Attila Valter verrast door verdenking Tiesj Benoot: “Ik ben geen egoïstische renner”

dinsdag 7 maart 2023 om 13:21
Attila Valter verrast door verdenking Tiesj Benoot: “Ik ben geen egoïstische renner”

foto: Cor Vos

Attila Valter is in gesprek met Eurosport Hongarije nog eens teruggekomen op het akkefietje tussen hemzelf en zijn ploeggenoot Tiesj Benoot in Strade Bianche. Laatstgenoemde maakte een boos gebaar toen Valter in de finale een gat dichtreed op de Belg en daarbij enkele concurrenten mee leek te nemen. “Het is duidelijk dat ik de groep niet terugbracht”, zegt Valter.

“Dat zou amateuristisch zijn geweest”, vervolgde de Hongaar. “Ik wachtte tot de rest moe was van de inspanning op de voorlaatste gravelsector en toen ik zag dat ze het moeilijk hadden, sprong ik in mijn eentje naar de groep met Benoot toe. Dit was ook duidelijk te zien op televisie.”

“Ik heb Tiesj’ handgebaar niet gezien, maar later werd het duidelijk dat hij de situatie verkeerd had begrepen. Ik heb niet eens één seconde gedacht dat hij dacht dat ik de groep terug had gebracht. Jumbo-Visma is niet het team dat zulke dingen doet en ik ben ook  niet zo’n persoon. Natuurlijk maak ik fouten, maar dit zou niet een fout zijn geweest. Dit zou egoïstisch van mijn kant zijn geweest.”

“Ik ben geen egoïstische renner”
Valter erkent dat hij ook eigen ambities heeft. “Maar ik ben geen egoïstische renner. Ik was zelfs een beetje verrast dat hij dacht dat ik zoiets zou doen.” Direct na de finish was er een discussie tussen Valter en Benoot, waarbij de Hongaar naar eigen zeggen zijn excuses aanbood voor zijn fouten. Benoot reageerde daarop dat er niets was om zich voor te verontschuldigen, dat beiden fouten hadden gemaakt, en dat ze het verder of zouden handelen in de bus.

Lees ook:
Tiesj Benoot erkent fout in Strade Bianche: “We keken te veel naar elkaar”

Valter en Benoot hebben in aanloop naar het seizoen veel samen getraind op Tenerife. De Hongaar, nieuw bij Jumbo-Visma, zegt dat hij een andere manier van koersen heeft dan Benoot. “Hij sloeg wat meer beurten over dan ik. Hij wilde van achteruit aanvallen en deed dit heel slim. In Kuurne-Brussel-Kuurne hebben we gezien dat dit goed werkte. Mijn stijl is iets anders, meer vergelijkbaar met wat Madouas en Costa deden. We wilden een hoog tempo rijden op de beklimmingen, terwijl Tiesj en Mohoric het probeerden met verrassingsaanvallen.”

Positieve discussie
Benoot vroeg Valter nooit om zich op te offeren, aldus die laatste. “Hij (Benoot, red.) wilde ons beiden op het podium hebben. Na de wedstrijd heeft hij mij zijn visie verteld en ik hem de mijne. De ploegleiders hebben hun gedachten ook gedeeld. We hebben een positieve discussie gehad over wat we anders hadden kunnen doen. Tiesj zei zelfs dat deze ’teleurstelling’ iets goed zou kunnen zijn, want had hij de koers had gewonnen, dan hadden we onze problemen niet goed opgelost.”

Volgens Valter is het koersen bij Jumbo-Visma ook heel anders dan bij Groupama-FDJ. “Je moet actief koersen en actieve beslissingen nemen. Deze situatie is nieuw voor mij. Wanneer iemand het werk moet opknappen, kijken veel teams naar ons om een kopgroep in te rekenen. Mijn rol in het team is ook nieuw voor me. Dit was mijn eerste wedstrijd waar ik medekopman was, naast Tiesj. Dit geeft ook druk.”

Lees ook:
Attila Valter neemt schuld op zich: “Had beter met Benoot moeten communiceren”

Dit artikel delen:

28 Reacties

unionwagtmans 7 maart 2023 om 13:31

Zo had ik het ook gezien : Valter kwam in z’n eentje de kopgroep versterken. Misplaatst gebaar van Benoot die duidelijk zelf wou winnen. Ze waren toch beide ‘kopman’ bij Jumbo Visma?

12
Davide_Formolo 7 maart 2023 om 15:17

Dan had hij zich erna wel leeg mogen rijden op kop voor Tiesj. Het gat naar Pidcock was op een gegeven moment zo klein dat ik het gevoel had dat hij te pakken was, zoals Mohoric ook al aan gaf.

-8
Silent Hill 7 maart 2023 om 14:38

Sinds Benoot een geel shirtje draagt, waant hij zich de oppergod van het peloton. Niets van aantrekken dus.

Attila is de beste. Hup Attila !

4
Romāns Vainšteins 7 maart 2023 om 14:45

Uit hoe Valter in de Strade rondreed zal Jumbo toch met name hoop geput hebben. Renner met kwaliteit, drijfveer en grinta. Blijf vooral bij die voorziene vrij rol in de heuvelklassiekers en laat hem ook in rondjes op een zege jagen. Die heeft ook zichzelf duidelijk iets te bewijzen.

4
PietFriet 7 maart 2023 om 14:34

Valter komt op me over als iemand met een goed stel hersenen.

3
Op de grote molen 7 maart 2023 om 17:12

En ook wel een goed stel benen

3
Dikke Kater 7 maart 2023 om 21:51

Wat een nare sensatiekop weer. Stop daar gerust mee; het is absoluut niet sjiek.

3
Chaba 7 maart 2023 om 15:20

De titel doet toch anders vermoeden maar volgens mij is alles uitgepraat.

2
Panache 7 maart 2023 om 15:33

Er speelt nog iets dat ik tot nu toe nog niet gelezen heb. De reden dat Valter überhaupt terug kon keren bij het groepje Benoot was vanwege het feit dat dit groepje toen al slecht samenwerkte. Dat maakt het wegwerpgebaar van Benoot ook zo arrogant, alsof Valter maar als een toerist naar boven moest rijden. Dat de achtervolgers er niet in geslaagd zijn om die laatste 7 seconden te pakken is op het oog een blunder, maar met verzuurde benen en zware vermoeidheid is dat een niet te onderschatten inspanning. Stel Pidcock fietst met 48 km/u dan heeft de Brit een voorsprong van 93 meter. Indien Valter (of Tiesj, waarom hij niet?) zich zou opofferen door met 54 km/u op kop te gaan rijden dan duurt het 56 seconden (!) om dit gat dicht te rijden. Vanaf de bank thuis ziet dat er uit als een simpel klusje, maar in een wedstrijd als de Strade is dat een inspanning die niemand in de benen had vermoed ik.

2
Handige Harry 7 maart 2023 om 18:39

Daarbij komt nog dat ze al een tijdje harder hebben moeten rijden om het gat kleiner te krijgen want Pidcock is gewoon constant volle bak gegaan.

0
Het Luipaard van Lent 7 maart 2023 om 13:47

“We hebben een positieve discussie gehad over wat we anders hadden kunnen doen.”

Oftewel volgende keer zijn er duidelijke teamorders, en als je je daar niet aan houdt heb je een probleem. Zoiets?

1
Steven_E 7 maart 2023 om 13:57

#cooperation

0
Grote Plateau 7 maart 2023 om 14:51

Benoot kan maar beter snel verzoend hebben want hij gaat deze renner nog tegenkomen.

0
Comments 7 maart 2023 om 16:32

Ik vind pidcock n prima winnaar.
Dit dossier zou toch gesloten moeten zijn of is er weer behoefte aan ruzie bij de pers.

0
Posterix 7 maart 2023 om 16:54

De tegenhanger van de #samenwinnen kan ook nog een leerproces zijn. Samen verliezen als grote meneren staat een stuk mooier dan misbaar maken. Op naar de volgende!

0
Grote Plateau 7 maart 2023 om 14:05

Tactische blunder (radiostilte?) in de ploegauto. Als je ziet welke benen ze alletwee hadden, en ze kwamen tot op 10sec.
dan moeten ze natuurlijk altijd bij Pidcock komen.

Maar het lijkt alsof ze geen duidelijk plan hadden.

Dan kan je er nog zo veel "constructieve discussie" achteraanplakken. Da vind ik net het misselijke, positivo vijnzen naar buiten uit toe, aan dit ploegje.

-2
Marik 7 maart 2023 om 14:13

Ah kijk nou eens, het was dan toch geen gokje. Wat leuk zeg.

0
Grote Plateau 7 maart 2023 om 14:19

Marik
JV verliest hier de koers dat is zonneklaar. Ze koersten volledig los van elkaar. Zelfs toen Pidcock nog maar 10-15 seconden voor hun reed. Dat is niet 1 minuut die ze dichtrijden voor de concurrentie. Dan loopt er iets grondig mis, tussen de 2 en/of in de auto.

Of wou je dat ontkennen?

-3
Marik 7 maart 2023 om 14:22

Oh nee hoor dat ontken ik helemaal niet. Ik heb er ook op gereageerd afgelopen zaterdag. Wat me zo verbaast is jouw duidelijke afkeer jegens een wielerploeg. Bij elke bericht waarin je kunt hakken doe je dat ook. Het komt wat armhartig op me over.

2
Grote Plateau 7 maart 2023 om 14:26

ik laat mijn gevoel spreken

-4
Marik 7 maart 2023 om 14:29

Oh dat is wel duidelijk inderdaad. Lekker de onderbuik laten regeren, kan jou het schelen.

0
Romāns Vainšteins 7 maart 2023 om 14:39

Begin je in het echt ook altijd zinnen met ah en oh?

4
Shinzawai 7 maart 2023 om 14:50

Er zijn duidelijk fouten gemaakt. Dat is intern besproken en er zijn lessen geleerd. Daar achteraf weer negatief over doen heeft geen enkele meerwaarde voor de ploeg en is niet professioneel.

0
Grote Plateau 7 maart 2023 om 14:50

De bovenkamer is al 14 uur per dag aan het werk.
Af en toe eens stoom aflaten kan geen kwaad.

-2
Marik 7 maart 2023 om 14:52

Absoluut RV en ik eindig mijn zinnen ook vaak met het woord “hoor.”

0
Het Luipaard van Lent 7 maart 2023 om 17:03

Ik vraag me af of RV in het echt ook mensen aanspreekt als ze een zin met ‘oh’ of ‘ah’ beginnen.

0
Handige Harry 7 maart 2023 om 18:36

Zal moeilijk zijn als hij zijn mond vol heeft.

-1
Dikke Vrouw 7 maart 2023 om 13:40

Komop atilo als nieuwe bij had je de ballen uit je broek moeten rijden voor tiesj laat dit geen 2 keer gebeuren

-12

Net binnen

Populair

Materiaalzone