Van der Breggen en Van Vleuten zetten in op eindzege Giro Rosa

Van der Breggen en Van Vleuten zetten in op eindzege Giro Rosa

Annemiek van Vleuten - foto: Orica-Scott

vrijdag 30 juni 2017 om 10:15

Waar veel ogen op de Tour de France gericht zullen zijn, gaan vanaf vandaag in Noord-Italië de vrouwen met elkaar de strijd aan in de Giro Rosa. Over tien dagen weten we wie zich de opvolger van Megan Guarnier mag noemen. Met Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten zijn er in ieder geval twee Nederlandse rensters die een gooi doen naar de eindzege.

“De Giro Rosa is de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen”, zei Nederlands kampioene Chantal Blaak maandag in WielerFlits Live. “Het is een beetje krom dat die recht tegenover de Tour staat. We krijgen ook weinig publiciteit. Het wordt niet uitgezonden, alleen in Italië wel. Maar wij hebben ons eigen wedstrijdprogramma, met dubbele wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, maar we hebben ook veel andere mooie wedstrijden. Als die wedstrijden ook uitgezonden worden en laten zien hoe hard wij kunnen koersen, dan wordt ook dat aantrekkelijk.”

Tien dagen Giro d’Italia Internazionale Femminile kennen gek genoeg nul aankomsten bergop. De eerste verschillen gaan gemaakt worden in een ploegentijdrit van nog geen 12 kilometer, maar of de verschillen daar groot zullen zijn is nog maar de vraag. Op de tweede dag is de Andreis de grootste hindernis, met de top op 25 kilometer van het einde. Na twee sprintritten volgt op dag vijf een individuele tijdrit van 13 kilometer over een golvend parcours.

Etappe zes is weer voor de rappe vrouwen, waarna in ritten zeven en acht de heuvels opgezocht gaan worden. De vraag is of hier daadwerkelijk een groot verschil gemaakt kan worden in het klassement. Op de voorlaatste dag zullen de sprinters nog een kans krijgen, waarna op de slotdag een etappe met klim vlak voor het einde wacht. De col van tweede categorie rond Ercolano behoort deels tot de Vesuvius. Hier kunnen de laatste verschillen gemaakt worden.

Naast de opvallende afwezigheid van aankomsten bergop, kenmerkt deze Giro Rosa zich ook vanwege de lange transfers tussen de etappes.

Bekijk hier het rittenschema
Bekijk hier alle hoogteprofielen (ProCyclingStats)

Kasia Niewiadoma – foto: Alex Whitehead/SWpix.com

Grote afwezige is Marianne Vos. De renster van WM3 Energie, die in 2011, 2012 en 2014 de Giro d’Italia voor vrouwen wist te winnen, brak in de Women’s Tour haar sleutelbeen en is nog steeds herstellende daarvan. Binnen haar ploeg zijn alle ogen gericht op Katarzyna Niewiadoma. De talentvolle Poolse staat na haar indrukwekkende eindzege in de Women’s Tour aan kop in de Women’s WorldTour. Vorig jaar eindigde ze als zevende in Italië. Ze krijgt onder meer steun van Anouska Koster. “Dit is een heel belangrijke etappekoers, een hele happening. Kasia is onze kopvrouw en ik ben heel benieuwd wat we daar mee kunnen”, zei Koster na het NK tegen WielerFlits.

Anna van der Breggen

Anna van der Breggen – Foto: Ezra Shaw/Getty Images

Anna van der Breggen wist in 2015 de Giro Rosa al eens te winnen, toen nog in dienst van de Rabo-Liv-formatie. Dit jaar rijdt de Europees en olympisch kampioene in het sterke blok van Boels-Dolmans samen met de winnares van vorig jaar, Megan Guarnier. Daarnaast maken Brits kampioene Lizzie Deignan, wereldkampioene Amalie Dideriksen, Karol-Ann Canuel en Nikki Brammeier deel uit van het sterrenensemble. Nederlands kampioene Blaak verwacht een eindzege van Van der Breggen: “Ze had me al gewaarschuwd: ‘Je mag feestvieren na je titel, maar daarna mag je in het gareel, want je mag de hele Giro op kop rijden’.”

De kans is groot dat een andere Nederlandse haar het vuur na aan de schenen gaat leggen; Annemiek van Vleuten heeft namelijk alles gezet op eindwinst in de Giro. Na haar Nederlandse tijdrittitel legde ze tegenover WielerFlits (zie video) uitgebreid uit waarom haar ploeg Orica-Scott haar wilde inzetten als kopvrouw en hoe haar weg richting dat doel er uitziet. Zo is de 34-jarige renster drie weken op hoogtestage geweest, krijgt ze de volledige Australische formatie in dienst en heeft ze meerdere verkenningen gedaan. Haar winst op het NK tijdrijden gaf in ieder geval een indicatie dat het met de power wel goed zit, wat van pas kan komen in de Giro.

Andere kanshebsters zijn Ashleigh Moolman en Elisa Longo Borghini. De Zuid-Afrikaanse Moolman (Cervélo-Bigla) won dit jaar al in het Festival Elsy Jacobs, wist het eindklassement van Emakumeen Bira op haar naam te schrijven, en was de beste in twee Franse eendagskoersen. Longo Borghini van Wiggle-High5 sloeg afgelopen week de dubbelslag op het Italiaans kampioenschap.

In totaal staan er negentien Nederlandse rensters aan de start. Naast de eerder genoemden Van der Breggen, Blaak, Koster en Van Vleuten zijn dat: Moniek Tenniglo, Riejanne Markus (WM3), Kirsten Wild (Cylance), Roxane Knetemann (FDJ), Janneke Ensing (Ale Cipollini), Lucinda Brand, Floortje Mackaij, Rozanne Slik, Julia Soek, Sabrina Stultiens (Sunweb), Ilona Hoeksma (Hitec Products), Byrony van Velzen, Lotte van Hoek (Lares-Waowdeals), Winanda Spoor (Lensworld-Zannata) en Claudia Koster (Velo Concept).

Dit artikel delen:

10 Reacties

Sephiroth 30 juni 2017 om 10:37

Wat een bizar parcours voor een ronde van 10 dagen. Anderzijds bedacht ik me na het zien van dat kaartje dat het eigenlijk wel stoer is om een vlakkere ronde te maken waar een klassement eens anders verloopt dan met bergetappes in een ronde.

Hopelijk haalt van vleuten m binnen en anders Niewiadoma.

0
xistnc 30 juni 2017 om 10:46

Die verplaatsingen vallen toch wel mee? Etappe 1, 2 en 3 zijn op een ‘zakdoek’. Okee, voor 4, 5 en 6 moeten ze de bus in. Maar ook 7, 8, 9 en 10 zijn weer relatief dicht bijeen.

0
GekkeHenkie 30 juni 2017 om 10:47

Ik las gisteren een interview met Van der Breggen in de Volkskrant waarin zij zei dat ze niet meer naar die hoogteprofielen kijkt, omdat ze totaal niet overeen komen met de heuvels die ze tegen komen. Sowieso is bij de vrouwen het verschil groter en zijn er dus minder grote bergen nodig om het peloton uit elkaar te rammelen.

0
josi 30 juni 2017 om 10:51

Wel een erg tam parkoers, er zit geen enkele echte berg in. Van Vleuten zou mooi zijn, hopelijk betaalt haar voorbereiding zich uit.

0
Cayolle 30 juni 2017 om 11:24

Parcours is, zeker ook gezien de parcours van de vorige jaren, inderdaad erg tegenvallend. Behalve het gebrek aan hooggebergte, ook geen bergop aankomsten. In het verleden mooie gevechten gezien op de bergen, nu zal tactiek toch een veel grotere rol gaan spelen, ook voor het AK.

0
ditisdavid 30 juni 2017 om 11:42

Dit lijkt meer op een Eneco Tour-parcours dan op een parcours van welke Italiaanse wedstrijd dan ook…

0
Wheely 30 juni 2017 om 12:37

Benieuwd of dit parcours genoeg uitdaging en mogelijkheden biedt, aan de vrouwen zelf ligt het niet, die koersen altijd.

0
Simon1 30 juni 2017 om 13:24

Waar wordt dit uitgezonden?

0
Cayolle 30 juni 2017 om 13:49

@Simon1: Ja, dat is een heel goede vraag! Volgens mij op Rai3, maar dat kunnen we hier in Nederland (legaal) niet volgen.
Zie ook: https://prowomenscycling.com/2017/06/30/2017-giro-rosa-live/

0
TykkeThor 30 juni 2017 om 20:26

Gewoon een floprondje. Die vrouwen verdienen toch veel meer.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone