UCI zet gelijkheid tussen mannen en vrouwen hoog op agenda

UCI zet gelijkheid tussen mannen en vrouwen hoog op agenda

foto: Sirotti

donderdag 21 juni 2018 om 20:29

Het Management Comittee van de UCI pleit voor meer gelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke profs. Ook moeten alle werknemers van UCI-vrouwenteams voortaan een Code of Conduct tekenen. Daarnaast zijn vanaf het WK op de weg in Innsbruck alle podiumceremonies van de UCI genderneutraal. Dat meldt de internationale wielerbond in een persbericht.

Code of Conduct
“Aangaande de plek van vrouwen in het wielrennen, is er besloten om vanaf het seizoen 2019 voor alle werknemers van UCI-vrouwenteams een strikte Code of Conduct op te stellen”, schrijft de UCI. “Iedereen moet dit document ondertekenen, om meer bekendheid en verantwoordelijkheid te genereren rondom de intimidatie die sommige rensters ondervinden, inclusief vanuit hun eigen ploeg. Eenmaal getekend, moeten teams het document naar de UCI sturen samen met de registratiedocumenten van de ploeg. Het niet respecteren van de Code of Conduct resulteert in sancties, die overeenkomen met de UCI Code of Ethics.” Daarnaast is er een Charter opgesteld, waardoor gelijkheid, respect en een eerlijke behandeling voor iedereen mogelijk moet zijn. Het is daarnaast een wens van de UCI om gelijke lonen in het leven te roepen.

Genderneutrale podiumceremonies 
Met ingang van het komende WK op de weg in het Oostenrijkse Innsbruck, zullen de podiumceremonies tijdens UCI-evenement voortaan uitsluitend genderneutraal zijn. “Deze policy moeten alle organisaties die een WK huisvesten, respecteren. De UCI ziet erop toe dat mannen en vrouwen als hosts od hostesses in gelijke getale gerepresenteerd zijn in deze rol.” Deze regels neemt de internationale wielerbond op in de UCI World Championgships Organisation Guides.

Gelijkheid in prijzengeld Wereldbeker veldrijden
Het Management Committee keurde ook een voorstel goed om het prijzengeld in de UCI Wereldbeker veldrijden bij de mannen en vrouwen gelijk te trekken. Bovendien moeten organisatoren het prijzengeld in Wereldbeker-crossen geleidelijk verhogen. Dat begint in de winter van 2019/2020, waarna het prijzengeld volgens de UCI nog verder omhoog gaat tot en met de winter van 2021/2022. Het prijzengeld bij de mannen en vrouwen moeten tegen die tijd perfect in balans zijn.

De verschillende besluiten van het Management Committee zal de internationale wielerbond tijdens het UCI Congres op 28 september bekrachtigen.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Erica-de-moeder-van-Niki 22 juni 2018 om 08:25

Na uitsluitend argumenten op dit forum tégen gelijk prijzengeld & beloning: het kan de vicieuze cirkel juist doorbreken. Meer geld maakt het aantrekkelijker om er je beroep van te maken, dus gaat het niveau nog meer omhoog, dus aantrekkelijkere koers, dus meer (sponsor) aandacht, dus meer geld, enz. Als je niets doet verandert er niets. En blijft het feit dat vrouwen bijzonder veel minder verdienen in bijna alle sporten, terwijl ze er vaak net zo hard voor werken.

Timocycling 22 juni 2018 om 09:11

Genderneutraal. Het meest domme begrip dat ik ooit gehoord heb. Hebben mensen geen simpele biologie gehad? Er zijn twee genders: een mannetje en een vrouwtje. Daartussen zit NIETS.

Over het “statement” van de UCI: gelijkwaardig zijn mannen en vrouwen zeker. Gelijk echter niet. Mannen zijn fysiologisch nu eenmaal sterker dan vrouwen. Daar zul je nooit iets aan veranderen. Wat is er overigens mis met een paar leuke rondemissen? Fleurt de boel een beetje op en als de vrouwen er zelf graag staan snap ik het probleem niet. Politiek correct geneuzel wederom. Iets wat nu al jaren de klok slaat in de maatschappij. Alles en iedereen is maar krampachtig politiek correct.

Over het prijzengeld gesproken, dit moet juist niet gelijk zijn voor mannen en vrouwen. Dit is puur marktwerking. De mannen halen veel meer TV-tijd, sponsoren en supporters binnen dan de vrouwen. Het is dus logisch dat zij beter betaald worden en meer prijzengeld krijgen. Dezelfde discussie geldt ook voor het voetbal bijvoorbeeld. Pas als vrouwen net zoveel sponsoren en TV-tijd binnenhalen hebben ze enig recht van spreken in deze.
Voor een ieder die denkt dat ik vrouwonvriendelijk ben, dat is niet zo. Ik gun de sportvrouwen het beste die ook keihard werken voor hun resultaten en mooie dingen laten zien.

Natte spons 22 juni 2018 om 09:44

Het risico van prijzengeld gelijk trekken is inderdaad dat koersen de vrouwen koers niet meer organiseren, omdat de kosten niet opwegen tegen de opbrengsten.
Een mogelijk voordeel is inderdaad dat meer vrouwen full-prof kunnen worden en de top breder wordt. Al zal dit toch meer bepaald worden door het salaris dan het prijzengeld.
Als je het niet probeert dan weet je het ook niet. Gewoon een paar jaar proberen lijkt me niet verkeerd.

Veloburto 22 juni 2018 om 10:12

Bloedhekel aan die politiek correcte onzin, vooral met betrekking tot prijzengeld dat gelijk moet zijn. Net als bij het vrouwenvoetbal. Het interesseert niemand, maar dat is dan de schuld van mannen. Als alle vrouwen op deze wereld interesse zouden gaan tonen in vrouwensporten, zouden er echt wel grote sponsors op af komen hoor.

Col du Bramont 22 juni 2018 om 10:14

@Timocycling ,

Laat ik maar eens een +1 geven :).

Ik kijk graag naar dames wielrennen en wat mij betreft verdienen vd Breggen, Vos, etc. evenveel als Dumoulin en Terpstra, krijgen ze net zo veel startgeld en prijzengeld.
Maar de realiteit is helaas anders. Bij de dames heeft Boels Dolmans een budget van rond de 2 miljoen euro, bij de mannen zitten de budgetten tussen de 12-14 en de 35 miljoen (Sky). Boels heeft dan nog het hoogste budget dacht ik.
Bij de dames zit de top op niet meer dan 100.000 € salaris, bij de mannen praat je over een miljoen tot 5 miljoen voor Froome.
Startgeld Dumoulin vorig jaar was 40.000€, is nu wellicht iets minder maar voor de grote namen betaal je tussen de 10.000 en 50.000€.
Vos en vd Breggen zitten op 2.000-2.500€.

De mannen Tour is aantrekkelijk voor sponsors, de Giro ook bij de vrouwen heb je ook een Giro maar die is een stuk minder aantrekkelijk.

Prijzengeld weet ik even niet, dat is vaak minder van belang bij de mannen maar dat zal bij de vrouwen wat meer tellen. Al is het minder dan bij de mannen, het is relatief daar belangrijker.

De UCI mag best de dames wat stimuleren door bv daar waar de UCI dat in de hand heeft meer prijzengeld uit te keren. Maar bottomline geldt ook daar marktwerking en zullen de organisatoren wel het budget moeten hebben.

Zie ook het vergelijk met vrouwenvoetbal, bij interlands zit het vol, logisch dat dames daar ook van profiteren, bij de competitie komen een paar honderd man en het budget van een topploeg ligt in NL op minder dan een miljoen.

Bij het tennis zijn er geen verschillen, simpel omdat het financieel uit kan. Bij het schaatsen mag Wust ook niet klagen trouwens. Puur marktwerking allemaal.

Veel dames rijden rond voor minder dan het minimum loon, daar zou je iets aan kunnen doen maar goed als het budget er niet is houdt het op.

Dit komt niet over als daadkrachtig beleid vd UCI,maar meer als politiek correct geneuzel met als belangrijkste wapenfeit de discriminatie vd Ronde Miss en het benadrukken vd man-vrouw verschillen bij een huldiging.

Romāns Vainšteins 22 juni 2018 om 10:26

Het vrouwencircuit en de drijvende krachten moeten het juist loslaten om zich halsstarrig in het wiel van het mannencircuit vast te bijten en een nieuw tof circuit opzetten waarbij je het gaat zoeken in nieuwe streken. Organiseer eens net na de tour een gave ronde in het Oosten van de VS waarmee je de finales ’s avonds kan zien hier.

Erica-de-moeder-van-Niki 22 juni 2018 om 22:31

Marktwerking is geen natuurwet.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair