Van Avermaet voert nieuw klassement aan: “Wist ik niet eens”

woensdag 6 februari 2019 om 10:01
Van Avermaet voert nieuw klassement aan: “Wist ik niet eens”

foto: Cor Vos

Sinds dit jaar kent het wielrennen een nieuw regelmatigheidsklassement: de One Day Race World Ranking. Aan kop staat de meest regelmatige renner van de UCI Classics Series, een circuit van de twintig grootste eendagskoersen. “Over wat heb je het precies? Ik ken het klassement niet.” Was getekend? De huidige leider Greg Van Avermaet.

Het geeft de relevantie aan van het nieuwe regelmatigheidsklassement. Het probleem: het is überhaupt moeilijk om alle klassementen uit elkaar te halen. Zo is er nog de Stage Race World Ranking, een klassement over de belangrijkste rittenkoersen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de World Ranking, een soort combinatieklassement van alle wedstrijden. “Nogal ingewikkeld, niet?”, aldus Van Avermaet aan Het Laatste Nieuws. “Ik ken de One Day Race-ranking niet eens. Hangt er iets aan vast? Is het een soort wereldbeker?”

“Dat is het probleem van al die klassementen. In 2017 won ik de WorldTour, maar hoeveel mensen zullen dat weten?”, vraagt de klassiekercoureur zich af. “En wie was vorig jaar de beste? Ik twijfel zelf tussen Simon Yates en Alejandro Valverde.” Het was uiteindelijk Yates die het klassement wist te winnen.

Johan Museeuw wint als leider in de wereldbeker – foto: Cor Vos

Van Avermaet’s oplossing? “Combineer het met een trui”
Toch ziet Van Avermaet toekomst in het nieuwe klassement, mits er enkele veranderingen worden doorgevoerd. “Ik vind dat je er een trui aan moet verbinden. In het veldrijden krijgt de leider in de wereldbeker toch ook een trui? Ik zie Johan Museeuw nog rondfietsen met die witte wereldbekertrui. Ik was daar als jonge gast jaloers op.”

“Als je een trui hebt, kun je er een sponsor aan verbinden. En als je een sponsor hebt, is het mogelijk om een geldprijs in te voeren. Dan zal er echt gestreden worden om de koppositie. Nu ga ik niet speciaal koersen voor dat klassement”, zo besluit de Belg.

Dit artikel delen:

8 Reacties

lemmens 6 februari 2019 om 10:05

100% akkoord met Greg.

0
reusjen 6 februari 2019 om 10:11

Ik ben ook voorstander van het verbinden van een trui aan een klassement. Anders leeft het totaal niet. Wel moeten ze opletten dat er geen 12 verschillende klassementen komen want dan zie je door de truien het peloton niet meer.

0
Piet Lut 6 februari 2019 om 10:14

UCI maakt er een zooitje van. Het heeft nog steeds een Europe/Asia/America/Africa/Oceania Tour maar de klassementen van deze tours zijn nu gewoon de beste renners van dat continent. Zo is het dus mogelijk dat bv Daryl Impey de Africa Tour kan winnen zonder maar één koers in Afrika te hebben gereden

0
Vinyakke 6 februari 2019 om 10:57

Ik kom niet verder dan deze ranking en hier staat Valverde op kop:
https://www.procyclingstats.com/rankings/me/rider-specialties/classics
Heeft iemand een link naar de juiste?

0
reusjen 6 februari 2019 om 11:41

http://www.uci.org/road/rankings

0
Spartacus 6 februari 2019 om 11:30

Ik ben het op zich wel eens met Van Avermaet, maar het klopt niet helemaal wat hij hier zegt:

Quote:
Dan zal er echt gestreden worden om de koppositie. Nu ga ik niet speciaal koersen voor dat klassement”, zo besluit de Belg.

Nogal in tegenspraak met wat hij in 2017 zei toen hij de Wereldbeker kon gaan winnen, klik

Ik snap wel dat hij het in dit artikel over dat nieuwe klassement heeft, en niet over de wereldbeker. Maar het argument – het missen van een leiderstrui – is hetzelfde.

0
Romāns Vainšteins 6 februari 2019 om 11:31

Op deze vraag is ‘ja’ het antwoord maar toch zijn er 2 oplossingen :

A- Verschillende goed en eenvoudige opgestelde puntenklassementen met bijbehorende truien.
B- Opzouten met alle puntentellingen en truien hieromtrent.

0
jonglins 6 februari 2019 om 23:04

Geef mij maar gewoon cqranking. Al sinds jaar en dag de meest stabiele en realistische ranking van allemaal.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone