UCI presenteert hervormingsplannen

zaterdag 22 november 2014 om 11:09
Cookson

foto: Sirotti

De UCI heeft vrijdag de hervormingsplannen gepresenteerd aan de wielerorganisatoren. Die klaagden recent over het gebrek aan informatie over de aanstaande veranderingen. Brian Cookson gaf daarom duidelijkheid in Oudenaarde. “Ja, er is weerstand”, stelde de UCI-voorzitter volgens Het Nieuwsblad. “Maar in 2017 doen we het zo.”

Veel informatie was al uitgelekt. Zo bevestigde Cookson dat de WorldTour minder koersdagen moet gaan kennen. Nieuw is de Challenge Tour: een competitie die zich tot de WorldTour moet gaan verhouden zoals de Europa League tot de Champions League in het voetbal. Net als de WorldTour gaat de Challenge Tour uit 120 koersdagen bestaan. Er zullen zestien ploegen actief zijn in deze competitie.

Bovendien introduceerde Cookson een promotie/degradatieregeling. Elk jaar zal er één ploeg degraderen uit de WorldTour. Deze plaats wordt gegeven aan de beste formatie uit de Challenge Tour. Ook ethische problemen bij een ploeg kunnen leiden tot degradatie.

Minder koersdagen
Momenteel kent de WorldTour 153 koersdagen. Dat moeten er uiteindelijk 120 worden. Tom Van Damme, binnen de UCI voorzitter van de Wegcommissie, opperde om de grote rondes met drie dagen in te korten. Ook bracht hij het idee om sommige rittenkoersen te splitsen in een aantal eendagswedstrijden. Deze rondes zouden daarmee het voorbeeld van Canada moeten volgen. Dit land heeft twee eendagswedstrijden (in Montreal en Quebec), maar geen nationale rittenkoers.

Lees ook:
UCI gaat WorldTour drastisch hervormen

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone