Anna van der Breggen imponeert in roze trui: winst in klimtijdrit Giro Donne

maandag 5 juli 2021 om 16:36
Anna van der Breggen imponeert in roze trui: winst in klimtijdrit Giro Donne

foto: Cor Vos

Anna van der Breggen heeft op overtuigende wijze de klimtijdrit in de Giro d’Italia Donne gewonnen. De rozetruidrager van SD Worx was in de 11,2 kilometer lange tijdrit met aankomst in Riale ruim een minuut sneller dan de nummer twee Demi Vollering. Van der Breggen staat daardoor nog steviger aan de leiding.

De eerste 3,8 kilometer van de tijdrit liepen licht omhoog. Daarna ging de weg serieus omhoog aan een gemiddelde stijging van 7,5 procent, met uitschieters voorbij de 10 procent.

Grace Brown mocht lange tijd plaatsnemen in de hot seat, maar de Australische tijdritspecialiste van BikeExchange werd in de slotfase toch nog verslagen. Demi Vollering, de nummer drie in het algemeen klassement, wist de tijd van Brown te verslaan. Ashleigh Moolman-Pasio was ook goed onderweg, maar de klimster kwam niet aan de tijd van Brown.

foto: Cor Vos

De tijden van Vollering, Brown en Moolman-Pasio vielen echter in het niets bij de prestatie van Van der Breggen. De kopvrouw van SD Worx dook 1.05 minuut onder de tijd van Vollering en tekende zo voor haar tweede ritzege van deze Giro Donne. Brown volgde op 1.16 van de winnares en Moolman op anderhalve minuut. Een knappe vijfde plaats was er voor Marta Cavalli, nog binnen de twee minuten van Van der Breggen.

In het algemeen klassement breidt de Nederlandse, die na dit seizoen stopt, haar voorsprong nog verder uit. Moolman-Pasio volgt nu op 2.51 minuut, gevolgd door Vollering op 3.03 minuut. Lizzie Deignan is op plek vier de eerste niet-SD Worx-renster op bijna zes minuten achterstand van Van der Breggen.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Franco Ballerini 5 juli 2021 om 16:50

Wat een puinhoop, die uitzending. Het vrouwenwielrennen heeft nog een lange weg te gaan voordat het serieus wordt genomen. Amper beelden, pas bij de laatste vijf rensters kwamen er eindelijk wat tijden door. Zelfs the Home of Cycling vindt de meest aansprekende meerdaagse koers bij de dames niet belangrijk genoeg om van Nederlands commentaar te voorzien. Zucht…

Franco Ballerini 5 juli 2021 om 16:53

Maar om ook nog wat positiefs te zeggen: knappe tijdrit van van der Breggen (zoals verwacht) en zeker ook van Vollering (had ik niet als tweede ingeschat).

Cayolle 5 juli 2021 om 16:57

Inderdaad! Een tijdrit kan best mooi zijn als het goed in beeld wordt gebracht, maar op deze manier (alleen bij de laatste renners tijden en beelden) is het nauwelijks te volgen.
Overigens was het voor mij door het landschap en die schitterende stijl (en indrukwekkende tempo) van VdB nog wel de moeite waard om te kijken.

Pannenkoek 5 juli 2021 om 16:59

To be honest, het boeit me ook echt helemaal niets. De maatschappij wilt wel graag dat sport tussen mannen en vrouwen gelijk is maar ik ben een voorbeeld van een consument (betalende partij) die er echt weinig om geeft.
Als dat voor meer mensen speelt is het logisch dat er mindere kwaliteit beelden is, er wordt immers minder in geïnvesteerd.
Als de beelden goed zijn ga ik ook niet meer kijken, maar de positieve noot ik screen de uitslagen weleens, dat is beter dan vroeger dus wie weet gaat het nog komen.

Franco Ballerini 5 juli 2021 om 17:06

@Pannenkoek: prima, maar waarom dan reageren?

Emergo 5 juli 2021 om 19:29

@Pannenkoek Je kijkt naar geen enkele uitzending met vrouwensport ?? Vreemd, als het bijv. om medailles gaat bij de OS zijn de vrouwen hofleveranciers. Los daarvan is het vrouwenwielrennen zzeer de moeite waard om te bekijken.

lo squalo dello Stretto 5 juli 2021 om 16:55

SD Worx dominant zeg

Verweggistan 5 juli 2021 om 16:59

Ze heeft al bijna genoeg voorsprong voor een opiniestuk

Cayolle 5 juli 2021 om 17:05

VdB weer imponerend! Vollering ook erg goed, maar toch wel op respectabele afstand van VdB, 'best of the rest'. Goed om eens te zien wat de werkelijke verhouding (in tempo bergop) tussen die twee is. Ook opvallend de verschillende stijl: VdB bijna altijd volledig in tijdrithouding, Vollering meer rechtop.

hongerklopje 5 juli 2021 om 17:19

Dit is nog verdachter dan Pogacar.

Handige Harry 5 juli 2021 om 17:56

Natuurlijk niet want zij komt niet uit een klein wielerland.

Het verschil bij de vrouwen is gewoon groter omdat het deelnemersveld van veel minder niveau is.

Weet iemand trouwens de verhouding tussen het aantal controles bij de mannen en de vrouwen?

ParijsIsNogVer 5 juli 2021 om 18:52

vielen echter in het niets -> vielen echter in het niet

Alto de angliru 5 juli 2021 om 19:00

Zo zeg in 11km nog ook wel. Wat eet die als ontbijt?

Cayolle 5 juli 2021 om 20:33

In 11 km klimmen (een klein half uurtje fietsen). Dan is een minuut tijdsverschil misschien nog wel veel, maar voor AvdB niet zoveel dat ze daarvoor iets speciaals bij het ontbijt moet eten ..

Murcia 5 juli 2021 om 21:59

De verwachte overmacht van Anna maar natuurlijk ook van de ploeg. SD Worx ligt mijlenver voor op de concurrentie. De enige die de komende jaren roet in het eten kan gooien is Dygert maar we moeten eerst maar eens kijken wat die na de OS gaat doen.

Verder een dramatische vrouwenkoers op het gebied van aandacht voor en het uitzenden door de media. De grootste rittenkoers bij de dames en is er niet eens een uitzending op pak hem beet Eurosport.

Cayolle 5 juli 2021 om 22:50

Op de Eurosport player was het wel live (met Engels commentaar). Wel heel gebrekkig inderdaad (alleen bij de laatste rijders tijden in beeld en weinig goede beelden onderweg), maar daar kon Eurosport niets aan doen. De commentator op Eurosport heeft daar wel excuses voor gemaakt.
De volgende dag (dus niet meer live) is het met Nederlands commentaar terug te kijken op de player.

Murcia 5 juli 2021 om 23:02

Dank Cayolle, dan heb ik Eurosport hier onterecht in het verdomhoekje gezet. Dat de geleverde beelden gebrekkig waren is gewoon te wijten aan de organisatie die kennelijk geen geld heeft om bij een tijdrit veel motoren mee te laten rijden.

Headlines

Materiaalzone

Populair