Uitgeschakelde Mathijs Büchli: “Terugzetting in tweede rit was onterecht”
zaterdag 7 augustus 2021 om 12:41

Uitgeschakelde Mathijs Büchli: “Terugzetting in tweede rit was onterecht”

Voor Mathijs Büchli zitten de Olympische Spelen erop. De winnaar van de zilveren medaille op de keirin in Rio moest dit jaar het toernooi vroegtijdig verlaten na een tumultueuze dag met meerdere plot-twists.

Waar tijdens de eerste heat aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht leek, zorgde een valpartij van een Maleisiër en een Kazach voor een herstart. “Vervolgens heb ik vol gas gereden, zodat ik achteraf niet het gevoel zou hebben dat ik niet alles had gegeven”, vertelt Büchli in een reactie aan de NOS.

Te weinig rust
De jury declasseerde hem. “Aanvankelijk was ik blij dat ik door was. Maar wanneer je door een jurybesluit wordt teruggezet, dan weet je dat je de lul bent. Ik had maar tien minuten rust en dat was echt niet genoeg. We zaten in de laatste heat en hadden daardoor heel weinig rust. Dan weet je eigenlijk al dat het niets gaat worden.”

Het zorgde ervoor dat Büchli drie sprints in een uur moest rijden. “Ik heb gevochten met alles wat ik nog in me had. Maar dat was met zo weinig rust niet veel meer. Het was het net niet”, kijkt hij terug.

Onterecht besluit
Büchli vindt de terugzetting in de tweede rit onterecht. “Ik vind het echt niet terecht. Ik heb echt nog gekeken of ik er voorbij was. Het is altijd een beetje dringen met de keirin. Ik wist dat ik er voorbij moest en toen pas naar het sprintersvak kon. Ik denk echt dat het een onterecht besluit was. Dat maakt het extra zuur.”

Protest van de trainers en de coaches hadden geen resultaat. “Iemand besluit dit op basis van videobeelden. Maar dit is niet het juiste besluit. De keirin is altijd beetje dringen en klooien. Het is een duidelijke regel dat je niet in het sprintersvak mag rijden wanneer daar iemand in rijdt. Maar dat deed ik niet. Ik denk niet dat ik iemand afsneed en denk niet dat het een reden was om iemand terug te zetten.”

Geen invloed
Büchli wil zich niet verschuilen achter de harde val van zijn vriendin Laurine van Riessen. “Het heeft weliswaar veel energie gekost, maar dat heeft voor vandaag niets uitgemaakt. Ik ben gisteren niet in het ziekenhuis geweest en heb mij goed kunnen voorbereiden. Ik was fris en ik was goed. Dat heeft er uiteindelijk niets mee te maken gehad. Dat maakt het zuur. Ik was echt goed vandaag”

 
7 Reacties
Sorteer op:
7 augustus 2021
Zoals altijd zijn de wegen van de UCI juryleden weer ondoorgrondelijk. Mss wilden ze iets rechtzetten voor het fiasco met de Keirin finale in Rio door nu roomser te zijn dan de paus? We zullen het nooit weten wat er om gaat in de UCI gelederen.
7 augustus 2021
Roomser dan de Paus. Hij doet gewoon niks verkeerd! Belachelijke beslissing die heel gelaten opgepakt wordt door Buchli. Ik zou furieus zijn om een klootzak die 5 jaar voorbereiding door je neus boort!
7 augustus 2021
Wat is de samenstelling van de jury qua landen?
7 augustus 2021
Kennelijk moest er volgens goed UCI gebruik weer een voorbeeld gesteld worden.
7 augustus 2021
Wat ik zo raar vind is dat die Brit tweemaal betrokken is bij een valpartij en niet één waarschuwing heeft ontvangen.
7 augustus 2021
Keihard en onsportief die jury!
7 augustus 2021
Naar mijn mening is dit Büchli terugpakken naar aanleiding van het trammelant schoppen voor de medaille en op het podium willen bij de teamsprint

Reacties zijn gesloten.