Van Aert wil niet zijn zoals Nys

Van Aert wil niet zijn zoals Nys

Foto; Gauthier

zondag 3 januari 2016 om 09:10

Wout van Aert is bezig aan een voortreffelijk seizoen. De 21-jarige Belg mocht al vijftien keer juichen dit seizoen en is daarmee zegekoning. In België spreekt men daarom al van Sven Nys’ opvolger. En juist daar wil Van Aert niet aan: “Ik wil niet de Sven Nys van mijn generatie zijn”.

Gedoseerd
Dat bedoelt de jongeling van Crélan-Vastgoedservice overigens niet slecht, vertelt hij in het programma Hoogvliegers. “Sven is supersterk geweest en alle respect voor hem, maar het is toch bijzonder jammer dat hij zoveel truien heeft gemist omdat hij altijd zo gulzig is geweest tijdens het seizoen.” Daarmee doelt Van Aert op het feit dat Nys altijd en overal wilde scoren. De zegekoning zelf wil meer doseren de komende jaren. “Dat was een keuze van hem, maar ik wil een andere keuze maken. Mijn betrachting is om meer te scoren op kampioenschappen.”

‘Een seizoen zonder trui is niet geslaagd’
Dat heeft voor Van Aert een duidelijk reden. Zonder winst op het Belgisch kampioenschap of het WK, is zijn seizoen ondanks de vele zeges toch ‘mager’.  “In het verleden heb ik al vaak truien gemist en je merkt toch dat het daarom draait”, vindt de Belg. “Al die crossen winnen is mooi, maar als ik nu naast het BK en WK pak, zeggen mensen toch dat het seizoen maar ‘zo zo’ was. Dat is heel opmerkelijk want andere wedstrijden worden toch ook aan de intensiteit van die kampioenschappen afgewerkt. Waar een trui te verdienen valt, is het echter toch nog net iets anders.”

Beide kampioenschappen op thuisgrond
Voor Van Aert zijn het BK en het WK thuiswedstrijden. De strijd om de nationale driekleur vindt plaats in zijn woonplaats Lille, terwijl men de regenboogtruien uitdeelt in Heusden-Zolder. Beide parcoursen zijn niet op het lijf geschreven van een type-Van Aert, maar hij gaat er wel het beste van maken. “Als ik een van beide titels kan pakken, is mijn seizoen geslaagd. Al wil ik ze natuurlijk liefst allebei winnen. Het zijn heel mooie wedstrijden, maar met een van de twee ben ik toch al content. Ik mag ook niet te veel willen, met vijftien overwinningen heb ik toch al een straf seizoen achter de rug. Ik sta er in alle klassementen goed voor en als ik nog één of twee eindklassementen kan meepikken, kan ik meteen spreken van een fantastisch seizoen.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

Coldeportes 3 januari 2016 om 09:15

Titel klopt niet. Hij zegt in het interview: "Ik wil niet de Sven Nys van mijn generatie zijn". Hij hoopt het dus niet, het gaat ervoor zorgen dat dat niet gebeurt. Door meer te doseren de komende jaren.

Titel aangepast – YIJ

sooike 3 januari 2016 om 09:32

Inderdaad een misleidende kop boven dit artikel; de vlag dekt de lading niet. Overigens niet erg slim van Van Aert om zich nu al te gaan vergelijken met Sven Nys. Die heeft een palmares waarvan Van Aert voorlopig alleen nog maar van mag dromen. Woutje heeft trouwens nu al meer truien gemist dan Nys in het begin van zijn loopbaan, laat hij dat niet vergeten.

Titel aangepast – YIJ

rahimns 3 januari 2016 om 09:32

Waar heeft hij het over, hij mag al blij zijn als hij de helft van een carrière krijgt als die van Sven. De man heeft alles gewonnen wat er te winnen valt, 2 voudig wereldkampioen en ik geloof een 9 of 10 voudig Belgische kampioen. Wat een arrogantie, sorry maar ik begrijp je dan zeker verkeerd.

matwiel 3 januari 2016 om 09:45

Hij zegt alleen maar dat hij meer wil doseren dan dat Nijs doet. Wat is daar nu weer arrogant aan. Hij heeft toch een punt. Nijs kon het vaak niet waarmaken op een WK terwijl hij voor de rest alles won. Dan is dat toch wat van Aert bedoelt.

ikbenprocycling 3 januari 2016 om 09:47

Ik zal maar denken dat het journalisten zijn die een jonge renner allerlei pseudo-intelligente bespiegelingen willen ontlokken voor een nieuw eigenlijk overbodig berichtje en behoud van leescijfers. Van Aert ‘hoort’ op basis van wekelijkse dominantie in een of andere winnaarstrui te (gaan) rijden. Zou belabberd zijn als een gelegenheidswinnaar ermee zou weglopen. VA, MvdP, LvdH, Pauwels, komen de eretruien toe wat mij betreft. Zal wel goedkomen.

Orakel 3 januari 2016 om 09:58

Wat heeft Youri toch moeite met titels… De titel is schijnbaar veranderd, maar ik dacht bij het lezen van "wil niet zijn zoals Nys", dat het zou gaan over het karakter van Nys.
— Van Aert wil anders pieken dan Nys —

Van Aert lijkt het wat dit betreft eindelijk begrepen te hebben. Het WK is waar het om draait. De rest is bijzaak. Iemand die 6x de Superprestige wint en maar 1x WK wordt, wordt in de geschiedenis uiteindelijk als een kleinere coureur gezien dan een renner die in dezelfde generatie jaarlijks maar 2-3 wedstrijden wint, maar wel een stuk of 4 WK's pakt.

Guushovd 3 januari 2016 om 10:18

Hieruit blijkt wat mij betreft blijkt is dat Nys beter snapt wat veldrijden is als Van Aert. De sport is volksvermaak in België en kleine sport in Nederland (en misschien Tsjechië, Frankrijk, Italië en Zwitserland) een hele kleine sport in de rest van de wereld.

Het bestaansrecht van de sport zit hem in het vermaken van het volk in België (eigenlijk zelfs alleen Vlaanderen). Alleen als de toppers dat goed doen blijft de sport in leven. Nys snapt dat en rijdt dus heel veel crossen en geeft altijd een show weg. Van Aert (nog niet). Als hij truien en grote kampioenschappen belangrijker vindt dan kan hij beter naar de weg. Daar gaat het wel om de grote overwinningen.

Met het wegvallen van Nys zal de populariteit van het veldrijden in België achteruit gaan. Het is dan aan de jongens als Van Aert om hier wat aan te doen. Dan gaat hij Nys een stuk beter begrijpen.

achtpuntzes 3 januari 2016 om 10:18

inderdaad een vreemde titel. met zo'n titel wil je in een zin de lading dekken van het nieuwsbericht. nu heb je zoiets van: 'wat zou Wout hier nu weer mee bedoelen?'… maar goed, hij wil dus wat meer zijn zoals Klaas. ;)
verder vind ik van Aert een fantastische veldrenner, maar als hij zijn mond opendoet komen er vaak maar vreemde dingen uit.
daarnaast is Nijs met zijn manier van koersen toch wel even uitgegroeid tot een van de allergrootste veldrijders ooit, ondanks dat hij dus maar 2 keer wk werd.

Thijs E 3 januari 2016 om 10:41

Nys heeft tijdens zijn carrière 9 keer de Belgische trui gehad. Als er al iets op zijn palmares is aan te merken is dat hij 2 keer wk is geworden. En dat straalt wellicht wat mager af tegen de 4 titels van Liboton en zeker de 7 van Eric de Vlaeminck. Ook Vervecken en De Clercq moet hij voorlaten.

Dus het gaat kennelijk om de regenboogtrui

achtpuntzes 3 januari 2016 om 11:08

@ redactie:
Heusden Zolder ligt toch echt te ver weg om van Aert als thuisrijder te verklaren.

Youri IJnsen 3 januari 2016 om 11:16

@8.6
Als het WERELDkampioenschap in België is (Van Aert is ondanks Nederlandse roots toch echt een Belg), dan is het WK voor een Belg toch echt een ’thuiswedstrijd’.

achtpuntzes 3 januari 2016 om 11:22

@ youri:
ah, op die manier.

Smuckinho 3 januari 2016 om 11:35

Mooi punt Guushovd. Je zag dat dit jaar in een klassieker als de Druivencross. Zonder Nys (en VA) stonden er amper mensen aan de kant. Zo’n cross zal niet lang meer bestaan als de toppers structureel de wedstrijd overslaan.

xistnc 3 januari 2016 om 11:45

Het is een beetje alsof Niels Albert met de mond van Van Aert spreekt, hopelijk ziet Wout dat zelf op enig moment ook. Albert heeft de cross nooit hoeven/willen dragen en kon daardoor keuzes maken, zoals Van Aert die nu verwoordt. De populariteit van Albert was daarom nog geen fractie van die van Nys.

Van Aert moet de cross zo meteen wel degelijk dragen, of hij dat nu wil of niet en met of zonder goedkeuring van Albert. Dan kan hij zich geen ‘flauw ventje’ tonen.

rahimns 3 januari 2016 om 11:46

@8.6 @Youri Alleen zeg je normaal zoiets als het in je voordeel is, en misschien is het in Lille dan idd echt een thuisvoordeel, maar voor het WK is het voor bijna iedereen die daar rijdt om de hoofdprijzen een thuisvoordeel ;)

DeGroteMolen 3 januari 2016 om 12:52

Van Aert vergeet nog een ‘kleine’ factor te noemen; Van der Poel. Zolang die blijft crossen zal Van Aert nooit zoveel winnen als Nys heft gedaan. Mag hij nog niet van dromen.

thorsen 3 januari 2016 om 13:03

Niemand zal ooit zeggen dat De Clercq en/of Vervecken grotere coureurs waren dan Nys, dus het gaat echt niet alleen om het WK. Dat gezegd hebbende is het wel het enige smetje op het palmares van Nys, dat hij het WK ‘maar’ 2x heeft gewonnen.

Als Van Aert gewoon zo doorgaat komen de truien vanzelf.

matwiel 3 januari 2016 om 13:05

@DGM. Ik vind je reactie raar. Er staat nergens dat hij Nys zijn zegelijst slecht vind alleen dat hij het jammer vind dat hij minder kampioenschappen heeft gewonnen dan hij had kunnen doen en dat hij daarom meer gaat doseren zodat hij fitter kan zijn op een WK of een BK. Waar in dit verhaal past VD Poel. Het gaat toch niet om dat soort factoren maar om de kans te vergroten om goed te zijn op een kampioenschap.

achilles 3 januari 2016 om 13:06

Van Aert +1
Het blijft toch eeuwig zonde dat Nys in anderhalf decennium aan de top, waarvan een groot deel als absolute heerser die waar en wanneer hij ook maar wou won, maar 2 wereldtitels heeft kunnen puren. Dat aantal zie ik Van der Poel in zijn eerste 2 profjaren alleen al halen :P

Op by far de belangrijkste wedstrijd van het seizoen gaf hij keer op keer niet thuis. Jammer anders was er geen discussie wie de beste veldrijder ooit was.

El Salvador 3 januari 2016 om 13:20

van Aert en van de Poel moeten samen nog veel crossen rijden om ’n supporterslegioen op te bouwen als Sven Nys. Crossen laten vallen zal de toeschouwers aantallen dramatisch laten dalen. En minder toeschouwers minder startgeld begin van het einde van de cross !!!!

Tokstar 3 januari 2016 om 17:31

@achilles
Tgoh zonde, dat misschien wel. Maar daarnaast zijn er nog steeds die 9 Belgische titels, dat op zich is ook al fenomenaal.
Wat Nys voor mij de beste veldrijder ooit maakt, is dat hij na een diamant van een carrière op zijn leeftijd nog steeds enorm sterk presteert, alles voor zijn sport doet én nog zo enthousiast als een nieuweling koerst. DAT is iets wat we nooit meer gaan zien.

wakkie 4 januari 2016 om 17:01

Als Van Aert niet zo vaak gaat winnen als en Nys, terwijl hij misschien 5x WK wordt, zal men nog steeds Nys herinneren als de grotere.
Als je 15 jaar lang zowat ‘elke cross’ wint, laat dat wel zijn sporen na.
In Hoogerheide stak hij trouwens met kop en schouders boven de andere Belgen uit – met een vol seizoen in de benen – maar ene frisse Stybar moest zo nodig effe het WK komen rijden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair