UCI zet zware straffen op ‘mechanische doping’

woensdag 29 april 2015 om 14:08
UCI zet zware straffen op ‘mechanische doping’

foto: Marcel Koch

De UCI heeft zware straffen ingesteld op het gebruik van mechanische doping in het wielerpeloton. Zo kunnen naast renners, ook ploegen voor een bepaalde periode geschorst worden. Ook staan er zware geldboetes te wachten als ‘technische fraude’ ontdekt wordt.

Dit schrijft CyclingNews. Renners die betrapt worden op deze technologische fraude zullen gediskwalificeerd worden in de koers in kwestie. Zij zullen voor minimaal zes maanden geschorst worden en kunnen een geldboete verwachten tussen de 20.000 en 200.000 Zwitserse Franken.

Bij dopinggevallen worden enkel de renners gestraft. Bij de mechanische doping zal ook de ploeg een sanctie opgelegd krijgen. Volgens artikel 12.1.013 wordt de gehele ploeg ook uit koers genomen in de koers in kwestie en volgt een schorsing van minimaal zes maanden. Daarnaast hangt hen een boete boven het hoofd van tussen de 100.000 en 1 miljoen Zwitserse Franken.

Brian Cookson vertelde aan het Spaanse AS dat de wielerunie deze kwestie zeer serieus neemt. “De UCI neemt het onderwerp technologische doping, zoals het gebruik van verborgen motortjes, zeer serieus. Het rapport van de CIRC bevestigde de noodzaak om doortastend op te treden”, zegt de voorzitter van de UCI.

Na Milaan-San Remo onderzocht de UCI 36 fietsen op mechanische doping. Ze bekeken niet alleen tweewielers die gebruikt waren tijdens de race, maar haalden ook fietsen uit vrachtwagens van de ploegen. Ook in Parijs-Nice werden fietsen onder de loep genomen, maar er werd niks gevonden.

Dit artikel delen:

38 Reacties

Stelvio-fan 29 april 2015 om 14:19

Is er sowieso wel eens iemand betrapt op ‘mechanische doping’, is het echt een issue of zijn het puur indianenverhalen?

Sephiroth 29 april 2015 om 14:21

Goed om de strafmaat vast te leggen, en die zijn niet mis.. 6maanden schorsing van een heel team.. dag seizoen basically :S en het bewijs is ook nog eens duidelijker dan lichamelijke doping. Dus als het gevonden wordt is het ook een vrij sterke zaak.

@stelvio: of het indianenverhalen zijn of niet, technologisch is het makkelijk te doen, dus je kan het beter alvast vastleggen. Dan sta je eerste keer niet met je muil vol tanden

wiebipedia 29 april 2015 om 14:23

Het lijkt me dat het UCI geen steekproeven en voorzorgsmaatregelen treft voor ‘indianenverhalen ‘. Mij zijn echter geen gevallen van mechanische doping bekend

nikleb 29 april 2015 om 14:24

Volgens Riis, Armstrong, Ullrich, Boogerd, Dekker, Vino, Lefevre hebben ze er nooit gebruik van gemaakt……

tendam 29 april 2015 om 14:24

Ze baseren het op dat geweldige rapport van de CIRC. Het zullen dus inderdaad wel indianenverhalen zijn.

nikleb 29 april 2015 om 14:25

Joop Zijlaard heeft bekend

Zjoske 29 april 2015 om 14:34

Ik neem aan dat te lang aan de volgauto hangen dan ook bestraft wordt? Is ook gewoon mechanische doping.

Sephiroth 29 april 2015 om 14:34

is de UCI eens een vorm van doping voor, krijg je reacties dat het enkel indianenverhalen zijn en op het CIRC rapport gebasseerd is.. Maakt het uit? het is gewoon goed mogelijk om uit te voeren. Dus dan is het toch alleen maar chapeau voor de UCI dat ze er een keertje optijd bij zijn met een duidelijke straf omkadering? of vinden jullie dat ze maar moetenwachten tot het eerste geval opduikt en zolang hun kop in het zand steken? das toch gewoon naief….

@Zjoske: daar heb je een punt. moeilijker vast te leggen wat te lang is jammer genoeg… maar het is iets waar je naar kan kijken

nafnikleb 29 april 2015 om 14:38

Hebben we geen plaatje van Astana fietsen voor bij dit artikel? ;-)

xistnc 29 april 2015 om 14:43

Er is nog nooit fatsoenlijk op gecontroleerd, dus of de strafmaat nou hoog of laag is maakt feitelijk niets uit.

robotour 29 april 2015 om 14:46

De UCI haar tijd vooruit ? Voordat er al gevallen bekend zijn van “mechanische doping” al de strafmaat vaststellen. Klasse hoor! maar wat over de organische doping hier blijven ze gewoon
achter de feiten aanlopen…

Sephiroth 29 april 2015 om 15:17

robo.. je loopt er altijd achteraan, net zoals met hacken.. een lek kan pas worden gedicht als het ontdekt is..
Net zo met doping, nieuwe medicatie word aan de lopende band ontwikkeld, en het is geen standaard norm om te testen of het menselijke prestaties bevorderd. Daar blijf je dus altijd in het duister tasten in het begin.

roelieman2 29 april 2015 om 15:24

Klinkt allemaal leuk maar dit is denk ik niet rechtsgeldig om een ploeg zo lang te schorsen ivm met de europese wet.

west 29 april 2015 om 15:30
Quote:
De UCI neemt het onderwerp technologische doping, zoals het gebruik van verborgen motortjes, zeer serieus.

Zoals? Wat voor opties zijn er nog meer dan?

west 29 april 2015 om 15:38

@roelie
Tuurlijk wel, ploegen en renners beginnen altijd gelijk met arbeidswetten en dergelijke de dreigen als de UCI wat wil, maar technisch gezien hebben ze binnen iedere arbeidswetgeving geen poot om op te staan; je hebt geen “europees recht” op deelname aan wedstrijden.
De UCI mag inderdaad niet je ploeg ontbinden of opheffen. Maar ze mogen iedere ploeg wel een licentie afnemen of schorsen mbt wedstrijddeelname. Zolang er maar precedent is binnen de regels van de organisatie.

topgear1977 29 april 2015 om 15:55

Ik moet zeggen dat de val van Ryder Hesjedal redelijk verdacht was in de Vuelta 2014…( ik zeg verdacht!!)

http://www.tourdefrance-2015.com/tour2015-nieuws/reden-hesjedal-en-cancellara-met-een-motortje-hun-racefiets/

Dalendklimmen 29 april 2015 om 16:07

Lol @ top gear 1977
Aan die val van hesjdal is niks verdachts, als je valt dan blijft je wiel draaien en als die dan goed op de weg valt kan die gwn d9ro blijven draaien zoals bij hem toen

ikbenprocycling 29 april 2015 om 16:21

Even fantaseren als doping in alle varianten feitelijk echt zo'n issue is: Zonder fysieke en mechanische doping zou het onder omstandigheden vergelijkbare vermogensverschil tussen de gemiddelde individuele fulltime pro renner en de gemiddelde serieus getalenteerde en efficient stevig trainende funklasser (zeg 7 uurtjes per week) nog maar zo'n 5% in het voordeel van de pro blijken, en dat is dan omdat die de 'edge' heeft qua (clean) topmateriaal, 20 uren extra training per week en vip-life/verzorging.

;-

topgear1977 29 april 2015 om 16:29

@ Dalendklimmen

ik snap wat je bedoelt, maar dit is wel extreem hoor. Een fiets die uit zichzelf weer 'verder gaat' met de weerstand van het asfalt. Naar mijn idee moet het wiel stoppen met draaien bij contact met het asfalt en niet, zoals hier, de fiets meenemen. Maar goed allemaal speculaties ;-)

edit: motortje zit in trapas en de pedalen liggen stil dus zou niet moeten kunnen eigenlijk, wellicht dat je toch gelijk hebt.

west 29 april 2015 om 16:44

@ikben
Dat is in ieder sport het verschil. Het verschil tussen prof en amateur is hoeveel arbeid, inzet en geld je eraan besteed tussen je 14e en 18e levensjaar (extreme talenten uitgezonderd). Als je eenmaal binnen bent (in het profwereldje), ben je (voorgoed) binnen. En of het dan uiteindelijk continentaal of world-tour wordt, dat hangt af van je talent.

Petros 29 april 2015 om 17:07

Of het nou indianenverhalen zijn of niet, de kans dat het na het invoeren van deze regel ooit gaat gebeuren acht ik nihil. Het is ook niet zo dat je zo’n ‘mechanische doping’ makkelijk kan maskeren met een of ander, niet of nauwelijks, te detecteren middeltje, zoals met ‘reguliere doping’ het geval is. Deze strafmaatregel zal de ploegen en renners ook wel aan het denken zetten. Een half jaar ‘out-of-competition’ is niet mals, als is het natuurlijk minder dan 2 jaar en dat hebben verscheidene renners in het verleden – en zeer waarschijnlijk in het heden – ook geriskeerd. Maar het verschil is dat je met het gebruik van ‘mechanische doping’ je dus het hele team dupeert. Dus ook je ploeggenoten en leidinggevenden, die het de ‘mechanische dopingzondaar’ niet in dank zullen afnemen. Daarnaast zal de sponsor van zo’n team ook wel afhaken, mits dat contractueel mogelijk is. Een sponsor wilt natuurlijk geen geld stoppen in een team dat een half jaar niet op TV zal zijn. Daarnaast brengt het ook nog eens enorm veel negatieve publiciteit met zich mee, al is dat ook zo met een renner die betrapt wordt op ‘regulier doping’. Maar ook hier is het verschil dat het hele team aansprakelijk wordt gesteld, met de naam van de sponsor(s) ipv van de naam van de renner(s) in alle kranten. Als ploeggenoot zal je er ook verre van blij mee zijn als je er zelf niks mee te maken hebt. Stel je voor dat je ploeggenoot een motortje in zijn fietst stopt of laat stoppen en je daardoor 6 maanden niet mag racen. Als de sponsor dan ook nog eens afhaakt vraag ik mij af of je wel een salaris zal verdienen. En naast het mogelijk afhaken van een sponsor moet de ploeg ook nog eens een enorme geldboete ophoesten. Ik vraag mij af of een ploeg dan nog wel overeind blijft.
Die mogelijke dopeur(s) zal/zullen het vervolgens wel erg lastig krijgen ooit nog normaal terug te keren in de wielerwereld als je zoiets hebt geflikt. Dat is natuurlijk ook zo met ‘regulier doping’, maar nu benadeel je direct vele teamgenoten, ipv indirect, doordat je ze een half jaar hun baan afpakt.

achtpuntzes 29 april 2015 om 17:31

ik vind de strafmaat nogal mild. op een motor aan een fietswedstrijd deelnemen en maar een half jaartje schorsing.

re-cycle 29 april 2015 om 17:38

Bij de ironman op hawai is er een aantal jaren terug een fransman betrapt met een motortje in zijn fiets. Okay, het is geen wielrennen maar zoals vaker is de triathlon trendsetter ( stuurtje lemond)

xistnc 29 april 2015 om 17:44
Quote:
Petros – 29 april 2015 om 17:07
Het is ook niet zo dat je zo’n ‘mechanische doping’ makkelijk kan maskeren met een of ander, niet of nauwelijks, te detecteren middeltje, zoals met ‘reguliere doping’ het geval is

Een fietswissel lijkt me een bijzonder effectief maskeringsmiddel.

klootje kriekeljon 29 april 2015 om 17:51

De demarrage van Cancellara op de muur een paar jaar geleden was de eerste verdachtmaking. Maar het in mijn ogen echt vreemde was juist die fietswissel voor de muur, die door een toeschouwer met mobiel vastgelegd is. Het leek wel op een veldritwissel: volkomen gepland, schijnbaar onnodig. Nu kan het zo zijn dat er wel een goede reden voor was, maar dat was toch wel erg vreemd.

Headlines

Materiaalzone

Populair