Van der Breggen rijdt twaalf rensters buiten tijdslimiet in Giro-tijdrit

dinsdag 6 juli 2021 om 10:45
Van der Breggen rijdt twaalf rensters buiten tijdslimiet in Giro-tijdrit

foto: Cor Vos

De indrukwekkende tijdritzege van Anna van der Breggen in de Giro d’Italia Donne heeft ook een keerzijde. Twaalf rensters zijn in de klimtijdrit van 11,2 kilometer naar Riale buiten de tijdslimiet gereden. De organisatie is onverbiddelijk en haalt de twaalf uit koers.

De rozetruidraagster werkte haar tijdrit af in 24 minuten en 58 seconden. De vooraf vastgestelde tijdslimiet was 30 procent van de tijd, wat neerkwam op 7.37 minuut. In totaal wisten 126 rensters hun achterstand op Van der Breggen binnen die limiet te houden. Danique Braam van Lotto Soudal Ladies was de laatste die ‘binnen tijd’ eindigde, op 7.30 minuut van haar landgenote.

Slecht nieuws was er voor Elizabeth Holden, Holly Breck, Sandra Alonso, Sheyla Gutierrez, Chiara Consonni, Caris Cosentino, Elise Vander Sande, Iurani Blanco, Ariana Gilabert, Maëlle Grossetete, Francesca Balducci en Michela Balducci. Vooral Bizkaia-Durango wordt geraakt. Met Holden, Alonso, Blanco en Gilabert raakt de Spaanse formatie vier rensters kwijt met nog zes dagen te gaan.

Dit artikel delen:

29 Reacties

Sagan=hulk 6 juli 2021 om 10:53

Ongelooflijk die AvB, balen is het voor die 12. Norsgaard spaarde zich voor de komende ritten en hield nog een 20tal seconden over op die tijdslimiet.

Cayolle 6 juli 2021 om 11:30

Norsgaard neemt natuurlijk ook wel een risico. Als niet-klimmer sparen in een klimtijdrit met een tijdslimiet als ook AvdB (of AvV) mee doet .. ;-)

Koers 6 juli 2021 om 10:54

Haha, prachtig!

Oblomov 6 juli 2021 om 13:48

Alleen wel een beetje vroeg om in topvorm te zijn…

Hoop dat Van der Breggen, Vollering en Moolman-Pasio hier in Tokio geen spijt van gaan krijgen. Bevinden zich op een heel andere plek op de vormcurve dan rensters als Longo-Borghini en Ludwig, die hier anoniem meerijden.

Cayolle 6 juli 2021 om 14:26

@Oblomov: Dat valt mij inderdaad ook wel op. Dat de tegenstand (zonder AvV) in deze Giro beperkt zou zijn was te verwachten. Maar diegenen waarvan je nog een beetje tegenstand kan verwachten (Longo Borghini en Ludwig) rijden ook op grote afstand.
Is AvdB te vroeg in vorm?

xistnc 6 juli 2021 om 11:05

Tja, maar als ze een Sloveense was geweest… :|

Aart van Woud 6 juli 2021 om 11:09

Word een beetje moe van deze reacties…

madeinstars 6 juli 2021 om 11:16

Het klinkt heel interessant en intelligent om zogenaamde hypocrisie aan te kaarten, maar het is wat minder interessant of intelligent om appels met peren te vergelijken ten einde moreel oh zo superieur te lijken.

Peet Gute 6 juli 2021 om 11:22

idd, maar Roglic is ook een Sloveen maarja dan zijn het weer appels met peren vergelijken, denk dat hier velen echt denken dat appels en peren aan dezelfde boom groeien en melk wordt gemaakt in de melkfabriek

madeinstars 6 juli 2021 om 11:25

Of, Peet, en nu zal ik proberen heel langzaam te typen zodat je het misschien kan volgen, kan je renners op meer parameters beoordelen dan louter nationaliteit? Goh, zou dat wat zijn, zeg.

Romāns Vainšteins 6 juli 2021 om 11:38

Het had de vriendin van Pogacar moeten wezen, dan hadden we pas de eierdoppen schuddend op de calimerokoppies zien deinen, talloze spontaan ontstane schuimbekriviertjes uit de huizen van volgers zien druipen, wattagerekenaars nachten zien doortrekken om fraaie diagrammen op twitter te slingeren, Zonneveld&Kerckhoffs de caranavalskraker ‘In casa de la pogi is het niet pluis, pluis, pluis’ zien uitbrengen.

Peet Gute 6 juli 2021 om 11:38

hier zijn ze anders erg goed om kwaliteiten van toptalenten te bagataliseren, louter om hun nationaliteit of voor de ploeg waarvvoor ze rijden, dus je snapt mijn reactie niet echt blijkbaar

dit is mijn achterwiel 6 juli 2021 om 11:40

Altijd weer die ‘ze’…

FritsvanHoefelen 6 juli 2021 om 11:19

Demi Vollering had ook al 2 rensters naar huis gefietst. De Balducci’s lijken me niet heel goed

Peet Gute 6 juli 2021 om 11:24

Echt niet meer normaal en dan stoppen op het einde van het seizoen …. tja, mag ik daar mijn bedenkingen bij hebben …. natuurlijk is dat onzin maar dat is de hypocrisie hier ook

De Bezemwagen! 6 juli 2021 om 11:24

Chantal Blaak had ook niet heel veel tijd meer over.

Terrecht dat ze naar huis worden gestuurd. ruim 7 minuten verliezen op 11 km is al erg veel natuurlijk. Mits niet geblesseerd kom je gewoon te kort in zo’n grote vrouwenwedstrijd.

Peet Gute 6 juli 2021 om 11:26

is natuurlijk ook een teken dat het vrouwenwielrennen een erg smalle top heeft en er enorm veel verschil is tussen een handvol betere renners en zowat 95% van het vrouwenpeleton

Chaba 6 juli 2021 om 11:32

Het niveau is gewoon een stuk lager bij de vrouwen over de breedte van het peloton. Een smalle top die erg sterk is en alleen maar sterker wordt door de suprematie van bepaalde teams met hun materiaal, voeding en training. Er zijn een hoop teams die net aan rond komen en niet kunnen concurreren met de betere team en daarom ook niet de beste rensters hebben. Het verbaast met daarom niet dat er rensters naar huis worden gefiets bij de dames.

Cayolle 6 juli 2021 om 11:39

Dit en VdB is gewoon een topklimster en toptijdrijder die hier ook nog eens vol voor gaat. Als dan sommige rensters die geen tijdrijder en ook geen klimmer zijn, ook nog eens denken dat ze hier kunnen sparen en fluitend naar boven rijden wordt het voor de tijdslimiet natuurlijk wel gevaarlijk.

Michelangelo 6 juli 2021 om 11:49

Voor iedereen die reageert met “terecht”: ga een keer zelf kijken bij de Giro Rosa (of eender welke andere dameskoers). Daar zie je een peloton in twee snelheden.

De topploegen die met materiaal en mensen aan komen zetten dat nagenoeg gelijk is aan een WT ploeg bij de mannen (o.a. TREK, TJV, SDWorx, DSM). Met daarin rensters die op en top begeleid worden, leven als volwaardige profs, en ook zo presteren
Maar daarachter is een heel contingent aan ploegen die het met veel minder moeten doen. Ploegbespreking onder een vergeelde partytent. Omkleden op straat of in kleine campertjes met een obscure ploegbaas die toekijkt. Fietsen zonder vermogensmeters, Ultegra afgemonteerd omdat de sponsor niet meer kan/wil betalen. En zeker niet zo’n professionele omkadering.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de organisatie niet meer begrip heeft voor deze “twee snelheden”. Voor de kleine damesploegen is dit een superbelangrijke wedstrijd, en het op deze manier snoeien aan de onderkant draagt er volgens mij niet toe bij dat het algehele niveau omhoog gaat.

Zou dit in de WT bij de mannen aan de hand zijn, was het voor mij een ander verhaal. Meteen uit koers pakken, aangezien al deze renners over vergelijkbare kansen beschikken. Ook daar is sprake van twee snelheden, maar niet te vergelijken met het damespeloton.

Peet Gute 6 juli 2021 om 11:37

De tijdslimiet lag op 30%, VDB reed 0:24:57 of een limiet van 7:29 en wie kwam er na 7:30 en toch niet te laat, jawel een Nederlandse… toeval, of niet

dit is mijn achterwiel 6 juli 2021 om 11:42

Peet zeg gewoon wat je denkt en onderbouw het dan, in plaats van uitspraken bij anderen uitlokken.

Peet Gute 6 juli 2021 om 11:44

ha, ze rijd voor een Belgische ploeg, dat zal het zijn …. ;)

Zenon J. 6 juli 2021 om 12:30

Rekenen kan je ook al niet…

Natte spons 6 juli 2021 om 11:57

30% is gewoon een heel ruime marge, je weet dat er een enorme topper aan de start gaat, dan kun je als niet klimmer/tijdrijder natuurlijk niet in de spaarstand dit parcours afwerken. Goed dat ze de limiet gewoon strak handhaven.
AvdB rijd bijna 27km/h, dan mag je dus 19km/h rijden om op tijd binnen te zijn,

Murcia 6 juli 2021 om 12:04

Regels zijn regels en hier waren die nog vrij soepel, een limiet van 30% overschrijding lijkt mij alleszins redelijk en dit geeft eens te meer aan hoe smal de top is bij de dames en hoe veel ‘vulling’ er rond rijdt. Het kleine aantal ploegen dat steeds professioneler wordt zorgt er voor dat de verschillen steeds groter worden.

Rebellin 6 juli 2021 om 12:33

Wat een spektakel voor die wereldwijd 5 mensen die naar vrouwenwielrennen kijkt.

Brabander 6 juli 2021 om 12:39

Zo. Je frustraties ook weer geuit met deze nietszeggende opmerking?

ProfrondeZevenbergen 6 juli 2021 om 21:08

Zijn het er vijf dan?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair