UCI zet gelijkheid tussen mannen en vrouwen hoog op agenda

UCI zet gelijkheid tussen mannen en vrouwen hoog op agenda

foto: Sirotti

donderdag 21 juni 2018 om 20:29

Het Management Comittee van de UCI pleit voor meer gelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke profs. Ook moeten alle werknemers van UCI-vrouwenteams voortaan een Code of Conduct tekenen. Daarnaast zijn vanaf het WK op de weg in Innsbruck alle podiumceremonies van de UCI genderneutraal. Dat meldt de internationale wielerbond in een persbericht.

Code of Conduct
“Aangaande de plek van vrouwen in het wielrennen, is er besloten om vanaf het seizoen 2019 voor alle werknemers van UCI-vrouwenteams een strikte Code of Conduct op te stellen”, schrijft de UCI. “Iedereen moet dit document ondertekenen, om meer bekendheid en verantwoordelijkheid te genereren rondom de intimidatie die sommige rensters ondervinden, inclusief vanuit hun eigen ploeg. Eenmaal getekend, moeten teams het document naar de UCI sturen samen met de registratiedocumenten van de ploeg. Het niet respecteren van de Code of Conduct resulteert in sancties, die overeenkomen met de UCI Code of Ethics.” Daarnaast is er een Charter opgesteld, waardoor gelijkheid, respect en een eerlijke behandeling voor iedereen mogelijk moet zijn. Het is daarnaast een wens van de UCI om gelijke lonen in het leven te roepen.

Genderneutrale podiumceremonies 
Met ingang van het komende WK op de weg in het Oostenrijkse Innsbruck, zullen de podiumceremonies tijdens UCI-evenement voortaan uitsluitend genderneutraal zijn. “Deze policy moeten alle organisaties die een WK huisvesten, respecteren. De UCI ziet erop toe dat mannen en vrouwen als hosts od hostesses in gelijke getale gerepresenteerd zijn in deze rol.” Deze regels neemt de internationale wielerbond op in de UCI World Championgships Organisation Guides.

Gelijkheid in prijzengeld Wereldbeker veldrijden
Het Management Committee keurde ook een voorstel goed om het prijzengeld in de UCI Wereldbeker veldrijden bij de mannen en vrouwen gelijk te trekken. Bovendien moeten organisatoren het prijzengeld in Wereldbeker-crossen geleidelijk verhogen. Dat begint in de winter van 2019/2020, waarna het prijzengeld volgens de UCI nog verder omhoog gaat tot en met de winter van 2021/2022. Het prijzengeld bij de mannen en vrouwen moeten tegen die tijd perfect in balans zijn.

De verschillende besluiten van het Management Committee zal de internationale wielerbond tijdens het UCI Congres op 28 september bekrachtigen.

Dit artikel delen:

32 Reacties

AndriesW 21 juni 2018 om 20:42

En de vrouwen moeten voortaan staand hun dopingplasje doen.

Skedel 21 juni 2018 om 20:43

Moet het prijzengeld bij de Wereldbeker veldrijden nu gelijk of perfect in balans zijn?;)
Dat zijn in principe 2 heel andere dingen, en vraag me ook wel af wat Wout van Aert en vd Poel hier nu echt van vinden.. Het gaat allemaal ten koste van hun prijzengeld en ze kunnen er sociaal gezien maar moeilijk iets van zeggen.

pancake 21 juni 2018 om 20:50

Dus de vrouwen gaan langer crossen of de mannen korter?

skylimit 21 juni 2018 om 20:54

@andriesw, neen, mannen zijn voortaan verplicht dit zittend doen. Omtrent genderneutraal heb ik geen idee;)

Gelijkheid, gelijke behandeling geen probleem, maar houdt aub op met dat genderneutraal geneuzel en dat hypocriete gedoe over podiummissen en misters. Missen bij de mannenkoersen – misters bij de vrouwenkoersen. Zolang er nog geen genderneutrale koersen zijn, is daar nog geen genderneutrale oplossing voor.

dikkechaap 21 juni 2018 om 20:55

@Skedel
Voor die twee maakt het niet zoveel uit denk ik, prijzengeld is een fractie van hun inkomsten. De mannen uit de tweede lijn hebben er uiteindelijk misschien last van, al gaan de prijzengelden natuurlijk niet direct omlaag.

aardappeljager 21 juni 2018 om 20:56

Volledige gelijkheid is dus ook tegen elkaar koersen. Mijn vermoeden is dat dan al het prijzengeld naar de mannen gaat

Jungle Man 21 juni 2018 om 21:02

Gaan de prijzen dan worden uitgereikt door travestieten?

AWestie 21 juni 2018 om 21:38

Gelijkheid is wat anders dan gelijkwaardigheid (sorry voor het woordmieren). Ik zou hier eerder kiezen voor gelijkwaardig.

xistnc 21 juni 2018 om 21:42

Ik denk dat de intenties an sich prima zijn, maar als ik dit allemaal zo lees dan jeukt het toch.

Erica-de-moeder-van-Niki 21 juni 2018 om 22:07

“Wie moet de prijzen dan uitreiken?”. Nou gewoon, iemand van de organisatie. Er hoeft niet per se een knappe man/vrouw in beeld te staan naast de winnaar hoor! Leidt eigenlijk alleen maar af….

mollemarijden 21 juni 2018 om 22:18

Kijk heel goed dat vrouwen prijzengeld iets omhoog gaat, maar het gaat toch gewoon echt om vraag en aanbod. Vrouwen sporten zijn op sommige gebieden gewoon veel minder aantrekkelijk. Denk hierbij aan het wielrennen en voetbal, daarom verdienen mannen daar veel meer. Maar op tennis gebied bijvoorbeeld doen vrouwen het heel goed of turnen ;)

Romāns Vainšteins 21 juni 2018 om 22:24

Later gaat men op deze bizarre periode in de geschiedenis terugkijken gelijk als op die achterlijke pruikjes in het rococo-epoque. Het is allemaal van een weerzinwekkende krampachtigheid, sjezusallahmachtig zeg,..

Vrouwenwielrennen biedt nog hartstikke mooie kansen, een tweewekelijkse topronde in bijv de USA zijn de dames vele malen meer bij gebaat dan deze #cochitamywurstoo-bagger.

Col du Bramont 21 juni 2018 om 22:36

Doe aub normaal. Ik word helemaal gestoord van dat gelul over genderneutraal en diversiteit.
Hou toch op met gelijke lonen als sponsoren maar een fractie vh budget vergeleken bij wat bij de mannen beschikbaar wordt gesteld.
We hebben vrouwen en mannen wielrennen, een vrouw is nu eenmaal fysiologisch niet gelijk aan een man. Uiteraard wel gelijkwaardig.

Romāns Vainšteins 21 juni 2018 om 22:42

Ik durf zelfs te zeggen dat het geforceerd opleggen van ‘gelijk(waardig)heid’ overal betuttelend is tov vrouwen. Net alsof die in steen gebeitelde wetten nodig hebben om voor zichzelf op te kunnen komen.

Sonsbach Allstars 21 juni 2018 om 22:52

Topsport en opgelegde nivellering: een contradictio in terminis. De beste wint en wordt ook het best betaald. We weten allemaal dat vrouwen op het gebied van topsport minder begaafd zijn dan mannen. Helaas is dit plannetje wederom een bewijs dat sport en politiek niet los staan van elkaar.

Mwielerfan 21 juni 2018 om 23:21

Tragisch dat er alleen maar negatieve reacties zijn.

Jacco van Stierop 21 juni 2018 om 23:25

Heb nu al een paar keer gezien dat een winnaar werd gehuldigd door een morsige man, -ongetwijfeld een belangrijke functie vervullend-, met een te wijd zittende pantalon en gekreukeld overhemd.
Het wordt allemaal zo kleurloos op deze wijze, zo grauw. En er is al zoveel ellende op de wereld.
Vervlakking, het neersabelen van schoonheid, het guillotineren van onschuldige rituelen: het neemt inmiddels epidemische vormen aan.

Romāns Vainšteins 21 juni 2018 om 23:27

'Tragisch'

Zegt toch ook genoeg over de enorme gekunsteldheid van dit hele statement ?

Jungle Man 21 juni 2018 om 23:43

Zo worden de mannen waarschijnlijk achtergesteld. Ze rijden sneller, hogere gemiddelden, langere ritten voor eenzelfde prijs als vrouwen..,
Als er een gemiddelde mannelijke prof eens een wedstrijd in het vrouwenpeloton mee zou doen, wint ie met 2 vingers in de neus.
Zoals ook opgemerkt heeft een RVV voor vrouwen minder volgers dan de RVV voor vrouwen ( marktwerking)

Col du Bramont 21 juni 2018 om 23:43

Genderneutraal betekent in essentie dat je geen verschil maakt tussen de sexes.
Het bizarre is nu juist dat je bij een genderneutrale podium ceremonie dat nu juist wel gaat doen.
Het begint al met een podium voor de vrouwen en voor de mannen, ja natuurlijk want er zijn nu eenmaal verschillen.
Dan ga je de klassieke ronde miss discrimineren want zij is vrouw en mag niet op een podium bij de mannen staan.

De UCI staat dus een extreem discriminerend en seksistisch beleid voor!

Doe toch normaal man! Ik bedoel vrouw :).

Timster 22 juni 2018 om 00:03

Ik lees niets over het prijzengeld met betrekking tot de wegwedstrijden?

leegloper 22 juni 2018 om 00:36

Als je ziet wat de vrouwenwielrenners allemaal te danken hebben aan de mannen de laatste jaren, dan blijft er weinig te klagen over. Naast dat ze ondersneeuwen, liften ze toch flink mee.
Er is een vicieuze cirkel van weinig aandacht, weinig sponsorgeld, zeer smalle top enz. en ik vind het prima dat ze dat proberen te doorbreken met geforceerd meer aandacht besteden aan vrouwenwielrennen. Dus op TV uitzenden, ook al weet je dat er waarschijnlijk weinig kijkers zullen zijn. Maar ook nog kunstmatig het prijzengeld verhogen en de marktwerking los te laten onder het mom van gelijkheid gaat me toch te ver. Zoals eerder gezegd is er dan juist sprake van ongelijke behandeling.

Djoop 22 juni 2018 om 00:46

Ik neem hier ook aanstoot van (of is het tegen?). Gewoon omdat je tegenweurdig niet meer gehoord wordt als je een keertje het gezeik aan je voorbij laat gaan.
Als de boot zinkt hoor je ze niet over gender neutraliteit. Voor hunnie is de Titanic een schitterend liefdesepos. Maar het zal je gebeuren, nadat je net een gender neutrale huldiging hebt gezien waarin een lokale politikneus zijn of haar Pyrrhus overwinning heeft kunnen claimen, ramt je schip een ijsschots en wordt je gender partijdig de verdrinkingsdood ingejaagd. Hel op aarde.

opdekant1 22 juni 2018 om 01:02

Gewoon iedereen een burka aan op ’t podium. En tijdens de wedstrijd. Van lycra uiteraard.

ikbenprocycling 22 juni 2018 om 08:04

Waarom zouden wij ons er eigenlijk ook maar een beetje druk om maken ?
Laten de renners dat lekker zelf uit bakkeleien onder elkaar, als hen wat dwars zit.
Het is hun inspanning, beloning en podiumverering.
Voor mijzelf is puur de koers en snelle reacties erna genoeg. Eigenlijk hoef ik dat podium dus niet zo nodig meer te zien; dat hele afgezaagde gedoe met allerhande types om de renners heen.

Headlines

Materiaalzone

Populair