Van der Haar profiteert van rivaliteit tussen Grote Twee in Ronse
Foto: Marcel Koch
zondag 8 oktober 2017 om 15:59

Van der Haar profiteert van rivaliteit tussen Grote Twee in Ronse

Lars van der Haar heeft in de openingsmanche van de DVV Verzekeringen Trofee in Ronse zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. De 26-jarige Nederlander van Telenet-Fidea Lions reed op twee ronden van het einde weg van Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Voor de verandering nam Mathieu van der Poel op het klimparcours in Ronse eens niet de beste start. De Nederlander moest de kopstart aan zijn landgenoot Lars van der Haar laten en ging zelf pas als negende het veld in. Van der Haar vond in Ronse een parcours dat hem op het lijf geschreven was.

Na een ronde had het beulswerk van Van der Haar en zijn ploegmaat Daan Soete een kopgroepje van vier opgeleverd. Naast de twee Telenet-Fidea-jongens, waren ook wereldkampioen Wout van Aert en Michael Vanthourenhout present. Van der Poel dus niet, maar hij maakte met een indrukwekkende versnelling op het asfalt ter hoogte van de aankomst de sprong. Hij bracht heel wat volk met zich mee.

Van Aert koerst attractief
Onder impuls van een gemotiveerde wereldkampioen Wout van Aert bleven na twintig minuten koers nog zeven man over in de spits van de koers: Van Aert zelf, Van der Poel, Vanthourenhout, Van der Haar, Aerts, Kevin Pauwels en Laurens Sweeck. Maar dan moest het echte spektakel nog beginnen.

Vlak voor het half uur kregen we een eerste echte versnelling van Van Aert. Op een asfaltstrook die hem perfect paste, ging hij stevig op de pedalen staan. De slachtoffers? Zowat iedereen, alleen Van der Poel en een verrassende Europees kampioen Toon Aerts haakten hun wagonnetje aan. De drie tenoren hadden blijkbaar weinig zin om die poging door te zetten, wederom kwamen er renners terug.

Op de beslissende versnelling van wederom Van Aert was het wachten tot op twintig minuten van het einde. Natuurlijk had Van der Poel de boot niet gemist, maar ook een herboren Van der Haar ging heel goed mee. Niet veel later counterde Van der Poel sterk, maar zijn opponenten bleven aan boord.

Van der Haar profiteert
Een man had het toen nog niet geprobeerd, en dat was Lars van der Haar. De vinnige Nederlander maakte op twee ronden van het einde gebruik van een moment van windstilte om een versnelling te plaatsen. Van der Poel en Van Aert hadden toen beiden al veel kruit verschoten en bleven een tijdje aarzelen. Zo lang zelfs, dat het verschil bij het begin van de slotronde 35 seconden was. Boeken dicht!

Daarachter was er wel nog een strijd voor de eer voor plek twee. Van Aert deed er nog alles aan om zijn Nederlandse concurrent los te gooien, maar het kwam tot een sprintje bergop. In de laatste meters gooide Van der Poel zijn wiel nog voor dat van de wereldkampioen.

DVV Verzekeringen Trofee 2017-2018
Uitslag manche 1: Ronse

1. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions)
2. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
3. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
4. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
5. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
6. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
7. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
8. flag-be Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
10. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea Lions)

Compton heerst, Cant ziek
Bij de vrouwen ging de winst vandaag naar de Amerikaanse Katie Compton. Zij werkt dit seizoen een Belgisch programma af en dat werpt dus duidelijk zijn vruchten af. De Nederlandse Maud Kaptheijns en de Britse Helen Wyman waren kansloos. Wereldkampioene Sanne Cant moest ziek opgeven.

RIDE Magazine
58 Reacties
Sorteer op:
8 oktober 2017 17:37
@Max1
Mag ik even vragen waarom je er voetbal bij gaat halen?
8 oktober 2017 17:47
Ach daar is clown max weer. Altijd excuses zoeken.
8 oktober 2017 17:47
@Max1 hoe minder de Belgen winnen, hoe minder toeschouwers. Vaak een logisch gevolg. Geldt voor ieder land!
8 oktober 2017 17:49
Omdat wij Belgen ons daar dan weer vrolijk over kunnen maken....
8 oktober 2017 17:52
Laat iedereen die het veldrijden niet ziet zitten nu eens stoppen met reageren. Dan zijn we daar in ieder geval al van af. Ook vanmiddag weer leuk om naar te kijken. De grote vraag is of Van der Poel een geschenkje gaf aan Van der Haar door niet te reageren op zijn demarrage of dat hij kapot zat. Tot mijn verbazing vond Van Aert na afloop dat hij niet de man was die had moeten reageren. Wout, kun je dat nog eens uitleggen, want de Vlaamse verslaggever vond het niet nodig deze merkwaardige visie te laten verduidelijken. Want als je zo blijft reageren Wout, zul je dit seizoen weinig wedstrijden winnen !
8 oktober 2017 17:55
@max
Misschien een keer naar de Thialf, Hollanders supporteren ook voor andere nationaliteiten en gooien geen bier op de ijsbaan.
@polleke
Nederlanders dragen hun verlies, ligt iets moeilijker bij jullie, waarom toch?
8 oktober 2017 18:04
Het excuus van max deze week: van aert wint weer niet omdat Nederland niet naar het wk gaat.

Het wordt echt met de week gekker met max, kerel waarom haal je er ik godesnaam voetbal bij op een wielersite?
8 oktober 2017 18:07
@schipperaar

We herinneren ons allemaal het geweldige gedrag van een zeker land, dat altijd in bocht 7 staat op Alpe D'Huez, dat in de Tour heel Sky bekogelde.
8 oktober 2017 18:07
En ik deel de verbazing van Sooike over de reactie van van aert. Vind dit ook een wereldkampioen onwaardig
8 oktober 2017 18:07
@jkjustin;
Max is een veelzijdig figuur die kleur wil geven aan WF
8 oktober 2017 18:17
Mooie cross.

Van der Poel eens niet onaantastbaar, Van Aert duidelijk in stijgende lijn en een 3de die eens een veldrit wint. Leuk.
8 oktober 2017 18:17
@max1

Ach gut. Jullie hebben voor het eerst sinds 150jaar ook is een goede generatie voetballers.


En de reactie van Wout ... tja. Zo win je nooit natuurlijk.
8 oktober 2017 18:21
Was aanwezig en moet zeggen dat er echt wel veel volk aanwezig was, op tv leek het misschien minder maar het aantal was zeker niet zo veel minder dan 3 jaar geleden.
8 oktober 2017 18:44
@Emergo
Helemaal mee eens. Van mij mag het juist andersom, een uitgebreid verslag van de (wel) spannende vrouwenkoers en enkel de uitslag van de mannen, die toch vaak te voorspellen is. Ok, hij wordt nu een keer 2e. Maar net als vorig seizoen, hebben dit jaar de vrouwenkoersen veel meer spankracht en kanshebbers, dan het "Grote Duel" waar nu dan een keertje een 3e hond mee heen gaat.
8 oktober 2017 18:54
Als Mathieu niet wint dan maar broer David in Frankrijk.
8 oktober 2017 18:59
Heerlijk: Lars "het Haar in de boter" slaat weer eens toe. Heb overigens de laatste twee ronden gekeken en vond dat hij duidelijk in de boter trapte. Zeggen dat Van Aert overduidelijk boter op het hoofd had door van der Haar te laten rijden, is de waarheid geweld aandoen: hij zat zichtbaar aan zijn plafond, de karnton draaide al wat vierkant.
8 oktober 2017 19:16
Het valt me op.. je hoort alleen nog maar (langs parcours en op TV): de wereldkampioen doet een poging. Mathieu van der Poel op kop met daarachter de wereldkampioen. Wereldkampioen van Aert trekt door op zijn strook.
8 oktober 2017 19:16
Volgens mij zaten zowel van Aert als Vd Poel aan de max. Lars vertrok op het allerbeste moment om te gaan. Mooi dat hij wint, slim gedaan.
8 oktober 2017 19:26
@kk
En de wk lijkt de kloof overbrugd te hebben, sterker nog de wk lijkt beter dan vdp die nu toch serieus een gat moet laten aan de wk.
8 oktober 2017 19:30
Wout van aert is wel vaker een slecht verliezer. Maar blij dat ie op niveau is. Nu mentaal nog terug komen want als je blijft pokeren tot vdp gaat rijden hebben sweeck aarts vanthourenhout pauwels en vdh een goed vooruitzicht
8 oktober 2017 19:33
@kk
Op die manier blijft de wereldkampioen altijd boven Van der Poel staan. Leuk bedacht.
8 oktober 2017 19:42
Dit was nog leuker dan Lombardije. Wel irritant dat op Sporza constant met volgers wordt gepraat tijdens de koers.
8 oktober 2017 19:43
Wat een geweldig kereltje is die Van der Haar ook! Kiest zn momenten uit en het is dan altijd leuk om te kijken. Ik kijk niet heel veel cross maar het viel me het eerst op tijdens het wk in Zolder met die geniale inhaalactie op Van Aert (die duidelijk beter was, ik zeg het er maar even bij!).
Ik zocht net beeld van die inhaalactie, niet gevonden maar wel een leuk stukje daar over: https://www.podiumcafe.com/2016/2/1/10883586/lars-van-der-haar-total-badass
8 oktober 2017 19:49
@Mus van de maasstad: België had in de jaren 80 ook een erg goed ploeg. Die speelde oa de finale op het EK 1980. Het WK in Mexico werd zowaar nog gekker: gestrand in de halve finale. Ceulemans, Scifo, Pfaff, Gerets ... ik kan ze eigenlijk allemaal opnoemen.
Voor het eerst in 150 jaar is dus overdreven. Ik zou het eerder golfbewegingen noemen. Een beetje zoals Denemarken, Kroatië, Zweden, ... soms een fantastische ploeg, soms hopeloos niets.
8 oktober 2017 20:09
Lullige titel voor een verdiende overwinning.

Reacties zijn gesloten.