KNWU twijfelt over EK baanwielrennen in Wit-Rusland

dinsdag 25 mei 2021 om 08:42
KNWU twijfelt over EK baanwielrennen in Wit-Rusland

foto: Cor Vos

Over vier weken staan de EK baanwielrennen gepland in Wit-Rusland, al is het maar de vraag of de Nederlandse equipe tegen die tijd zal afzakken naar hoofdstad Minsk. Thorwald Veneberg, directeur van de KNWU, voelt er namelijk weinig voor om zijn renners die kant op te sturen.

Volgens Veneberg is het momenteel niet verstandig om naar Wit-Rusland te reizen. Europese landen willen dat er sancties worden ingevoerd tegen het land na de veelbesproken arrestatie van journalist en blogger Roman Protasevitsj, die na een valse bommelding moest uitwijken naar Minsk en daar werd opgepakt op last van de Wit-Russische autoriteiten.

“We gaan echt naar een grote politieke crisis”, laat Veneberg weten in gesprek met NOS Langs de Lijn. “Voor ons telt het sportieve belang. Maar het moet ook geen expeditie worden, al helemaal niet als er allemaal gevolgen achter zitten die we niet kunnen overzien. Dan moet je het risico niet nemen.” De EK baanwielrennen zijn van 23 tot en met 27 juni in Minsk.

“Mijn advies is om het niet te doen”
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft inmiddels besloten om, op verzoek van demissionair premier Mark Rutte, voorlopig niet naar Wit-Rusland te vliegen. “We hebben opties op tickets met KLM, maar dat wordt een heel lastig verhaal”, aldus Veneberg. “Überhaupt om er te komen en moet je het dan doen? Ik zou er sowieso niet heen willen.”

foto: Cor Vos

“Er zijn echter ook sporters die zeggen: er zijn zo weinig wedstrijden, ik moet nog koersen voor de Olympische Spelen. Maar als je alle risico’s bij elkaar optelt, is mijn advies aan sporters om het niet te doen.” De KNWU zal vandaag met sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van Buitenlandse Zaken om tafel zitten. Veneberg: “Voor maandag was er een grote kans dat we zouden gaan, maar ik neem aan dat het advies aangepast gaat worden.”

WK in Turkmenistan
En dan is er na de Olympische Spelen ook nog het WK in Turkmenistan, een eveneens omstreden land. Het WK baanwielrennen van 2021 zal worden gehouden in de Sports Complex Velodrome in hoofdstad Achgabat. De KNWU praat onder meer met de Zwitserse wielerbond over de komende wereldkampioenschappen baanwielrennen.

Veneberg: “Het is lastig om als KNWU als enige in dit soort zaken een besluit te nemen. Vooralsnog is de stelling om sport en politiek zo min mogelijk te vermengen. Je wil niet als enige met een boycot komen als de algemene lijn is: blijf in contact. Sport wordt juist vaak gebruikt om dingen aan de kaak te stellen, maar dan moet je er wel naartoe. Ik laat het aan NOC*NSF en Buitenlandse Zaken.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Polleke 25 mei 2021 om 08:43

Omboeken naar Ryanair, kom je zeker aan…

0
YogiBear 25 mei 2021 om 08:52

Zou heel logisch zijn als ze niet gaan. Sowieso snap ik überhaupt niet dat je in een land als Wit Rusland dit soort evenementen organiseert. Daarnaast is het waarschijnlijk niet meer mogelijk om er rechtstreeks naartoe te vliegen. Dan zou je om moeten vliegen via Moskou met een dag extra reistijd en de kans dat je materiaal niet op tijd aankomt.

0
platteprijs 25 mei 2021 om 09:00

Natuurlijk moet je niet naar dit soort dictaturen gaan. Het is ook een mooi statement als de beste ploeg van Europa niet gaat.
Maar op de eerste plaats zou de Europese wielerunie het evenement hier moeten weghalen.

0
Marik 25 mei 2021 om 09:28

Vooral dat laatste moet natuurlijk gebeuren. Individuele boycotjes hebben niet zo heel veel zin, behalve het sussen van het eigen geweten.

0
Secondant 25 mei 2021 om 10:20

Enige juiste wat je kunt doen inderdaad. Geef het evenement aan een land met een prima baan en wat vrije hotels in de omgeving en klaar is kees.

0
Sagan=hulk 25 mei 2021 om 09:03

Wat een slappe hap is dit. Sport & Politiek moet je gewoon gescheiden houden. Je gaat naar Wit-Rusland om te strijden voor een Europese trui en niets meer.

0
Emergo 25 mei 2021 om 09:13

Ikke, ikke en de rest kan stikke …..

0
Michelangelo 25 mei 2021 om 09:52

Is onzin, Sagan.

Zoals ik ook hoop dat er alsnog en boycot komt vanuit het Nederlands elftal om Qatar te voetballen. Als je het mij vraagt nog een stukje erger dan wat je in Wit Rusland ziet, en dat ook nog eens om daar zelf je voetbalfeestje te mogen vieren.

Sport is gewoon een heel krachtig instrument (al ben ik er wel altijd voorzichtig mee om onze mores op te willen leggen aan andere landen; ’s lands wijs, ’s lands eer…)

0
Poeksel 25 mei 2021 om 11:06

Heb je wel goed gelezen wat hij zegt Sagan=hulk? Het gaat niet zozeer om de politiek, vooral om de risico's.

0
Joaquim Agostinho 25 mei 2021 om 09:25

Grote kans dat er ruimschoots voor die datum al sancties ingesteld zijn, zodat niemand zich hoeft te verschuilen achter het laffe argument dat sport & politiek gescheiden moet blijven.

0
Chasse_patate 25 mei 2021 om 09:39

De EU zou zich nu moeten sterk moeten maken en gewoon geen enkele afgevaardigde sturen naar dit EK. Dan pas voelt een land het. Als het ergens geld in heeft gepompt en er komt niemand.

Dat ze het überhaupt hier organiseren is al te zot voor woorden. Dat is hetzelfde als al die gekke starts van grote rondes in bepaalde landen als Israël en die zandbakken.

0
Sagan=hulk 25 mei 2021 om 10:39

Waar in de Perzische Golfstaten – ik veronderstel dat ‘de zandbak’ is – is dan al ooit een grote ronde gestart?

Verder vond ik de start in Israël juist een mooi succesverhaal. Het parcours was geografisch ook erg mooi opgebouwd dan om via Sicilië verder noordwaarts te rijden. Benieuwd welke straffe stoten Vegni nog allemaal in petto heeft, die Budapest start zit nog altijd in de wachtkamer, maar China of Miami droomt hij ook van vermoed ik.

0
SprintMaster 25 mei 2021 om 10:14

Niet gaan dus als je die lui niet vertrouwt.

0
Jochem Melis 25 mei 2021 om 10:40

Ik heb net 8 maanden in Belarus gewoond en ben getrouwd met een Belarussische, en dat dit soort evenementen nog steeds doorgang vinden stoort mij enorm. Sport en politiek gescheiden houden is makkelijk gezegd, maar juist figuren als Loekasjenka gebruiken sport om hun land op het wereldtoneel te presenteren als een normaal en functionerend. Niets aan de hand hier hoor! Handjes schudden met bekende sporters, met de bestuurders van sportorganisaties; het past feilloos in de propaganda van het regime. En daarnaast is het ook koren op de molen van Loeka’s ego. Sport, krachtige mensen, prestige en hij ertussen als Sterke Man.

Mijn vrouw is zelf een profsporter, maar toch zegt zijzelf, samen met al haar medesporters, dat ze dit soort evenementen geboycot moeten worden. Niet alleen om het propagandistische element, maar ook om het financiële. Alles moet er gedaan worden geen geld meer naar het regime te sturen, zodat het zijn militaire politie niet meer kan betalen, zodat de bevolking eindelijk bevrijd kan worden.

0
RidderSchwobin 25 mei 2021 om 13:32

Mooi inkijkje, dank.

0
the student 25 mei 2021 om 13:08

Naar Wit Rusland gaat nog een politieke rel worden. En turkmenistan daar moet je al helemaal niet naartoe. Dat is toch de minst vrije staat ter wereld.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone