Arno Wallaard Memorial overweegt geen herziening uitslag 2009

Arno Wallaard Memorial overweegt geen herziening uitslag 2009

foto: Sirotti

woensdag 2 mei 2018 om 09:45

De Arno Wallaard Memorial is niet van plan om de uitslag van 2009 te herzien. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. De Friese ex-prof gaf toe zijn overwinning in 2009 gekocht te hebben van de Duitser Eric Baumann.

Voorzitter Van der Veen kreeg het nieuws over de gekochte koers via de media te horen. Hij had al een voorgevoel toen Westra zijn cortisonengebruik bekendmaakte. “Dan denk je: het zal toch niet dat het niet eerlijk is gegaan bij ons? Je houdt je hart vast dat het een keer gebeurt”, vertelde hij eerder vandaag aan WielerFlits. “Het is nu wel erg vervelend dat in de publiciteit de naam van onze wedstrijd verschijnt. Dat is jammer. Aan de andere kant: als zoiets is gebeurd, laat het dan maar naar buiten komen. Het hoeft van mij ook niet allemaal verborgen te blijven.”

Het comité meldde vanmorgen nog niet te weten of het Westra van de erelijst wilde halen.”Daar hebben we nog niet over nagedacht”, reageerde de koersdirecteur in eerste instantie. Wel gaf hij aan intern na te gaan denken over consequenties. “Wat moet je dan? De tweede die heeft ook aan het spelletje mee gedaan. Als je dit verhaal zo leest, dan zit je er ook niet op te wachten om de naam van die Duitser door te schuiven naar de eerste plaats”, geeft hij aan. “De nummer twee heeft ook aan de praktijken meegedaan, dus die gaan we zeker niet tot winnaar uitroepen.”

Dit artikel delen:

37 Reacties

Jean Dumas 2 mei 2018 om 09:47

Biechten zou anoniem moeten zijn.

west 2 mei 2018 om 09:48

Als ik het zo lees is het vooral de @redactie die naar schrappen zit te hengelen en de organisatie die het allemaal niet zo goed weet…

Merijn Neeman 2 mei 2018 om 09:48

Hummeltje!

Imbatido 2 mei 2018 om 09:52

Lekker laten staan. Anders kan je de hele wielergeschiedenis wel herschrijven.

limburgia 2 mei 2018 om 09:54

Wordt het nu eens de hoogste tijd om Westra tegen zichzelf te gaan
beschermen .
Misschien is het nodig hem aan een gedegen psychische testen te
onderwerpen.
Het Beest is een Mafketel !

fustviking 2 mei 2018 om 09:56

titel/kop: ‘Arno Wallaard Memorial denkt aan schrappen Westra en Baumann’
3e alinea/reactie koersdirecteur: “Daar hebben we nog niet over nagedacht. …”
Man, man , man, wat een journalisme zeg.

Mathieu Moller 2 mei 2018 om 09:59

Als Wesrta zelf niets had gezegd, was er niks aan de hand geweest. Ik snap daarom ook best goed dat veel renners liever doen alsof hun neus bloedt, in plaats van alles op te biechten.

Frits des Jeux 2 mei 2018 om 10:09

@Limburgia riepen we dat eerst ook niet van Hamilton en Landis. Later bleek dat ze volledig in hun recht stondeb omtrent dopinggebruik bij US Postal.

LB117 2 mei 2018 om 10:12

fustviking

inderdaad.

En wat zal Kenny v Hummel blijzijn met deze overwinning 10 jaar na dato.

kaalpani 2 mei 2018 om 10:12

“Koppenjournalistiek” is geen journalistiek maar “populisme” !!!!!!

LucasR 2 mei 2018 om 10:18

Wat een gelul zeg.

UrbanSteel 2 mei 2018 om 10:23

Rotzooi en bedrog moet ten alle tijden naar buiten worden gebracht .maken. Mensen die beweren dat niks zeggen beter is, hebben mogelijk zelf iets op hun kerfstok staan dat het daglicht niet kan verdragen

thorsen 2 mei 2018 om 10:23

Precies wat je niet wilt: voor altijd een sterretje bij de historische winnaars van deze koers.

Gewoon lekker zo laten, als dit schrappen waardig zou zijn dan zouden we beter kunnen stoppen met het bijhouden van erelijsten.

En bovendien is dit iets heel anders dan bv. matchfixing bij tennis. Bij tennis heb je twee spelers die samen 100% van de wedstrijd bepalen.

Bij een wielerwedstrijd moet je eerst maar eens zien überhaupt in de situatie te komen om een koers te kunnen ‘kopen’. In dit geval moet je dus al voorop geraken en buiten schot van het peloton blijven. Men doet soms alsof je zomaar ff een overwinning koopt, maar zo simpel is dat helemaal niet.

Romāns Vainšteins 2 mei 2018 om 10:26

Ik weet nog wel dat de OS eens vooraf aan het janken was dat wielrennen op de tocht stond als sport aldaar, kregen ze lekker Vino vs Uran als traktatie.

Achterlijke piste om dit zo neer te zetten en dan nog zonder dat de kop klopt ook, waarom precies ?

52voor11achter 2 mei 2018 om 10:34

Welterusten @thorsen

Dit is net zo erg als tennis match fixing. Als twee renners op kop zitten dan weten ze dat een van hen gaat winnen en dan fixen ze dus deze match.

Het is heel goed dat Westra hiermee naar buiten komt, want zoals gezegd ook hier geldt een omerta.

Het is gewoon bedrog en de kijkers worden belazerd. Dat het ‘al jaren gebeurt’ en ‘altijd zo geweest is’ doet daar niets aan af.

Mwielerfan 2 mei 2018 om 10:35

Rekening van 1000 euro naar Baumann. En doe ook maar naar westra als ie toch uitdeelt.

JaBo 2 mei 2018 om 10:44

Hier in Nederland willen we altijd roomser zijn dan de paus. Als men in Frankrijk of België op dezelfde wijze naar de uitslagen zouden gaan kijken dan blijft geen winnaar gespaard. Dit soort onderwerpen uit het verleden krijgen in Nederland meer aandacht dan de huidige successen. Met dank aan de interessant doende Zonnevelds en van Nieuwkerken van deze wereld.

Stenalic 2 mei 2018 om 11:01

Lol, WF laat weer eens zien uit welk journalistiek hout het gesneden is.

xistnc 2 mei 2018 om 11:03

Newsfixing?

skylimit 2 mei 2018 om 11:16

Ik zou gelijk alle winnaars en nrs.2 gaan schrappen en de nrs.3 als winnaar gaan aanwijzen.
Het hek is weer van de dam. Wat gaan we doen met het NK en Boogerd of recent Valverde vs Luis Leon Sanchez — ook een vriendendienst ? Etc.etc.
Afspraken worden er vaak gemaakt en denk je echt dat iemand er wakker van ligt als er jaren na dato een streep door een naam gaat.

ultimatespinach 2 mei 2018 om 11:22

Het zou toch fijn zijn als er binnen het wielrennen een omgeving wordt geschapen waarin het opbiechten van wangedrag in het verleden (koersen verkopen, dopinggebruik) geen negatieve consequenties draagt. Niet dat de personen in kwestie geen straf verdienen, maar het zou enorm helpen bij het in kaart brengen van dergelijk wangedrag, en daarmee ook kunnen bijdragen aan een eerlijkere sport. Momenteel heerst er onder velen (ook bij mij) toch het idee dat de sport een stuk schoner en eerlijk is geworden na pakweg 2008. Een cultuur waarin dopinggebruik en matchfixing vrij (desnoods anoniem) kan worden opgebiecht zal ons misschien kunnen vertellen in hoever dit ook waar is.

Niet dat Lieuwe Westra geen straf verdient voor dergelijk gedrag, maar voor mij weegt een schone en eerlijke wielersport toch zwaarder dan het bestraffen van ex-renners. Na de reacties die Lieuwe over zich heen heeft gekregen de afgelopen week zullen andere ex-renners wel twee keer nadenken voordat ze een doekje open doen over de huidige stand van de wielersport, en dat terwijl juist de bekentenissen van renners die pas kortgeleden gestopt zijn zeer waardevol kunnen zijn voor het opschoningsproces.

Col du Bramont 2 mei 2018 om 11:26

Doe even normaal zou ik zeggen. In de wielersport is het niet ongebruikelijk dat de winnaar in geval van een kleine kopgroep wat betaalt, daar is niets vreemds aan. Keek laatst nog wat afleveringen van Extra Time over de klassiekers met een aantal renners die daarin een rol speelden.
Veel verhalen over hoe bv Roger de Vlaeminck (een heel groot renner trouwens) niet zo populair was, “hij kwam zijn afspraken niet na”.
In een ontsnapping met 2 of 3 compenseert de sterkste vaak, lees geeft wat geld aan zijn mede vluchters.

Soms worden koersen ook wel eens verkocht, dat gebeurt al zo lang de wielersport bestaat, zeker bij de profs.
Dit speelt ook alleen bij de betere renners die op kop komen en voor de overwinning kunnen gaan.

Ga je eerst een in de historie en mores vh wielrennen verdiepen, een mooie sport met wel bepaalde ongeschreven regels.
Gaan we de uitslagen van prof criteriums nu ook allemaal herschrijven omdat het doorgestoken kaart is?

Hier nog een mooi verhaal vd Kneet over compenseren mbt het WK van 1978.
https://www.nrc.nl/nieuws/2003/10/11/een-doodnormale-wereldtitel-7657495-a537226

“De renners stellen elkaar in wedstrijden schadeloos. Goeie zaak. Sport heet niet voor niets sport.”

assen 2 mei 2018 om 11:34

Walgelijk. Als ze dat doen mogen ze deze wedstrijd van mij ook van de kalender schrappen.

poeske 2 mei 2018 om 11:39

Geld en koersen horen onlosmakelijk bij elkaar. Dit gebeurt ook in de amateur criteriums. Laat de uitslag staan, zou ik zeggen.

achtpuntzes 2 mei 2018 om 11:45

Is het al weer pruimentijd dat het nieuws ter plekke gemaakt wordt door de media?

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair