zeker gaat winnen. In de tijd van Nys kon dat wel want dat was een landgenoot en hij had veel supporters.

Anketieletje 21 januari 2018 om 16:34

Trotse opa Raymond glunderde nog meer dan bij zijn tweede plaatsen in de Tour de Frances van destijds…..

woutie 21 januari 2018 om 16:35

Weet nog altijd niet waarom Pauwels al zeker was van een wk-ticket, wat een slechte cross van hem

Anketieletje 21 januari 2018 om 16:39

#Max1…. Heerlijk om te lezen dat jij zo’n geweldige wielerliefhebber bent! Gelukkig dicht ik WvA meer sportiviteit toe.

Pol 21 januari 2018 om 16:44

Ik woon op de grens met België, vroeger zijden ze altijd domme Belgen. Altijd gedacht dat dat een grapje was maar het is echt waar. Kijk maar naar Max1.

girardengo 21 januari 2018 om 16:55

@Max1
Gefeliciteerd met deze mening!

klootje kriekeljon 21 januari 2018 om 16:57

Zijden? Die domme Belgen maken wel gehakt van de Nederlanders met het Groot Dictee. En niet alleen daarmee.

Domestique 21 januari 2018 om 16:58

@ Pol “zijden” ze altijd domme Belgen? #ironie

On: fantastisch natuurlijk, wat Van der Poel doet, maar wat een saai cross-seizoen…

schipperaar 21 januari 2018 om 17:05

@max1
Zal wel meevallen zolang de bierpompen niet droog gezet worden en de heerlijk ambachtelijk friet en hamburger kramen de supporters van lekkers blijven voorzien. Of Wout gaat meespelen in het voorjaar is nog maar de vraag dus vult beter zijn zakken nog ff.
Gelukkig zijn er nog int Vlaamsche land die Mathieu wel een warm hart toedragen net zoals wij de wereldkampioen de zegen gunnen.
Bizar ook het verschil met David, lustte waarschijnlijk geen pindakaas.

lnnrt 21 januari 2018 om 17:09

@ Domestique: helemaal met je eens. Het is op zich genieten van zo’n talanet als VdP, en af en toe heb ik ook zeker genoten van de klasse van WvA, in Namen bijvoorbeeld. Maar het zou voor het kijkplezier eigenlijk beter zijn als de één definitief gaat mtben en de ander de weg op gaat. De subtop zit namelijk veel dichter op elkaar. Ik kan me bv die cross die Van Kessel van achteruit won herinneren, dat was qua spanning denk ik de leukste cross van het seizoen.

Pédaleur de charme 21 januari 2018 om 17:28

En Van der Haar…? Als hij al Dark Horse was voor het WK, dan nu hooguit nog een Dark Pony.

Sowieso is de vorm van de Nederlandse dames en heren buiten VDP op z’n zachtst gezegd niet geruststellend. Dat zag er eerder dit seizoen vrolijker uit.

Thijs E 21 januari 2018 om 17:32

Een behoorlijk saaie wedstrijd.

Van Aert heeft de macht en het duurvermogen wel, maar mist dit jaar net het vermogen om na iedere bocht of strook net zo hard op te trekken als Mathieu. Gecombineerd met een betere techniek rijdt Matje dan weer zo driekwart minuut weg van Wout. En meer dan twee minuten op de rest.

Pantani77 21 januari 2018 om 17:36

@schipperaar: crelan is al niet uitgenodigd voor de strade bianchi dus wellicht dat wva dan toch in de omloop gaat starten en dan dus geen Middelkerke voor hem en ook de eindzege in sp voor Mathieu. Hij gaat echt voor alle klassementen NK EK en oh wee als hij dat wk niet wint zeg. Maar aan deze overmacht is vrijwel niets te doen.

DaveEvans 21 januari 2018 om 18:12

Of Max nou Nederlander of Vlaming is, volgens mij zit hij bij de verkeerde sport. Of was hij van van Max van Heeswijk?

Pantani77 21 januari 2018 om 18:48

@daveevans: max was toch van het veldlopen

Pietgat 21 januari 2018 om 18:52

Elke heerser wekt aversie op.
Ben geen superfan van veldrijden, maar MvdP is fantastisch om naar te kijken. En bovendien een sympathieke, verstandige gast. Klasse.
Groeten uit België

the student 21 januari 2018 om 18:53

Ach waarom zou je nog cross kijken. Spannend is het niet tot nauwelijks.

polke 21 januari 2018 om 19:11

Ik kijk altijd . Groeten uit Belgie

Gebruikersnaam 21 januari 2018 om 19:14
Quote:
Ik kan me bv die cross die Van Kessel van achteruit won herinneren, dat was qua spanning denk ik de leukste cross van het seizoen.

Dat is dus het probleem. De leukste, attractiefste crossen van ’t jaar zijn de crossen waar het duo niet meedoet. Het ligt niet enkel aan Mathieu, want je kan ook niet zeggen dat het dan tenminste spannend is voor de 2e plek. Of de 3e.

En stellen dat het publiek blijft komen zolang er bier vloeit, klopt ook niet. Het crossbezoek gaat achteruit. Koppenberg, Koksijde, Zolder, die monumenten blijven volk trekken, maar het niveau daaronder heeft het al moeilijker (zelfs het ooit zo machtige Overijse wankelt). Pijnlijker is dat de basis, de kleine, lokale crossjes, met bosjes aan het sneuvelen zijn.

De cross spreekt minder aan dan 5-10 jaar geleden. Komt dat door de huidige saaiheid? Komt dat door het stoppen van de generatie die de cross groot maakte (vooral Nys dan)? Kom dat door een hype die over zijn top is en mensen die het gewoon beu zijn? Komt dat door een land dat in zijn eentje de cross financieel recht houdt, het niet kan hebben dat een buitenlander met alle zeges aan de haal gaat en daarom begint af te haken? Komt het door de overdaad aan TV-crossen? Komt het door het steeds schrijnender wordende gebrek aan internationalisering?

Emergo 21 januari 2018 om 19:50

@Gebruikersnaam De vragen stellen is de vragen beantwoorden.

Mechanieker 21 januari 2018 om 20:12

Wout van Aert heeft besloten dat 2018 z’n eerste “serieuze” wegseizoen moet worden.
Dat is een keuze die wellicht zijn prestaties in het veld beïnvloedt, het is zo moeilijk om met je hoofd op 2 fronten gelijktijdig bezig te zijn. Roger de Vlaeminck kon dat wel maar dat is 30 jaar geleden en het huidige wielrennen is anders door allerlei invloeden.

Headlines

Materiaalzone

Populair