Valverde gaat misschien toch voor klassement: “In het weekend zullen we het zien”

woensdag 18 mei 2022 om 11:32
Valverde gaat misschien toch voor klassement: “In het weekend zullen we het zien”

foto: Cor Vos

Voorafgaande aan de Ronde van Italië zei Alejandro Valverde dat niet hij, maar Ivan Ramiro Sosa de klassementskopman bij Movistar zou zijn. Inmiddels staat de 42-jarige Spanjaard er echter beter voor dan zijn Colombiaanse ploeggenoot en maakt hij mogelijk toch de keuze om zelf voor een klassement te gaan. “Het is moeilijk, maar we staan tussen de mensen”, aldus Valverde in gesprek met CyclingNews.

Valverde staat momenteel elfde in het algemeen klassement, terwijl we Sosa op plek zeventien terugvinden. Bala verloor relatief veel tijd in de tijdrit, maar in de Etna-etappe bleef hij bij de favorieten en ook op Blockhaus beperkte hij de schade. Daardoor staat hij na tien etappes op slechts 1:23 van rozetruidrager Juan Pedro López, meer dan vijf minuten voor Sosa. “We zullen zien hoe het gaat, dag voor dag”, zegt Valverde over zijn klassementsambities, die mogelijk zouden zijn aangewakkerd door deze voorlopige klassering.

“Misschien had ik niet verwacht dat ik mee zou doen op zo’n zware klim, na een dag met vijfduizend hoogtemeters”, zegt Valverde over zondag, toen de rit finishte op Blockhaus. Toch was hij ook weer niet volledig verrast door zijn prestatie. “De dingen zijn altijd onvoorspelbaar in de Giro. We moeten gewoon doorgaan en het dag per dag bekijken.”

Het weekend afwachten
Of het rijden van een klassement echt een optie is, zal aan het einde van de tweede week blijken, volgens Valverde. Voorlopig blijft hij vooral gefocust op ritzeges. “Ik blijf voor ritten gaan, ook al is het waar dat ik er in het klassement ook goed voor sta. Dus we zullen zien wat er gebeurt. Deze week bestaat grotendeels uit een serie van vlakke of enigszins vlakke etappes, waarna we in het weekend zullen zien of we voor het een of het ander gaan”, doelt de renner van Movistar op het dilemma tussen ritten en het klassement.

Het komende weekend staan er twee lastige ritten op het programma. Zaterdag gaat het continu op en af, en moeten de renners onder andere tweemaal de Superga beklimmen. Zondag volgt een bergetappe naar Cogne. Voorafgaande aan de slotklim van tweede categorie liggen twee bergen van de eerste categorie. De profielen van beide ritten vind je in onze voorbeschouwing op het parcours.

Dit artikel delen:

7 Reacties

TheBFG 18 mei 2022 om 11:40

Eigenlijk geen nieuws – als Valverde meedoet, is hij altijd kopman.

0
jimmen 18 mei 2022 om 11:48

Wel raar dat hij aangeeft nog steeds voor ritten te gaan. De ritten waar hij kansen had zijn toch al veelvuldig langst gekomen en hij heeft geen 1x gepoogd om mee te zitten in de ontsnapping of om de kopgroep terug te halen. Ik heb het idee dat hij dit zegt om sosa geen trap na te geven maar dat ie zelf heel goed weet dat ie gewoon klassement wil rijden.

0
fransestinkkaas 18 mei 2022 om 11:50

Mooie trainingskoers van maken en in de Vuelta nog even één keer knallen voor een podium!

0
josi 18 mei 2022 om 12:00

Hinken op twee gedachten, met grote kans dat het allebei niks wordt. Zolang hij hoog in het AK staat, is zijn kans op ritwinst klein. En in de slotweek zal hij waarschijnlijk zijn klassementsambities toch moeten laten varen en zich afvragen of hij wellicht niet eerder voor een ritzege had moeten gaan.

0
ChefSpijker 18 mei 2022 om 12:39

Tja dat verhaal Sosa is kopman was natuurlijk bij voorbaat al kansloos. Die gozer heeft al moeite om vijf dagen op rij constant goed te presteren in een klein rondje, laat staan in een grote ronde.

0
jv88 18 mei 2022 om 15:35

42 jaar! Blijft toch bizar. Ik gun hem een top 10 en een etappe. Vanaf zijn Kelme tijd al een favoriete renner van me!

0
Pietspeed 18 mei 2022 om 22:02

Sluwe ouwe vos. Wijsheid komt met de jaren. Eerst in de luwte van kopman Sosa meepeddelen, en dan beslist hij hoe of wat. (fietsende DS eigenlijk)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone