Van Aert over Olympische Spelen: “Ik heb nog niets gehoord van de bondscoach”

maandag 28 oktober 2019 om 09:50
Van Aert over Olympische Spelen: “Ik heb nog niets gehoord van de bondscoach”

foto: Cor Vos

Wout van Aert is een van de gegadigden om namens België volgend jaar naar Tokio te gaan voor de Olympische Spelen. De renner van Jumbo-Visma kan zich daar richten op de tijdrit, het onderdeel waarop hij Belgisch kampioen is. Van Aert heeft alleen nog niets gehoord van bondscoach Rik Verbrugghe.

“Als ik me daar goed op kan voorbereiden, kan ik er beslist een mooi resultaat halen”, geeft Van Aert aan bij Belga. Hij zou graag aan de Olympische Spelen willen deelnemen. Na de zilveren medaille van Remco Evenepoel op het WK tijdrijden en zijn gouden plak op het EK tijdrijden is de jongeling al zeker, maar er is nog een tweede plek voor een Belgische tijdrijder.

“Voor mijn tijdritzege in de Dauphiné en voor het BK had wellicht niet echt iemand aan mij gedacht als tijdrijder. Nu liggen de zaken anders. Alleen kon ik door mijn blessure het EK en WK niet rijden en had ik geen kans om me te kwalificeren”, zegt Van Aert. Hij hoopt snel iets te horen van de bond. “Ik moet eerlijk zijn: ik heb nog niets gehoord van de bondscoach of Belgian Cycling de voorbije weken en ik weet dus niet waar ik aan toe ben de komende maanden.”

‘Ik heb me helemaal niet kunnen bewijzen’
Onlangs zat Rik Verbrugghe al wel met Victor Campenaerts, een andere kandidaat voor de olympische tijdrit in Tokio. “Het zou inderdaad wel handig zijn als we snel iets meer info krijgen”, aldus de Jumbo-Visma-renner. “Een tijdrit is echt iets wat je goed moet en kan voorbereiden, zeker op de Spelen, toch wel het allerhoogste niveau en een kans die zich maar om de vier jaar voordoet. Het is jammer voor Victor dat hij pech heeft gehad op het WK, maar anderzijds, ik heb me helemaal niet kunnen bewijzen, dus ik ben op zich wel tevreden dat ik nu nog kans maak.”

Van Aert wacht dus af de komende periode tijdens zijn herstel. “Het is aan de federatie om hun sterkste tijdrijders nu te informeren. Ik ga hen toch niet zelf bellen. Zo werkt het niet en ik ben ook niet van plan om te bedelen voor een selectie”, laat hij weten.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Vinyakke 28 oktober 2019 om 10:06

Intrinsiek heeft van aert net wat meer talent dan campenaerts. Van aert heeft echter meerdere doelen in een seizoen. Eerst misschien nog WK veldrijden, dan het voorjaar, dan tour of giro. BK op de weg zal hij ook wel aangestipt hebben. Campenaerts kan zich zo maniakaal voorbereiden dat ik in hem een grotere kandidaat voor eremetaal zie. Snel duidelijkheid graag, is voor iedereen het beste!

Vinyakke 28 oktober 2019 om 10:17

Heb wel nog volgende bedenking: hoe kun je nu een selectiecriteria opstellen om je te kwalificeren voor een tijdrit? Campenaets wordt tweede achter Dennis in de dauphine maar blijft voor roglic, dumoulin en Thomas. Van aert wint de tijdrit in de Tirreno voor castroviejo en kung. Wie neem je dan mee? Gewoon eens goed babbelen in december met renners en team en je geraakt er wel uit hoor ;)

josi 28 oktober 2019 om 10:23

Je zou natuurlijk kunnen kijken of er een representatieve tijdrit is die ze allebei in hun programma kunnen opnemen.

Panache 28 oktober 2019 om 12:58

Wat wil je daar mee Josi? Dat ze gaan pieken naar die tijdrit terwijl dat bijt met de overige doelen?

josi 28 oktober 2019 om 13:15

@panache, Wat is daar mis mee? Wat voor selectiecriterium je ook kiest, het zal toch altijd gebaseerd zijn op hun prestaties in (bepaalde) tijdritten?

Sjon 28 oktober 2019 om 15:27

Belgisch Kampioenschap als trial. Als je in een sterk sportland woont, hoort het er nou eenmaal bij dat je ook goed moet zijn op de kwalificatiemomenten. Geldt voor schaatsers in Nederland, atleten in de VS, …

Pietspeed 28 oktober 2019 om 11:05

TJV betaalt Wout een dik salaris en mss ook nog de schade aan Nuyens. Logisch dat zij ivm Wout z’n programma snel duidelijkheid willen hebben, ook voor de rest van het team JV. Echter, het is nog de vraag of Van Aert in 2020 op z’n oude niveau of beter terug is. Ligt er tenslotte al lang uit. Beetje bescheidenheid en eerst maar ns in koersen laten zien waar hij staat.

Kevin Lowagie 28 oktober 2019 om 11:11

Beiden zouden niet misstaan op de OS. De Bondscoach moet de knoop doorhakken en snel, zodat beide renners weten waar ze staan zdat ze zich kunnen voorbereiden of heroriënteren.

VerstandOpNul 28 oktober 2019 om 11:14

Ik zou voor Van Aert kiezen. Van Campenaerts weten we inmiddels wat hij wel kan en vooral ook wat hij niet kan.. Een Van Aert die nu al op bijna speelse wijze zomaar even tijdritten wist te winnen, kan met een gedegen voorbereiding heel ver komen..

Panache 28 oktober 2019 om 11:19

Ik heb altijd een beetje een dubbel gevoel bij zo’n berichten. Een renner als Van Aert krijgt een dik salaris betaald door TJV. Het is bekend dat TJV ooit de Tour wil winnen en in 2020 is de eerste kans. Van Aert heeft een belangrijke rol in de ploeg (mits fit in vorm) en wanneer je dan leest dat een renner zegt: “als ik me daar goed op kan voorbereiden, kan ik er beslist een mooi resultaat halen” dan vraag ik mij af of er wel sprake is van voldoende opoffering en teamgevoel om het grote doel van je werkgever te behalen. Een WK is anders, daar krijg je een trui voor terug. Pieken voor de olympische spelen zal in 2020 bijten met het in topvorm verschijnen in de Tour (en daar ook fit/fris weer uit willen verdwijnen a la Cancellara in 2016).

Barry Batsbak 28 oktober 2019 om 12:01

Misschien moet Van Aert eerst weer eens op de fiets kruipen en op termijn weer wat prestaties laten zien, is dat een rare suggestie? Voor iedereen is het nog een vraagteken of hij uberhaubt zijn oude niveau weer gaat halen, de glazen bollen en het koffiedik zijn niet aan te slepen. Dan kan deelname aan de Olympische Spelen toch nooit een zekerheidje zijn? Ik zou hem als bondscoach in potlood opschrijven met wat mitsen en maren, maar zeker niet per definitie selecteren.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone