UCI versoepelt strafmaat rond weggooien van bidons

woensdag 14 april 2021 om 16:35
UCI versoepelt strafmaat rond weggooien van bidons

Ter illustratie - foto: Cor Vos

Het weggooien van bidons en afval buiten de daarvoor aangewezen zones blijft verboden. Toch besloot de UCI het reglement iets aan te passen. Wie vanaf 17 april de regels hierover overtreedt, krijgt eerst een boete. Pas daarna volgt een diskwalificatie.

De UCI benadrukt in een persbericht dat het weggooien van bidons naar het publiek gevaarlijke situaties kan opleveren voor zowel de renners als de toeschouwers. “Verschillende keren zijn er valpartijen veroorzaakt door bidons, die naar fans zijn gegooid en vervolgens terugkomen op het parcours. Ook zijn er toeschouwers gewond geraakt door bidons die door renners het publiek in zijn gegooid. Bovendien wil de UCI voorkomen dat fans, vooral kinderen, te dicht in de buurt van de renners komen tijdens wedstrijden, om zo dramatische gevolgen te voorkomen.”

Toch past de UCI de strafmaat voor het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zones aan. In eendagskoersen wordt de eerste overtreding van de regels nu nog bestraft met een boete, aftrek van UCI-punten en onmiddellijke diskwalificatie. Dat wordt straks, als de regels per 17 april ingaan, bij de eerste overtreding een boete en een aftrek van UCI-punten. Pas als een renner voor de tweede keer in de fout gaat, volgt een diskwalificatie.

Bij etappewedstrijden wordt de eerste overtreding nu nog bestraft met een boete, aftrek van UCI-punten en een tijdstraf van dertig seconden, de tweede overtreding met een tijdstraf van twee minuten en de derde overtreding met een diskwalificatie. Dat wordt straks, als de regels per 17 april worden ingesteld, bij de eerste overtreding een geldboete en aftrek van UCI-punten, bij de tweede overtreding een tijdstraf van een minuut en bij de derde overtreding een diskwalificatie.

De regels moeten nog door het managementcomité van de UCI worden vastgesteld. Als dat is gebeurd, worden de regels vermoedelijk op zaterdag 17 april van kracht.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Derallleur 14 april 2021 om 17:08

Lekker de kas spekken van UCI. Dit lost het probleem niet op, mijns inziens.

reusjen 14 april 2021 om 17:29

Geldt dit dus ook voor het lozen van afval niet zijnde een bidon? Dat vind ik best wel teleurstellend.

Romāns Vainšteins 14 april 2021 om 17:39

Eindelijk versoepelingen!

Degene waarvan je wist dat hij ging komen ook, logisch.

Bazza_B 14 april 2021 om 17:48

Alle renners geven aan bidons naar het publiek te willen gooien en accepteren dus de gevaren en gevolgen. Dan hoeft er toch niet gestraft te worden?

reusjen 14 april 2021 om 18:32

Als ze elkaar of het publiek ermee begooien is dat prima, maar dat geldt niet voor bidonnen die de natuur in gaan.

ProfrondeZevenbergen 14 april 2021 om 19:17

Zijn dat er zoveel dan? Die paar duizend beroepsrenners lijken me nou niet bepaald een grote vervuiling veroorzaken.

reusjen 14 april 2021 om 19:40

Dat zijn er best wel wat. Als je het op de wereldwijde vervuiling bekijkt is het natuurlijk niets, maar dat lijkt me geen argument. Onnodig vervuilen is gewoon iets wat e niet meer zouden moeten willen. Daarnaast is het een bepaald beeld dat je uitstraalt als sport. Ik vind het niet prettig om te zien dat ze door een prachtig landschap fietsen en daar dan een stuk plastic in sodemieteren.

Romāns Vainšteins 14 april 2021 om 19:50

Als sinds ik wielrennen kijk verbaas ik me over valleibidons, vreselijke gewoonte. Ook kaatsbidons (tegen muur of hoge stoep) of blindgegooide bidons vanuit de peloton buik nooit gesnapt. Goed dat ze deze allemaal aanpakken. De schuifbidon, laag, niet te hard richting publiek en vanaf de zijkant van de groep waarin je rijdt ingezet echter… Dat is hoe het hoort en die moet je houden.

Polleke 14 april 2021 om 18:53

Halfslachtig…Doet mij terugdenken aan de periode dat de helmplicht er kwam, toen mochten ze bergop zonder helm rijden… zoiets dubieus en discutabel kan alleen de UCI verzinnen… of het mag of het mag niet, nu mag het dus weer… na minder dan een maand, geloofwaardigheid < 0…

Michelangelo 14 april 2021 om 19:15

Jammer. Eindelijk een keer strak reguleren van het afvalbeleid in het peloton, en na de eerste koers wordt er meteen al weer versoepeld. Waarom niet gewoon eens een maand of 3 proberen, en dan evalueren? Nu geef je het eigenlijk geen kans.

Maar ja, halfslachtig beleid is wel des UCI’s. Als je ziet dat Hodeg daar nog steeds mag rondfietsen dan weet je genoeg. Of zouden ze daar bij de UCI toevallig aandelen “Deceuninck” hebben gekocht?

Romāns Vainšteins 14 april 2021 om 19:46

Zeg Michael, besef je dat je gezaag op QS senieler over begint te komen dan Wuyts en Smeets die een dubbelinterview met Tom en Lance afnemen?

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone