Van der Breggen boekt tweede zege in Luik-Bastenaken-Luik

Van der Breggen boekt tweede zege in Luik-Bastenaken-Luik

foto: ASO

zondag 22 april 2018 om 14:18

Anna van der Breggen heeft zichzelf als winnares opgevolgd in de tweede editie van Luik-Bastenaken-Luik voor dames. De renster van Boels-Dolmans liet één kilometer voor de finish vluchtkompaan Amanda Spratt achter en soleerde naar de winst. Annemiek van Vleuten eindigde als derde.

Louise Norman Hansen was de eerste dame die ten aanval trok en zij kreeg gelijk een kleine voorsprong. Maaike Boogaard en Rachel Neylan lanceerde een counter en sloten vrij snel aan. Het trio leek de goedkeuring van het peloton te krijgen. Na ongeveer twintig kilometer moest Boogaard haar vluchtmakkers laten gaan. Terwijl zij door het peloton werd ingerekend nam Vita Heine haar plek in de kopgroep in.

Onrustige tussenfase
Terwijl de voorsprong van de kopgroep steeg tot boven één minuut, waren er in het peloton enkele tegenaanvallen. Het pak zette echter gelijk de achtervolging in. Op de eerste beklimming van de dag, de Côte de la Vecquée, liep de voorsprong gauw terug door een hoog tempo van WaowDeals. Julie van der Velde trok ten aanval en wist samen met Heine nog even vooruit te blijven, maar net na de top werden beide dames ingerekend.

In de aanloop naar La Redoute besloot Anouska Koster het peloton te verlaten. Haar vluchtpoging kende weinig succes. Het peloton, waar Boels-Dolmans de leiding had genomen, haalde haar snel weer bij. Op de beklimming van La Redoute trok Pauline Ferrand-Prevot ten aanval. De oranje brigade leek hier geen bedreiging in te zien, want de Française had in een mum van tijd 55 seconden voorsprong. Ondertussen was Marianne Vos in het uitgedunde peloton betrokken bij een valpartij, zonder erg.

Favorieten openen finale
Op de Roche-Aux-Faucons brak de koers volledig open. Van der Breggen reed naar Ferrand-Prevot samen met Megan Guarnier, Ashleig Moolman en Van Vleuten. De vier dames lieten Ferrand-Prevot achter en op de top hadden ze al twintig seconden voorsprong. Zes achtervolgers, waaronder Sabrina Stultiens en Katarzyna Niewiadoma, wisten aan te sluiten waardoor er tien dames op kop reden. Op dat moment trok Spratt gelijk ten aanval. In de achtervolging werd slecht samengewerkt waardoor de Australische coureur een voorsprong van 50 seconden kreeg.

Op de laatste beklimming van de dag, de Côte de Saint-Nicolas, trokken Van der Breggen en Moolman ten aanval. Het ging de 28-jarige Nederlandse niet snel genoeg waarna ze besloot Moolman achter te laten. Samen met Spratt reed Van der Breggen door richting de finish. Op één kilometer van de streep liet ze de Australische renster achter zich, waarna ze haar tweede zege in La Doyenne boekte. Achter Spratt eindigde Van Vleuten als derde door Moolman in een sprint-á-deux te verslaan.

Dit artikel delen:

12 Reacties

horsm 22 april 2018 om 14:25

Knap. De hoeveelste LBL winst is het voor haar?

Stenalic 22 april 2018 om 14:28

Pffff, gaan we dit ook al saai vinden? Super knappe prestatie wederom. Klasbak. Al vind ik het wel een beetje jammer dat het niet Annemiek is geworden, sympathieker mens. Heeft verder weinig met de topprestatie van Van der Breggen te maken tho.

kaas 22 april 2018 om 14:28

@horsm 2e. Het is ook pas de tweede editie. 100% score dus

rahimns 22 april 2018 om 14:29

Ze is gewoon weer net zo indrukwekkend sterk als vorig jaar…

itty 22 april 2018 om 14:45

Stultiens 2x top 10 deze week. Ook knap

itty 22 april 2018 om 14:46

Ergens een samenvatting te zien? Eurosport had zojuist alleen de aankomt.

Stenalic 22 april 2018 om 15:07

Straks bij sporza denk ik?

achtpuntzes 22 april 2018 om 15:39

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

Erica-de-moeder-van-Niki 22 april 2018 om 17:18

Staat geen maat op VDB weer, wat een klasbak! En in wat voor verschillende koersen ook….

koos1 22 april 2018 om 18:08

Van der Breggen in haar koersen met overmacht de sterkste. Benieuwd wie haar op het WK kan kloppen.
Qua TV beelden van zowel de Waalse Pijl als deze LBL wel een grote fail van ASO (of maakt RTBF de beelden) dat er alleen een kort beeld van een vaste camera was en verder geen beelden van de finale

Wheely 22 april 2018 om 23:56

“Ondertussen was Marianne Vos in het uitgedunde peloton betrokken bij een valpartij, zonder erg.”

Uhm, sleutelbeen gebroken?

Headlines

Materiaalzone

Populair