Van der Breggen, Van Vleuten en Wild in de race voor titel Sportvrouw van 2020 en 2021

zondag 28 november 2021 om 18:31
Van der Breggen, Van Vleuten en Wild in de race voor titel Sportvrouw van 2020 en 2021

Anna van der Breggen - foto: Cor Vos

Heel wat baan- en wegwielrensters komen in aanmerking voor de titel ‘Sportvrouw van 2020 en 2021’. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Kirsten Wild, Ellen van Dijk en Shanne Braspennincx staan namelijk op de shortlist van twaalf namen. Een vakjury bepaalt welke sporters van die shortlist uiteindelijk gaan strijden om de award.

Sportkoepel NOC*NSF, de NOS en Bas van de Goor, de voorzitter van de vakjury, hebben voor elke categorie een shortlist opgesteld met sporters die vanwege hun prestaties in de afgelopen twee jaar kans maken op een eretitel.

Van der Breggen won in haar afscheidsjaar onder meer de Giro d’Italia voor vrouwen, Omloop Het Nieuwsblad, een zevende opeenvolgende Waalse Pijl en verder was ze goed voor een bronzen medaille op de Olympische tijdrit in Tokio. Van Vleuten kroonde zich in Japan tot Olympisch kampioene in het tijdrijden, won de Ronde van Vlaanderen en boekte in totaal twaalf overwinningen voor haar werkgever Movistar.

Ook Van Dijk kende een succesvol seizoen op de weg, met als kers op de taart een tweede wereldtitel in het tijdrijden. Ook werd ze in het Italiaanse Trento Europees kampioene op de weg. Braspennincx en Wild boekten dan weer grote successen op de baan. Braspennincx werd in Tokio verrassend Olympisch kampioene op de keirin en was ook goed voor twee EK-titels. De afscheidnemende Wild werd dan weer wereldkampioene koppelkoers (samen met Amy Pieters) en veroverde een bronzen baanplak op de Spelen in Tokio.

De grote favoriete voor de titel ‘Sportvrouw van 2020 en 2021’ is misschien wel Sifan Hassan. Het NOS | NOC*NSF Sportgala zal plaatsvinden op woensdag 22 december. De daadwerkelijke stemming vindt dit jaar, vanwege corona, digitaal plaats op maandag 20 en dinsdag 21 december. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden bepalen de overige 50 procent.

Deze sporters staan op de shortlist:

 • Marit Bouwmeester, zeilen
 • Shanne Braspennincx, baanwielrennen
 • Anna van der Breggen, wielrennen
 • Ellen van Dijk, baanwielrennen
 • Lilian de Geus, windsurfen
 • Sifan Hassan, atletiek
 • Jutta Leerdam, schaatsen
 • Suzanne Schulting, shorttrack
 • Anouk Vetter, atletiek
 • Annemiek van Vleuten, wielrennen
 • Kirsten Wild, baanwielrennen
 • Ireen Wüst, schaatsen

Overige categorieën

Op het NOS | NOC*NSF Sportgala is er traditioneel ook aandacht voor de sportploeg van het jaar. De mannen van de teamsprint (Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg, Matthijs Büchli) staan op de shortlist en komen dus in aanmerking voor de prijs, net als de mannenploeg van Jumbo-Visma.

Ook de beste coach van 2020 en 2021 zal in het zonnetje worden gezet. Twee (voorlopige) kandidaten komen uit de wielersport: Hugo Haak, de coach van de baansprinters, en Merijn Zeeman, de sportief directeur van Jumbo-Visma.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Dikke Man 28 november 2021 om 19:07

Als deze prijs niet naar Hassan gaat eet ik mn eigen pens op.

0
Wheely 28 november 2021 om 21:42

Er mist nog een i in bovenstaande zin.

0
Verweggistan 28 november 2021 om 21:49

Opi? ,……

0
Murcia 28 november 2021 om 21:51

Sifan gaat die prijs natuurlijk winnen, is dit niet het geval dan kun je het hele gebeuren beter afschaffen. In de moeder van alle sporten twee keer goud en 1 keer brons pakken is een ongelooflijke zeldzaamheid en de manier waarop met de zware concurrentie kun je met niks anders vergelijken dit jaar.

0
Dikke Man 28 november 2021 om 21:59

Voor zover ik kan zien is die i al jaren geleden opgegeten.

0
Wheely 28 november 2021 om 21:45

Waarom niet twee prijzen eentje voor 20 en eentje voor 21? Dan gaat die van 20 naar Anna en die van 21 naar Sifan. Lijkt me redelijk.

0
Dikke Man 28 november 2021 om 22:08

Anna heeft al onredelijk veel gewonnen. Bovendien staat haar jaar, met alle respect voor het wielrennen, toch in de schaduw van Hassan.

0
lo squalo dello Stretto 29 november 2021 om 10:12

Uiteraard Hassan. Raar dat Femke Bol niet genomineerd is. Wat een weelde hebben jullie Nederlanders toch tegenover ons Belgen.

0
Dikke Man 29 november 2021 om 11:49

Hoe moet ik me dat voor me zien? Elk jaar Nina of Nafi?

0
lo squalo dello Stretto 29 november 2021 om 13:46

De afgelopen 7 jaar wonnen ze samen 5 keer. En dit jaar zal wel één van de twee opnieuw winnen. Dus min of meer wel ja.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone