UCI publiceert CIRC-rapport op 9 maart

vrijdag 6 maart 2015 om 15:35
UCI publiceert CIRC-rapport op 9 maart

De internationale wielerfederatie UCI zal maandag 9 maart komen met de publicatie van het rapport van de Cycling Independent Reform Commission (CIRC), dat onderzoek deed naar dopinggebruik in het wielrennen vanaf 1998. Ook zal in het rapport te lezen zijn hoe de UCI dit probleem heeft aangepakt in die periode.

De UCI heeft aangegeven voor maandag geen verdere reacties te geven, maar kan zich opmaken voor een pittig rapport. Voorzitter Brian Cookson liet eerder in The Guardian al weten dat het een ‘oncomfortabel’ verhaal gaat worden. “Daar moeten we ons op voorbereiden”, zei hij. “Dat hoort bij zo’n onderzoek. Ik denk echter niet dat er veel nieuwe onthullingen komen, want volgens mij hebben we inmiddels een heel aardig beeld van wat er gebeurd is en hoe diep deze problemen zaten.”

Het rapport wordt op maandagochtend verwacht.

Dit artikel delen:

20 Reacties

walkowiak 6 maart 2015 om 15:50

Het zal me benieuwen

0
Purito 6 maart 2015 om 16:02

Er komen niet veel nieuwe onthullingen, dus waarschijnlijk zullen er geen grote namen van hun sokkel vallen. Op basis van dit rapport dan.

0
Ideefiks 6 maart 2015 om 16:04

Vooral benieuwd in hoeverre er zaken bekend worden over de rol van Hein en Pat.

En ook in hoeverre belangrijke renners (Armstrong, maar ook Contador) een voorkeursbehandeling kregen. Contador is in elk geval bij de CIRC op de thee geweest, iets wat Vino weigerde.
Ja, ook ben ik wel benieuwd of er nog nieuws over Vino wordt vermeld.

0
Ideefiks 6 maart 2015 om 16:07

@Purito, eens.
Verwachting lijkt me, naast de rol van de UCI-leiding, onthullingen over de omkadering van teams.

0
Bertvd 6 maart 2015 om 16:15

Denk niet dat veel grote namen van hun sokkel gaan vallen. wel dat er doping structuren (gedeeltelijk) open gelegd gaan worden

0
bartje 6 maart 2015 om 16:16

Wellicht niet zozeer nieuwe onthullingen als wel bevestiging van geruchten, vermoedens en aantijgingen. Veel belangrijker zijn de diverse conclusies en het gevolg dat er aan wordt gegeven.

0
Roberto 6 maart 2015 om 16:27

Volgens Verbruggen komt er niks uit. Hij heeft schone handen..
Dus ben benieuwd.

0
řezník 6 maart 2015 om 16:33

@Purito

Zijn er nog grote namen over uit die tijd die nog niet van hun sokkel gevallen zijn dan?;)

0
Romāns Vainšteins 6 maart 2015 om 16:33

Volgens mij gaan ze aantonen dat er in het wielrennen best wel eens doping gebruikt wordt en dat er tamelijk veel lieden binnen de branche zowel bij betrokken als bekend mee zijn!

0
Purito 6 maart 2015 om 16:35

@reznik
Dat is ook weer waar;)

0
Turtlehead 6 maart 2015 om 17:28

Raar dat Cookson aangeeft dat het pijnlijk zal worden, maar niets nieuws. Dat laatste geeft aan dat het toch heel vaag zal blijven. Dat zou niet goed zijn, maar ik wacht nog even af.
Ik hoop op hele concrete namen van met name de machinerie op de achtergrond: managers, sponsors, artsen, leveranciers, controleurs e.d.. M.a.w. al die mensen die het mogelijk gemaakt hebben.
En dan hen allemaal een flinke douw geven, net als de sporters zelf die krijgen (en/of verdienen).

0
LaFlorecita 6 maart 2015 om 19:24

@Ideefiks
Ben je niet in de war met Froome? Voor zover ik weet heeft Contador niet met de CIRC gesproken, maar Froome wel.

0
Ideefiks 6 maart 2015 om 21:33

@LaFlorecita: ik aarzel nu. Dacht dat ik afgelopen dagen dit over Contador ergens had gelezen. Froome is er in elk geval geweest.

Pat zegt overigens drie keer thee bij de commissie te hebben gedronken, en dat van al die beschuldigingen uit het verleden niets overblijft.
Maar om maandag voor te zijn onthult hij wel interessant nieuws over een contract dat hij met Makarov sloot
http://www.cyclingnews.com/news/mcquaid-divulges-2017-worlds-contract-with-makarov

0
zoetepap 6 maart 2015 om 21:58

Nouja lijkt mij 1 grote natte hypocriete boel.

0
xistnc 6 maart 2015 om 22:23

Zal allicht geen ‘CIRC du Soleil’ worden…

Niks nieuws, maar wel ‘onconfortabel’. Dat eerste is teleurstellend, dat laatste zal ‘m dan allicht zitten in conclusies die de UCI moet trekken over haar eigen functioneren ten aanzien van doping. Op naming & shaming hoeven we niet te rekenen. Ik heb eerder gelezen dat, voor zover daar al sprake van is, passages onleesbaar zullen worden gemaakt.

Hoe dan ook, hypocriet is het juist niet. Al zullen GB’s dat in de beleving van velen toch altijd blijven, hoe ze ook functioneren.

0
Guushovd 6 maart 2015 om 22:53

één ding is alvast vooruitgang. Niet een week voor de Tour de France. Nu hopen dat het de meest rote appels van de afgelopen periode benoemd worden, maar vooral dat ze met oplossingen voor de toekomst komen.

0
achtpuntzes 7 maart 2015 om 07:40

aan de ene kant moeten we ons opmaken voor een pittig, vernietigend rapport wat zeer oncomfortabel zal zijn, maar aan de andere kant staan er dus nauwelijks nieuwe onthullingen in, en eventuele namen zullen anoniem zijn wegens het vermijden van juridische kwesties.
jaja.
maar goed, het lijkt me al een stuk beter dan het FIFA-onderzoek naar corruptie wat we nog steeds niet hebben gezien behalve een slappe samenvatting door de FIFA zelf die niet naar de zin der onderzoekers was die daarna opstapten en werden vervangen door een persoon die vooralsnog heel hard kan roepen hoe onafhankelijk hij wel niet is maar geen enkele poging doet het rapport openbaar te maken.

0
Roberto 7 maart 2015 om 08:54
Quote:
Cookson assured there would be no such debate on the CIRC report, which could be redacted, but only for legal reasons.
“Unless there are legal reasons why names can't be named, then contributions will be named," he said.

Wat ik hier uit begrijp zullen alleen namen evt. 'zwart' gemaakt worden ivm juridische gevolgen. Hij verwacht geen nieuwe onthullingen, dat wil niet zeggen dat ze er niet zullen komen. We zullen het meeste al wel 'weten', maar zullen nu wel als feit naar buiten komen.

0
Roberto 7 maart 2015 om 11:17

Sommige media hebben het rapport al in handen zoals Velonews , maar mogen nog niks publiceren voor a.s. maandag.

0
Angus 7 maart 2015 om 18:03

Het rapport is al gelezen en goedgekeurd door alle 'verdachten' dus er staat niets opzienbarends in. Dit is wat Verbruggen erover schrijft:

Quote: ''Het was voor mij heel belangrijk dat die beschuldigingen uit de wereld zijn. Het rapport is daarover duidelijk. Armstrong was niet positief in de Ronde van Zwitserland van 2001. Er is dus niets onder de tafel gestopt en geen enkele indicatie van corruptie.''

Dus weer is Armstrong de leugenaar, niet Verbruggen…. :-)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone