Van Aert emotioneel na superdag voor Jumbo-Visma: “Echt een droomscenario”
foto: Cor Vos
zaterdag 23 juli 2022 om 18:20

Van Aert emotioneel na superdag voor Jumbo-Visma: “Echt een droomscenario”

Wout van Aert kon zijn emoties nauwelijks bedwingen in het flashinterview na afloop van de individuele tijdrit naar Rocamadour. De Belgische alleskunner noteerde de snelste tijd aan de meet, boekte zo zijn derde etappezege in deze Tour en zag ploeggenoot Jonas Vingegaard de eindzege veiligstellen.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Ik ben echt emotioneel. Om de Tour te winnen als team is heel erg speciaal”, begint een zichtbaar geëmotioneerde Van Aert zijn verhaal. “Vandaag is echt een droomscenario. Jonas (Vingegaard, red.) is zo’n sterke vent, maar vooral ook een goede kerel. Ik wil de hele ploeg bedanken voor drie speciale weken. Het is ongelofelijk.”

Vingegaard had in de tijdrit niets te vrezen van Tadej Pogačar en leek zelfs nog even op weg naar de dagzege, maar liet het in de laatste honderden meters wat lopen om zijn aanstaande Tourzege helemaal in zich op te nemen. Van Aert: “Ik hoopte vandaag op de overwinning en dat Jonas de gele trui kon behouden. Blijkbaar heeft hij zo’n groot hart dat hij er hetzelfde over dacht.”

“Het was echt een snelle tijdrit, maar je moest nog wel iets overhouden voor de laatste zes kilometer met twee lastige klimmetjes. Ik heb echter goed ingedeeld en kon nog versnellen op het einde. Technisch heb ik ook geen fouten gemaakt. Het is opnieuw een geweldige dag.” Met (voorlopig) drie etappezeges en de groene puntentrui kan Van Aert – ook op persoonlijk vlak – terugkijken op een zeer succesvolle Tour.

Wout van Aert aan de streep in Rocamadour – foto: Cor Vos

“Ik heb hier geen woorden voor”
Van Aert keek niet veel later ook nog met Sporza terug op zijn tijdrit. “Ik ben zelden zo emotioneel geweest, maar ben ook ontdaan na drie waanzinnige weken. Het is een speciale dag geworden. Ik hoopte voor ritwinst te gaan. Ik voelde me bij de verkenning al een stuk beter dan vrijdag. Ik heb ook amper fouten gemaakt tijdens de tijdrit. Ik kon nog versnellen op de laatste bergjes.”

“Er moesten echter nog wel drie sterke renners komen”, doelt Van Aert op Geraint Thomas, Tadej Pogačar en zijn ploegmaat Jonas Vingegaard. “Ik wist het echter te houden. Dit is gewoon… Dit kan je vooraf niet voorspellen, dat we hier ook nog eens een en twee worden. Het is een waanzinnige Tour geweest. Ik heb hier geen woorden voor.”

 
39 Reacties
Sorteer op:
23 juli 2022
Mooi dat Vingegaard hem de zege liet. Wat een ploeg!
  23 juli 2022
  Lol, daarom dat hij zo hard die berg af ging waar zelfs WvA het rustig aan deed. De Belg reed iedereen weg in het laatste kwart en Vingegaard had nog maar een goede seconde over bij het laatste tussenpunt. Hij begon er dus voor te vrezen dat de ritwinst nog door zijn vingers zou glippen en reed zichzelf daardoor bijna in het decor in die technische afdaling. Heel de rit had hij voor de overwinning gekoerst en hij liet zijn tempo pas zakken toen bleek dat die er niet meer in zat. Op 600 m van de meet had hij nog maar één minuut. Daar was het zowel op Sporza als France 2 duidelijk dat hij er niet ging geraken. Kijk de beelden maar terug: daar was JoVi nog 'volle bak' aan het geven. De tijdmetingen onderweg waren trouwens weer niet erg betrouwbaar. Op 5,6 km zat JoVi twee seconden achter WvA, op 5 km zat hij vier seconden voor hem en op 4 km stond hij weer zes seconden in het krijt.
  23 juli 2022
  Daar neemt sporza geen genoegen mee.
  23 juli 2022
  Oké Maarten, daar gaan we het dan niet over eens worden. Van Aert zelf suggereerde namelijk iets anders. Schitterende prestatie van beide renners, dat is zeker!
  23 juli 2022
  Ik ben het al vaker niet eens geweest met WvA. Wat is er betrouwbaarder: de beelden? Of een renner die nog maar eens, in volle euforie en hallelujastemming, tranen van geluk wenend over de eindwinst van Vingegaard, zijn ploegmaat de hemel in prijst? Voor mensen die dan toch niet te overtuigen zijn, liet de regisseur zelfs de snelheid van Vinnie op de laatste klim zien: rond de 25 km/u. Da's tussen de 400 en 430 m per minuut. Hoe ga je aan die snelheid binnen de minuut binnen zijn als je nog 600 m moet? Wel een slimme truc van Vinnie natuurlijk: hij kon al niet meer winnen, maar zo laat-ie wel (ik vermoed) half Nederland en Denemarken én zijn belangrijkste ploegmaat in de waan dat hij in al zijn nobelheid de overwinning heeft weggeschonken. Persoonlijk denk ik weliswaar niet dat dat zijn bedoeling was, maar je zag het zo aankomen dat de beslissing om in de laatste 200 m uit te bollen, de adoratie voor de meesterlijk gulle Vin bij een deel van het Deense en geel-zwarte legioen tot nieuwe recordhoogtes zou doen aanzwellen.
  23 juli 2022
  Goh, het moet vermoeiend zijn er zo'n studie van te maken. Mijn woorden baseerde ik op een uitspraak van de betreffende renner zelf. Van Aert is de betere (tijd)rijder. Maar Vingegaard kwam akelig nader. Wist niet dat jij tot in detail uit kon leggen wat er precies op welk moment gebeurde, dankjewel daarvoor!
  23 juli 2022
  Ik pleit schuldig: rekenmachine gebruikt... (Maar ik ging sowieso wel bepaalde stukken terugkijken, met of zonder deze discussie. Dat doe ik in belangrijke wedstrijden altijd.)
  23 juli 2022
  Volgens Van Aert had Vingegaard vooraf gevraagd aan de ploegleiding om hem te waarschuwen als hij de overwinning van Van Aert kon afnemen, omdat hij dan zou inhouden. Van Aert leek dat zeer te waarderen, los van de vraag of Vingegaard hem net wel of net niet kon verslaan.
  23 juli 2022
  Dat wist ik nog niet, Napoleon. Dank je wel. Maar Vingegaard hoefde zich daar geen zorgen over te maken. Zelfs als hij gewoon hard doorgereden had, zou hij minstens elf seconden achterstand gehad hebben aan de meet (zie mijn cijfers in het draadje onder het wedstrijdverslag). Het was niettemin wel wat laat dat hij zijn tempo aanpaste. Misschien was dat niet pas op 200 m van de meet, maar het zal niet veel hebben gescheeld. Zeker tot de grote bocht na de tunnel reed hij aan hetzelfde tempo als WvA.
  24 juli 2022
  Van Aert nam inderdaad minder risico's dan Vingegaard in de afdaling. De wijde bocht van Vingegaard zal hem hooguit twee seconden gekost hebben. We zagen nadien dat Vingegaard opnieuw voluit reed in de laatste klim. Ik schat dat Vingegaard op zo'n 5 seconden van Van Aert zou geëindigd zijn, indien hij tot op de meet had doorgezet. Vingegaard, via de oortjes, wist natuurlijk dat Van Aert op de slotklim sneller naar boven gereden was, en die tijdrit uiteindelijk zou winnen. Tegelijkertijd wist Vingegaard zich verzekerd van de tweede plaats voor Pogacar. Dat was de reden waarom hij net voor de laatste bocht en in de laatste rechte lijn niet meer voluit ging.
  24 juli 2022
  Zo zag ik het ook, Marlin. Maar het was minder nipt. Van ruim 750 m van de meet (wanneer ook Vingo in beeld komt) tot de tunnel op zo'n 500 m hield Wout zijn voorsprong van elf seconden vast.
  24 juli 2022
  @Maarten85 Ik stel dit enkel op waarneming en gevoel. Jij hebt het meer analytisch benaderd. Als ik het zo lees, kan ik wel aannemen dat het verschil een tiental seconden zou geweest zijn. Waarom sommigen, weer provocerend, toch absoluut beweren dat Vingegaard de zege weggeschonken heeft, kan ik niet begrijpen. Het geeft opnieuw het bedroevend lage inhoudelijke en persoonlijke niveau aan van een aantal volgers hier. Het zijn steeds dezelfden die excelleren in het provoceren, verdraaien van de waarheid, haat spuien.
  24 juli 2022
  Marlin, even uit nieuwsgierigheid. Hoe kijk jij tegen behaarde dieren aan die een winterslaap houden en dol zijn op vis en bessen?
  24 juli 2022
  @maarten Van Aert vertelde het verhaal dat Vingegaard vooraf de ploegleiding had gevraagd hem te informeren als het tussen hen twee ging voor de ritzege bij Maarten Vangramberen in Vive le Vélo. Waarop Vangramberen suggereerde dat hij ook anders waarschijnlijk gewonnen had. Waarop Van Aert antwoordde: "Misschien, maar dat maakt verder ook niets uit." Is dat niet gewoon de logische conclusie? De intentie was er, of het nu al dan niet nodig was maakt verder helemaal niets uit...
  Precies dat, Maillot. Gewoon een groot gebaar naar een ploeggenoot die je Tour heeft gered in de kasseienrit.
23 juli 2022
Mijn wilde gok is dat zijn emoties te maken hebben met de persoonlijke tegenslag van van hooydonck. Heb hem nog nooit zo emotioneel gezien na een zege. Aangezien er beslist is om hier niet verder over te communiceren draait hij wat rond de pot opdat hier de aandacht niet op gevestigd wordt
  23 juli 2022
  Zou best kunnen, kan mij goed begrijpen dat je vandaag in een draaikolk van emoties zit als ploeggenoot.
  23 juli 2022
  Ahh, ja, ik vind het ook al enigszins opmerkelijk. Het zou goed kunnen dat dit meespeelt. Al kan er ook gewoon een hoop ontlading uitkomen na zo'n poos met druk op de ketel.
  23 juli 2022
  Schot in de roos. Mooie menselijke emotionele vochtigheid.
  23 juli 2022
  Dat zal ook meespelen. En WvA is een echte teamspeler. Die stond Roglic ook te troosten na la planche 2 jaar terug. Nu lukt het wel, daar zitten ook emoties natuurlijk.
  Ik pink hier voor de show dan ook maar een traantje weg met de emotionele Vlamingen. Wat een watjes zijn jullie geworden zeg.
  23 juli 2022
  Vergeef ons Alfred. De grondwaterspiegel staat in Vlaanderen veel te laag en dat trachten we nu op te lossen door veel te wenen.
23 juli 2022
Van Aert was vorig jaar al steengoed, maar dit jaar zijn er nog paar procenten bijgekomen. Ja dat met Van Hooydonck zal ook meespelen, maar ook de vermoeidheid na 3 weken vlammen of vliegen.
Voortaan altijd eerste interview in de eigen taal aub! Dan drukt men zich zoveel duidelijker uit. Van Aert hintte er in het Engels op dat Vinnie hem de zege geschonken heeft. Dat denk ik, gezien zijn matige snelheid op de laatste klim, zeker ook. Maar zo sterk was Vingegaard dus.
  23 juli 2022
  Lijkt me onzin, maar marketingtechnisch wel leuk natuurlijk.
  De ploeg geeft het zelf toe, WvA net ook in VLV
  24 juli 2022
  Vingegaard heeft de zege aan Van Aert "geschonken", toen hij al wist dat hij met enkele seconden zou geklopt worden door Van Aert. Dat was natuurlijk met de chrono meetbaar tijdens die slotklim, en doorgegeven door de ploegleiding. Van Aert nam tijdens dat laatste stevige klimmetje op al zijn dichte concurrenten nog ettelijke seconden. Dus die paar seconden voorsprong die Vingegaard eventueel had aan de voet (als dat al zo was na zijn bijna val in de afdaling), was zeker al verloren gegaan halfweg de klim. Een klim die een klim op de macht was, net goed voor een puncher en machtsmens als Van Aert. Iets minder voor klimmers als Pogacar en Vingegaard.
23 juli 2022
Die Netflix jongens knijpen in hun handjes met al die tranen, lekker voor ze ook dat Pogi niet gewonnen heeft of zouden ze daar zelf een handje in hebben? ;-)
  23 juli 2022
  Netflix heeft wel de beste Tour sinds jaren uitgekozen om een docu over te maken. Nu al benieuwd naar het eindresultaat.
23 juli 2022
Fe-no-meen. Dit is zonder twijfel de beste wielrenner op aarde en hard op weg om de beste alleen tijden te worden. Daar hoeft van Aert geen 5 gele truien voor naar Parijs te brengen. Geef deze man een contract voor het leven. Betere publiciteit is niet mogelijk. Topper!
  23 juli 2022
  Daar moet hij toch echt een keer hoofddoelen voor verwezenlijken.
  23 juli 2022
  Hij is duidelijk niet de beste renner op aarde, daarvoor moet je in zowel de klassiekers, kleine rondes en het ronde werk top zijn. De enige die dat is is Pogacar.
  23 juli 2022
  @Handige Harry Dat is één criterium dat je kan hanteren. Er zijn nog wel andere. Wel handig voor Pogi (en pech voor o.m. WvA, vdP en Pidcock) dat het in jouw ogen blijkbaar voor nul komma noppes meetelt als je tot de tien beste sprinters ter wereld behoort of ook in andere wielerdisciplines uitblinkt. Vooral dat eerste had je natuurlijk óók als een relevant criterium kunnen noemen. Ik ben het met het merendeel van de jubelwoorden van Kevin trouwens niet eens. Er zijn veel fanclubs in Vlaanderen. En veel biermerken. En het is zaterdagavond. Laat ons het daarop houden.
  23 juli 2022
  Pogacar en WvA zijn de twee meest complete renners, zonder twijfel. Ik heb zelf WvA net iets hoger staan, maar eigenlijk is het niet te vergelijken. Maar voor mij is de meest complete renner, niet noodzakelijk de beste. Die meet ik aan de gele trui…
  23 juli 2022
  @maarten Natuurlijk is snel zijn ook een kwaliteit maar telt in mijn ogen niet zo zwaar mee als kwaliteiten die je veel vaker nodig hebt om de wedstrijd te beslissen. De meeste toppers tegenwoordig zijn trouwens niet traag. Maar zaken als klimmen, dalen, temporijden, techniek enzovoorts zijn veel belangrijker. En alles samen zet ik dan iemand die grote rondes en klassiekers wint toch op het hoogste podium. De kans dat Pogacar de ronde van Vlaanderen wint is veel groter dan dat van Aert of van der Poel de Tour wint. Zelfs groter dan dat ze een klein rondje winnen.
  24 juli 2022
  Het is inderdaad duidelijk dat je snelheid minder belangrijk vindt. Ik vind dat arbitrair. Jakobsen is in mijn ogen een betere renner dan Meintjes.
  24 juli 2022
  Groen was toch een hoofdoel? En hij heeft veel pech gehad met de klassiekers.
  24 juli 2022
  @selmar Je moet niet de beste (allround) renner zijn om de Tour te winnen. De klimcapaciteiten prevaleren hier. Maar in alle andere domeinen moet een Tourwinnaar toch dicht het niveau van de beste all-rounders benaderen. Pogacar is de net iets explosievere klimmer. Maar in lange en zware klimmen lijkt Vingegaard een tikje beter. Ondertussen lijkt Vingegaard ook in de langere tijdritten net iets beter te zijn geworden dan Pogacar. In de toekomst zal het dus meer dan ooit van de omkadering en de sterkte van de ploegen afhangen. Maar die sterkte van de ploegen kan dan weer teniet gedaan worden door pech, ziekte, valpartijen.... Als beiden in de toekomst in topconditie aan de Tour beginnen, durf ik echt niet te stellen wie er zal winnen. Het zal van details en omstandigheden afhangen.
23 juli 2022
Grote drie bestaan niet meer. Er is er maar 1 de allergrootste , met afstand. En dat zeg ik als chauvinistisch Hollander. Wout bedankt voor deze tour.....fenomenaal

Reacties zijn gesloten.