UCI wil KNWU straffen voor organiseren trainingswedstrijd tijdens Nations Cup Hongkong

dinsdag 25 mei 2021 om 10:15
UCI wil KNWU straffen voor organiseren trainingswedstrijd tijdens Nations Cup Hongkong

foto: Tim van Hengel

De internationale wielerunie UCI wil de KNWU straffen voor een ‘georganiseerde trainingswedstrijd’ in Nederland tijdens de Nations Cup van Hongkong. Dat laat KNWU-directeur Thorwald Veneberg weten in gesprek met NOS Langs de Lijn.

Van 13 tot en met 16 mei werd het baancircus in Hongkong verwacht voor de Nations Cup, maar de KNWU besloot uiteindelijk geen baanrenners af te vaardigen naar Hongkong. “Uit de ingewonnen informatie bleek dat de baanrenners daar in quarantaine moeten als ze in contact komen met iemand die – mogelijk – besmet is.”

“In deze fase van de voorbereiding zitten we er niet op te wachten dat renners veertien dagen op hun hotelkamer moeten blijven. En uiteraard ook niet dat ze zelf een coronabesmetting oplopen”, lichtte Jan van Veen van de KNWU toe. In plaats daarvan werd een alternatief dichter bij huis gezocht in een veilige setting, met een beperkt aantal competitieve landen.

Lees ook: KNWU twijfelt over EK baanwielrennen in Wit-Rusland

Discussie met de UCI
“We hebben hier in Nederland een aantal landen uitgenodigd om te komen trainen, het was niet voor een toernooi”, legt Veneberg nu uit. “Er kwam echter gelijk een onderzoek vanuit de UCI naar wat we hier hebben georganiseerd. We hebben het signaal gekregen dat we een reprimande kunnen verwachten van de voorzitter van de UCI, omdat wij een georganiseerde trainingswedstrijd hebben gehad.”

“We hebben best wel discussie met de UCI en dat kan ook grote sportieve gevolgen hebben”, aldus Veneberg, die daarom ook voorzichtig is met kritiek aan het adres van de internationale wielerbond. “We moeten voorzichtig manoeuvreren en kunnen niet links en rechts zomaar iets roepen of doen. We moeten dat weloverwogen doen, om zo de sporters niet te duperen. Die zijn al acht tot twaalf jaar met iets bezig.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Joost Mehrtens 25 mei 2021 om 10:41

Dus straks niet thuis gaan trainen tijdens het EK op de baan dan gaat de UCI helemaal door het lint.

0
Sagan=hulk 25 mei 2021 om 10:48

Probeerde Veneberg al een beetje te anticiperen met zijn uitspraken dat ze het EK in Wit-Rusland aan zich voorbij laten gaan? Het lijkt wel een soort psychologische oorlog tussen de UCI en de KNWU.

Dat hele statement van Veneberg over Wit-Rusland sloeg nergens op, maar dit is zowaar nog belachelijker. Hoe omhooggevallen kan je zijn als UCI om hiervoor sancties te gaan opleggen. Wat is dat toch tegenwoordig met al die grote internationale organisaties die denken dat ze alles mogen bepalen over de gang van zaken in hun sector – en ze voelen zich altijd als een soort deugdelijke leider, maar het is niet meer dan misplaatste arrogantie.

0
Secondant 25 mei 2021 om 11:06

Ik denk dat het probleem van de UCI is dat er voor andere landen een interessant alternatief geboden wordt voor de door de UCI georganiseerde wedstrijd in Hong Kong.

0
Sagan=hulk 25 mei 2021 om 11:14

Dan moet de UCI in eigen boezem kijken en zich afvragen hoe het komt dat die wedstrijd in Hong Kong niet populair was. Ze hadden beter nog een jaar gewacht met die hele Track Nations Cup. Op zich is het concept wel leuk, maar op dit moment kan je niet verwachten dat het hele circuit zich over de wereld verplaatst. En verder mis ik toch ook die leuke traditionele wereldbekers.

0
Maenhout 25 mei 2021 om 11:23

Wit-Rusland, Turkmenistan, een Hong Kong bezet en geterroriseerd door de CCP. De UCI kan het bijna niet slechter uitzoeken. Ze zouden niet zo verbaasd moeten zijn dat renners daar niet naartoe willen. Los van politiek, allemaal landen met een voorspelbare maar onbetrouwbare overheid.

0
FDJ 25 mei 2021 om 11:35

Dat hele EK zal waarschijnlijk niet goed uitkomen in de voorbereiding op de Spelen. Diezelfde Veneberg heb ik namelijk niet kritisch gehoord toen hij een volledige wegploeg inclusief vrouwen naar Qatar stuurde. Een land waar vrouwen achtergesteld worden en de mensenrechten aan alle kanten geschonden worden. Hypocriet bestuurder dus.

0
Aart van Woud 25 mei 2021 om 14:12

Helemaal eens FDJ!

0
A.M.M. Jonkers 25 mei 2021 om 11:21

UCI wordt al eeuwenlang geregeerd door een stel profiterende dictators die van wielrennen geen benul hebben. Wel van geld binnenharken voor hun eigen gewin……

0
Baukema Tomoulin 25 mei 2021 om 14:09

Ik weet niet precies hoe het werkt achter de schermen en of de UCI daar ook invloed op heeft, maar ik zou enorm op mijn hoede zijn als bondcoach dat je niet opeens niet meer welkom bent op de Olympische spelen. Dan maar naar onveilige landen met onveilige maatregelen en kans op quarantaine, als je maar gewoon welkom bent op de OS. Ruzie maken met de UCI kan vanaf september weer

0

Headlines

Populair

Materiaalzone