UCI publiceert strengere dopingregels

woensdag 7 januari 2015 om 11:54
UCI publiceert strengere dopingregels

In reactie op de nieuwe WADA-code heeft de UCI strengere dopingregels gepubliceerd. De internationale wielerunie gaat effectiever testen, langere schorsingen uitdelen en ook ploegen bestraffen als renners betrapt worden. WielerFlits zet de belangrijkste regelwijzigingen op een rijtje.

Schorsing voor ploegen
Ploegen kunnen voortaan een officiële schorsing krijgen als renners worden betrapt op doping. De UCI neemt daarmee het standpunt van de MPCC over. Als twee renners in één team positief testen op verboden middelen mag de ploeg voor een bepaalde periode niet koersen. De lengte van de schorsing kan variëren van 15 tot 45 dagen en wordt bepaald door de disciplinaire commissie van de UCI.

Als een derde renner wordt betrapt, kan de schorsing zelfs oplopen tot één jaar. WorldTour-ploegen en ProContinentale formaties moeten bovendien een boete betalen als twee van hun renners binnen twaalf maanden positief testen op doping. De boete bedraagt vijf procent van het jaarlijkse budget.

Afgelopen seizoen schorste Astana zich vrijwillig voor acht dagen na twee dopinggevallen. De ploeg volgde hiermee de regels van de MPCC. Vanaf 2015 wordt een dergelijke schorsing verplicht. Dus ook voor teams die geen lid zijn van de MPCC.

Langere schorsingen
De UCI volgt de nieuwe WADA-code en deelt voortaan vierjarige schorsingen uit als een renner wordt betrapt op dopinggebruik. Eerder duurde een schorsing nog twee jaar. Daarnaast kunnen renners gestraft worden als ze contact hebben met een door een anti-dopingbureau gediskwalificeerd persoon. Bovendien wordt de verjaringstermijn verlengd van acht naar tien jaar. Dopingautoriteiten mogen hierdoor stalen tien jaar bewaren om ze eventueel opnieuw te testen.

De UCI kondigt bovendien aan “slimmer” te gaan controleren. De focus komt te liggen op zogeheten surprise pop-up testing missions om de effectiviteit en onvoorspelbaarheid van dopingtesten te verbeteren.

UCI Anti-Doping Tribunaal
Een nieuw anti-doping tribunaal zal voortaan uitspraken gaan doen over de strafmaat voor op doping betrapt renners. Dit plan werd in september 2014 goedgekeurd door het UCI Management Committee. Voorheen mochten de nationale wielerbonden nog beslissen over welke sancties betrapte wielrenners opgelegd krijgen.

Het tribunaal wordt samengesteld uit onafhankelijke rechters die gespecialiseerd zijn in anti-dopingproblematiek. De UCI wil op deze manier de uniformiteit bevorderen en het aantal zaken dat naar het internationaal sporttribunaal CAS gaat verminderen.

Roman Kreuziger werd vorig jaar door het arbitragepanel van het Tsjechische Olympisch comité vrijgesproken van dopinggebruik. De UCI is vervolgens in beroep gegaan bij het CAS. Deze zaak loopt nog altijd. In de toekomst hoopt de UCI dergelijke gevallen te voorkomen door de introductie van het nieuwe tribunaal.

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair