UCI Ranking: INEOS Grenadiers nog altijd aan kop, Jumbo-Visma derde
Ethan Hayter was voor INEOS succesvol in Noorwegen - foto: Cor Vos
dinsdag 24 augustus 2021 om 09:51

UCI Ranking: INEOS Grenadiers nog altijd aan kop, Jumbo-Visma derde

De internationale wielerunie komt op dinsdag altijd met een wekelijkse update van de UCI Team Ranking. INEOS Grenadiers gaat nog altijd aan kop met 11.440 punten, gevolgd door Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma. Alpecin-Fenix (achtste) staat ook nog altijd keurig in de top-10.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

INEOS Grenadiers, de Britse formatie van onder meer Egan Bernal, Richard Carapaz en Filippo Ganna, is dus nog altijd koploper. Het verschil met Deceuninck-Quick-Step is iets meer dan 1.200 punten. Jumbo-Visma is de nummer drie, gevolgd door UAE Emirates en Bahrain Victorious. In de top-10 komen we verder nog BORA-hansgrohe, Astana-Premier Tech, Alpecin-Fenix, AG2R Citroën en Trek-Segafredo tegen.

Verderop in de stand zien we ploegen als Movistar (elfde), Team BikeExchange (veertiende) en EF Education-Nippo (zestiende). Team DSM bevindt zich nog altijd in de onderste regionen. Met een tweeëntwintigste plaats is de formatie van Iwan Spekenbrink voorlopig de slechtst presterende WorldTour-ploeg in 2021.

UCI Team Ranking (op 24 augustus 2021) 
1. flag-gb INEOS Grenadiers – 11.440 punten
2. flag-be Deceuninck-Quick-Step – 10.184,8 punten
3. flag-nl Jumbo-Visma – 8.845 punten
4. flag-ae UAE Emirates – 8.722,66 punten
5. flag-bh Bahrain Victorious – 7.014 punten
6. flag-de BORA-hansgrohe – 6.499 punten
7. flag-kz Astana-Premier Tech – 5.753 punten
8. flag-be Alpecin-Fenix – 5.651 punten
9. flag-fr AG2R Citroën – 5.014 punten
10. flag-us Trek-Segafredo – 4.918 punten

11. flag-es Movistar – 4.825 punten
12. flag-fr Groupama-FDJ – 4.542 punten
13. flag-il Israel Start-Up Nation – 4.481 punten
14. flag-au Team BikeExchange – 4.284,33 punten
15. flag-fr Cofidis – 3.618 punten
16. flag-us EF Education-Nippo – 3.356 punten
17. flag-fr Arkéa-Samsic – 3.265 punten
18. flag-za Qhubeka NextHash – 3.062 punten
19. flag-be Lotto Soudal – 2.837 punten
20. flag-be Intermarché-Wanty-Gobert – 2.614 punten

22. flag-de Team DSM – 2.368 punten


Alpecin-Fenix is nog altijd het beste ProTeam in de UCI Team Ranking. De Belgische ploeg staat inmiddels op 5.651 punten. Het verschil met nummer twee Arkéa Samsic is nu iets minder dan 2.500 punten, maar dat is nog altijd geruststellend te noemen. TotalEnergies, Uno-X en Bingoal Pauwels Sauces WB zijn de volgende ProTeams in de stand.

De posities van de ProTeams zijn interessant om in de gaten te houden. Het beste ProTeam op de UCI Team Ranking 2021 moet volgens de UCI-regels voor elke WorldTour-wedstrijd in 2022 een wildcard aangeboden krijgen, inclusief de drie grote rondes. De ploeg die als tweede eindigt, krijgt voor alle eendagskoersen uit de WorldTour een uitnodiging.

Beste vijf ProTeams op de UCI Team Ranking (op 24 augustus 2021)
1. flag-be Alpecin-Fenix – 5.651 punten
17. flag-fr Arkéa-Samsic – 3.265 punten
21. flag-fr TotalEnergies – 2.438 punten
23. flag-no Uno-X – 1.572 punten
24. flag-be Bingoal Pauwels Sauces WB – 1.570 punten


Volledige UCI Team Ranking

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2021 10:08
Als ik het goed zie worden de punten voor de Vuelta pas aan het einde toegekend (en niet bijvoorbeeld per dag). Dat zal in ieder geval DSM iets helpen...
    25 augustus 2021 07:43
    Klopt helemaal. En al worden ze laatste, die blijven gewoon Worldtour. Volgend jaar zal het wel beter gaan.
24 augustus 2021 10:23
INEOS Grenadiers, Deceuninck-Quick-Step, Jumbo-Visma, UAE Emirates, Bahrain Victorious zijn in de volle breedte inderdaad de vijf teams die de dienst uitmaken en er bovenuit steken. Over de positie kan je twisten uiteraard. Zelf zou ik UAE Emirates nu op 1 zetten vanwege de combi Tour + monument. Daarna INEOS Grenadiers vanwege de Giro plus een scala aan kleinere ronden én etappes, bovendien zijn ze ook aantrekkelijker gaan koersen wat een kleine gunfactor toevoegt.
    24 augustus 2021 11:09
    UAE is wel bijna geheel afhankelijk van overwinningen van Pogacar, waar de andere teams toch wel sterker zijn in de breedte.
    UAE 24 overwinningen door 7 renners, waarvan 12 !!!! van Pogacar.

    INEOS (Yates, Bernal, Carapaz, Porte, Pidcock) Jumbo (Roglic, Van Aert) en zeker Quickstep (bijna iedereen) hebben dan wel een veel breder gala aan renners die winnen.
    24 augustus 2021 11:36
    Eens met Massimo, bij UAE hangt alles af van Tadej. Dan is het inderdaad te billijken dat de ploegen met meer renners die overwinningen en veel punten binnenhalen boven de Emiraten uit komen. Bij TJV is het duo zelfs uitgebreid met puntenpakker Vingegaard. INEOS en DQS hebben echter de meest brede selectie op het gebied van individuele overwinningen en horen dan ook op één en twee dit jaar.
    24 augustus 2021 11:37
    @massimo Hayter mag onderhand ook wel in dat lijstje, aan een steile opgang bezig!
    24 augustus 2021 12:40
    UAE is natuurlijk ook niet gediend geweest door de omstandigheden, bv door coronagevallen of de hartproblemen van Ulissi etc. Ik schat ze in de breedte net hoger in dan TJV, alleen hebben ze 1 spits van absolute wereldklasse terwijl TJV er 2 (of 3 als je Groenewegen meetelt) heeft.

    Maar in normale omstandigheden hebben ze met Ayuso, Trentin, Kristoff, Gaviria, Covi, Ulissi, Formolo, Hirschi, Molano, ... toch wel een stuk meer afwerkers in de ploeg dan bv TJV die je er nu boven plaatst. TJV is wat mij betreft toch beperkt tot Roglic, Van Aert en Groenewegen, terwijl Vingegaard en Teunissen er tegenaan schuren en een Dumoulin in topvorm dat ook weer kan worden.

    Als je de nationale kampioenschappen wegneemt wonnen er bv ook maar 6 Jumbo's, waarvan Kuss en Eenkhoorn ook enkel maar eentje. Dan kom je toch ook gewoon uit bij de grote 4: Roglic, Van Aert, Groenewegen en Vingegaard.
    Van de 6 topploegen vind ik dat TJV de minste spitsen heeft, maar de spitsen die ze hebben zijn kwalitatief wel beter dan die van UAE, Bora of Bahrain.
    24 augustus 2021 12:49
    Wel Jumbo is idd niet het juiste voorbeeld =D
    Als ik even in de UCI punten snuister zijn UAE, Qhebeka en Jumbo het meest afhankelijk van 1 renner. Respectievelijk Pogacar (51% vd punten), Nizzolo (42%) en Van Aert (41%).

    Ik wil gerust ook wel toegeven dat UAE veel goeie renners heeft, maar qua overwinningen valt het wel tegen. Gaviria, Trentin, Kristoff en Ulissi zijn niet meer veelwinnaars.
    De la Cruz, Majka en Formolo zijn dat nooit echt geweest. En Arroyo, Mcnulty en (in mindere mate) Hirschi moeten hun nog (terug) bewijzen.
    24 augustus 2021 12:58
    @Murcia als je een sterk team baseert of veel renners een overwinning hebben gehaald heb je gelijk. Als je kijkt naar het sterkste team in de World Tour rondes kom je naast Ineos bij andere ploegen uit. Pogacar had bijvoorbeeld in de Tour een geweldig team om hem heen ook al hebben deze renners geen etappe gewonnen. Nu komt natuurlijk de opmerking dat Almeida de ronde van Polen heeft gewonnen. Een ronde zonder noemenswaardige bergen en waarin de tijdrit bepaald wie de ronde wint
    24 augustus 2021 14:30
    Niet elke ronde moeten zware bergen hebben in mijn ogen. Binckbank tour en Tour Down Under zijn ook zonder zware bergen en brengen vaak ook spektakel. Dat elk rondje zijn eigen identiteit heeft is net goed.
    En idd UAE heeft wel een sterke ploeg, maar qua resultaten komt het er niet uit.

    In het rondewerk staat er wel geen maat op INEOS dit jaar.
    Catalunya (1-2-3), Romandie (1-2), Giro (1-5), Dauphine (1-3), Suisse (1). Daarnaast ook nog 3de in de TdF.
    Ze winnen gewoon 4/8 rittenkoersen, overige 4 zijn 2xPogacar (UAE en Tirreno) en 2x Roglic (Basque en Parijs-Nice) (ik weet Schachmann wint echt P-Nice).
    Ze winnen de Giro en rijden podium in TdF. En dit met 5 verschillende renners.
    24 augustus 2021 14:54
    Quote:
    Maar in normale omstandigheden hebben ze met Ayuso, Trentin, Kristoff, Gaviria, Covi, Ulissi, Formolo, Hirschi, Molano, … toch wel een stuk meer afwerkers in de ploeg dan bv TJV die je er nu boven plaats


    Covi? Met 0 overwinningen? En Formolo met ongeveer evenveel overwinningen als George Bennett? Dan kun je bij JV ook Roosen of Kuss erbij zetten.
    24 augustus 2021 15:27
    @Massimo UAE richt zich voornamelijk op het winnen van rondes met Pogacar. Ze winnen UAE, Tirreno en de Tour. Vervolgens zeg jij dat het qua resultaten niet uitkomt. Bovendien wint Pogacar ook nog LBL. In de rondes kan het qua resultaten bijna niet beter voor UAE. Dat andere renners minder winnen komt ook omdat ze in dienst rijden van Pogacar.
    24 augustus 2021 16:50
    Ik wil wel benadrukken dat naast Pogacar de ploeg UAE niet zoveel wint.
    Dat ze wel een sterke ploeg hebben in de breedte, maar dat ze voorlopig (uitgezonderd Pogacar dan) weinig winnen of ereplaatsen verzamelen.

    Pogacar wint idd bijna overal waar hij start en daarnaast wint INEOS gewoon elk rondje waar de sloveense boys niet starten =D
    Maar je zou van een team als UAE wel wat meer overwinningen naast pogacar mogen verwachten. Gaviria, Kristoff, De la Cruz, Majka, Mcnulty, Bjerg, Trentin, Hirschi zouden ook in staat moeten zijn om mee te doen voor de overwinning in etappes of AK, maar dit jaar doen ze dit niet echt.
    UAE staat op 24 overwinningen (en met LBL en TdF, grote kwaliteit).
    12 hiervan komen van Pogacar, 3 zijn NK (kleine landen) en 4 uit 'kleinere' koersen.
    Hieruit volgt gewoon de conclusie dat ze met Pogacar de beste renner hebben en hem goed ondersteunen ( anders wint hij niet zoveel), maar in de breedte winnaars tekort komen om mee te doen voor titel van beste team.
    Daarom staan INEOS en DQS ook terecht op kop omdat ze veel winnen met veel diverse renners.
24 augustus 2021 12:36
DSM staat onderaan, maar gelukkig is dat een hecht collectief en stabiel geheel, dat komt wel goed!
    24 augustus 2021 13:12
    En ze hebben een werkwijze die op lange termijn voor het teamresultaat het meeste oplevert.
24 augustus 2021 12:52
Met de stevige aankopen die UAE al heeft gedaan voor volgend jaar lijkt het mij zeer waarschijnlijk dat zij in 2022 een machtsovername gaan doen.
24 augustus 2021 13:23
Het is toch heel krom dat Alpecin Fenix volgend jaar weer alles mag rijden als beste ProTeams? Ze zijn nu namelijk voor alle koersen waar punten te verdienen vallen uitgenodigd, dat is best een groot voordeel tov de andere ploegen.
    24 augustus 2021 13:55
    Ze staan boven menig WT team in die ranking, lijkt me zeer terecht dat ze weer startrecht krijgen.
    24 augustus 2021 14:35
    Geheel terecht ja, Arkea was volgens mij vorige jaren de beste PCT ploeg en mochten ook overal aan meedoen, alsnog werden ze voorbij gestreefd door Alpecin.
    26 augustus 2021 12:39
    Het is voor ProConti's juist helemaal niet evident om veel punten te pakken in WorldTour-koersen.
24 augustus 2021 17:05
Zie mensen zeuren dat uae alleen pogacar is kijk dan effe naar jumbo visma, wout en roglic.
    24 augustus 2021 17:30
    Strict gezien heeft Vingegaard meer UCI punten dan Roglic =D
    Zal wel veranderen na deze Vuelta

    Maar zoals hierboven al gezegd, 12/24 overwinningen en 51% vd UCI punten van UAE komen door Pogacar. Dan heb je nog Ulissi met 4 overwinningen
    Bij Jumbo is het toch iets meer verspreid. Van Aert zorgt voor 8/29 overwinningen en 41% vd UCI punten. Roglic (6 overwinningen), Vingegaard (4 wins) en Groenewegen (3wins) helpen toch ook wel mee.

Reacties zijn gesloten.