Van den Abeele: “UCI en IOC praten over Olympische erkenning van het veldrijden”
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 1 februari 2020 om 19:29

Van den Abeele: “UCI en IOC praten over Olympische erkenning van het veldrijden”

Wordt veldrijden een Olympische sport? Volgens Peter Van den Abeele is die kans aanwezig. “De UCI en IOC praten over Olympische erkenning”, vertelt Van den Abeele, die een hoge functie bekleedt bij de UCI als Deputy Sports Directeur, Head of Off Road.

Of dat gaat lukken, dat is nog maar de vraag. Om erkend te worden als Olympische wintersport heeft de sport sneeuw of ijs nodig, wat bij het veldrijden zeker geen sinecure is. “Dat weten we”, vertelt Van den Abeele aan Sporza. “De nieuwe Wereldbeker-manche in het Zwitserse Villars is in die optiek een testcase, in de Alpen op 1300 meter hoogte.”

Mocht het veldrijden toetreden tot de Olympische Winterspelen, dan zal dat nog niet in 2022 zijn. “Als demonstratiesport toetreden tot de Olympische Winterspelen 2026 in Milaan is een mooi doel. Daar proberen we naartoe te werken.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
1 februari 2020 19:45
gaat nooit gebeuren, maar vermakelijk om de discussie te volgen

misschien moeten ze al eens beginnen met het schrappen bij de kleine sporten die er nu wel aanwezig zijn. dan bedoel ik niet de hele sport verwijderen, maar snoeien in de ettelijke subcategorieën. al is het nog steeds niet zo erg als het zwemmen op de zomerspelen
    1 februari 2020 19:55
    Bij de winterspelen is er nog wel ruimte... daar zijn veel minder sporten dan bij de zomerspelen. Alleen die ene eis van de winterspelen maakt het wel lastig.
    1 februari 2020 20:13
    er is ruimte, maar ze vullen die in door extra takken te verzinnen voor reeds aanwezige sporten en dan niet eens de grotere sporten. schaatsen heeft ondertussen meer medailles dan skiën, langlaufen, biatlon of snowboarden. dat is gewoon absurd.
1 februari 2020 20:04
Als je veldrijden toelaat wil veldlopen ook. En zaalvoetbal ook. Maar met het oog op de klimaatverandering eigenlijk geen slecht idee ;)
1 februari 2020 20:48
Voldoet toch niet aan de eis dat drie continenten meestrijden om de prijzen? Met moeite doen drie landen mee om de prijzen... uit Europa en VS
1 februari 2020 21:33
Dan is MVDP 31, moet mogelijk zijn ;)
1 februari 2020 21:37
In het Sporza artikel las dit erg als een afleidingsmanoeuvre om het gekozen model voor de nieuwe wereldbeker te verantwoorden... niet als een serieuze piste.
Als cross ooit de Winterspelen wil halen dan is internationalisering noodzakelijk, het gemis aan ijs en sneeuw is jammer, maar moet toch overkomelijk zijn. (Al zou ik dolgraag ook cross zien in de Alpen, Canada en Scandinavië..)
Cross als sport op TV is ook ideaal, met meerdere categorieën op dezelfde dag is er veel afwisseling en ieder parcours brengt kwaliteiten van andere renners/rensters naar voren:
De Cross moet nu ook incasseren op de extra aandacht die van Aert en MVDP met zich meebrengen, en hopen dat deze renners de combinatie blijven maken.
2 februari 2020 00:16
Als de cross olympisch wordt stapt een armada aan MTB'ers en wegcoureurs over. Dus dan gaat het hard met internationaliseren.
2 februari 2020 07:53
Als sjoelen op ijs al een olympische sport is dan kan veldrijden daar zeker bij.
2 februari 2020 10:12
Waarom wordt weer een oud paard uit de sloot gehaald? Zo eens in de 10 jaar duikt dit idee weer op. Doe liever iets aan het naar een hoger niveau tillen van bijvoorbeeld strandracen.

Reacties zijn gesloten.