Jurgen Van den Broeck wil jonge renners waarschuwen voor extreme vermagering

donderdag 16 januari 2020 om 11:01
Jurgen Van den Broeck wil jonge renners waarschuwen voor extreme vermagering

Van den Broeck tijdens de Tour de France 2014 - foto: Cor Vos

Rohan Dennis is niet de enige die met eetproblemen kampt tijdens zijn actieve loopbaan. Jurgen Van den Broeck erkent ook moeite gehad te hebben met het vermageren tijdens het seizoen. “Voor elke coureur is gewicht een cruciaal element. Voor klassementsrenners nog meer. Ik herken zijn gevecht”, zegt Van den Broeck.

“Ik had het ook altijd heel moeilijk om mijn streefgewicht te behalen. Dat lukte me maar één keer per jaar, tijdens de Tour. Zo’n tweede piek in het voorjaar lukte me niet, het was gewoon te moeilijk”, legt de oud-wielrenner van Lotto Soudal en LottoNL-Jumbo uit aan Het Laatste Nieuws. “Had ik in mijn topperiode kunnen tekenen voor een leven zonder eten, dan had ik het gedaan. Alles om toch maar die halve kilometer per uur sneller bergop te kunnen fietsen.”

“Ik ging tot op de limiet, en soms ook erover”, weet Van den Broeck nog. “In 2014 reed ik een heel goeie Dauphiné, ik werd derde, maar in de Tour blokkeerde mijn lichaam. Al mijn bloedwaarden waren om zeep. Ik was zo mager dat mijn hormoonproductie was stilgevallen. Dat effect was nog maanden in mijn bloed te zien, zelf ben ik ervan overtuigd dat mijn lichaam daar nooit van bekomen is. Ik woog in die Tour 64 kilo, ik was een skelet.”

Obsessie en verslaving
In 2013 vond Van den Broeck bij een sportdiëtist het ideale middel om af te vallen. Hij noemt zijn wens van destijds om kilo’s kwijt te raken een obsessie en wellicht een verslaving. “Ik luisterde niet meer naar mijn diëtist en ging zelf telkens een stapje verder, want het ging toch zo goed. Tot die Tour. Mijn vetpercentage lag nog tussen 3 en 4 procent”, aldus VDB, die jonge renners wil behoeden voor hetzelfde probleem.

De oud-klimmer uit Herentals ziet tegenwoordig een verandering binnen de grote ploegen, waar veel aandacht is voor voeding. “Vandaag is er een wetenschappelijke omkadering en die is nodig, want een coureur die serieus met zijn vak bezig is, is een coureur die met zijn gewicht bezig is. En elke kilo eraf is een kilo winst. Tot je dat omslagpunt bereikt”, zegt Van den Broeck.

Dit artikel delen:

9 Reacties

havana 16 januari 2020 om 11:04

Dit is het eerste interview allertijden waarin hij de schuld bij zichzelf legt.

SnellePelle 16 januari 2020 om 22:43

Is een voornaam symptoom van verslaafden, ultieme ontkenning van eigen falen

Blijkbaar goed het beter met hem. Nu hopen dat al die gelukzoekers in het belofte peloton gewoon blijven eten als ze trainen.

Helaas zie ik nog veel jonge renners lange ritten “low carb” trainen. Lekker de hartspier consumeren.

Top! (Sarcasme…)

Samlambeej 16 januari 2020 om 23:28

Hoe zou jij zijn als je 5de wordt in de Tour ipv 2de of 1ste na al die convicted dopers.
Als je met bakken talent toch je plan moet trekken door matig georganiseerde ploegen.

Thoin 16 januari 2020 om 11:13

Ik vraag ook vaak af wat hij allemaal heeft moeten doorstaan bij US Postal…
De druk, de vuiligheid, de leugens, wel of niet weten wat er speelde…
Ik denk dat die periode hem mentaal ook wel wat gekraakt heeft, ik herinner mij een interview aan de vooravond van de Giro in 2007 waarin hij zei “ik moet een ronderenner worden, dat is waarom ik wielrenner werd”. Die Giro ging grandioos mis, maar een jaar later wordt hij wel zesde.
Misschien was een mental coach wel hetgeen hij het meest gemist heeft tijdens zijn carrière.
Daarnaast ook brute pech, in de tour van 2011 was hij echt indrukwekkend bergop tot die val…
Hij ging de Tour niet winnen maar podium was zeker mogelijk.

assen 16 januari 2020 om 13:40

Allemaal rake opmerkingen lijkt me. Waar-o-waar is mijn omslagpunt, dat is de hamvraaag. Kun je dat omslagpunt weten zonder dat je erover bent gegaan? Het antwoord kan alleen maar ‘ja’ zijn als mensen niet veel verschillen, lijkt me.

Romāns Vainšteins 16 januari 2020 om 13:49

Nuttig relaas.

Uithongeren, bergtopzitten, ketonen vreten, als een zombie de pers te woord staan (voor sommigen zoals hemzelf en Roglic niet een grote moeite trouwens) Het kost nogal wat van je.

Samlambeej 16 januari 2020 om 23:38

Dat honger lijden hoeft niet mits slimmere aanpak.
Dat van iedereen compulsief op een verlaten berg gaan zitten is een slechte evolutie zonder meer.
Zag gisteren onze geïmporteerde hollander Otto-Jan Ham ketonen testen met Dr. Peter Hespel.
Lagere hartslag, MINDER melkzuuropbouw maarrrr.. geen prestatiebevorderend middel. huhh?
Aja want american datte of kweetniewadde catalogeert het als voedingsmiddel. "En zelfs niet als voedingssupplement" . Voegde er nog aan toe dat ze t aant commercialiseren zijn van €30 naar €10 per flesje.
"S-works venge rukkers kunnen er voortaan ook aan."
Bizniii$$

girardengo 16 januari 2020 om 14:57

Ziedaar, de verklaring waarom hij op den duur een beetje ‘tegenviel’. Je kunt eenvoudigweg niet voorbij je limiet. Heel goed dat hij met dit verhaal naar buiten komt!

Koersmaniak 16 januari 2020 om 17:47

Net het volledige artikel gelezen.
Absurd dat hij in 2014 nog 4 kilo lichter woog dan in andere Tours, waar hij al scherp leek.
Er is altijd veel kritiek en weinig respect geweest voor de carriere van JVDB, maar hij heeft er door er voor te leven op vlak van voeding en training zoveel als mogelijk uitgehaald.
Ik begrijp dat hij zegt dat je uithongeren maar 1 maal per jaar lukt, enkel voor de Tour, wat zeker zijn pieken naar de Tour verklaart.

Ik had eigenlijk verwacht dat jvdb een functie bij een of andere (opleidings)ploeg op zich zou nemen, vooral voor de begeleiding van de klimmers.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair