UCI verstrekt vernieuwd Holowesko-Citadel ProContinentale licentie

UCI verstrekt vernieuwd Holowesko-Citadel ProContinentale licentie

Foto: ASO

dinsdag 28 november 2017 om 17:35

Het peloton zal in 2018 een nieuwe ProContinentale formatie rijk zijn. De internationale wielerunie UCI heeft vandaag de op 5 oktober ingediende aanvraag van het Amerikaanse Holowesko-Citadel goedgekeurd. Dit betekent dat er vanaf komend seizoen maar liefst vijf ProContinentale Amerikaanse ploegen zijn. 

Eerder kregen Hagens Berman Axeon en Rally Cycling al groen licht van de UCI. De twee andere Amerikaanse formaties, UnitedHealthcare en Novo Nordisk, fietsen al enkele jaren op een ProContinentale licentie. Holowesko-Citadel werd in 2008 uit de grond gestampt onder de bezielende leiding van oud-prof George Hincapie, die tegenwoordig de functie vervult van teambaas. Sinds 2012 maakte de ploeg onderdeel uit van het continentale circuit.

De promotie van het continentale naar het ProContinentale wielerniveau gaat gepaard met een flinke schoonmaak binnen de selectie. In vergelijking met afgelopen seizoen zijn er acht nieuwkomers te bespeuren. Het gaat hier om Nicolai Brøchner, Fabian Lienhard, Evan Bybee, Andrew Dahlheim, Grant Koontz, Morgan Schmitt en de Colombianen Brayan Sanchez en Bryan Gomez. Vooral de transfer van Brøchner is noemenswaardig. De 24-jarige Deen kan dit jaar een uitstekend rapport voorleggen met in totaal vier overwinningen, waaronder de Ronde van Overijssel.

Tegenover deze nieuwkomers, staat het vertrek van respectievelijk Robin Carpenter, Ty Magner, Mac Brennan en Oscar Clark. Carpenter en Magner golden de afgelopen seizoenen als sterkhouders binnen de ploeg. Zo won Magner dit jaar nog een etappe in de Tour of Utah, en zegevierde Carpenter in de Joe Martin Stage Race en de Cascade Cycling Classic. Beide Amerikanen verkassen naar directe concurrent Rally Cycling. Brennan en Clark zijn minder fortuinlijk: beiden hebben nog geen werkgever gevonden voor 2018.

De selectie wordt verder aangevuld met de gebleven namen Miguel Bryon, Ruben Companioni, seizoensrevelatie Taylor Eisenhart, Andzs Flaksis, Andrei Krasilnikau, Joe Lewis, John Murphy en Brendan Rhim. Naast het aantrekken van een flink aantal renners heeft Hincapie ook zijn landgenoot Bobby Julich – de nummer drie van de Tour van 1998 – weten te overtuigen zich bij het project aan te sluiten als performance director. Naast het aantrekken van zowel renners als personeel, kan de ploeg met Arapahoe Resources ook rekenen op een extra sponsor voor komend seizoen.

Hincapie laat in een interview met Cyclingnews weten erg veel vertrouwen te hebben in de toekomst. “We zullen ons debuutjaar op ProContinentaal niveau aanvangen met een sterke selectie. Het is nog altijd een droom om in de toekomst met een eigen ploeg aan het vertrek te komen van de Tour de France. De promotie naar het op een na hoogste niveau is een stap in de goede richting.”

Selectie Holowesko-Citadel 2018
flag-us Miguel Byron
flag-dk Nicolai Brøchner
flag-us Evan Bybee
flag-cu Ruben Companioni
flag-us Andrew Dahlheim
flag-us Taylor Eisenhart
flag-lv Andzs Flaksis
flag-co Bryan Gomez
flag-us Grant Koonz
flag-by Andrei Krasilnikau
flag-au Joe Lewis
flag-ch Fabian Lienhard
flag-us John Murphy
flag-us Brendan Rhim
flag-co Brayan Sanchez
flag-us Morgan Schmitt

Dit artikel delen:

10 Reacties

Gabriel Melching 28 november 2017 om 17:57

Aardige selectie, ik zie wel echt uit naar Nicolai Brochner, volg hem sinds 2016, toen hij derde werd in de Ster van Zwolle en hij is echt heel sterk, niet alleen in de sprint, maar ook omhoog.

brianbentert 28 november 2017 om 18:37

Mooi voor Holwesko! Al jaren een leuke ploeg om te zien koersen in het Amerikaanse circuit. Rally bijvoorbeeld is echter vele malen verder qua niveau en talent.
Ben ook niet heel erg onder de indruk van deze selectie. Carpenter gaan ze erg missen in de rondes van een week. Deze taak zal (kopman) Eisenhart nu moeten gaan opvullen. Deed het het afgelopen jaar al erg goed.
Magner was de perfecte lead-out man voor Murphy. Dit zal Miguel Bryon nu waarschijnlijk gaan doen. Of Dahlheim wellicht.
Dahlheim, Schmitt, Bybee en Koontz waren afgelopen jaar renners bij de amateurs. Deze kun je moeilijk goede aanwinsten noemen voor een pro conti ploeg. Daarom niet echt onder de indruk van deze selectie.
Lienhard en Brochner zijn wel goede toevoegingen.

Verweggistan 28 november 2017 om 18:50

Van die licentie was al bekend: http://www.wielerflits.nl/nieuws/304414/drie-amerikaanse-teams-vragen-procontinentale-licentie-aan.html
Dus een titel als 'vernieuwd Holowesko presenteert selectie' was beter geweest.
Verder eens met brian, selectie valt tegen,vooral die vier die je noemt en ook Gomez was amateur. Ik had gehoopt dat ze bijvoorbeeld Vermeulen hadden gehaald. Wel leuk trouwens dat zowel Brochner (Bissell) als Lienhard (BMCu23) al eerder in de VS koersten. Ook Sanchez (bij Jamis)

Koen Middendorp 28 november 2017 om 19:35

@Verweggistan
Nee, het was al bekend dat enkele ploegen – waaronder Holowesko – een aanvraag hadden ingediend voor een ProContinentale licentie. Niet dat ze die ook daadwerkelijk hebben ontvangen van de UCI. Het groene licht is vandaag gegeven.

Staat ook gewoon in het artikel hoor.

Verweggistan 28 november 2017 om 19:43

Excuses; ik dacht dat die licenties al goedgekeurd waren; ik wist niet dat ze pas in oktober ook aanvraaglijstjes publiceerden. (Staat overigens ook gewoon in de titel van het artikel waar in naar linkte; echt slecht..)

123poetertjes 28 november 2017 om 20:04

Die licentie zal waarschijnlijk enkel en alleen te doen zijn voor een startplek in Californië. Eventueel een verdwaalde deelname in Canada en Turkije en daar zal het wel bij blijven. Verder dus gewoon een continentale ploeg, en voor die standaard is de selectie niet onaardig.

brianbentert 28 november 2017 om 20:32

@123poepertjes Dat zal / is inderdaad voor de nieuwe Amerikaanse pro conti ploegen de drijfveer zijn. Dat is ook de belangrijkste koers van het jaar voor Amerikaanse ploegen.

Alleen Rally was afgelopen jaar al meer aanwezig in Europa en heeft aangegeven dat komend jaar nog meer te willen doen. Ryan Anderson is daarom aangetrokken om de andere renners de Europese wedstrijden te leren. Aldus management van Rally.
Axeon snap ik niet. Dat is meer een opleidingsploeg en heeft ook alleen maar jonge renners aangetrokken. Die hebben vooralsnog niks te zoeken op pro conti niveau. United Healthcare is stabiel zoals elk jaar maar doen nimmer iets geks op de transfermarkt. Tvetchov is wel een mooie toevoeging net als good old Eric Marcotte die voor McCabe de lead out gaat doen.
Wat Novo Nordisk op Pro Conti niveau doet snap ik al jaren niet. Nog nooit iets gepresteerd. Idee achter de ploeg is zeker goed. Maar dat kan ook op conti niveau.

Mbt de Amerikaanse ploegen, er zit zoveel talent in het Amerikaanse circuit maar daar maken zeer weinig ploegen gebruik van. Zeer zonde. UHC bijvoorbeeld zal veel meer in eigen land kunnen investeren. Ook Axeon en Holowesko hadden dat kunnen doen dit jaar. School voorbeeld is 2 voudig Amerikaans kampioen Matthew Bussche die na UHC (*aangepast) geen nieuwe ploeg kon vinden. Onvoorstelbaar.

mhp88 28 november 2017 om 20:49

@brianbentert
Novo Nordisk heeft om twee redenen een procontinentale licentie. Ze willen Amerikaans blijven, maar wel diabeteswielrenners hebben. Die zijn van verschillende nationaliteiten en een Amerikaanse continentale ploeg moet zoveel procent Amerikanen hebben. Daarnaast willen ze ook in Europa rijden en voor .hc koersen moeten ze een Procontinentale licentie hebben. (hoewel Europese koersen nu twee buitenlandse conti mogen uitnodigen)

Verder maar een koers natuurlijk. Tour of California…

Scott Sunderland 28 november 2017 om 21:49

@brianbentert

Matthew Busche heeft na Trek voor United Healthcare gereden hoor. Maar hij kreeg daar na slechts één jaar geen nieuw contract vanwege tegenvallende resultaten. Toen hij geen nieuwe ploeg kon vinden na United Healthcare is hij inderdaad gestopt.

United Healthcare had in 2015 en 2016 met Janez Brajkovic ook best een opvallende renner uit het Europese circuit aangetrokken. Maar ook die presteerde matig en kreeg geen contract meer voor 2017. Nog bij Bahrein gereden dit jaar maar nu alweer zonder ploeg.

brianbentert 28 november 2017 om 22:19

@Scott Sunderland , Ja je hebt gelijk. Heeft hij ook. Was ik effe vergeten.
Maar toch dood zonde dat een 2 voudig kampioen geen ploeg kan vinden in eigen land. Ook niet bij een conti ploegje.
Zijn naam is nog enige tijd gelinkt aan Caja Rural daarna. Maar dat liep op niks uit. Ze kozen toen voor Chris Butler.
Maar zo zijn er meer Amerikaanse renners die zonder ploeg zitten terwijl ze best wat ervaring of talent hebben.

Headlines

Materiaalzone