Valverde opent Baskenland na diskwalificatie Freire (+beeld)
maandag 5 april 2010 om 18:06

Valverde opent Baskenland na diskwalificatie Freire (+beeld)

Alejandro Valverde is door de organisatie aangewezen als ritwinnaar van de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Pais Vasco. De Spanjaard van Caisse d’Epargne werd achter Raborenner Oscar Freire tweede in de sprint van een beperkte groep renners, maar laatstgenoemde werd even later gediskwalificeerd omdat hij teveel van zijn lijn afweek. Hierdoor schoof Valverde op naar plaats 1, werd Freire tweede en eindigde Christophe Le Mével op de derde plaats.

Klimov (Katusha), Meier (Garmin), Pedersen (Footon), Rabuñal (Xacobeo) en Carrasco (Andalucía) reden op een gegeven moment zes minuten voor het peloton uit. Daarna ging de voorsprong echter geleidelijk omlaag, en toen hij onder de anderhalve minuut kwam vielen de koplopers uit elkaar op de klim.

Sergei Klimov was de laatste overlever die werd opgehaald. Op de volgende klim ging Robert Gesink aan, hij kreeg Jean-Christophe Peraud en Chris Horner mee. Even later, met nog dik 20 kilometer te gaan, probeerde hij het nog eens. Wat hem niet lukte, een groot genoeg gat slaan, deed een vijftal later wel. Intxausti, Uran, Devenyns, Van den Broeck, Martin en Horner werden even later vergezeld door Kolobnev en weer Robert Gesink.

Deze groep bleef niet lang in de huidige samenstelling doorrijden. Even later kwamen Veloso, Le Mevel en Valverde aansluiten, terwijl er ook enkelen af moesten. Daar was de achtervolgende groep echter ook niet tevreden mee. Na de klim sloot die weer aan, waardoor er een redelijk grote samensmelting was.

Ook Oscar Freire sloot aan, maar Devenyns reed even later weg. Robert Gesink trok de groep weer terug naar de Belg, waarna zijn Spaanse ploegmaat de sprint won. Hij reed echter Valverde naar de hekken toe, toen hij flink van zijn lijn afweek. Daardoor kreeg laatstgenoemde de zege alsnog toegewezen. Samuel Sanchez kwam op achterstand binnen.

Sprint

Ronde van Baskenland 2010 (PT)
Uitslag etappe 1: Zierbena – Zierbena (152 km)

1. Alejandro Valverde (Spa/Caisse d’Epargne) 3u57m58s
2. Oscar Freire (Spa/Rabobank) z.t.
3. Christophe Le Mével (Fra/Française des Jeux)
4. Ryder Hesjedal (Can/Garmin)
5. Alexander Kolobnev (Rus/Katusha)
6. Jurgen van den Broeck (Bel/Omega Pharma-Lotto)
7. Rigoberto Uran (Col/Caisse d’Epargne)
8. Haimar Zubeldia (Spa/RadioShack)
9. Daniel Martin (Ier/Garmin)
10. Beñat Intxausti (Spa/Euskaltel)

RIDE Magazine